Östergötland

Dela gärna på:

Östergötland har så mycket att erbjuda för hemestern, svemestern eller andra små eller stora utflykter och äventyr! Det bördiga landskapet har gjort Östergötland till en central del i Sveriges historia och därför finns det gott om slott, herrgårdar och kulturmiljöer att besöka. Samtidigt har stora dear av länet legat lite avsides och därför har massor av rätt orörd natur.

Utflyktskartan – Östergötland

Använd gärna vår karta för att se allt kul och intressant som går att se i Östergötland!

Just nu har vi problem med kartan, om makrörerna inta laddar, testa att ladda om sidan. Vi arbetar på att fixa det här så snart som möjligt.

Östgötska utflykter

Slott och herresäten i Östergötland

Östergötland har vart en central del av Sverige så länge nationen har funnits. Det betyder att det finns gott om Slott och herrgårdar, där många går att besöka som turist!

Här kan du besöka det välbevarade Vadstena slott, eller ruinerna efter Stegeborg slott som vaktade trafiken in till Söderköping. Eller så kan du åka till någon av alla slott som byggdes upp med hjälp av byten från Sveriges härjningar i Europa så som Löfstad slott, eller Sturefors slott (vars trädgård är öppen).

Du hittar alla slott som passar för utflykter i vår guide!

.

Vandra i Östergötland

En av alla stigar längs Bjänleden

Om du bara åkt E4:an genom Östergötland så är det lätt att tro att det mest är ett platt jordbrukslandskap. Men sanningen är långt från det. Östergötland har många olika miljöer som passar bra för vandring och naturupplevelser.

Bra länkar för dig som vill vandra i Östergötland:

  • Vandra på Omberg är antagligen svarte du får om du frågar en Östgöte om vart du ska vandra. Och det är inte underligt på grund av den underbara naturen med många kulturhistoriska inslag.
  • Oavsett vart du är i Östergötland så är du antagligen nära någon av Östgötaledens avsnitt eller rundslingor. Med sina 150 mil av leder så finns det mycket att uppleva. Lederna tas om hand om väldigt väl (generellt) och rekommenderas starkt.
  • Östergötland kommuner har också hand om flera av lederna, och de är lättast att hitta Naturkartan.

Shopping i Östergötland

Norrbygårds gårdsbutik

Östergötland är full av grådsbutiker som säljer gårdens eller traktens varor, samt loppisar och second hand butiker.

Vi älskar att lägga in ett stopp vid en gårdsbutik när vi är ute på äventyr. Och för att vi och du ska kunna hitta dem har vi samlat alla vi hittat i en och samma karta, 100+ Gårdsbutiker i Östergötland med karta. Med den kan du lätt hitta gårdar nära dig eller nära dit du tänker åka!

En annan sak vi brinner för är cirkulär ekonomi och att göra fynd på loppisar och second hand. Dels kan du hitta många i vår utflyktskarta, men vi har också skrivit några artiklar med mer information om vad du hittar i och kring olika orter:

Bada i Östergötland

Tyrislöts badplats

Östergland har kuster mot både Vättern och Östersjön med ett stort antal mindre sjöar däremellan. Du hittar alla officiella badplatser och några till i vår utflyktskarta. Och kolla in våra loka guider om du vill ha mer information om hur du kan ta dig till badplatser till fots, med cykel eller kollektivtrafik:

Vad vi skrivit om utflykter i östergötland

Östergötlands badkarta

Posted on
Hitta din badplats i Östergötland med vår fina karta. Om du är intresserad av fler tips som vilka som går att ta sig till med buss eller vart hundbaden finns…

Östgötska sommarcaféer med karta

Posted on
Vad är en utflykt utan lite sött och gott? Ett bra sommarcafé kan vara både ett bra stopp eller meningen med hela utflykten. Här är en sammanställning av sommarcaféer i…

Östergötlands second hand och loppis-karta

Posted on
Här har vi samlat alla loppisar och second hand butiker vi hittat i Östergötland. Att handla återbrukat är både roligt och bättre för miljön. I en second hand butik eller…

Teknik, motor och mekanik muséer i Östergötland

Posted on
Är du teknikintresserad? Motornostagiker? Tågtokig? Här finns de perfekta utflyktsmålen för dig! Östergötland har gott om museum och sevärdheter för dig som gillar tåg, båtar, bilar och gamla industrier. Vi…

12 ruiner att utforska i Östergötland

Posted on
Det är något speciellt med ruiner, hur de påminner om gångna tider samtidigt som de låter fantasin fylla i luckorna. I Östergötland finns gott om ruiner av gamla borgar, slott,…

Njutvandra i Östergötland

Posted on
Njut av det vackra höstlandskapet med en kombination av vandring och restaurangbesök. Här finns tips om några av Östergötlands vackraste vandringsleder, bekvämt placerade vid några av de bästa matupplevelserna!

Utflykter till Brokind och Viggeby

Posted on
I natursköna Brokind och Viggeby hittar du bad, kajak och vandring. Varierande natur och gott om vatten gör få missnöjda. Läs mer om alla typer av utflykter hit.

Utflyktsguide till Sturefors slott

Posted on
Sturefors slott är privat men den fina trädgården är öppen för allmänheten och väldigt trevlig att promenera i.

Vackra byggnader i Linköping

Posted on
Här är våra favoriter bland vackra byggnader i Linköping, från tronande utsiktstorn till bortglömda slott.
Dela gärna på: