Alla badplatser kring Linköping

Dela gärna på:

Runt Linköping finns det gott om badplatser längs kanaler och sjöar. Här hittar du vår sammanställning av kommunala, föreningsdrivna och privata badplatser. Komplett med en praktisk karta.

Länge trodde jag att det inte gick att bada runt Linköping utan bil. Så är det inte och vi har sammanfattat vilka badplatser du lätt kan ta dig till med cykel eller buss. Du hittar de guiderna längre ner i artikeln.

Vattenkvalitén vid många av badplatserna hittar du här, och temperatur här.

Väderprognos för Linköping
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
fredag 23 februari kl 126.7°CNästan klart
lördag 24 februari kl 124.6°CMulet
söndag 25 februari kl 126.4°CMulet
måndag 26 februari kl 122.1°CMulet
tisdag 27 februari kl 126.3°CVäxlande molnighet
onsdag 28 februari kl 125.3°CMulet
torsdag 29 februari kl 123.7°CMulet

Karta med Linköpings badplatser

Kartan visar badplatser i Linköpings kommun.

Badplatser inom cykelavstånd från Linköping

Cykling längs Göta Kanal

För dig med cykel är Johannelundsbadet enklast att ta sig till. Allt du behöver göra är att följa Kinda-kanal så hittar du dit. Här hittar du en liten sandstrand, brygg, kiosk och mycket mer. Allt det här gör det till ett populärt bad och det blir ofta rätt fullt.

Vill du till ett mindre bad med färre folk kan du istället fortsätta längs Kinda kanal mot Hackefors och Vårgårdsbadet. Det är en liten badplats utan parkering, så det är oftast inte lika trångt som Johannelundsbadet.

Bor du i Ryd eller Skäggetorp så är vårt tipps att ta cykeln till Svartåfors badplats. Den stora badplatsen ligger på ett rätt bekvämt cykelavstånd och har gott om gräsyta samt ofta bra vatten.

Det är också lätt att cykla ut till Bergs slussar där Bergsbadet ligger längst ner i slusstrappan. Badplatsen är trevlig det finns vattentoalett och omklädningsrum. I bergs slussar så finns det dessutom god glass och äventyrsgolf. Men, kolla vattenkvalitén innan ni ger er iväg, vattnet i Roxen kan ibland bli lite dåligt. Om det är fullt eller dåligt vatten så är vårt tips att ta ett dopp i Göta Kanal på andra sidan bron från slussarna sett, det är oftast bra vatten i kanalen! (Du får bada i kanalen, men inte i slussarna)

Bussvänliga badplatser nära Linköping

Buss är ett smidigt sätt att ta sig till många av badplatserna kring Linköping. Du kan dessutom ta dig ut i Östergötland och många av de större stränderna. Här är våra förslag på bra badplatser som du lätt kan ta dig till med kollektivtrafik.

Om du vill hålla dig lokalt (inom stadzonen) så går det bussar till antingen Johannelund där du hittar Johannelundsbadet eller Sturefors med Stureforsbadet. Båda badplatserna är välutrustade med bryggor, kiosk, WC och mycket mer, så det går lätt att stanna i timmar.

Vill du ta dig lite längre ut från Linköping så går bussar mot antingen Bergs slussar eller Bjärka-Säby. Bergs slussar är perfekt om du vill bada, äta god glass och kanske spela lite äventyrsgolf. Medan Bjärka-Säbys badplats ligger vid ett slott med ett mer traditionellt café, samt nära till vandring, bokningsbar bastu och natur i allmänhet.

Bjärka-Säby nya slotts badplats

Om du vill kombinera bad och vandring så är vår absoluta favorit att ta bussen till Brokind och vandra ut mot Viggeby naturreservat. Från busshållplatsen är det ca 2 km lätt vandring till Viggebystrand (den stora badplatsen), och den vandringen tar dig förbi Brokinds sluss (Kinda kanal) och Brokind Slott/Herrgård. Vill du vandra lite längre så kan du ta dig genom reservatet till Jaktstugeudden, en mindre badplats som det inte går att ta bilen till. Du kan läsa mer om bad och vandring kring Brokind-Viggeby i vår guide som du hittar här.

Sist men inte minst så går det bra kollektivtrafik till bad runt Motala. Närmast är Strandbadet i Borensberg, en vacker sommarort med camping, gårdsbutik, café, restauranger och inom bekvämt gångavstånd. Och så har vi förstås Varamobadet, Östergötlands största badplats (och bästa enligt många), med sin långa sandstrand och mycket mer. Det är lätt att ta sig till Motala med pendeltåget, och på sommaren brukar det gå gratisbussar från Centralen till Varamobadet! Och om du tar pendeln till Motala och vill hitta på mer så har vi en guide till hur du upplever Motala utan bil!

Länkar till bussresor från Linköpings Resecentrum till bra badplatser:

Med e här länkarna kan du snabbt kolla vilka bussar och tåg som går just nu. Vi har valt de närmaste hållplatserna.

Hundbad i Linköpings kommun

Hur och var hundar får bada på kommunala badplatser bestäms från kommun till kommun. Linköping kommun är relativt öppna för hundar vid badplatserna, men med vissa begränsningar. Så här summer ar kommunen det själv:

Du får ta med din hund till kommunens allmänna badplatser men hundar ska hållas kopplade enligt lokala ordningsföreskrifter. Ordningsföreskriften finns att läsa nedan. Hunden ska även vara kopplad i vattnet och det är lämpligt att man håller sig till badplatsens ytterområde.

Det är viktigt att man som hundägare visar hänsyn och tänker på att det finns personer som är hundrädda eller är allergiska mot hundar.
På badplatser som inte räknas till de allmänna kommunala badplatserna kan det vara förbud mot hundar.

Linköpings kommuns hemsida 2023-01-24

Vid hundhagen ”Braskens hage” finns en lite hundbadplats där de kan bada i Stångån.

Andra hundbadplatser i Östergötland finns bredvid de här badplatserna:

Lista med Linköpings alla badplatser

Badplatser i Linköpings kommun

Valkebobadet

Ett föreningsdrivet bassängbad beläget i Vikingstad som har öppet under sommaren (mitten juni till mitten augusti). Här finns bassänger för stora och små samt en kiosk med lite smått och gott.

Öppettider och info kring avgift hittar du på Valkebobadets hemsida.

Visa på karta


Tinnerbäcksbadet

Tinnerbäcksbadet (foto: Medley)

Sveriges modernaste badhus då det nyinvigts 2023. Här hittar do flera pooler upp till 50 m, relaxavdelning och äventyrsbad.

Läs mer om Tinnerbäcksbadet här.

Visa på karta


Glyttingebadet

Badområde med bassäng nära Ryd och Skäggetorp. Är öppet under sommarmånaderna.

 

Läs mer om Glyttingebadet här.

Visa på karta


Limmernskogarnas badbrygga

Runt 500 meter in på leden i Limmernskogarnas naturreservat finns en liten eldplats med en enklare badbrygga som alla får använda. Leden börjar norr om badpatsen och det finns en parkering för ca 3 bilar.

Läs mer om Limmernskogarnas badbrygga här.

Visa på karta


Norra Västerby lövskogar

Vi vet inte så mycket om den här badplatsen, vi hittade den i Länsstyrelsens kartor över Västerby Lövskogar och har inte hunnit besöka den än. Badplatsen ligger ca 150 meter från parkeringen norr om Västerbybron som har plats för ca 5 bilar. Läs mer om naturreservatet här.

Läs mer om Norra Västerby lövskogar här.

Visa på karta


Blå lagunen

En rätt populär badplats i det gamla grustaget nära Slaka. OBS! Inga parkeringsmöjligheter, så cykel rekommenderas. Området är privat, och vägen fram till sjön lika så.

Blanda inte ihop med Blå Lagunen (Mjölby)

Läs mer om Blå lagunen här.

Visa på karta


Malfors Hamn

Ett populärt ställe att bada på för Ljungsbrobona. Kanske inte helt avsätt för bad men många badar från båtbryggan och det finns gott om plats att slå sig ner på.

Här finns också kiosk och restaurang precis vid badplatsen.

Läs mer om Malfors Hamn här.

Visa på karta


Jaktuddens badplats

Bryggan vid Jaktstugeudden

Badplats med brygga och klippor. Du måste gå hit men du belönas med fin utsikt, bad, grillplats och torrdass!

Läs mer om Jaktuddens badplats här.

Visa på karta


Badplatsen vid Bjärka-Säby nya slott

Bjärka-Säby nya slotts badplats sett från fårhagen under hösten

Badplats med brygga och en liten sandstrand. Det finns omklädesrum och en bastu som går att hyra. Uppe vid slottet finns ett säsongsöppet kafé och diskgolfbana.

Läs mer om Badplatsen vid Bjärka-Säby nya slott här.

Visa på karta


Amundebobadet

Badplats med brygga och en liten sandstrand samt grillplats, lekplats, kiosk, omklädningsrum, sandstrand, och torrtoalett.

Läs mer om Amundebobadet här.

Visa på karta


Hultabadet

Badplats med brygga och en liten sandstrand samt volleybollnät, omklädningsrum och torrtoalett. det finns också en kiosk som har öppet vissa dagar.

Läs mer om Hultabadet här.

Visa på karta


Viggebysandsbadet

Bryggan vid Viggebybadet

Badplats med bryggor och en stor öppen plats för att slå sig ner på. Här finns kanotuthyrning, grillplattas, omklädesrum och torrtoalett.

Läs mer om Viggebysandsbadet här.

Visa på karta


Brokinds badplats

Familjevänlig badplats med sandstrand, brygga och badflotte m.m.

Läs mer om Brokinds badplats här.

Visa på karta


Bestorps badplats

Badplats med sandstrand, brygga, omklädesrum och grillplats.

Läs mer om Bestorps badplats här.

Visa på karta


Västerby badplats

Liten badplats med brygga

Läs mer om Västerby badplats här.

Visa på karta


Lillsjöns badplats, gammalkil

Lillsjöns badplats utanför Linköping

En fin badplats med en sandstrand och en rätt stor badbrygga. Det finns gott om gräsyta att bre ut sig på och det finns en rejäl parkeringsplats som ligger nära badplatsen.

Läs mer om Lillsjöns badplats, gammalkil här.

Visa på karta


Stavsätters badplats

Liten trevlig badplats med brygga som kräver lite vandring från att kommat ill. Från parkeringen vid Stafsäters naturreservat är det ca 5-10 min vandring genom en kohage.

Läs mer om Stavsätters badplats här.

Visa på karta


Stureforsbadet

Badpats med brygga, sandstrand, beachvolleybollplan, omklädningsrum, grillplats, minigolfbana och vattentoalett.

Läs mer om Stureforsbadet här.

Visa på karta


Höverns badplats

Badplats med brygga, grillplats och torrtoalett

Läs mer om Höverns badplats här.

Visa på karta


Bankekinds badplats

Badplats med brygga, grillplats, lekplats och torrtoalett.

Läs mer om Bankekinds badplats här.

Visa på karta


Hjulsbro badplats

Badplats med brygga där vattnet kan vara lite strömt (så inte lämplig för de minsta). Här finns omklädningsrum och torrdass.

Läs mer om Hjulsbro badplats här.

Visa på karta


Vårgårdsbadet

Mindre badplats med brygga som du bäst går/cyklar till.

Läs mer om Vårgårdsbadet här.

Visa på karta


Johannelunds Lek & Plaskdamm

Plaskdamm för de minsta

Läs mer om Johannelunds Lek & Plaskdamm här.

Visa på karta


Johannelundsbadet

Bad i Stångån med grillplats, gräsytor, badlagun, beachvolleyplaner, lekplats, utedusch, kiosk och vattentoalett.

Läs mer om Johannelundsbadet här.

Visa på karta


Svartåfors badplats

Badplats med en stor gräsyta, badbrygga och en liten sandstrand. Dessutom finns  grillplats, badramp och torrtoalett.

Läs mer om Svartåfors badplats här.

Visa på karta


Bergsbadet

Långgrunt bad med sandstrand, brygga och gräsytor. Vid badplatsen finns det omklädesrum och toalett. Längre upp längs bergs-slussar finns det både fik och restauranger.

Läs mer om Bergsbadet här.

Visa på karta


Ljungbadet

Badplats med brygga, grillplats, omklädningsrum, stora gräsytor, en liten sandstrand och torrtoalett.

Läs mer om Ljungbadet här.

Visa på karta


Sandviks badplats

Badstranden vid Sandvik en blåsig majdag

Stor badplats med sandstrand vid Sandviks camping.

Läs mer om Sandviks badplats här.

Visa på karta


Hultsjöns badplats

Hultsjöns badplats

Jag blev lite lätt charmad av den här lilla badplatsen utanför Ljungsbro. Den är lätt att ta sig till, ligger väldigt naturskönt och har i princip allt som behövs för en badutflykt. Kom bara ihåg att ta med mat och dryck, för det är en bit till närmaste affär.

Läs mer om Hultsjöns badplats här.

Visa på karta


Sibborpesjöns badplats

Sibborpesjöns badplats och grillplats

Den här badplatsen vid Sibborpesjön ligger på landet norr om Ljungsbro och är rätt liten men mysig. När jag var här 2023 så var badbryggan helt ny. Vid bryggan finns lite lite sand. Sista kilometrarna till badplatsen går på rätt små grusvägar, och det är ont om plats för att ställa bilar vid badplats.

Läs mer om Sibborpesjöns badplats här.

Visa på karta


Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *