8 unika mat- och dryckesupplevelser i Linköping

Dela gärna på:

Letar du efter något speciellt ställe att äta i Linköping? Oavsett om du är här på tillfälligt besök eller bor i staden kan det vara kul att testa något utöver det vanliga ibland. Här finns tips på trevliga ställen som har något lite extra när det kommer till mat och dryck 🙂

1. Vinprovning i en gammal kvarn vid Stångån

Vinprovning med tre sorters vitt, rött eller mousserande vin, i en vacker, historisk byggnad med stans bästa utsikt. En trevlig start på dejten, som after work med kollegorna eller som en kul aktivitet med kompisgänget. Vinprovningen går att beställa på plats tisdag till fredag och kostar 150 kr per person.

Om ni vill ha något litet att äta till finns olika snacksrätter som chips med romsdipp, svampkroketter, salami och rostade mandlar. Är ni mer hungriga finns både fyrarättersmenyer och à la carte.

Stångs kvarn byggdes 1803-1805 av gråsten och hade tre våningar, fyra vattenhjul, sex par kvarnstenar och var omgiven av vatten på tre sidor. Till kvarnen hörde även ett herrgårdsliknande bostadshus, ett stall, ett fähus, en smedja och ett vagnshus. Kvarnfolk och drängar hade rum på en av våningarna i kvarnen och en våning användes som magasin.

Inför bygget av Kinda kanal köptes kvarnen av Linköpings stad, som lade ner verksamheten och rev dammen så att vattenfallet som drivit kvarnen försvann. Kvarnen blev magasin och det är från denna tid byggnaden fick namnet Stångs magasin. Vid sekelskiftet, när Linköpings hamn var som störst och besöktes av nästan två tusen större båtar om året, användes magasinet av Cloetta för att förvara choklad som skulle exporteras.

Stångs magasin rustades upp 1997 och en restaurang öppnade i bottenvåningen med svårslaget läge precis vid vattnet. Här serveras lunch, à la carte och brunch i den vackert bevarade matsalen med tegelgolv, träbjälkar och putsade stenväggar. Bästa utsikten får du från den tillbyggda glasverandan eller på den flytande uteserveringen mitt i Stångån. Läs mer på Stångs Magasins hemsida.

2. Picknick för två i Trädgårdsföreningen

Tropikhuset i Trädgårdsföreningen kan du köpa en picknick-meny för två att ta med ut i parken. Välj mellan kött, fisk, vegetarisk och vegansk. Kanske som ett budgetvänligare alternativ till brunch för en möhippa eller svensexa? Köp med eget bubbel att skåla i och slå er ner på andra sidan Kärringbäcken – där är det tillåtet att dricka alkohol.

I Trädgårdsföreningen finns många trevliga platser för en picknick! Magnolialunden när den blommar om våren, rosenträdgården med 28 olika sorters rosor, vid Belvederen på toppen av Kjettilberget eller i lusthuset Den gyllene kärlekens paviljong.

Tropikhuset

Om vädret inte lämpar sig för picknick serveras både lunch och à la carte inomhus under den härligt frodiga glaspyramiden. Missa inte Tropikhusets smarriga egentillverkade glass!

3. Afternoon Tea i en gammal kyrka

Njut av en fantastisk Afternoon Tea-buffé i en vacker gammal kyrka, eklektiskt inredd med charmigt omaka möbler. Afternoon Tea serveras första tisdagen varje månad, 15:00-18:00 för 149 kr per person. Om du vill skåla i något annat än te går det även att köpa bubbel och vin.

Förutom Afternoon Tea serveras dagens lunch och lokalen går att boka för bröllop och andra festligheter, event och konferenser för upp till 100 personer.

Emanuelskyrkan från 1892 skänktes till Linköpings Stadsmission av metodistförsamlingen 2005. Caféet öppnade i januari 2008, och caféets hemsida hittar du här.

4. Räkkryssning med Wasa Lejon på Roxen

Under sommarkvällarna kan du få njuta av Roxens glittrande vatten tillsammans med så mycket räkor du vill. Båten avgår från Berg, tar den välkända slusstrappan ner till Roxen där det serveras räkor, bröd, smör och ost. Om du planerar väl och har tur med vädret kan du i början av sommaren få uppleva en magisk solnedgång till sjöss.

Kanalbåten Wasa Lejon har trafikerat Göta kanal sedan 1980 och har hemmahamn i Berg. Under säsong går dagliga turer Berg-Borensberg med räkturer vissa kvällar. På dagsturerna serveras lunch, fika och glass medan du guidas längs kanalen. Båten går också att chartra för slutna sällskap med exempelvis trerätters middag. Du hittar all info på deras hemsida.

5. Frukost för morgonpigga på Linköpings äldsta café

Cirkuscaféet serverar smörgåsar och kaffe redan från 5:30 på morgonen, i en unik lokal med fascinerande historia. Caféet har funnits med sedan cirkushuset invigdes och är därmed Linköpings äldsta café.

Det retro-inredda Cirkuscaféet i Linköping.

Här kan du fika och äta mat till oväntat bra priser, i en härligt 50-talsretro inredning. På fredagar är det livemusik på scenen!

Cirkusen skapades i England under andra halvan av 1700-talet och kom till Sverige 1787, med kung Gustav IIIs hjälp. Cirkus framfördes till en början oftast utomhus eller i ridhus, men efter en tid blev det populärt att i större städer bygga fasta cirkusbyggnader. I Sverige finns bara tre av de gamla cirkusbyggnaderna från förra sekelskiftet kvar; Djurgårdscirkus i Stockholm (1892), Hippodromen i Malmö (1899) och Cirkus i Linköping (1912). Större delen av cirkusbyggnaden i Linköping är idag ombyggd till kontor men utsidan är i stort sett bevarad.

6. Matvåfflor i Skönfärgaregårdens trädgård

Skönfärgaregården Våffelstuga

Slå dig ner med en mumsig matvåffla i en doftande syrénberså eller i skuggan under äppelträden. Om vädret inte är på topp finns det även sittplatser inomhus, under vackra takmålningar från 1700-talet.

Skönfärgaregården Våffelstuga

Skönfärgaregården är också enda stället i Gamla Linköping som bakar sitt fikabröd själva! Och all info hittar du på Skönfärgargårdens hemsida.

7. Ölprovning i ett gammalt slakthus

Boka en privat ölprovning med visning i Centralbryggeriets lokaler i det gamla slakthuset. Här får du en unik inblick i deras hantverksmässiga öltillverkning samt testa olika, goda ölsorter. Vid överenskommelse går det också att sitta kvar i deras taproom efter provningen och beställa in mer av sina favoriter.

Om ni vill ha både mat och dryck går det att boka provning med middag i bryggeriets pub. Läs mer om allt de erbjuder på Centralbryggeriets hemsida.

8. Närrostat kaffe på mysig bakgård

Hos Simons Rosteri & Bageri kan du njuta av stadens bästa kaffe på en uteservering på bakgården. De rostar kaffet själva på landet utanför Linköping och erbjuder även både kaffeprovningar och kurser i kafferostning.

Här serveras förutom kaffe och fika även frukost, sallader, mackor och dagens soppa.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *