14 mysiga caféer i Östergötland

Dela gärna på:

Vandring, sevärdheter och muséer i all ära – men ibland vill man bara slå sig ner på en mysig plats med en god kopp kaffe och kanske något sött till. Här är våra favoriter bland Östergötlands fik 🙂

1. Glasbrukets sommarcafé, Borensberg

På en halvö mellan Göta kanal och Motala ström ligger Glasbrukets vandrarhem med sommarcafé, bastu, kanotuthyrning, glamping och kanalfår som betar runt knuten.

2. Farfarsstugan vid Övralid herrgård

Café Farsfarsstugan ligger vid herrgården Övralid, Verner Von Heidenstams hem, med utsikt över Vättern. Deras farfarskaka är helt fantastisk!

3. Väderstad Centralkonditori

Väderstad Centralkonditori bakas smarriga bullar, kakor och bröd som går att avnjutas i de mysigt inredda rummen eller i den stora, blomstrande trädgården.

4. Open New Doors Bahnhof i Sya

I Syas gamla stationshus ligger ett café och restaurang där allt är växtbaserat, men även den mest inbitna köttätaren kommer hitta något gott här!

5. Löfstad Slotts Handelsträdgård

Nedanför slottsbacken finns den grönskande handelsträdgården med café i den gamla smedjan. Här kan du fika mitt bland blommorna samt köpa både växter och dekorationer till hem och trädgård.

6. Stora Björksved lilla fårgård, utanför Åtvidaberg

Mysig liten gård med får och café där det serveras småkakor, våfflor och kladdkaka. Gårdsbutiken en trappa upp har lokalt hantverk och inredning. Kring lamning är det nästan ett måste att göra ett besök, då finns får och lamm i ladan bredvid caféet.

7. Brådtom slusscafé, utanför Norsholm

Möjligtvis Göta kanals mysigaste sluss med ett sött litet slusscafé, stugor att hyra och ställplatser. Vidare längs kanalen finns en av de mest natursköna sträckor vi promenerat.

Tips: Ladda ner Göta kanals app och planera in en fika när någon av kanalbåtarna åker förbi! Här passerar Juno, Diana, Wilhelm Tham och Göta Lejon.

8. Tinas café å sånt, Norrköping

I det härliga området Knäppingsborg har de gamla fabrikskvarteren från 1700-talet blivit en kreativ oas med unika butiker och spännande serveringar. På Tinas café å sånt finns ett tjugotal olika sorters hembakat fika samt lättare mat som sallader, pajer, lasagne, galetter och mackor.

9. Risten-Lakviks Järnvägs stationscafé

Ett enkelt men mysigt sommarcafé som har öppet de dagar som tåg går på museijärnvägen.

10. Nya Slottet Bjärka-Säbys slottscafé

Bjärka-Säby nya slott är ett mäktigt barockslott omgivet av en stor engelsk park med discgolfbana, fotbollsplan, badplats med bastu vid sjön Stora Rängen, fårhage och grillplats vid vattnet. Sommartid finns ett trevligt slottscafé med sittplatser både inomhus och utomhus.

11. Tropikhuset i Linköpings trädgårdsförening

Café och restaurang mitt i en grönskande djungel, i Linköpings största park med rosenträdgård, magnolialund, över tusen träd, stor lekpark, utsiktsplats, beach volleyboll, boule och parkgolf

12. Harstena Bageri i Gryts skärgård

Enda bageriet på den supermysiga skärgårdsön Harstena. Nära näckrosdammen med röda näckrosor.

13. Boställets vedugnsbageri, utanför Linköping

Trevligt litet bageri med café på slätten utanför Linköping. Har även en liten gårdsbutik och äggbod.

14. Sjölingården i Gamla Skänninge

När vi var där sommaren 2022 var detta café ett riktigt smultronställe med hembakat fika i muséegårdens trädgård mitt i Gamla Skänninge. i år verkar det vara färdigköpt fika och självservering, men platsen är säkert lika mysig och fikan är billig. Uppdateringar om fiket brukar komma på St. Ingrids Gille på Facebook.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *