20 saker att göra i Norrköping
Välkommen till en av Sveriges mysigaste städer! Den gamla arbetarstaden Norrköping som en gång dominerades av tunga industrier kring Motala ström är idag en öppen och grön kulturstad med gott om fina promenadstråk, caféer och restauranger samt en himla massa museum.
I Norrköping kan du ströva runt i timmar och bara njuta av utsikten genom Himmelstalund, Åbackarna, Industrilandskapen och vidare längs strömmen. Och om du vill veta mer om vår historia, kultur eller se konst i världsklass så hittar du allt inom bekvämt promenadavstånd från varandra.
Varje gång jag besöker Norrköping så upplever jag stadens förvandling i någon form av personlig kris. Jag är född i Norrköping och bodde här mina första 7 år på 80-talet. Mina bardomsminnen är av ett centrum med grusplaner, nedgångna industrilokaler och en domuslåda. Men, idag är grusplanen jag en gång lekte på borta och ruinerna kring den fyllda med universitetsbyggnader. Lika så har skeletten av industrierna kring Motala ström rustats upp och gett liv till det underbara Industrilandskapet med mäktiga vattenfall, fina promenadstråk, caféer, restauranger, kultur och museum.
Strosa genom Rhododendrondalen i Åbackarna
Rhododendrondalen ligger längs Motala ström rätt nära fiket Färgargården. Här hittar du ett antal olika rhododendronsorter som blommar i olika omgångar. När det är som finast varierar från år till år men från mitten av maj till mitten av juni är det rätt säkert att det blommar.
Det absolut trevligaste sättet att ta sig hit ifrån centrala Norrköping är att gå längs Motala ström. Och det går därför utmärkt att kombinera med Industrilandskapet, Universitetet och allt annat fint som ligger längs med strömmen.
Gå på något av stans alla evenemang
Norrköping har länge varit en riktigt bra kulturstad med både stora och små scener. Du hittar lättast aktuella evenemang i Visit Norrköping evenemangskalender.
Promenera genom något av Norrköpings alla grönområden
Åbackarna är ett väldigt populärt promenadstråk mellan Himmelstalund och centrum. Det är bra underlag som passar bra för barnvagnen och längs vägen ligger Rhododendron dalen och café Färgaregården.
I Himmelstalund finns det ett antal dragna promenadstråk som är tillgängliga även med rullstol. I fritidsområdet kan du också bada, spela diskgolf och kolla på alla hällristningar.
Genom Folkparken går det gångar kors och tvärs och är en perfekt plats för en promenad om du har barn som älskar att leka i parker och lekplatser. Här finns lekplats med klätterställningar och leksaker, aktivitetshinderbana, en stor hoppkudde, plaskpool, diskgolfbana, äventyrsgolf, beachvolleybollplaner samt fik och gatukök. Det mesta med andra ord!
Vill du gå bland träden och betande djur så hittar du det vid Sylten som är en kulle i Norrköpings äldsta fritidsområde. I området finns flera promenadstråk och trappor anlades i mitten av 1800-talet.
Om du istället vi få en utsikt över nästan hela Norrköping så ta en promenad i Oxelbergsparken. Här slingrar sig många stigar mellan gamla lövträd upp och ner för sluttningarna.
För en skogspromenad finns Vrinniviskogen med stigar, minigolf, eljuspår och grillplats m.m. I skogen finns också en tillgänglig upplevelsestig med 11 stationer att uppleva.
Hitta hällristningar runt om i Norrköping
Norrköping är något av hällristningarnas huvudstad. Mest känt ät de i Himmelstalund där hela 660 motiv har hittats. där finns också en fin led som tar dig över hällen enkelt med barnvagn eller rullstol.
Men, vad få utanför Norrköping vet är att det finns många fler hällristningar runtom i staden. Så det går att ta en lång promenad och gå på upptäckt efter de mindre kända hällristningarna, många längs Motala ström.
Kommunen har en riktigt bra folder om hällristningarna runt staden som går genom vart de finns och vad de olika motiven tros betyda. Foldern hittar du här. Om du håller dig på Himmelstallund så finns det en mindre folder för det också.
Ta del om folkets moderna historia på Arbetets Museum
Arbetets Museum fokuserar på samtal och berättelser kring människors arbete, liv och villkor. Museet är inrymt i den historiska byggnaden Strykjärnet, en ståtlig textilfabrik som byggdes 1916-1917.
Museets utställningar handlar om arbetsliv, vardagsliv och industrisamhällets kulturarv, med fokus på jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Ett av museets specialområden är dokumentärfotografi, och varje år visas flera fotoutställningar.
På Arbetets Museum finns något för alla, oavsett ålder. Här erbjuds aktiviteter för barn, som Museideckarna och Kreativa verkstan, samt evenemang för vuxna, såsom vernissage, debatter, kulturkvällar och konferenser. Museet har även en egen butik samt Restaurang VY på plan 6 och café Espresso House på plan 2 för fika och lättare maträtter.
Utforska Arbetets Museum för att lära dig mer om arbetslivets historia och delta i inspirerande och tankeväckande aktiviteter och samtal.
Läs mer på Arbetets museums hemsida.
Se hur det var förr i Norrköpings stadsmuseum
Norrköpings stadsmuseum, Årets museum 2021, ligger mitt i hjärtat av Industrilandskapet i Norrköping. Här kan du lära dig mer om stadens historia, uppleva textilmaskiner från förr och delta i visningar, vandringar och spännande aktiviteter för alla åldrar året runt.
Stadsmuseet består av charmiga fabriks- och hantverksbyggnader från 1800- och 1900-talen, vackert belägna längs Motala ströms norra strand. Byggnaderna ligger kring två gårdar: den östra gården som var en livligt trafikerad gårdsplan fram till 1960-talet, och den västra gården som var en privat trädgårdsanläggning med terrasser och rabatter.
Sedan 1981 använder Stadsmuseet båda fastigheterna för sin verksamhet, och byggnaderna blev statligt byggnadsminne 1990. Besök Norrköpings stadsmuseum för att fördjupa dig i stadens historia och ta del av spännande kulturupplevelser.
Läs mer på Norrköpings Stadsmuseums hemsida
Upplev världen annorlunda på Visualiseringscenter C
På Visualiseringscenter C möts näringsliv, kultur och forskning i världsklass. I byggnaden finns en gigantisk visualiserings dome, gratis utställningar, café och restaurang.
Här finns alltid ett antal utställningar på tre plan som är gratis. Utställningarna använder modern teknik och metodik för att hjälpa dig förstå förhållande och information som annars är svår att greppa eller ens se överhuvud taget.
Domen är huvudattraktionen på Visualiseringscenter C och erbjuder både domföreställningar samt interaktiva 3D-visningar för olika målgrupper. Besökare sitter i bekväma stolar som sluttar nedåt, likt en biosalong, och upplever den kupolformade filmduken som täcker nästan hela synfältet. Med 360° bild och ljud blir upplevelsen i Domen fantastisk.
Kolla in Visualiseringscenter C’s hemsida för aktuella utställningar och filmvisningar!
Här finns också CNEMA som erbjuder ett brett utbud av film, liveopera, barnbio och festivaler i moderna biosalonger. Cnemas film- och medielabb låter barn och unga skapa egna berättelser och se resultatet på bioduk.
CNEMA’s aktuella visningar och evenemang hittar du på deras hemsida.
Njut av forsande vatten och industriell romantik i Industrilandskapet
Industrilandskapet i Norrköping är ett unikt område längs Motala ström, med storslagna fabriksbyggnader som sträcker sig från Drags och Gryts fabriker till Tuppens gamla tomt. Området präglas av forsande vatten och rika industrihistoria. Fabrikerna, som tillverkade textilier som kamgarn, cheviot och tweed, upplevde konjunkturväxlingar och den sista yllefabriken stängde 1970.
Norrköpings kommun valde att bevara och hitta nya användningsområden för byggnaderna istället för att riva dem. Idag är Industrilandskapet ett centrum för kunskapsföretag och universitet.
Gör fynd i någon av alla Second hand butiker
Norrköping är en riktigt bra stad för dig som gillar second hand och vintage. I centrala Norrköping hittar du många mindre vintagebutiker med olika inriktningar samt den stora Myrorna butiken, perfekt för dig som kommer till Norrköping med tåg eller buss. Dessutom finns det än fler större second hand butiker i stadsdelarna runt city.
Ät, fika och shoppa i vackra Knäppingsborg
Det här måste vara Sveriges finaste ”köpcentrum”, livligt och färggrant med mycket konst och butiker och restauranger som brinner för det de gör. I de gamla fabrikslokalerna i Knäppingsborg hittar du flera små specialized butiker med delikatesser och hantverk med mera, samt fina caféer med stora uteserveringar.
På dagen kan du slå dig ner för lunch eller fika och strosa bland butikerna, och framåt kvällen kan du njuta av fina drinkar och god mat på torget i knäppningen.
Knäppingsborgs köpcentrum i Norrköping bjuder på en spännande historia! Namnet kommer ifrån vikingaborgen som legat här och området var en gång i tiden hem för Swartz-familjens kvarn- och snustillverkning. Bröderna Petter och Olof Swartz startade verksamheten på 1750-talet, och den expanderade under flera generationer. Här skapades kända snusmärken som Röda Lacket och Rappé. Tobak var en stor handelsvara i Östergötland som odlades och förädlades i både Norrköping och Linköping.
Kraften till fabrikerna kom från en kanal av Strömmen som flöt genom kvarteren. Området genomgick flera förändringar genom åren, inklusive ombyggnationer och moderniseringar. Snustillverkningen upphörde på 1930-talet, 20 år efter att tobaksindustrin förstatligats.
Besök Johannis borgs slottsruin
Johannisborg uppfördes 1613-1639 på uppdrag av hertig Johan av Östergötland (1589-1618), efter ritningar av arkitekt Hans Fleming (1545-1623) som också ritade slottet Norrköpingshus.
I början av 1700-talet var Sverige i krig med Ryssland. 1719, efter 20 års krig, skedde de så kallade Rysshärjningarna då ryssarna brände ner bland annat Södertälje, Trosa, Nyköping och Norrköping. Den 30 juli kom 394 ryska skepp på Motala Ström och Johannisborg var redan då för förfallet för att skydda staden. Ryssarna stannade i fem dagar och brände hela staden till grunden. Året därpå började sten och tegel tas från Johannisborgs slott för att återuppbygga Norrköping.
Det som återstår idag är porttornet och slottets vallar.
Bada och lek vid Himstalundsbadet
Strosa i Carl Johans park och kaktusplanteringen
Carl Johans park i Norrköping är en av Sveriges få bevarade järnvägsparker och bjuder på en vacker och historisk miljö. Parken, som är större idag än när den byggdes 1867, är ett exempel på en typisk tysk stil från 1800-talet med runda och ovala planteringar och en fontän i mitten. Många av de ursprungliga trädens röda löv och hängande växtsätt återspeglar trädgårdsmode från den tiden.
Carl Johans park är även känt för sin kaktusplantering, där 25 000 kaktusar planteras ut varje år i juni, och mönstret skildrar en aktuell händelse. Planteringen är Sveriges äldsta motivgrupp och har ett nytt motiv årligen. Kaktusvisningen startade i början av 1900-talet och blev snabbt ett uppskattat inslag i Norrköping.
Läs mer om parken och järnvägsparkernas historia i vår atikel: Carl Johans park, en av få bevarade järnvägsparker.
Ta en fika vid pittoreska Café Färgaregården
Lek med barnen i Pryssgårdsparken
Pryssgårdsparken är det perfekta stället för en heldag med familjen i Norrköping. Denna 1,3 km långa park har något för alla, inklusive klätterställningar, rutschkanor, karusell, djurfigurer och fotbollsmål. Lekmiljöerna är uppdelade i två områden: vid kolonilotterna finns utmaningar för de mindre barnen, medan området vid Herdegatan bjuder på hinderbana och en stor rutschkana.
I parken finns en stor grillplats omgiven av trästockar för sittplatser, perfekt för den grillsugna familjen. Pryssgårdsparken erbjuder även en belyst motionsslinga för promenader och joggingrundor, samt en hinderbana som fungerar som ett utegym. Lekplatsen är tillgänglighetsanpassad, med konstgräs under gungorna och stenmjölsytor.
Det finns parkering längs Norrgårdsvägen eller Herdegatan och spårvagn linje 2 går i närheten.
Klättra på Norrköpingsbyggnader i miniatyr i Mjölnareparken
Mjölnareparken är en spännande och historisk lekplats i Norrköpings centrum som är rolig för både vuxna och barn. Lekplatsen har miniatyrer i trä av Värmekyrkan, Holmentornet och Strykjärnet, vilket ger den en unik karaktär. Barn kan klättra upp i Värmekyrkan och åka ner genom en vindlande tubrutschkana eller utforska sandlekar vid Strykjärnet.
Parken är tillgänglighetsanpassad med släta framkomliga material, en tillgänglig karusell och sandlek. Utöver lekplatsen finns det gott om sittmöbler för den som vill vila en stund, öppna ytor för picknick och närhet till restauranger längs Västgötegatan. Den närmsta offentliga toaletten ligger i Strömparken, 400 meter bort.
Bada och lek vid Lindö strand och park
Lindöparken, belägen vid Lindö strand, är en stor nybyggd park perfekt för strandhäng och aktiviteter. Här hittar du en lekplats med vattentema, beachvolleybollplaner, utegym och bryggor. Lekplatsens stora fyrtorn är en spännande plats att klättra upp i och njuta av utsikten över havet innan man tar den kittlande tubrutschkanan ner.
Förutom fyrtornet erbjuder lekplatsen båtar, vattenlek, klätterlandskap, gungor och karuseller. Glöm inte att besöka terrassen som byggts i den gamla ekens trädkrona för en vidsträckt utsikt över lekplatsen och Bråviken. Rutsch ner och koppla av i fiskenätet eller vid något av bänkborden intill.
Lindöparken är tillgänglighetsanpassad med lekhus, vattenlek, sandlek med sandbakbord, kompisgunga, studsmattor och en tillgänglig badramp. Om du blir sugen på något att äta eller dricka finns det café, kiosk och restaurang vid äventyrsgolfen väster om parken.
Besök Norrköpings konstmuseum och slå dig ner i skulpturparken
Norrköpings Konstmuseum välkomnar dig till en av Sveriges främsta konstsamlingar inom modernism och samtidskonst. Museet, som erbjuder fri entré till samlingen, har även en omfattande grafiksamling och en lugn, grönskande skulpturpark i stadens hjärta.
Museets historia började med en generös donation av industrimannen Pehr Swartz vid sekelskiftet 1900. Sedan dess har samlingen vuxit med fokus på svensk 1900-talskonst och samtidskonst. Konstmuseet flyttade 1946 till sin nuvarande byggnad vid Kristinaplatsen, ritad av stadsarkitekt Kurt von Schmalensee.
Skulpturparken vid Konstmuseet invigdes 1960 och är en plats för konst, teater, dans, musik och picknick. Parken, som skapades genom en donation av byggmästare Sture Gillgård, rymmer 15 skulpturer av konstnärer som Eric Grate, Elli Hemberg och Olle Baertling.
Ståhl Collection, samling av samtidskonst av konstsamlaren Mikael Ståhl i Yllefabriken
Ståhl Collection är en privat konstsamling av Mikael Ståhl som visas i Yllefabriken, en av Norrköpings gamla textilfabriker. Här kan du se cirka 170 konstverk av framstående samtida svenska och internationella konstnärer. Samlingen är en av de främsta privata i Norden och har fått uppmärksamhet långt utanför stadens gränser.
Yllefabriken ligger centralt vid Norrköpings vackra industrilandskap, intill Motala ström. I närheten hittar du museer, caféer, restauranger och vackra promenadstråk. Fabriksbyggnaden har en karaktäristisk tegelröd färg och stora fönster, samt bevarar en industriell atmosfär och fantastisk invändig rymd som passar konstupplevelsen.
Läs mer om Ståhl Collection på deras hemsida.
Lär dig göra papper på Holmens museum
Holmens museum i Norrköping drivs av före detta anställda vid Holmens Pappersbruk och är beläget i det gamla industriområdet i byggnaden Strykbrädan. Museet fokuserar på traditionell papperstillverkning, där besökare kan lära sig om processen och även prova på att göra sitt eget papper.
Museet har öppet tisdagar och torsdagar mellan kl. 9:00 och 12:30.