Se och göra i Stegeborg – Utflyktsguide

Dela gärna på:

Stegeborg har varit en viktig plats genom stora delar av Sveriges historia, och borgarna här har bevakat infarten till Slätbaken i hundratals år. Idag är Stegeborg en utflyktsdestination som har mycket att erbjuda. På södra sidan av Slätbaken ligger Stegeborgs egendomar med ruiner, vandringar, god mat, hotell, camping och sommarcafé. På norra sidan finns Stegeborgsgården med restaurang, café, vandrarhem, camping, badplats och vandring med utsikt i Norrkrogs naturreservat. Mellan de två går en bilfärja, så det är enkelt att ta sig över vattnet.

Stegeborg passar bra för utflykter från en halv dag till flera dagar, beroende på vad som intresserar dig mest. En aktiv halvdagsutflykt kan innehålla en tur runt slottsruinen och en finare måltid på hamnkrogen. Om du vill förlänga det till en hel dag kan du lägga till en vandring längs Stegeborgsslingan eller några timmar vid någon av badplatserna. Du kan också ta flera dagar och hinna både hänga vid badplatserna, vandra, äta och upptäcka Stegeborg och Skälviks ruiner i lugn och ro.

Stegeborgsgårdens badplats vid Norrkrog sett från Stegeborg.

Det finns absolut mest att göra under sommaren, då det är öppet på både Norrkrog och Stegeborgssidan. Extra fint är nog Stegeborgs ruin när äppelträden blommar, eftersom det finns en något vildvuxen gammal odling där. Hamnkrogen har öppet året om och är ett perfekt komplement till lite vandring under vår och höst, eller som en mysig vinterutflykt.

Vägbeskrivning till Stegeborgs hamn och vägbeskrivning till Stegeborgsgården.

Avgångar för bilfärjan hittar du här hos Trafikverket.

Stegeborgs utflyktskarta

Strosa i Stegeborgs slottsruin och trädgård

Stegeborgs slottsruin ligger uppe på en mindre kulle, och runt ruinen finns ett större grönområde att strosa genom. Nära vattnet finns det klippor som är trevliga att slå sig ner på för att njuta av utsikten. Det finns också en liten park med fina blommor, samt en tätvuxen äppelodling som måste vara otroligt fin när träden blommar.

Inne i ruinen kan du gå upp i tornet och njuta av utsikten därifrån. Det finns också en del med information om slottets historia och de fynd som gjorts här. Dessutom finns en restaurerad sal att besöka, och det går att gå runt mellan murarna. En rolig detalj är att se hur växtligheten letat sig in i ruinen på många olika ställen.

Tornet på insidan

Vi blev väldigt positivt överraskade av hur trevligt det var att gå runt i och utanför ruinen. Stegeborgs slottsruin ligger underbart till, och vi spenderade gott om tid på klipporna, i parken och äppellunden innan vi gick in i själva slottet. Det var helt klart värt inträdet.

Det finns (betal) parkeringar precis utanför slottet och där finns också automater för att köpa biljetter in till slottsruinen. Och du kan läsa mer och se fler bilder i vår artikel om Stegeborgs slottsruin.

Bada i Slätbaken

Notholmen badplats

Den hyrbara bastun vid Notholmens badplats

På Stegeborgs-sidan av Slätbaken ligger Notholmen som är en trädbevuxen ö mitt emot Slottsholmen, där du kan bada från antingen klippor eller bryggor. Du tar dig till badplatsen via en brygga som går från ställplatscampingen.

På ön finns även en bastu att hyra, och för de som vill ta korta promenader mellan baden finns en upptrampad stig. Här kan du läsa mer om badplatsen.

Badplats Norrkrog (Stegeborgsgårdens badplats)

Stegeborgsgårdens badplats vid Norrkrog sett från Stegeborg.

Om du vill bada vid en sandstrand så är det bara att ta färjan över till Norrkrog och Stegeborgsgården där det finns en badplats med både bryggor och sandstrand. Badplatsen ligger campingen med restaurang och cafe. Här kan du läsa mer om Stegeborgsgårdens badplats vid Norrkrog.

Spela minigolf vid Trädgårdshotellet

Stegeborgs Trädgårdshotell har en minigolfbana i grönområdet runt hotellet. Klubbor och bollar finns i Hotellets reception och tidigare har de också gått att spela innan hotell-säsongen genom att hämta hämta klubbor och bolla i hamnkrogens kiosk.

Vandra Stegeborgsslingan och se slottet och fornborgen

Stegeborgsslingan nära Skällviks fornborg

Stegeborgsslingan är en 12 km lång rundslinga och en del av Östgötaleden. Leden är varierad och kan vara krävande med branta backar. Du kommer att vandra i vackra hagmarker med stora naturvärden, som gamla och grova ekar. Delar av leden går genom beteshagar så rör dig lugnt bland betesdjuren och håll hunden kopplad.

Leden låter dig utforska Stegeborg genom att vandra runt i dess rika kulturhistoria och vackra naturmiljöer. Du kommer att gå genom skogsmarker, betade hagmarker, längs vatten, bäckraviner, strandängar, åkermarker och bebyggelser.

Från leden kan du besöka två medeltida borgar: Stegeborgs slottsruin och Skällviks borgruin. Du passerar även den medeltida kyrkan i Skällvik och en över 200 år gammal kvarnruin vid Kvarndammen. Vid Stegeborgs hamn finns ett café och på ön Notholmen en badplats. Strax söder om Stegeborgs hamn finns en utsiktsplats med vyer mot Slätbaken och slottsruinen.

Du kan antingen parkera vid Stegeborgs slottsruin eller Hultbacka söder om slottsruinen.

Utforska den övervuxne Skällviks fornborg

Utsikten från Skällviks fornborg

Skällviks fornborg ligger på en avstickare från Stegeborgsslingan. Flera stora insatser har gjorts för att göra fornborgen synlig och besöksvänlig. När vi var här 2022 så gick det ganska lätt att ta sig till och upp på borgen. Det var tydligt att här var en fornborg, men naturen hade samtidigt tagit över rätt mycket igen. Personligen tycker jag att det var charmigt, men det var lite svårt att få till ett representativt foto av borgen, men att fota den fina utsikten var inget problem.

Vi rekommenderar att vandra till Skällviks borg, men det finns också en liten parkering ca 500 meter från borgen. Här hittar du vägbeskrivning och kan läsa mer om historien bakom Skällviks borgsruin.

Vandra genom Norrkrog och njut av utsikten

Stegeborgsgårdens badplats vid Norrkrog sett från Stegeborg.

På andra sidan Slätbaken från Stegeborg sett ligger Norrskogs naturreservat med vandringsleder som går upp längs förkastningen som går längs viken. På höjderna har du en utmärkt utsikt över Stegeborg och Slätbaken.

På växer gamla träd som bevarats då skogen ansågs olämpliga för skogsbruk. Här finns också mycket med död ved samt en värdefull natur för ovanliga och känsliga arter. I reservatet finns hotade insekter som nattfjärilar och vedlevande skalbaggar, inklusive ekoxen. Norrkrog ingår i Slätbakenförkastningen med flera skyddsvärda skogar.

Du kan parkera vid Stegeborgsgårdens campingplats och kursgård vars stora parkering även får användas av reservatets besökare. Här har vi samla t all information om Norrkrogsleden.

Ät och fika kring Stegeborg

Lunch på Stegeborgs hamnkrog

Vid Stegeborg finns mat för alla smaker och plånböcker.

Stegeborgs hamnkrog

Stegeborgs hamnkrog ligger vid vattnet bredvid Stegeborgs slottsruin med underbar utsikt över Slätbaken och Norrkrog naturreservat. Du kan lägga till med båten precis vid krogen!

Här är maten så vällagad som vi förväntar oss på en lite lyxigare krog, och med tanke på kvalité och läge så är priserna bra. När vi var här senast tog vi laxen och schnitzeln och de var båda riktigt bra.

Under högsäsong finns här också Lilla H som bakar pizzor att äta här eller att ta med.

Hamnkrogen har öppet året om, fast öppettiderna varierar över säsongerna. Du hittar öppettider, meny och information om bordsbokning på Stegeborgs Hamnkrogs hemsida.

Stegeborggårdens café, restaurant och kiosk

På Norrkrog sidan av Slätbaken ligger Stegeborggården som har riktigt bra mat, men lite enklare och billigare än den lyxigare hamnkrogen. Här hittar du klassiker som raggmunk med fläsk (Östergötlands landskapsrätt) och hamburgare på nöt eller struts från Vikbolandet.

Restaurangen har öppet under sommarsäsongen eller för bokade grupper under lågsäsong och tider, meny och mer om caféet hittar du på Stegeborgsgårdens hemsida.

Stegeborgs Glasseria & Kiosk

Vägg i vägg med hamnkrogen finns en kiosk med glass, godis och under högsäsong även mejerier och nybakat bröd. Så här kan du ta en glass i värmen eller handla lite smått och gott att ta med till campingen.

Trädgårdscaféet i Trädgårdshotellet

Ett trevligt sommarcafé med kaffe och sötsaker samt lättare mat. Trädgårdshotellet ligger lite längre in på Stegeborgs egendom, väldigt fint beläget på en kulle.

Kolla in Trädgårdscaféets hemsida för att se när de har öppet.

Färjan över Slätbaken sett från ruinen

Bo nära Stegeborg

Det finns många boendealternativ kring Stegeborg. Vid hamnen har Stegeborgs egendomar ställplatser och säsongscamping samt stugor som går att hyra i hel och halv-veckor. Det här är en av Sveriges bästa ställplatser och blev utsett till årets ställplats av av tidningen Husbil & Husvagn 2021.

Vill du bo finare så finns Trädgårdshotellet som ligger i slottsparken, bredvid nya Stegeborgs slott. Vaför inte testa deras Trädgårdsweekend som inkluderar övernattning, 3-rätters middag på hamnkrogen och frukostbuffé.

På andra sidan slätbaken har Stegeborgsgården både vandrarhem och camping. Beroende på vad dy vill ah så finns rum i olika storlekar, stugor, tältplatser och 60 stora ställplatser.

Boende i närheten

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Lyxiga stugor vid Stegeborgs hamn, Stugor vid vattnet inom bekvämt gångavstånd från Hamnkrogen, slottsruinen, badplats och Östgötaleden. 183 m (Stuga)
  • Stegeborgsgården, Vandrarhem, camping och stugor med eget café och restaurant vid Norrkrog, nära badplats, många vandringsleder samt Stegeborgs slottsruin och hamnkrog. 574 m (Camping, Stuga, Vandrarhem)
  • Stegeborg Trädgårdshotell, Trevligt hotell i det gamla trädgårdsmästerit med fin trädgård och nära till naturen, nära Stegeborgs hamnkrog, slottsruin, badplats och Östgötaleden. 1.4 km (Hotell)
  • Husby Säteri, Boende i slottsmiljö anno 1795 en mil från Söderköping. 8.0 km (Hotell)
  • Kanalmagasinets Pensionat, Mysigt sommaröppet bed and breakfast i Mem där Göta kanal går ut i Slätbaken. 11.6 km (Bed and Breakfast, Glamping)
  • Sankt Anna Resort, Skärgårdshotell mitt i Sankt Anna kyrkby med 10 minuter till närmaste badplats och nära många utflyktsmål. 12.1 km (Hotell)
  • Skärgårdsbyns lägenhetshotell, Ute i Sankt Annas skärgård någon minuts promenad från närmaste badplats och kajakuthyrning. 15.5 km (Hotell)
  • Korskullens Camping, Stugor & Café, Fina stugor, camping och sommarcafé i utkanten av centrala Söderköping. 15.9 km (Camping, Stuga)
  • Mangelgårdens B&B, Pittoreskt bed and breakfast mitt i Söderköping. 16.0 km (Bed and Breakfast)
  • Söderköpings Brunn, Anrikt SPA-hotell mitt i Söderköping. 16.2 km (Hotell)
  • Slussen Rum Söderköping, Ett bed and breakfast i Söderköping med underbart läge precis vid Göta kanal, Smultronstället och Ramunderberget!. 16.6 km (Bed and Breakfast)
  • Hotel Laurenti, Mindre hotell strax utanför Söderköpings centrum med egen trädgård och nära till vattnet. 17.0 km (Hotell)
  • Skeppsdockans Camping & Vandrarhem, Ett vandrarhem och camping strax utanför Söderköping och precis vid Göta kanal . 18.0 km (Camping, Vandrarhem)
  • Mauritzbergs Slott & Golf, Ett av Östergötlands få slott du kan checka in på med egen restaurant, golfbana och mycket mer för dig som vill röra på dig eller bara ta det lugnt,. 18.8 km (Hotell)
  • Thorstorps Gård B&B, Mysigt Bed and Breakfast utanför Söderköping. . 19.4 km (Bed and Breakfast)
Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *