Den här artikeln innehåller reklamlänkar.

Att göra i Söderköping

Dela gärna på:

Söderköping är den mysiga lilla staden vid skuggan av Ramunderberget och första orten längs Göta kanal sett från Slätbaken. En perfekt sommarstad för dig som vill ta det lugnt och spatsera genom gamla kvarter, äta gott, fika eller äta glass i stora lass.

Om du vill uppleva Göta kanal i en härlig småstadsmiljö är Söderköping staden för dig. Du kan vandra längs kanalen, äta gott eller fika. Dessutom har båt-turismen exploderat i Söderköping och det finns numer massor av turer du kan ta längs kanalen och ut is skärgården. Välj mellan 3 h med lunch ToR Mem eller heldagars kryssningar ut i skärgården eller upp längs Göta kanal.

I den här artikeln har vi samlat alla våra bästa tips på saker att göra i Söderköping. Och söderköping är också en utmärkt bas för vidare äventyr runt om i Östergötland. Så kolla gärna in tadigut.nu’s Utflyktskarta för dagsutflykter från Söderköping.

1. Äta glass i stora lass

Glass från Konfekthörnan

Söderköping måste nog vara Östergötland glasshuvudstad, att ta en glass är nog den vanligaste rekommendationen till den som frågar om vad en kan göra här. Fast vilken glass och vart brukar det ofta bli diskussion om i olika kommentarstrådar.

Om du vill ha en lyxig upplevelse som väcker barnet i dig rekommenderar vi glass-restaurangen Smultronstället. De satsar på överdådiga glasskreationer som ger en wow-känsla följt av tankar om hur en ska ta sig genom hela glassberget. Den vanliga kritiken brukar dock vara att de inte gör sin glass själva. Det stämmer visserligen, men vi tycker att den kritiken missar allt det som gör Smultronstället så underbart och unikt.

Vill du att glassen ska tala med smaklökarna först och främst, eller kanske vill äta något annat än glass till lunch/middag? Så rekommenderar vi någon av de som gör sin egen glass i stan. Främst Göta Glass som ligger längs med Göta kanal eller Konfekthörnan som ligger vid Rådhustorget. Vi är lite osäkra på i hur stor grad de gör sin egen glass, men vi är överens om att de båda gör väldigt god glass.

Ett annat hett glasstips är Jolla Chokladmakarna, som håller till längs Göta kanal 4 km från Söderköping. De gör definitivt sin glass från grunden tillsammans med allt möjligt gott som du kan äta i deras bohemska trädgård utmot kanalen.

2. Kryssa längs Göta kanal eller ut i skärgården

Det var länge det fanns så många möjliga båtturer att ta från Söderköping. Under sommaren kan du välja och vraka mellan. Till 2024 gick det från ett till två rederier, och en till tre fartyg som kör olika turer från Söderköping. Det betyder att det finns massor att välja mellan:

3. Beskåda arkitekturen i S:t Laurentii Kyrka

Elskåpskonst föreställande St Laurentii Kyrka

Kyrkan står mitt i Söderköping och är väl värd ett besök när du promenerar runt i Söderköping. Arkitekturen sticker ut jämfört med Östergötlands andra kyrkor med sin baltiska tegelgotik som inspirerats av den gotiska stil som var vanlig i Östersjöns handelsstäder.

De äldsta delarna av kyrkan är från 1200-talet, men tyvärr bran kyrkan ner 1494. S:t Laurentii Kyrka kyrka restaurerades direkt och den nya kyrkan tog åter i bruk redan 1497. Kyrkan modifierades och byggdes sedan om flera gånger över århundradena efteråt. Läs mer om historien och allt du kan se i kyrkan på Svenska Kyrkans sida om S:t Laurentii Kyrka.

4. Ta en second hand runda

I Söderköping hittar du många udda och mindre butiker, inte minst seconds hand och vintage. Det finns lera i centrala Söderköping och än fler i utkanten av Staden. Kolla in vår karta för att se vilka som vinns vart.

5. Se utsikten från Ramunderberget

Utsiktsplatsen på Ramunderberget

Ramunderberget reser sig med branta klipphällar på andra sidan Göta kanal sett från Söderköpings centrum. På toppen finns det en utsiktspunkt med kikare, och längs karmen finns det massor med platser att slå sig ner på. Att ta de 318 trappstegen från slussen är Ett perfekt sätt att röra på sig och få se mycket av Söderköping på en gång.

Ett tips är höger efter trapporna och gå en kortare bit, om du sen går ut till krönet så har du en underbar utsikt över Göta Kanal och kan se båtarna komma in i Söderköping ifrån Mem! Utsiktsplatsen ligger åt vänster från trapporna.

6. Besök Söderköpings Stadshistoriska museum

Hembygdsföreningens museum ligger bredvid S:t Laurentii Kyrka i centrala Söderköping och håller öppet alla sommardagar, och vissa dagar vår/höst. Muséet ligger i en gammal skolbyggnad som använts för utbildning sen 1500-talet, och grunden till huset tros vara jämnårigt med kyrkan som byggdes på 1200-talet.

Det är gratis att besöka muséet och väldigt intressant att se hur bygden har utvecklats genom århundradena. Söderköping var länge en av Sveriges främsta städer och en stor handelshub. Läs mer och se öppettider på Söderköpings Stadshistoriska museum’s hemsida.

7. Kolla in senaste utställningen av blandArt i gamla rådhuset

Söderköpings gamla rådhus. och blandArts galleri

I Söderköpings rådhusbyggnad från 1700-talet ligger ett galleri där konstnärerna i föreningen blandArt ställer ut sin konst. Utställningen varieras över tid så det är värt att besöka flera gånger. Det finns också konstverk att se i den lilla trädgården utanför Rådhuset. Läs mer på blandArt’s hemsida.

8. Slå dig ner i Örtagården i Söderköping

I centrala Söderköping gömmer sig denna lilla oas där du kan gå runt bland växtligheten eller slå dig ner och ta det lite lugnt. I säsong så har de dessutom växtförsäljning. Örtagården drivs av en ideell förening och är verkligen en liten pärla i vackra Söderköping! Det är öppet alla dagar med fri entré. I trädgården finns både örter, blommor, fruktträd och ett valnötsträd.

Det finns gott om sittplatser och har god tillgänglighet och det går jättebra att med sig fika eller matsäck och njuta i grönskan. Under odlingssäsong så försöker de bemanna Örtagården några dagar i veckan. Läs mer om när det är bemannat och när det säljs växter på Örtagårdens hemsida.

9. Ta ett dopp i Friluftsbadet eller vid någon av badplatserna nära Söderköping

Husbyviks badplats (innan badbryggorna lats ut)

Om du vill bada så har Söderköping sitt egna sommaröppna friluftsbad med bassänger och annat kul för stora och små. Om du vill bada vad badplats får du ta dig utanför stan. De närmaste badplatserna är Klarsjöns badplats, Husbyvik badplats och Dalbystrand.

10. Vandra eller cykla till Kanalmagasinets Pensionat i Mem

Kanalmagasinet på sommaren

Om du vill vandra längs Göta kanal och äta något gott innan du vänder om så kan du följa kanalen mellan Söderköping och Mem. Där ligger Kanalmagasinet och de första/sista slussarna på Göta kanal. I det gamla magasinet serveras god mat och glass. Du kan också övernatta i deras Pensionat eller lyxiga Glampingtält. Det är runt 5-6 km enkel väg längs kanalen.

11. Ta en tur längs Ramunderbergets Fauna- och flora-stig

En av alla fina platser på Ramunderberget

Vandringsleden på 5 km går längs foten av Ramunderberget och upp på krönet, så det är en utmärkt tur för dig som vill se Söderköping uppifrån. Det finns dessutom fler lärorika skyltar som berättar om växtligheten i naturreservatet. Läs mer på Naturkartan.

12. Leta efter de målade elskåpen

Söderköping brukar vara fullt av dessa målade skåp

Runt om i Söderköping så finns det ett antal målade elskåp att upptäcka. De föreställer ofta loka scener, men kan ibland vara mer fantasifulla. Ett bra sätt att upptäcka staden!

13. Gå runt i Madickens fotspår

De berömda Madickenfilmerna från slutet av 1970-talet spelades in i Söderköpings äldre kvarter och många av miljöerna går fortfarande att upptäcka. Om du vill ha en karta med platserna så kan du beställa (mail) en PDF från Visit Söderköping, eller se den i bildformat på Fröken Sissi’s blogg. Platserna är:

 1. Doktor Berglunds mottagning, Rådhustorget Blomqvistska huset. Dit de gick när Lisbet pillat upp en ärta i näsan.
 2. Torget, Fisktorget/Rådhustorget. Där tant Nilsson stod och sålde Abbes sockerkringlor.
 3. Laksaksaffären, Storgatan, Kolonialboden. Där Madicken beundrade en fin docka i skyltfönstret.
 4. Trill In, Storgatan, bakgård. Kvarterskrogen farbror Nilsson besökte.
 5. Tidningsredaktionen, Storgatan/Hagatorget. Där Madickens pappa jobbade.
 6. Skolvägen, Färgaregränd, Ågatan vid Järnbron. Vägen till och från skolan där olika saker händer Madicken.

Boenden i och kring Söderköping

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

 • Slussen Rum Söderköping, Ett bed and breakfast i Söderköping med underbart läge precis vid Göta kanal, Smultronstället och Ramunderberget!. 183 m (Bed and Breakfast)
 • Söderköpings Brunn, Anrikt SPA-hotell mitt i Söderköping. 453 m (Hotell)
 • Hotel Laurenti, Mindre hotell strax utanför Söderköpings centrum med egen trädgård och nära till vattnet. 462 m (Hotell)
 • Mangelgårdens B&B, Pittoreskt bed and breakfast mitt i Söderköping. 670 m (Bed and Breakfast)
 • Korskullens Camping, Stugor & Café, Fina stugor, camping och sommarcafé i utkanten av centrala Söderköping. 762 m (Camping, Stuga)
 • Skeppsdockans Camping & Vandrarhem, Ett vandrarhem och camping strax utanför Söderköping och precis vid Göta kanal . 1.7 km (Camping, Vandrarhem)
 • Thorstorps Gård B&B, Mysigt Bed and Breakfast utanför Söderköping. . 2.8 km (Bed and Breakfast)
 • Kanalmagasinets Pensionat, Mysigt sommaröppet bed and breakfast i Mem där Göta kanal går ut i Slätbaken. 5.2 km (Bed and Breakfast, Glamping)
 • Husby Säteri, Boende i slottsmiljö anno 1795 en mil från Söderköping. 8.6 km (Hotell)
Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *