Upptäck Östergötland med kollektivtrafik, våra bästa buss och tåg utflykter

Dela gärna på:

Här har vi samlat våra bästa förslag på utflykter och aktiviteter du kan göra i Östergötland som du kan ta dig till med kollektivtrafik. Vi har försökt att hålla oss till platser dit du kan göra en bra dagsutflykt.

Hur lätt du kan ta dig ut med kollektivtrafik beror ju tyvärr på vart du bor, men här kommer i alla fall restips dit kollektivtrafiken går.

Utflykter utanför Sommartid? Många förslag här gör sig bäst på sommaren, men det är inte kört resten av året. Till höst, sommar och tidig vår rekommenderar vi storstäderna. Både Norrköping och Linköping har mycket att erbjuda året om, så scrolla ner till dem.

Motala

Göta kanal genom Motala

Motala är en underbar sommarstad som är lätt att ta sig till kollektivt då pendeltågen går hela vägen hit. Motala har dessutom okej kollektivtrafik så det går att ta sig runt i stan rätt väl utan att gå allt för långa sträckor. Hitta Östgötatrafikens resor till Motala här.

Här kommer några saker i korthet, kolla in Utflykter till Motala utan bil för fler förslag.

Från Motala station kan du snabbt gå till hamnen där det finns restauranger, glasscafé, Motala motormuseum och Vätternakvariet. Dessutom finns det en större park bredvid hamnen med en lekplats.

Från stationen kan du också vandra längs Göta kanal. Hur långt du väljer att gå beror på vad du vill göra. Längs kanalen passerar du von Platens grav, Gamla Motala Verkstad och till sist Borenshults slusstrappa (den brantaste längs Göta kanal). Ett alternativ är att ta bussen till Borenshult, se slussarna och sen gå längs kanalen tillbaka.

Några platser att ta bussen till:

Gamla Skänninge

Pendeltåget går direkt till Skänninge som är en mysig liten stad med en väldigt lång historia. En resa hit passar bra för dig som älskar historia eller vii strosa i öppna trädgårdar. Länk till Skänninge i Östgötatrafikens reseplanerare.

En kortare promenad från stationen ligger Gamla Skänninge som är ett kvarter med äldre byggnader där många är inredda som museum. I närheten finns också en bevarad hålväg och en klosteruin. Vill du vandra lite längre så kan du gå till ruinerna av Hospitalet i Skänninge.

För den växtintresserade så finns det ett rosarium och öppna trädgårdar i Gamla Skänninge. Vid rosariet finns det dessutom en örtagård med traditionella medicinalväxter och kryddor.

För bad och lek så finns Väderkvarnsbacken-Månsjöns fritidsområde med en badplats, stor lekplats och gott om gräsyta. I sjön finns det ett mindre hopptorn.

Läs mer om vad som går att göra i Skänninge i 10 utflykter och aktiviteter att göra runt Skänninge.

Vadstena

Vadstena slott

Ytterligare en av Östergötlands sommarpärlor är Vadstena. Här finns många äldre byggnader bevarade inklusive det ståtliga slottet.

Ett måste är att besöka Vadstena slott som har öppet ofta under sommaren med visningar och guidade turer. Vi rekommenderar att gå en guidad tur, vi var väldigt nöjda med vår tur genom slottet.

Vadstena lämpar sig också väldigt bra att vandra genom Vadstena, det finns många fina gamla hus och gränder som är fina och utmärkta för den foto-intresserade. Dessutom finns det ett tiotal mindre museum runt centrala Vadstena. Det finns gott om caféer och restauranger.

Vill du bada så finns Bad vid Slottet och Strandpromenaden, det kan vara lite stenigt men det finns en liten strandsnutt nära gästhamnen.

Kisa

Kisa är en spännande liten ort som du säkert har lagt märke till om du kört igenom på väg 23. Den anrika orten brukade vara ett nav i trakten och därför finns det gott om storslagna centalpalats och bankpalats som känns lite malplacerade i den lilla orten.

En busstur till Kisa kanske inte är för alla, men om du gillar gammal arkitektur, god fika och historia, då kommer du bli nöjd precis som oss. Det är dessutom rätt roligt att kunna säga att du tog bussen till Kisa när någon frågar vad du gjort i helgen.

Till Kisa tar du dig kollektivt med antingen buss eller Krösatåget, båda alternativen syns i Östgötatrafikens reseplanerare.

Fyra måsten i Kisa enligt oss är Café Columbia, Emigrantmuseet, Landets Goda (Kisa Wärshus) och en promenad genom samhället. Utöver det finns det några second-hand, loppisar och intressanta butiker att kolla in.

Café Columbia ligger i samma hus som Emigrantmuseum och görs gärna i kombination. Caféet har gott fika och rejäla mackor (riktiga måltider). Jag blev så mätt på min köttbullemacka att jag knapt orkade smaka Sandras silviakaka.

Emigrantmuséet är en våning upp och berättar om utflyttningen till Amerika genom många livsöden från trakten. Du får följa både de som stannade och återvände samt de som tyvärr aldrig tog sig hela vägen dit. Väldigt gripande historier. Tyvärr gick inte belysningen och min hjärntrötthet ihop, så jag tog mig inte genom allt material.

Landets goda ligger också i centrala Kisa och inrymmer restaurang, gårdsbutik och hotell i det gamla värdshuset. Maten är prisvärd och butiken är välfylld med lokalproducerade varor från färska grönsaker till godis.

Att vandra genom Kisa är smått surrealistiskt med en blandning av gamla gårdar och lokaler, stora palats från runt 1900-talet och moderna hus av alla dess slag. Tyvärr ärr mycket rätt slitet, men vi misstänker att det är också därför de är kvar, för det kan vara så att det inte fanns pengar att riva sen bygga nytt när det var populärt under 1900-talet.

Borensberg

Börslycke gård

Borensberg är en trevlig ort där det är lätt att spendera hela dagen och allt ligger inom promenadavstånd. Det går dessutom snabbt och smidigt att ta sig hit med buss från Linköping eller Motala. Vi rekommenderar att du kliver av vid hållplatsen Kanalbron.

Ett annat roligt alternativ för att ta sig till eller från Borensberg är med kanalbåt. Du kan antingen ta Wasa Lejon som går mellan Borensberg och bergs slussar, eller Kung Sverker som går upp till Motala.

Det finns mycket att göra så vi fattar oss kort med en lista!

  • Badplatsen vid sjön Boren med en stor och fin sandstrand.
  • Börslycke Gård som har egen kolatillverkning, underbara marmelader och glasskiosk i trädgården med Sänkdalens glass och egentillverkad kolasås.
  • Glasbrukets vandrarhem och sommarcafé är ett supermysigt ställe mellan Göta kanal och Motala ström med god fika, kanotuthyrning, bastu, badtunna, lägenheter, ställplatser och glamping.
  • Göta hotell som har riktigt bra mat och dryck, med mysig uteservering precis intill kanalen.
  • Borensbergs sluss som är en av Göta kanals två handdrivna slussar.
  • Kaffeteriet i kanalhamnen med café, minigolf, ställplatser och cykeluthyrning. Cyklarna kan återlämnas i Berg för de som vill cykla den vackra sträckan Borensberg – Berg på den bilfria dragvägen längs kanalen.
  • Qvarn Nostalgi har tre våningar med antikt och kuriosa i en gammal kvarn.
  • Göta kanals egna kanalfår betar längs kanalbanken och håller landskapet öppet på samma sätt som för 200 år sedan. Du hittar dem utanför Glasbruket eller på motsatta sidan om Kaffeteriet.
  • Butik Camarda med italienska delikatesser och frossa i pasta, ostar och charkuterier.
  • Hotell Vik med lyxigt café och resturang mitt i byn

Hästholmen och Ödeshög

Hästholmen ligger vid Vättern i Närheten av Ödeshög. Det går bussar hit och det går snabbt att ta bussen mellan de två orterna. Kolla restid till Hästholmen här och Ödeshög här. Från Hästholmens hållplats är det en kort promenad ner till vattnet.

Hästholmen är är en trevlig liten ort med en trevlig badplats, Hästholmens hällristningar och prisbelönta 31:ans Glass.

Från Hästholmen kan du vandra vidare längs Östgötaleden. Vandring norr ut tar dig ut längs med kusten där du bland annat kan hitta en klippa att bada från och efter 2 km är du vid Omberg och Ellen Keys Strand. Går du söder ut mot Ödeshög kommer du till naturreservatet Stora Lund med en naturbadplats och rester från en försvarsanläggning, och hela vägen till Ödeshög är mindre än en mil från Hästholmen.

I och kring Ödeshög finns det ett flertal second-hand butiker och butiker som Narr Chocolate och Olivelunds gårdsbutik med mera.

Söderköping

Göta kanal sett från Ramunderberget

Söderköping är en underbar stad med gott om gamla hus och intressanta butiker. Dessutom går Göta kanal genom stan och för den naturintresserade går det att ta sig upp på Ramunderberget för utsikt över stan och vandring.

Det är rätt lätt att ta sig till Söderköping med kollektivtrafik, och det finns mer än nog att göra inom promenadavstånd från varandra inne i stan. Kolla din restid här.

Vill du stadsvandra finns en guide till Madickens scener från Söderköping, medeltida Söderköping med Dick Harisson, guidade turer med mer (kolla in Visit Söderköping för alla turer och guidningar).

Om det finns en glass-stad i Östergötland så är det Söderköping. Kändast är Glassrestaurangen Smultronstället som skapar överdådiga kreationer av glass. Dit ska du gå för att imponera på barnen eller för att få uppleva barndomsdrömmen om att få bli serverad en glass med extra allt. En kritik vi ofta hör om smultronstället är att det finns bättre glass på andra ställen (Smultronstället har Sia). De som säger så har på sätt och vis rätt, men vi tycker också att de missar hela poängen med Smultronstället. Det är olika typer upplevelser.

Om du vill ha goda glassar på strut eller i bägare så rekommenderar vi Göta Glass vid kanalen eller Konfekthörnan vid Rådhustorget. De gör båda sina egna glassar och har gott om smaker att välja mellan.

Arkösund

Glass från Lykkes i Arkösund

En busstur till Arkösund är perfekt för dig som vill ta dig ut till skärgården kollektivt. Den stora fördelen med Arkösund är att du lätt kan promenera mellan en rad olika badplatser, restauranger och bodar med hantverksförsäljning och loppisfynd.

Du tar dig till Arkösund med buss från Norrköping (som också är lätt att ta sig till). Från Norrköping är det ca 1 timme och 10 min buss, kolla din restid här.

Norrköping

Norrköping går bra att besöka året om då det finns gott om centrala butiker, caféer och åretruntöppna museer och utställningar.

Norrköping är en otroligt vacker stad med många parker vilket betyder att du inte behöver spendera en massa pengar på inträden (dessutom är många inträden gratis).

Om du gillar att strosa genom stad och park rekommenderar vi att du börjar direkt från pendeln med Carl Johans park, en av få bevarade järnvägsparker, precis vid resecentrum. På sommaren finns där dessutom en glasskiosk, fortsätt sedan mot gamla stan genom strömparken och den långa laxtrappan som går upp mot Knäppingsborg. Där kan du stanna för en fika och för att köpa delikatesser. Nu är du inte långt från industrilandskapet med flera vattenfall och gott om industriromantik. Om du inte fastnat i någon av museumen kan du sen fortsätta vidare längs strömmen, förbi universitetet och längs Åbackarna och Rhododendrondalen i Norrköping till Himmelstalund med alla hällristningar. Gå sedan tillbaka samma väg eller via Folkparken för variationen.

Gillar du shopping så kan du hålla dig i centrala Norrköping där det finns många små och stora butiker. Extra kul är att det finns så många second-hand butiker så centralt i Norrköping. Om det är intressant så kolla in Hitta till Second hand butiker och loppisar i Norrköping.

Om du gillar museum och utställningar så är det fullt med dem inom rimliga gångavstånd. De flesta finns i eller nära Industrilandskapet, till exempel Arbetets museum, Visualiseringscenter C, Norrköpings stadsmuseum och fler som du kan läsa mer om i 19 saker att göra i Norrköping.

Från Norrköping kan du också ta bussen vidare till många badplatser, vilka som går lätt att ta sig till med kollektivtrafik har vi skrivit om i Norrköpings badplatser med karta.

Linköping

Linköping är också en stad som går att besöka året om och oavsett väder. Här finns flera museum och promenadstråk som är lätta att ta sig till för dig som åker kollektivt. Se restider till Linköping här.

Till skillnad från de flesta städer ovan så rekommenderar vi att du håller dig från centrum när du upptäcker Linköping. När du kommer till Linköping finns det flera platser vi rekommenderar att du besöker. Du kan antingen promenera till Östergötlands Museum, Domkyrkan eller Slottsmuseet. Alternativt kan du vandra längs Stångån. Om du föredrar att ta bussen, kan du resa vidare till Gamla Linköping eller Flygvapenmuseum.

Östergötlands Museum, Domkyrkan eller Slottsmuseet ligger några hundra meter från Resecentrum, och det går gott om bussar om du inte vill gå. Östergötlands museum blev utsett till årets museum 2023.

Vårt främsta tips är att ta bussen (busstider) till Flygvapenmuseum som är ett av Sveriges bästa museum (årets museum 2011). Förutom att visa Svenska flygplan förklaras historien om varför vi lagt så mycket pengar på att bygga egna flygplan genom tidstypiska hemmiljöer. De har också en rad andra utställningar och barnktiviteter, så kolla in vad som är aktuellt.

Gamla Linköping friluftsmuseum är också lätt att ta sig till med buss (busstider), och det går bussar mellan Gamla Linköping. Till Gamla Linköping har man fraktat gamla hus och kvarter genom åren och byggt upp en museum-miljö med flera tidstypiska miljöer. Dessutom finns det fik och för dig som vill lösa mysterium med barnen finns LasseMajas Deckarhus.

Om du vill promenera kring Linköping så går Stångån nedanför Resecentrum där du kan vandra till Nykvarnsholmen med en av Kinda kanals slussar, eller upp mot Tannefors slussar. På sommaren så finns det två mysiga caféer längs ån, mysiga trädgårdscaféet Åbacka Café och Café Tannefors Slussar. Om du vill ge dig ut på Stångång med trampbåt eller kajak så går de att hyra vid Mickey’s Strandfik.

Vill du bada så har vi listat vilka du kan ta dig till kollektivt i Alla badplatser kring Linköping.

Och om du vill göra en annorlunda utflykt så kan du ta bussen till Berga och kolla in Berga skulpturpark.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *