6 saker vi vill göra i Östergötland 2024

Den här artikeln innehåller affiliate-länkar. De låter oss utveckla tadigut.nu utan att det kostar dig något extra.

Dela gärna på:

Vad passar bättre en grå januaridag än att drömma om framtida äventyr och upplevelser? Här är vår östgötska önskelista för 2024! 🙂

1. Dricka bubbel på Särtshöga Vingård

Wine Bottles in Stainless Steel Tray Filled With Ice

En av världens nordligaste vingårdar ligger mitt på östgötaslätten mellan Ödeshög och Väderstad, med vacker utsikt över Omberg. Här produceras riktigt gott bubbel av den gröna druvan Solaris och för en upplevelse utöver det vanliga går det att bo på det lilla gårdshotellet med guidad vingårdsvandring, vinprovning och sexrätters middag.

Läs mer på Särtshöga Vingårds hemsida.

2. Se historiska dukningar på Godegård

Godegårds herrgårds nuvarande huvudbyggnad stod klar 1725. 1775 köptes hela egendomen av Jean Abraham Grill (1736–1792), direktör i det ostindiska kompaniet. Under slutet av 1700-talet anlades en engelsk park med flera lusthus i kinesiserande stil, däribland den kinesiska paviljongen på Lustigkulle som fortfarande finns kvar. I huvudbyggnaden finns en del inredning från 1700-talet och ett antal äldre byggnader från järnbrukets verksamhet finns bevarade.

På Godegård finns idag Svenskt Porslinsmuseum med en av de största samlingarna av svenskt bruksporslin från 1700-talet och framåt. Här finns även en köksflygel från 1700-talet, bruksmuseum, vagnmuseum, gårdssnickeri, kryddbod, örtagård och café. I närheten av herrgården finns rundslingan Godegård runt på strax över 1 mil.

3. Grötlunka på Medevi brunn

Norr om Motala ligger Sveriges äldsta brunnsort, Medevi, där det fanns brunnsverksamhet redan under andra halvan av 1600-talet. Över 70 historiska byggnader finns bevarade på brunnsområdet och sommartid finns det både restauranger, guidningar och brunnsmusik med Medevi Brunnsorkester. Om kvällarna går det att delta i den 150 år gamla traditionen Grötlunken, som är en lugn promenad med marschmusik i täten efter en kvällsmat bestående av gröt med katrinplommon.

Östgötaleden går genom Medevi och det går att både vandra och bada vid Vättern. Passa på att testa gamla trädgårdsspel som att kasta ring och spela kägel samt utforska områdets muséer såsom Apoteksmuséet och Lazarettsmuséet. I brunnsparken finns gott om fladdermöss samt Östergötlands grövsta al med en omkrets på 454 cm. Brunnssalongen rymmer 150 personer och är en av landets största och bäst bevarade 1700-talssalonger.

Läs mer och boka boende på Medevi brunn.

Titta på båtar från Göta Hotell

I den idylliska lilla sjöstaden Borensberg ligger Göta hotell, ett anrikt hotell från 1908 med Göta kanal på ena sidan och Motala ström på andra. Hit reste välbärgade badgäster för att roa sig med bad i Boren, promenader längs kanalen och utflykter till bland annat Vadstena och Medevi Brunn.

Hotellet har 12 rum på andra och tredje våningen, 10 dubbelrum och 2 enkelrum, samt en delad balkong med utsikt över kanalen. Här serveras lunch, middag, drinkar och glass från Sänkdalens gård, på en mysig uteservering precis vid kanalen. Därifrån går det att se en av kanalens två handdrivna slussar samt de klassiska kanalbåtarna Juno, Diana och Wilhelm Tham. Vill man själv ut på båttur är det nära till Borensbergs kanalhamn från vilken dagliga turer går till Berg med Wasa Lejon och Motala med Kung Sverker.

Boka boende på Göta Hotell

Afternoon tea på Stegeborgs Trädgårdshotell

Stegeborg är en riktig pärla strax utanför Söderköping med fascinerande historia och magisk havsutsikt. Här går det att utforska Stegeborgs slottsruin och Skällviks fornborg, se den vackra Skällviks kyrka från 1300-talet, äta riktigt god mat på Stegeborgs hamnkrog, vandra Stegeborgsslingan, bada och basta.

I slottsparken, vid nya Stegeborgs slott, ligger Stegeborgs Trädgårdshotell. Ett charmigt litet hotell med nio rum i det gamla trädgårdsmästeriet. Sommartid finns café och bar med sittplatser inne vid brasan eller ute på terrassen med utsikt över äppelträdgården. I trädgården finns möjlighet att spela minigolf, krocket eller kubb.

Boka boende på Stegeborgs Trädgårdshotell

Lyxvandra i Kolmården

Vandring i den trolska Getåravinen med lyxboende på Villa Fridhem vid Bråvikens strand.

Villa Fridhem byggdes 1909 i nationalromantisk stil, som sommarresidens för Prins Carl och Prinsessan Ingeborg. Idag går hotellet i påfågelns och kolmårdsmarmorns färger, med en storslagen kombination av modern lyx och traditionell elegans. Njut av en riktigt god middag med fem eller sju rätter under kristallkronorna, testa en champagne- eller vinprovning, lär dig öppna champagnen med sabrering, varva ner i jacuzzi och bastu, spela biljard, shuffleboard eller krocket och ta en drink i cocktailbaren.

Läs mer och boka på Villa Fridhems hemsida.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *