Se och göra i Stegeborg – Utflyktsguide

Dela gärna på:

Stegeborg har varit en viktig plats genom stora delar av Sveriges historia, och borgarna här har bevakat infarten till Slätbaken i hundratals år. Idag är Stegeborg en utflyktsdestination som har mycket att erbjuda. På södra sidan av Slätbaken ligger Stegeborgs egendomar med ruiner, vandring, god mat, hotell, camping och sommarcafé. På norra sidan finns Stegeborgsgården med restaurang, café, vandrarhem, camping, badplats och vandring med utsikt i Norrkrogs naturreservat. Mellan de två går en bilfärja, så det är enkelt att ta sig över vattnet.

Stegeborg passar bra för utflykter från en halv dag till flera dagar, beroende på vad som intresserar dig mest. En aktiv halvdagsutflykt kan innehålla en tur runt slottsruinen och en finare måltid på hamnkrogen. Om du vill förlänga det till en hel dag kan du lägga till en vandring längs Stegeborgsslingan eller några timmar vid någon av badplatserna. Du kan också ta flera dagar och hinna både hänga vid badplatserna, vandra, äta och upptäcka Stegeborg och Skälviks ruiner i lugn och ro.

Det finns absolut mest att göra under sommaren, då det är öppet på både Norrkrog och Stegeborgsidan. Extra fint är nog Stegeborgs ruin när äppelträden blommar, eftersom det finns en något vildvuxen gammal odling där. Hamnkrogen har öppet året om och är ett perfekt komplement till lite vandring under vår och höst, eller som en mysig vinterutflykt.

Vägbeskrivning till Stegeborgs hamn och vägbeskrivning till Stegeborgsgården.

Avgångar för bilfärjan hittar du här hos Trafikverket.

Väderprognos för Stegeborg
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
söndag 25 februari kl 125.7°CVäxlande molnighet
måndag 26 februari kl 121°CMulet
tisdag 27 februari kl 122.5°CMulet
onsdag 28 februari kl 123.2°CNästan klart
torsdag 29 februari kl 124.7°CMulet
fredag 01 mars kl 126.5°CKlart
lördag 02 mars kl 126.2°CMåttligt regn

Strosa i Stegeborgs slottsruin och trädgård

Stegeborg slottsruin

Stegeborgs slottsruin ligger uppe på en mindre kulle, och runt ruinen finns ett större grönområde att strosa genom. Nära vattnet finns det klippor som är trevliga att slå sig ner på för att njuta av utsikten. Det finns också en liten park med fina blommor, samt en tätvuxen äppelodling som måste vara otroligt fin när träden blommar.

Inne i ruinen kan du gå upp i tornet och njuta av utsikten därifrån. Det finns också en del med information om slottets historia och de fynd som gjorts här. Dessutom finns en restaurerad sal att besöka, och det går att gå runt mellan murarna. En rolig detalj är att se hur växtligheten letat sig in i ruinen på många olika ställen.

Vi blev väldigt positivt överraskade av hur trevligt det var att gå runt i och utanför ruinen. Stegeborgs slottsruin ligger underbart till, och vi spenderade gott om tid på klipporna, i parken och äppellunden innan vi gick in i själva slottet. Det var helt klart värt inträdet.

Det finns (betal) parkeringar precis utanför slottet och där finns också automater för att köpa biljetter in till slottsruinen.

Stegeborgs historia i korthet

Gravyr från 1600-talet av Willem Swidde på uppdrag av Erik Dahlbergh, källa Suecia, licens.

Första versionen av Stegeborg byggdes i början av 1300-talet även om borgens äldsta del är från 1200-talet (ett fyrkantigt tegeltorn i sydost). Det första Stegeborg brändes dock ner i efterdyningarna av Nyköpings gästabud (då Birger fängslar sina bröder på Nyköpings hus och låter dem svälta ihjäl).

Av någon anledning byggs Stegeborg först inte upp utan Skällviks borg anläggs istället. Men Skällviks borg får bara stå i runt 30 år och på 1360-talet börjar man bygga upp Stegeborg igen och flyttar tillbaka stora delar av byggnadsmaterialet från Skällvik.

När Söderköping blev stad byggdes en enkel bostadsborg på 1300-talet med en ringmur och västertorn. På 1500- och 1600-talen utvidgades anläggningen, särskilt under Johan III:s tid, då västertornet blev högre. En slottskyrka byggdes också i norr. Vasakungarna bodde ofta på Stegeborg, som senare uppläts åt pfalzgrevarna Johan Kasimir och Adolf Johan.

Slottets viktiga position har gjort att det belägrats under många gånger i samband med fejder och uppror. Att nämna allt som slottet varit med om skulle inte få plats här, så kolla gärna in Wikipedia för en mer komplett genomgång av slottets historia.

Efter en tids förfall såldes delar av slottet som byggnadsmaterial under 1730-talet, men nedervåningens starka murar skyddade det från förstörelse. Slottet förföll och blev ett statligt byggnadsminne år 1901, och 1948–1955 grävdes slottet fram och svåra skador reparerades och tak byggdes för att skydda slottet.

Ett annat sätt att lära sig mer om ruinen är att se Länsstyrelsens video om Stegeborg:

Bada i Slätbaken

Stegeborgsgårdens badplats vid Norrkrog sett från Stegeborg.

Notholmen badplats

På Stegeborgs-sidan av Slätbaken ligger Notholmen som är en trädbevuxen ö mitt emot Slottsholmen, där du kan bada från antingen klippor eller bryggor. Du tar dig till badplatsen via en brygga som går från ställplatscampingen.

På ön finns även en bastu att hyra, och för de som vill ta korta promenader mellan baden finns en upptrampad stig.

Du hittar mer information om badplatsen och bastun på Stegeborgs egendoms hemsida.

Badplats Norrkrog (Stegeborgsgårdens badplats)

Om du vill bada vid en sandstrand så är det bara att ta färjan över till Norrkrog och Stegeborgsgården där det finns en badplats med både bryggor och sandstrand.

Tyvärr finns det inga vattenmätningar för Slätbaken, Stegeborgsgården från i år, men 2023-07-30 var det 21°C varmt i vattnet och Ingen blomning.

DatumVatten temperaturAlgförekomstStatus
2023-07-3021°CIngen blomningTjänligt
2023-07-0420°CIngen blomningTjänligt
2023-06-1318°CIngen blomningTjänligt
2022-07-1222°CIngen blomningTjänligt
2022-06-0816°CIngen blomningTjänligt
2021-07-1925°CIngen blomningTjänligt
2021-06-2322°CIngen blomningTjänligt
2020-07-2119°CIngen blomningTjänligt

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Spela minigolf vid Trädgårdshotellet

Stegeborgs Trädgårdshotell har en minigolfbana i grönområdet runt hotellet. Klubbor och bollar finns i Hotellets reception och tidigare har de också gått att spela innan hotell-säsongen genom att hämta hämta klubbor och bolla i hamnkrogens kiosk.

Vandra Stegeborgsslingan och se slottet och fornborgen

Stegeborgsslingan nära Skällviks fornborg

Stegeborgsslingan är en 12 km lång rundslinga och en del av Östgötaleden. Leden är varierad och kan vara krävande med branta backar. Du kommer att vandra i vackra hagmarker med stora naturvärden, som gamla och grova ekar. Delar av leden går genom beteshagar så rör dig lugnt bland betesdjuren och håll hunden kopplad.

Leden låter dig utforska Stegeborg genom att vandra runt i dess rika kulturhistoria och vackra naturmiljöer. Du kommer att gå genom skogsmarker, betade hagmarker, längs vatten, bäckraviner, strandängar, åkermarker och bebyggelser.

Från leden kan du besöka två medeltida borgar: Stegeborgs slottsruin och Skällviks borgruin. Du passerar även den medeltida kyrkan i Skällvik och en över 200 år gammal kvarnruin vid Kvarndammen. Vid Stegeborgs hamn finns ett café och på ön Notholmen en badplats. Strax söder om Stegeborgs hamn finns en utsiktsplats med vyer mot Slätbaken och slottsruinen.

Du kan antingen parkera vid Stegeborgs slottsruin eller Hultbacka söder om slottsruinen.

Utforska den övervuxne Skällviks fornborg

Utsikten från Skällviks fornborg

Skällviks fornborg ligger på en avstickare från Stegeborgsslingan. Flera stora insatser har gjorts för att göra fornborgen synlig och besöksvänlig. När vi var här 2022 så gick det ganska lätt att ta sig till och upp på borgen. Det var tydligt att här var en fornborg, men naturen hade samtidigt tagit över rätt mycket igen. Personligen tycker jag att det var charmigt, men det var lite svårt att få till ett representativt foto av borgen, men att fota den fina utsikten var inget problem.

Vi rekommenderar att vandra till Skällviks borg, men det finns också en liten parkering ca 500 meter från borgen. Så här hittar du parkeringen: Efter grindstolparna till Stegeborgs egendom så ta till vänster in på grusvägen mellan bostadshuset och det röda uthuset. Följ grusvägen i cirka 1 km. Det är en väldigt smal grusväg till parkeringen, och parkeringen är ett litet bredare vägparti vid en avfart till ett mindre hus. Här är en länk till vägbeskrivningen på Google/Apple maps.

Skälviks borgs historia

År 1305 köper kung Birger Magnusson Skällviks gård och bygger en borg, den första versionen av Stegeborg. Borgen förstörs efter Nyköpings gästabud 1317. På 1320-talet byggs Skällviks borg, men på 1360-talet flyttas byggnadsmaterialet tillbaka till Stegeborg och borgen återuppbyggs. Så Skällviks borg var bara i bruk i runt 30 år.

Ruinen städas upp av arkitekt Lundberg år 1902. Borgruinen består av en stor huvudbyggnad och flera mindre byggnader, sammanbyggda med murar och omgivande en borggård. En östlig port har funnits, och innanför portrummet finns en byggnad med en bakugn. Huvudbyggnaden är stor och robust, fortfarande fylld av sina egna rasmassor.

Vandra genom Norrkrog och njut av utsikten

Stegeborgsgårdens badplats vid Norrkrog sett från Stegeborg.

På andra sidan Slätbaken från Stegeborg sett ligger Norrskogs naturreservat med vandringsleder som går upp längs förkastningen som går längs viken. På höjderna har du en utmärkt utsikt över Stegeborg och Slätbaken.

På växer gamla träd som bevarats då skogen ansågs olämpliga för skogsbruk. Här finns också mycket med död ved samt en värdefull natur för ovanliga och känsliga arter. I reservatet finns hotade insekter som nattfjärilar och vedlevande skalbaggar, inklusive ekoxen. Norrkrog ingår i Slätbakenförkastningen med flera skyddsvärda skogar.

Du kan parkera vid Stegeborgsgårdens campingplats och kursgård vars stora parkering även får användas av reservatets besökare.

Från parkeringen kan du antingen vandra väster eller öster ut. Öst om parkeringen bildar Norrkrogsleden en ca 2 km lång rundslinga. Slingan tar dig förbi badplatsen och upp på förkastningen där det finns två utsiktsplatser. Väster ut tar dig leden till en andaktsplats med utsikt över Stegeborg efter ca 400 m. Leden fortsätter sedan bort åt väster och du kan fortsätta hela vägen bort till Korpbergets naturreservat.

Ät och fika kring Stegeborg

Lunch på Stegeborgs hamnkrog

Vid Stegeborg finns mat för alla smaker och plånböcker.

Stegeborgs hamnkrog

Stegeborgs hamnkrog ligger vid vattnet bredvid Stegeborgs slottsruin med underbar utsikt över Slätbaken och Norrkrog naturreservat. Du kan lägga till med båten precis vid krogen!

Här är maten så vällagad som vi förväntar oss på en lite lyxigare krog, och med tanke på kvalité och läge så är priserna bra. När vi var här senast tog vi laxen och schnitzeln och de var båda riktigt bra.

Under högsäsong finns här också Lilla H som bakar pizzor att äta här eller att ta med.

Hamnkrogen har öppet året om, fast öppettiderna varierar över säsongerna. Du hittar öppettider, meny och information om bordsbokning på Stegeborgs Hamnkrogs hemsida.

Stegeborggårdens café, restaurant och kiosk

På Norrkrog sidan av Slätbaken ligger Stegeborggården som har riktigt bra mat, men lite enklare och billigare än den lyxigare hamnkrogen. Här hittar du klassiker som raggmunk med fläsk (Östergötlands landskapsrätt) och hamburgare på nöt eller struts från Vikbolandet.

Restaurangen har öppet under sommarsäsongen eller för bokade grupper under lågsäsong och tider, meny och mer om caféet hittar du på Stegeborgsgårdens hemsida.

Stegeborgs Glasseria & Kiosk

Vägg i vägg med hamnkrogen finns en kiosk med glass, godis och under högsäsong även mejerier och nybakat bröd. Så här kan du ta en glass i värmen eller handla lite smått och gott att ta med till campingen.

Trädgårdscaféet i Trädgårdshotellet

Ett trevligt sommarcafé med kaffe och sötsaker samt lättare mat. Trädgårdshotellet ligger lite längre in på Stegeborgs egendom, väldigt fint beläget på en kulle.

Kolla in Trädgårdscaféets hemsida för att se när de har öppet.

Bo nära Stegeborg

Det finns många boendealternativ kring Stegeborg. Vid hamnen har Stegeborgs egendomar ställplatser och säsongscamping samt stugor som går att hyra i hel och halv-veckor. Det här är en av Sveriges bästa ställplatser och blev utsett till årets ställplats av av tidningen Husbil & Husvagn 2021.

Vill du bo finare så finns Trädgårdshotellet som ligger i slottsparken, bredvid nya Stegeborgs slott. Vaför inte testa deras Trädgårdsweekend som inkluderar övernattning, 3-rätters middag på hamnkrogen och frukostbuffé.

På andra sidan slätbaken har Stegeborgsgården både vandrarhem och camping. Beroende på vad dy vill ah så finns rum i olika storlekar, stugor, tältplatser och 60 stora ställplatser.

Dela gärna på:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *