Ruin-safari längs Roxen, en perfekt roadtrip

Dela gärna på:

Här är en perfekt tur för dig som vill ta en roadtrip i området mellan Linköping och Norrköping, och samtidigt komma ut i naturen för att upptäcka de borgar, slott och kloster som en gång fanns kring Roxen.

Längs Roxens norra strand går en mindre väg mellan Berg och Norsholm och som passerar 6 besöksvärda ruiner, vissa direkt vid vägen och andra en kortare promenad bort. Att besöka alla är en utmärkt dagsutflykt men det går också att anpassa för kortare utflykter. Alla stopp är bra nog för en egen utflykt.

Artikeln är skriven från Norsholm till Berg, men det går lika bra att åka åt andra hållet. Gör det som känns smidigast för dig.

Stjärnorps slottsruin och kyrka

Norsholms tre mystiska borgruiner

Utsikten över Roxen sett från Tångstad fornborg.

Vi börjar utanför vid Norsholms naturreservat, som ligger där sjön Roxen mynnar ut i Motala ström. Kring det härliga naturreservatet ligger det tre borgruiner som du tar dig till genom att vandra Norsholmsleden. Totalt blir det 2,5 km vandring för att se alla borgruiner och ta sig tillbaka till bilen.

De tre borgruinerna utanför Norsholm är:

Munkeboda borgruin, en av Norsholm tre borgruiner

Varje borgruin har sin egen charm. Tångstad har bäst utsikt från de branta klipporna ner mot Roxen. Henriksborgen har bänkbord att slå sig ner vid och när vi var där fanns det en härlig doft av örtträdgård, vi hade också kul med att utforska ruinen och området kring kullen som huvudbyggnaden stod på. Munkeboda är ett äventyr ut på spänger genom kohagen och du får en underbar utsikt över ängen och där Motala ström mynnar ut från Roxen, plus att du kan se över till Norsholms herrgård.

Henriksborgen i Norsholms naturreservat.

Vi rekommenderar att du går hela leden och ser alla borgar, men om du har ont om tid så går det att rätt snabbt besöka Tångstad fornborg eller Munkeboda borgruin då de ligger rätt nära varsin parkering. Om du inte vill gå in till korna runt Munkeboda så går det att parkera vid Tångstad fornborgs parkering och ta sig till fornborgen och Henriksborgen och vända utan att gå in i hagen.

Åls stenhus, 1400-talsborgen med mäktig utsikt

Mellan Norsholms tre borgruiner och Stjärnorps slottsruin ligger Åls stenhus, en 1300- eller 1400-talsborg som övergavs när egendomen flyttade till det som idag är Grensholms slott. För att vara en medeltida borgruin är den rätt välbevarad och 1995 restaurerades den varsamt så att det går att besöka den utan risk för dig eller ruinen.

Om du bara ska besöka en borgruin på din roadtrip norr om Roxen så tycker vi att du ska besöka den här. Enligt Sandra är det här en av Östergötlands vackraste platser, och jag är beredd att hålla med.

Det som gör en utflykt till Åls stenhus så bra är kombinationen av ruinen som går att gå in i och föreställa sig hur den såg ut, den vackra utsikten ut över Roxen i 3 av 4 väderstreck, och den härliga miljön du får vandra genom för att ta dig till ruinen.

Åls stenhus som ligger på en klippa nära Grensholms slott.

Parkering finns vid Grensholms slott och från den till borgruinen är det runt 1,5 km att gå. Det är lätt underlag och skogsväg större delen av vägen, det är däremot rätt brant upp för klipporna vid borgruinen.

Här finns också mycket mer att se och göra. Strax innan du kommer till ruinen går du förbi ett mindre gravfält och en fin badstrand, Sjöängsbadet, och det går absolut att ta ett dopp. Om du vill vandra längre och utforska mer så finns det en vildpark att vika av till.

Grensholms slott har också en egen gårdsbutik nära parkeringen. De specialiserar sig på vilt och har ett brett utbud av det samt andra produkter från trakten. Ett hett tips är att köpa med glassbägare från Sänkdalens gård att fika på vid stranden eller på en bergsknalle.

Stjärnorps slottsruin och den djungellika bäckravinen

Mellan Grensholms slott och Berg ligger Stjärnorps slottsruin med den lummiga Stjärnorpsravinen att ströva i. Slottet byggdes i mitten av 1600-talet och måste ha varit ett av länets finaste innan det brann ner 1789. Slottets huvudbyggnad byggdes aldrig upp igen, men skadorna på flyglarna reparerades och den ena inrymmer Stjärnorps kyrka och den andra är en privat bostad.

Slottsruinen är bara öppen för bokade sällskap, men du kan fritt promenera genom trädgården bakom slottet, och inte minst genom den djungelika bäckravinen som kryper fram genom Stjärnorp. Ägarna till slottet försökte länge att få tillstånd att restaurera slottet, men fick nej. Istället har de lagt mycket tid och pengar på att bevara det som är kvar och byggt fönster samt en trappa upp i tornet.

En av snå-borarna som ligger längs stigen som slingrar sig på branten i Stjärnorpsravinen.

Slottsruinen är fin, men den absoluta höjdpunkten är bäckravinen som har sitt eget skyddade mikroklimat. Här blir ormbunkarna nästan 2 meter höga och vattnet porlar längs breda promenadvägar och broar. Det är lite som att komma till ett mycket sydligare land. Djungelklimatet lockar dock till sig insekter så ta med myggmedel om det är ett problem för dig.

Det är väldigt lättvandrat nere i ravinen och du kan själv välja om du vill gå några hundra meter för att snabbt ta in ravinen, eller upp till någon kilometer om du testar alla vägar och stigar. Förutom den lättare delen går det också smalare stigar längs ena karmen av ravinen, de är bra stigar men vissa vägar upp till stigarna kan vara lite knepiga ibland.

Vreta klosterruin och museum

Den vackraste ruinen längs vägen hittar vi utanför berg, ett stenkast från Bergs slussar. Här låg en gång Vreta koster, Sveriges äldsta kloster och som troligtvis var en viktig plats för kristendomen i Sverige redan innan dess.

Här finns det tre platser att besöka, plus ett enklare café under sommarmånaderna. Främst är nog ruinerna efter klostret som ligger på andra sidan kyrkan från parkeringen sett. Även om bara grunderna är kvar så är det lätt att se hur klostret var uppbyggt en gång i tiden och det finns informationsskyltar som berättar om vad de olika delarna användes till.

Det som troligtvis fångar ögat först är dock den underbara gången genom klosterruinen där löven ändrar färg efter säsong, och rankorna ger en fantasy-liknande struktur om vintern. Det gör att det nästa känns som att kliva in i en scen från Sagan om ringen eller Game of Thrones.

Kyrkan vid Vreta kloster

Bredvid ruinen ligger Vreta klosters kyrka som är otroligt fint inredd och har många skrymslen och vrår att utforska. I många finns gravar från forna ämbetsmän och deras familjer, och i en av dem finns ett museum inrymt.

Mittemot kyrkan ligger caféet och stenmuséet Munkhuset. I den gamla ladan finns många av de stenfragment som hittats i utgrävningarna kring klostret. De berättar dels om hur det en gång kunde sett ut kring klostret, men också om hur vikingaseder smälte ihop med kristendomen.

Tips! Troligtvis finns turens enda offentliga toalett här, så passa på!

Fler tips för en lyckad ruin-safari runt Roxen

Förutom ruinerna så finns det mycket mer att göra, du hittar badplatser, gårdsbutiker, vandringsleder och mer i vår artikel: Roxen runt, alla våra bästa utflyktsmål och saker att göra.

Bra saker att ha med sig för en lyckad roadtrip:

  • Något att äta och dricka. Det finns många bra picknickplatser men få restauranger längs vägen. Du kan handla i antingen Norsholm eller Berg, där finns det också fik och restauranger. På sommaren går det också att äta på campingen vid Sandviks badplats, som ligger mellan Stjärnorps slottsruin och Åls stenhus.
  • Bekväma skor. Det är inte svår vandring till eller runt någon av ruinerna, men ska du besöka alla så blir det några kilometer totalt.
  • Kylväska. Om du vill handla lite i Grensholms gårdsbutik, eller lördagsöppna gårdsbutiken Elins Lockar som också ligger längs vägen.
  • Badkläder och handduk. Det finns flera platser att bada på längs vägen, såsom Grensholmsbadet vid Åls stenhus, Sandviks badplats där du också kan grilla och Bergsbadet nedanför Bergs slussar.
  • Myggmedel. Framförallt vissa veckor i Stjärnorpsravinen.
Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *