Längs Vättern – 21 härliga stopp i Östergötland

Dela gärna på:

Ska du åka norrut eller söderut genom Sverige i sommar? Här finns tips på trevliga ställen för både pauser och äventyr på vägen 🙂

Motala kommun

1. Övralid herrgård med Farfarsstugan

Övralid

Övralid herrgård ligger utanför Motala, vackert beläget på en höjd med utsikt över Vättern. Här bodde skalden Verner von Heidenstam, som själv ritade huvudbyggnaden, från 1925 till sin bortgång 1940 och interiören är till stor del oförändrad.

Under sommaren sker guidade visningar i herrgården och det mysiga Café Farfarsstugan serverar mat och fika. I skogen finns gott om trevliga promenadstigar och i hagarna betar får.

2. Motala motormuseum

Motala motormuseum

Beundra de historiska miljöerna på Motala motormuseum.

3. Charlottenborgs slott

Uppdukat bord i Charlottenborgs slottsutställning

Charlottenborgs slott är vackert beläget vid Motala ström och i slottet finns Motala museum.

4. Vätternbad i Motala

Varamobaden är Nordens största insjöbad med en halvmil lång sandstrand vid Vättern, lokalborna brukar dock föredra Pariserviken eller Jerusalemsbadet som brukar vara lugnare under högsäsong.

5. M/S Kung Sverker

Passa på att ta en tur på Göta kanal med passagerarbåten Kung Sverker. Resan går från Motala till Borensberg och längs vägen får du se graven efter Göta kanals grundare Baltzar von Platen, Charlottenborgs slott, gamla Motala verkstad och Borenshults slusstrappa som är Göta kanals brantaste.

Under stoppet i Borensberg kan du besöka Börslycke gård som tillverkar egen kola, kolla in Göta Hotell som känns igen från Göta kanal-filmerna samt se den ena av kanalens två handdrivna slussar. Boka på deras hemsida.

6. Sveriges Rundradiomuseum

Sveriges Rundradiomuseum finns två bevarade radiosändare, en Luxor-utställning, en 50-talsutställning, en amatörradioutställning, café och museibutik. Motala var en central del när radion kom till Sverige och även vi som inte fick uppleva det har säkert hört frasen ”Stockholm-Motala!” i olika historie-program.

Vadstena kommun

7. Vadstena skulpturpark

I gamla Folkets Park i Vadstena finns en skulpturpark med mycket att upptäcka. Det finns även en skulpturgrill att boka om ni vill grilla i parken.

7. Wadstena-Fogelsta museijärnväg

Wadstena-Fogelsta järnväg invigdes 1874 och är idag Sveriges äldsta bevarade smalspår. Här kan du åka rälsbuss och cykla dressin till gamla Folkets park.

8. Vadstena slott

Vadstena slott

Vadstena slott ligger vackert vid Vätterns strand, omsluten av en bred vallgrav. Det är ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och grundades 1545 av kung Gustav Vasa. Här kan du välja om du vill upptäcka slottet på egen hand eller med guidade visningar på olika teman. Det finns också dramatiserade vandringar på slottet!

9. Vadstena klosterruin

Vadstena klosterruin i sig är egentligen inte så mycket att se, Alvastra klosterruin och Vreta klosterruin är mer sevärda, men Vadstena klosterkyrka är absolut värd ett besök. Det finns också ett klostermuseum, Sancta Birgitta Klostermuseum, i ett kungapalats från 1260-talet som senare användes som nunnornas bostad.

10. Borghamns Strand

Borghamns Strand är en mysig restaurang med vandrarhem i historiska byggnader uppförda av Baltzar von Platen i början av 1800-talet, då kalksten bröts här under byggandet av Göta kanal. Här serveras goda matvåfflor och glass från Grenna glass.

Kalksten från Borghamn har använts sedan medeltiden i byggnader som bland andra Alvastra kloster, Vadstena kloster och Vadstena slott.

Mjölby kommun

12. Gamla Skänninge

Rosariet i gamla Skänninge

Skänninge är en riktigt fin stad med mycket historia och i de gamla kvarteren finns mycket att upptäcka, bland annat ett rosarium och en örtagård. Läs mer i 10 utflykter och aktiviteter att göra runt Skänninge.

13. Högbystenen

Högbystenen

Högbystenen är mindre känd än den mytomspunna Rökstenen som ligger ett par mil bort, men den fina omgivningen gör detta till en bra plats för en picknick. Ett tips är att köpa med valfri snabbmat från snabbmatsmeckat precis utanför Mjölby knappt 10 minuter bort, där det finns Max, McDonalds, Burger King, Chop Chop och Jureskogs.

14. Väderstad centralkonditori

Smarrig mack från Väderstad Centralkonditori

Väderstad centralkonditori är ett anrikt konditori med goda smörgåsar och trevliga sittplatser både i de färgglada rummen och den blommande trädgården. Vi har köpt med oss fika här som vi sedan ätit vid nästa stopp i listan.

Ödeshög kommun

15. Naturum Tåkern

Naturum Tåkern är en härlig plats för alla åldrar med både lekplats, grillplatser, sagostig, tillgänglighetsanpassat fågeltorn och den häftiga vassleden som tar dig ut på upptäcksfärd på fågelsjön. Passa på att vandra ut till Re-ed, ARKNAT designade fågeltorn som är en perfekt plats för medhavd fika.

16. Rökstenen

Den mystiska Rökstenen

Den längsta kända runinskriften i världen med 760 tecken som täcker alla synliga sidor, även ovansidan. Passa även på att kasta en blick på Röks lanthandel som är en klassisk butikslåda med en utbyggnad i form av ett viktorianskt orangeri.

17. Rykets gård

Glass från Rykets gård

Rykets gård gör egentillverkad gelato på fårmjölk och har en välfylld gårdsbutik med lokala produkter. Riktigt god och unik glass.

18. Alvastra klosterruin

Alvastra klosterruin

En magiskt vacker ruin efter Alvastra kloster som grundades under mitten av 1100-talet. Ruinen är bättre bevarad än alla andra klosterruiner i Östergötland och det finns många delar att upptäcka och beundra. Här finns även trevliga och gratis toaletter.

19. Omberg

Trappan ner till den gamla hamnen i Stocklycke, Omberg, vattnet är smaragdgrönt och höga vågor slår upp mot klipporna
Stocklycke hamn en blåsig sommardag

Ekopark Omberg erbjuder gott om trevliga vandringsleder, från 0,7 till 27 km långa, samt utsiktsplatser över Vättern. Bilvägen över Omberg är enkelriktad och går bara att köra om du åker från söder till norr.

20. 31:ans glass i Hästholmen

31:ans Glass gör prisbelönt glass med många, goda smaker. Om du har lite extra tid så passa på att se Hästholmens hällristningar eller ta ett dopp i Hästholmens hamns badplats.

21. Narr Chocolate

I Ödeshög har Narr Chocolate sin chokladfabrik med fabriksförsäljning och här kan du köpa riktigt god choklad, lakrits och annat gott. Genom glasväggen kan du även titta in i fabriken.

För barn längs Vättern i Östergötland

 • Varamobaden, Nordens största insjöbad med en halvmil lång sandstrand vid Vättern
 • Motala Motormuseum för barn som gillar bilar
 • Vadstena slott har barnvandringar för barn 5-10 år
 • Naturum Tåkern har en stor lekplats och kikare att låna gratis för fågelskådning
 • Glass på Rykets gård eller 31:ans glass i Hästholmen
 • Godis hos Narr Chocolate

Stopp längs Vättern vid regn

 • Motala Motormuseum
 • Charlottenborgs slott med Motala museum
 • Båttur med kanalbåten Kung Sverker, det är jättemysigt att åka båt på Göta kanal när det regnar!
 • Sveriges Rundradiomuseum
 • Vadstena slott
 • Borghamn Strand har sittplatser inomhus
 • Väderstad centralkonditori har sittplatser inomhus
 • Rykets gård har sittplatser inomhus
 • Godis hos Narr Chocolate

Boende längs Vättern genom Östergötland

 • Vadstena Klosterhotel och SPA
 • Borghamn Strand
 • Särtshöga vingårds gårdshotell
 • Ombergs Turisthotell
Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *