Våra favoriter på Östgötadagarna – 13 tips!

Dela gärna på:

Östgötadagarna är ett perfekt tillfälle att ge sig ut och upptäcka olika östgötska smultronställen och vi har hittat många favoriter under de senaste årens event. Här är våra tips 🙂

Linköpings kommun

1. Löt gårdsmejeri

Löt Gårdsmejeri Östgötadagarna våren 2023

Fantastiska produkter och orimligt gulliga getter som går att titta på i timmar. Vi passade på att äta mumsiga våfflor på getmjölk och Gammalkil Gourmetgrädde.

Mer info finns på Löt Gårdsmejeris hemsida.

2. Stafsäter gårdsglass

På Stafsäter gård serveras egentillverkad glass året runt, med över 50 smaker i sortimentet. Här finns både klassiska smaker och några mer oväntade – men alltid goda! En trappa upp serveras våffelbuffé ibland och i den välfyllda butiken finns gott om både mat- och konsthantverk.

Öppettider och mer info finns på Stafsäters hemsida.
Här är en vägbeskrivning till Stafsäter gård.

Vid Caféet ligger också 73ans loppis och några hundra meter bort finns en fin badplats.

Norrköpings kommun

3. Jolla Chokladmakarna

Jolla’s trädgård med bron över Göta kanal i bakgrunden

Jolla Chokladmakarna är en svårslaget idyllisk plats intill Göta kanal. Egentillverkad choklad, nymalet kaffe, hembakat fika och egentillverkad glass, som avnjutes i en lätt bohemisk miljö medan båtarna guppar förbi i fem knop.

4. Bråttom sluss

Glass vid Brådtoms sluss

Kanske Göta kanals mysigaste slussområde med ett sött litet slusscafé och stugor att hyra. Vidare längs kanalen finns en av de naturskönaste sträckor vi promenerat. Glassen kommer från Sänkdalens gård.

Öppettider och mer info finns på Brådtoms sluss hemsida.
Här är en vägbeskrivning till Brådtom sluss.

5. Löfstad slott och handelsträdgård med café

Löfstad slott

Vid Löfstad slott kan du promenera i den frodiga engelska parken, gå en guidad visning på slottet, äta lunch i Värdshuset eller fika mitt bland blommorna i handelsträdgården nedanför slottet.

Motala kommun

6. Börslycke gård

Börslycke gård

I kanalhamnen i Borensberg ligger Börslycke gård som tillverkar egen kola och marmelad. I trädgården serveras glass från Sänkdalens Gård, självklart toppad med den egna kolasåsen!

Tips! Om du är här kring lunch sommartid får du oftast se två av Östergötlands kanalbåtar, Kung Sverker från Motala och Wasa Lejon från Berg.

Öppettider och mer info finns på hemsidan och på Facebook.
Här är en vägbeskrivning till Börslycke gård.

7. Övralid herrgård med Café Farfarsstugan

Övralid

Övralid herrgård ligger utanför Motala, vackert beläget på en höjd med utsikt över Vättern. Här bodde skalden Verner von Heidenstam, som själv ritade huvudbyggnaden, från 1925 till sin bortgång 1940 och interiören är till stor del oförändrad.

Under sommaren sker guidade visningar i herrgården och det mysiga Café Farfarsstugan serverar mat och fika. I skogen finns gott om trevliga promenadstigar och i hagarna betar får.

8. Charlottenborgs slott

Rökrummet i Charlottenborgs slott

Charlottenborgs slott är vackert beläget vid Motala ström och i slottet finns Motala museum. På nedre våningen berättas det om Motalas tidigaste historia tillsammans med fina samlingar. På andra plan är flera tidstypiskt inredda rum.

I slottet finns många fina väggmålningar. Vår personliga favorit är tomtarna som dukar upp till fest i rökrummet.

Vadstena kommun

9. Borghamns Strand

Kalksten från Borghamn har byggt många mäktiga byggnader i Sverige, bland annat Alvastra kloster och Vadstena slott, och idag finns här ett vandrarhem, café och muséemiljö. I caféet hittar du god mat och smarriga våfflor.

Runt caféet finns en kortare vandring som berättar om historien om trakten och stenbrytningen som pågick här. Om du vill vandra längre ligger Omberg bara ett stenkast bort.

Borghamn Strands Hamncafés hemsida.

Mjölby kommun

10. Oui Albacken

Oui Albacken

Hos Oui Albacken är specialiteten crêpes, med både matiga och söta varianter. Gott om plats men ändå mysigt och en härlig eklektisk stil med franska vibbar.

Boxholms kommun

11. Hester gård

Kafferiet på Hester Gård

Hester gård har ett mysigt café med gott om hembakat och underbart inredda rum. Utanför finns en loppis och lumpbod. I ladorna finns flera mindre museum, bland annat ett snickerimuseum och ett vagnmuseum.

Om du vill hitta fler trevliga sommarcaféer så kolla in vår artikel Östgötska sommarcaféer med karta.

Ödeshögs kommun

12. Rykets gård

Glass från Rykets gård

Rykets gård gör riktigt god egentillverkad gelato på fårmjölk från gårdens Ostfriesiska mjölkfår. De har även en välfylld gårdsbutik med lokala produkter.

Öppettider och mer info finns på Rykets gårds Facebooksida.
Här är en vägbeskrivning till Rykets gård.

När du ändå är i krokarna, passa på att kolla in Naturum Tåkern och Rökstenen.

Åtvidabergs kommun

13. Stora Björksved lilla fårgård

Nom nom.

Världens sötaste får och lamm att titta på med ett mysigt café som serverar både våfflor och sju sorters kakor. Mysigare än så här blir det inte. Gårdsbutiken har dessutom ett fint utbud av hantverk och inredning.

Läs mer på deras hemsida.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *