Utflyktsåret 2023 – Våra 20 favoriter i Östergötland 

Dela gärna på:

Nu när våren börjar smyga sig fram känns det som att många börjat leta och planera kommande utflykter. Efter en lång vinter längtar jag också ut på äventyr, till vacker natur och spännande platser. Som inspiration vill jag lyfta fram några av våra favoriter från 2023 🙂

1. Hembygdsgården Hybbeln

En riktig pärla som vi hittade under höstens Östgötadagar. Vackra faluröda byggnader med gula knutar, mycket att se och drivs med stort engagemang och hjärta. Detta är en plats vi vill återvända till och vi ser fram emot att se hur verksamheten utvecklas i framtiden.

Hybbeln drivs av Åsbo Hembygds- och Fornminnesförening som anordnar en rad evenemang varje år.

2. Åls stenhus

Detta var en sådan utflykt där vi plötsligt fann oss i ett litet paradis på jorden. Utsikten över Roxen är magiskt vacker redan innan stigen leder upp mot toppen där ruinen står. Möjligheten att köpa med sig glass från gårdsbutiken ger upplevelsen en extra guldkant.

Här kan du läsa mer om Åls stenhus och Grensholmsbadet som ligger nedanför borgruinen.

3. Seloberget och Skams gator

Urjobbigt och underbart, bitvis var det verkligen inte kul för någon som inte är en van vandrare – särskilt med tanke på att vi valde en av de blötaste höstarna i mannaminne för denna tur. Utsikten från Selobergets utsiktsplats är fantastisk och leden är både varierad och vacker.

Läs mer om ravinen Skams gator, Selobergets utsiktsplats och grottan, Selos kammare, där stortjuven Selos lär ha gömt sitt byte.

4. Stora Björksved lilla fårgård

Nom nom.

Världens sötaste får och lamm att titta på med ett mysigt café som serverar både våfflor och sju sorters kakor. Mysigare än så här blir det inte. Gårdsbutiken har dessutom ett fint utbud av hantverk och inredning.

5. Tångestad fornborg

Det finns inte så mycket kvar av borgen förutom stenvallar men det är ändå något speciellt med platsen. Fornborgar känns oftast lite öde och bortglömda, men här sprudlar det fortfarande av liv. Det går lätt att tänka sig hur människor levde här under järnåldern, för detta var inte bara en borg för tillflykt – detta var en befäst boplats där människor levde sina liv och skillnaden är slående. Dessutom är utsikten fantastisk.

Vi rekommenderar stark att du vandrar Norsholmsleden som på 2,5 km tar dig förbi Tångestad fornborg och två till borgruiner.

6. Ljungs slott

Trots att detta är vårt närmaste slott var vi här för första gången 2023. Slottet är tydligt slitet och i stort behov av underhåll, men upplevelsen är ändå utan tvekan i klass med de mer påkostade slotten. Guidernas engagemang och kunskap var det som gjorde besöket så speciellt, de fick en att verkligen känna historien på ett lustfyllt sätt. Caféet var tyvärr ganska dåligt men de spännande miljöerna och intressanta utställningarna vägde upp med råge. Slottsbutiken var också riktigt imponerande, roligare utbud än till och med Vadstena slottsbutik.

Det händer mycket på Ljungs slott varje år, och du hittar allt på Ljungs slotts hemsida.

7. Getåravinen

Getåravinen är en förgrenad bäckravin i södra delen av Kolmårdskogarna, skapad av Getåbäckens framfart mot Bråviken. Här går snirkliga stigar längs livliga vatten och mossklädd kuperad mark. I de nedre delarna av ravinen finns ekar och hassel kvar efter den park som Robert Nobel anlade här under 1880-talet, med gångvägar genom dalen som kallas Nobelvägarna.

Läs mer om Getåravinens reservatled och om utsiktsplatsen vid Getå finns allt du behöver veta här.

8. Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar

Ett av de största lantbruksmuseum vi besökt och som innehåller det mesta man kan tänka sig, från gamla fordon och maskiner till inredda rum från forna tider. Lärorikt och mycket att se, med många roliga detaljer och en tydlig känsla av att muséet drivs av mycket kärlek och stort intresse.

Muséet har varit på vår radar ett tag och vi lyckades ta oss hit näst sista dagen för säsongen, och det är vi glada för. Det är otroligt hur ett så stort museum kan gömma sig ute i Finspångs landsbygd. Här finns nog något för både bar och vuxna med sina många vagnar, traktorer, museimiljöer, sågverk och mycket mer.

Läs mer och se fler av våra bilder på vår sida om Lantbruksmuseet Ljusfallshammar.

9. Lambohovs slottspark

Lambohovs säteri sett från dammen

Lambohovs slottspark har vi letat efter flera gånger de senaste åren utan att hitta in, så när vi såg att det fanns en guidad tur med STF tog vi chansen. En riktigt kul och intressant guidning var det och hela området är fantastiskt. Vi ser verkligen fram emot att få se detta slott inifrån, men fram tills dess är den vackra slottsparken en perfekt plats för både lek och picknick.

Om vi får drömma hade ett offentligt midsommarfirande här varit underbart, med majstång, ringdans, femkamp och kaffetält.

10. Löt gårdsmejeri

Löt Gårdsmejeri Östgötadagarna våren 2023

Fantastiska produkter och orimligt gulliga getter som går att titta på i timmar. Vi passade på att äta mumsiga våfflor på getmjölk och Gammalkil Gourmetgrädde.

De har öppet under Östgötadagarna och oftast när de är hemma, läs mer på Löt Gårdsmejeris hemsida.

11. Sveriges rundradiomuseum

De två radiomastarna på kullen är nog ett av Motalas mest prominenta kännetecken. Motala var en central del när radion kom till Sverige och även vi som inte fick uppleva det har säkert hört frasen ”Stockholm-Motala!” i diverse historie-program.

Det vi uppskattade med muséet var främst den unika miljön i huset som är specialdesignat för dåtidens gigantiska radioanläggningar, och i en tid då funktion och design båda var viktiga. Den bevarade anläggningen är också som från en annan värld, det känns nästan som att gå in i en Steam-punk liknande fiktion för oss som är uppvuxna med fm-radio och senare med mobiler.

Idag är radioanläggningen ett museum med café och museibutik. Se fler bilder från museet och läs om dess historia i vårt artikel om Sveriges rundradiomuseum.

12. Vattenfallet Brantefall

I sydligaste Ydre ligger Östergötlands högsta vattenfall, Brantefall. Under snösmältningen eller skyfall är en utflykt hit nästan ett måste för alla naturintresserade östgötar och smålänningar.

Sommaren 2023 var väldigt regnig mot slutet, så vi tror att vi fick det bästa av Brantefall. Den höga vattennivån fick vattnet att forsa ner för klipporna. Det är absolut ett bra utflyktsmål när snön smälter eller efter kraftiga regn.

Instruktioner för hur du tar dig hit och fler bilder finns i vår Brantefall artikel.

13. Lunds backe

Under 2023 har vi besökt flera av Östergötlands stora gravfält, och ett som stod ut var Lunds backe med sina rader på rader av resta stenar. Dessutom ligger det väldigt fint med utsikt över slätten.

Om du vill veta mer så har Länsstyrelsen en sida om Lunds backe.

14. Klevberget

Vi letar ständigt efter härliga utsiktsplatser och mäktiga vyer behöver inte vara svåråtkomliga. Det bevisade Klevberget utanför Rimforsa. Några hundra meter vandring från parkeringen tar dig upp på klipporna med sin svindlande utsikt. Minst sagt en mäktig upplevelse.

Vi rekommenderar att du vandrar den 3 km långa Klevberget och Borgarmon runt, som går upp på två höjder, och varför inte kombinera med ett bad i Hallstad Ängar, som ligger 100 meter från parkeringen.

15. Svaneholms borgruin

Svaneholm var en av de mer massiva borgruinerna vi besökte under året. Trots att bara delar av tornet står kvar finns spåren av försvarsverken längs de massiva vallar runt om. Förutom nöjet att se ruinen är det ett underbart litet område att ströva runt i, och det finns många härliga vrår längs sjöstranden att slå sig ner på.

Läs mer om borgen och hur du hittar dit i vår artikel om Svaneholms borgruin.

16. Norrköpings stadsmuseum 

En av alla miljöer i Norrköpings stadsmuseum som bjuder in till lek.

Norrköpings stadsmuseum, utsett till Årets museum 2021, ligger mitt i hjärtat av Industrilandskapet i Norrköping. Här kan du lära dig mer om stadens historia, uppleva textilmaskiner från förr och delta i visningar, vandringar och spännande aktiviteter för alla åldrar året runt.

2023 var första året vi besökte muséet tillsammans och vi förstår verkligen hur de kunde väljas till årets museum. De närmar sig historien på ett väldigt visuellt sätt med många fint uppbyggda miljöer, med platser där både barn och vuxna kan leka.

Även om muséet har ett tydligt Norrköpingstema så tror vi att det är relevant för alla svenskar, då Norrköping har förändrats mycket och speglat det nationella och internationella läget väl. Du hittar öppettider och aktuella utställningar på Norrköpings stadsmuseums hemsida.

17. Hester gård

Östgötadagarna ligger högt bland årets höjdpunkter. Vi stannade egentligen på Hester gård för att ta någon bild mellan två andra stop, men vi stannade nog en timme lätt. I det mysiga caféet fanns det gott om hembakat och underbart inredda rum, utanför finns en loppis och lumpbod. I ladorna finns flera mindre museum, bland annat ett snickerimuseum och ett vagnmuseum.

Om du vill hitta fler trevliga sommarcaféer så kolla in vår artikel Östgötska sommarcaféer med karta.

18. Tropikhuset i Linköpings trädgårdsförening

Tropikhuset

Vi har visserligen varit här tidigare, men 2023 är året då vi insåg Tropikhusets storhet. Vi saknar lite att Östergötland inte har någon botanisk trädgård, men det djungelsmyckade caféet gav oss vår fix. Därför förtjänar Tropikhuset sin plats i vår lista med 14 mysiga caféer i Östergötland.

Ett hett tips, eller kanske ett coolt tips, är deras mumsiga egentillverkade glass!

19. Johannisborgs slottsruin

Johannisborg i Norrköping

Johannisborgs ruin gömmer sig i Norrköpings industriområde. Tyvärr brändes det ner 1719 när Norrköping invaderades av en rysk här och större delen av stenen användes för att bygga upp Norrköping igen.

Om du är i Norrköping och vill göra en udda utflykt så tycker vi att Johannisborg är väl värd ett besök.

20. Stocklycke hamn

Sommaren 2023 gjorde vi en fenomenal utflykt till Omberg. Hela vägen från Linköping till Omberg spöregnade det, men lagom till Alvastra klosterruin så sprack molnen upp. Vädret gjorde att vi var nästan ensamma och kunde se hur Vättern kastade sig mot Stocklycke hamn och Ombergs väggar.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *