Hitta och köp lokalproducerad mat i Östergötland

Dela gärna på:

Vi tycker att det känns lite extra bra att köpa lokalproducerat. Därför har vi satt ihop den här guiden till dig som vill köpa mer lokalproducerat i Östergötland.

Idag finns det många små och stora producenter av kött och grönsaker som också säljer direkt till dig. Förutom att det betyder att du får det så färskt som bara är möjligt utan att odla själv, så betyder det också att mindre pengar försvinner i mellanhänderna.

Om du vill köpa lokalproducerad mat direkt från producenten så är de två enklaste sätten att gå med din närmaste REKO grupp i din närmast eller att ta dig till en gård med egen butik. REKO grupper finns på Facebook och du hittar mer information och länkar längre ner. Gårdsbutiker varierar i storlek och hur mycket reklam de gör, men i Östergötland hittar du dem lättast i vår gårdsbutik-karta.

Hoppas att det smakar!

REKO-ringar i Östergötland

Om du vill köpa kött och grönsaker direkt ifrån producenten utan att ta dig till deras gårdsbutik (om de har en) så är REKO-ringar ett alternativ. En REKO-ring är i praktiken en Facebook grupp där du kan beställa direkt från producenten och sedan hämta varan på en förbestämd tid och plats. Det gör det lätt för dig utan bil att köpa närproducerad mat utan mellanhänder.

Det gemensamma mellan REKO-ringar är att du beställer från producenten innan du hämtar produkten. Exakt hur det går till med beställning och betalning kan variera något mellan REKO-ringar och producenter, så se till att läsa vad som gäller för din ring och producenten du beställer ifrån. Exempelvis kan producenten lägger ut att den kommer till nästa REKO-ring träff och har med sig X, du skriver i kommentaren att du vill köpa X, producenten svarar när ordern är mottagen och du betalar med Swish innan du hämtar varan på REKO-ring träffen.

REKO står för Rejäl Konsument och är ett koncept ifrån Finland. Vill du veta mer om historien bakom allt eller hur du startar en egen REKO-ring så finns informationen på Hushållningssällskapets hemsida.

I Östergötland finns det ett antal REKO-ringar för dig som är konsument och producent.

REKO-ringar i Östergötland:

Gårdsförsäljning av kött och grönsaker

Ett roligt sätt att köpa kött, grönsaker och annat lokalproducerat direkt ifrån bonden är på deras gårdsbutik. Många gårdsbutiker säljer dessutom varor ifrån granngårdarna också, så det går ofta att hitta varor från gårdar som inte har sin egen butik. Ibland är det lite knepigt att hitta gårdsbutiker nära där du är, så vi har skapat en gårdsbutik-karta för Östergötland.

Gårdsbutiker finns i många former och storlekar. De minsta har öppet har öppet efter överenskommelse, andra någon dag i veckan och några få och stora har öppet som vanliga butiker. Det finns också en rad självservicebutiker och bodar där du ofta kan stanna till och betala med Swish.

Problemet med gårdsbutiker är att de kan ligga en bit bort för många av oss, och därför kanske REKO-ringar kan vara ett bättre alternativ. Ett annat sätt att spara på tid och miljö är att kombinera gårdsbutikbesöket med en annan resa. Många gårdsbutiker och också egna café, så det kan bli en fin utflykt i sig.

Vi tycker att enklaste sättet att hitta en gårdsbutik nära där du bor eller dit du ska är med vår karta med gårdsbutiker i Östergötland. På kartan har vi markerat 90+ gårdsbutiker av alla sorter tillsammans med information om öppettider, hemsidor med mera.

Klicka på bilden för att komma till vår interaktiva karta
Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *