Njutvandra i Östergötland

Dela gärna på:

Passa på att njuta av det vackra höstlandskapet med en kombination av vandring och restaurangbesök. Välj en lagom lång slinga, känn lugnet i naturen och avsluta med en välförtjänt middag. Här finns tips om några av Östergötlands vackraste vandringsleder, bekvämt placerade vid några av de bästa matupplevelserna 🙂

Stegeborgs Hamnkrog och Stegeborgsslingan

Stegeborgsslingan är en 12 km rundslinga till Östgötaleden. Vandringen går genom skog, hagar, åkermark, bäckraviner och strandängar. Längs vägen finns avstickare till Stegeborgs slottsruin och Skällviks borgruin. Leden passerar också vackra Skällviks kyrka och en kvarnruin.

Stegeborgs hamnkrog ligger strax bredvid Stegeborgs slottsruin precis vid vattnet, med utsikt över inloppet till Göta Kanal. Under sommaren har de en stor uteservering men de har öppet under helgerna året om samt erbjuder julbord i december med fokus på fisk, skaldjur och vilt.

För extra avslappning efter vandringen finns en bastu för 8-10 personer att hyra på den lilla ön Notholmen som nås via en brygga i gästhamnen.

Marmorbruksleden och Vildmarkshotellet

Marmorbruksleden är ca 9,7 km och består av flera slingor i Marmorbrukets naturreservat i Kolmården. Vandringen går längs Bråvikens glittrande vatten, djupa marmorbrott, på stundtals branta skogsstigar och på klippor med hisnande utsikt.

Missa inte utsiktsplatsen Spiran!

Vildmarkshotellets Restaurang Terrassen serverar både lunch och middag samt brunch på söndagar. I restaurangen Bakfickan Smokehouse serveras buffé med sydamerikanska smaker.

Borghamn Strand och Marialeden

Marialeden är en 10,5 eller 15 km före detta pilgrimsled och därför inte markerad. Vandra genom bokskogen vid Vättern, i kalkkärr och bland jätteekar. Rundslingan passerar fornborgen Drottning Ommas borg och utsiktsplatsen Västra Väggar.

Borghamn Strands hamncafé är öppet under helgerna och serverar både mat och våfflor, med fokus på lokala råvaror efter säsong.

På bondbryggan vid Vättern finns en vedeldad badtunna och bastu att hyra.

Vårdnäs Stiftsgård och Rängen Runt

Rängen Runt är en 45 km rundslinga till Östgötaleden. För en kortare vandring finns Vårdsnäs – Hovetorps slussar (19 km) och Vårdnäs – Bjärka-Säby (19 km). Rundslingan går runt sjön Stora Rängen, genom eklandskapet och längs Kinda kanal. Längs vägen passeras Stafsäter gårdsglass, Hamra dubbelsluss, Hovetorp slusstrappa och Bjärka-Säby nya slott.

Restaurangen på Vårdsnäs Stiftsgård har utsikt mot sjön och serverar både lunch och middag. Grunden är klassisk svensk mat med lokalt och ekologiskt fokus. Bröd och bakverk bakas dagligen i gårdens bageri.

Rimforsa Strand och Hallstadrundan

Hallstadrundan är en 13 km rundslinga till Östgötaleden från Rimforsa, 17 km från Rimforsa Strand. Vandringen går genom Klevbergets, Borgarmons och Hallstad ängar naturreservat i skog, hagar, längs en liten å och bland hamlade lindar. För den som vill finns en extra avstickare till fornborgen Borgarmon. Missa inte utsikten från toppen av Klevberget över sjön Järnlunden!

Rimforsa Strands restaurang har öppet tisdag till lördag och serverar middag med fokus på närodlat och lokalproducerat. Det går också att hyra bastu med fönster mot Åsunden, duschrum och brygga för ett dopp i sjön.

Stångs magasin och Stångåstråket

Stångåstråket är 14 km och sträcker sig från Slattefors sluss till sjön Roxen. Längs vägen passeras Hjulsbro sluss, Hackefors sluss, Tannefors slussar, Nykvarns sluss, motorbåtshamnen, segelbåtshamnen och stångåmynningen i Roxen.

Stångs magasin ligger i en gammal kvarn från 1805 och den inglasade verandan har utsikt över Stångån. De serverar lunch tisdag-fredag, middag tisdag-lördag och brunch på lördagar. Svenska smaker med fokus på närodlat, småskaligt och ekologiskt.

Söderköpings Brunn och Borgbergsleden

En av alla fina platser på Ramunderberget

Vid Söderköpings Brunn finns två trevliga vandringsleder att välja mellan; Ramunderbergets fauna- och florastig på 5 km eller Borgbergsleden på 9 km.

Borgbergsleden går genom Ramunderbergets gammelskog till Borgberget med den cirka 1500 år gamla fornborgen Ramundersborgen. Naturen består av öppen och ljus tallskog med hänglavar samt vacker utsikt mot Ramunderberget i söder och Oxtorpesjön i norr.

Söderköpings Brunn serverar frukost, lunch måndag-fredag och middag.

Open New Doors Bahnhof och Solberga naturreservat

Genom Solberga naturreservat går 1,3 km av Östgötaleden. På vägen passeras två gravfält från järnåldern med omkring 150 gravar med stensättningar, resta stenar, domarringar, kammargravar och en treudd.

Open New Doors Bahnhof serverar lunch tisdag-söndag och brunch lördag och söndag. Ekologisk och växtbaserad mat av närodlade råvaror i säsong.

Starby hotell och Strandpromenaden

Strandpromenaden sträcker sig 800 meter längs Vätterns strand och för en längre promenad finns rundslingan Tycklingerundan som är 4,6 km och följer Tycklingeviken. Längs rundan finns vandringsskyltar med tänkvärda ord att reflektera kring.

Starby hotells restaurang serverar frukost, lunch måndag-fredag och middag med fast trerättersmeny som byts ut var sjätte vecka. Maten lagas med glädje, kreativitet, kvalitet och lokala råvaror.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *