Östgötadagarna är ett perfekt tillfälle att ge sig ut och upptäcka olika östgötska smultronställen och vi har hittat många favoriter under de senaste årens event. Här är våra tips 🙂
Fantastiska produkter och orimligt gulliga getter som går att titta på i timmar. Vi passade på att äta mumsiga våfflor på getmjölk och Gammalkil Gourmetgrädde.
Mer info finns på Löt Gårdsmejeris hemsida.
På Stafsäter gård serveras egentillverkad glass året runt, med över 50 smaker i sortimentet. Här finns både klassiska smaker och några mer oväntade – men alltid goda! En trappa upp serveras våffelbuffé ibland och i den välfyllda butiken finns gott om både mat- och konsthantverk.
Öppettider och mer info finns på Stafsäters hemsida.
Här är en vägbeskrivning till Stafsäter gård.
Vid Caféet ligger också 73ans loppis och några hundra meter bort finns en fin badplats.
Mellan Linköping och Berg ligger ruinerna efter Sveriges första kloster tillsammans med ett stenmuseum och en väl utsmyckad kyrka. Kyrkan har många vrår att upptäcka och ett mindre museum. Det här är en plats vi själva återvänder till ofta då det ligger bra till och är en väldigt mysig plats.
På höstens Östgötadagarna 2024 har de öppet med guidade turer, sjungande nunnor och dramatisering i tidstypiska kläder. Så det är ett utmärkt tillfälle att komma närmare historien.
Rodga Spis i säteriet med samma namn har gjort stora intryck på kort tid och visat att de kan kombinera smaker genom att vinna mack-SM och vinna flera priser för sin glass.
Säteriet ligger en bit in i Kolmårdskogen så det är en liten resa på småvägar, men det är värt det. Förutom mat finns här en loppis nära, och om du tar de slingrande vägarna mellan Rodga och Simonstorp kan du kombinera Rodga Spis med Brandkårsmuseet i Simonstorp.
Jolla Chokladmakarna är en svårslaget idyllisk plats intill Göta kanal. Egentillverkad choklad, nymalet kaffe, hembakat fika och egentillverkad glass, som avnjutes i en lätt bohemisk miljö medan båtarna guppar förbi i fem knop.
Kanske Göta kanals mysigaste slussområde med ett sött litet slusscafé och stugor att hyra. Vidare längs kanalen finns en av de naturskönaste sträckor vi promenerat. Glassen kommer från Sänkdalens gård.
Öppettider och mer info finns på Brådtoms sluss hemsida.
Här är en vägbeskrivning till Brådtom sluss.
Vid Löfstad slott kan du promenera i den frodiga engelska parken, gå en guidad visning på slottet, äta lunch i Värdshuset eller fika mitt bland blommorna i handelsträdgården nedanför slottet.
I kanalhamnen i Borensberg ligger Börslycke gård som tillverkar egen kola och marmelad. I trädgården serveras glass från Sänkdalens Gård, självklart toppad med den egna kolasåsen!
Tips! Om du är här kring lunch sommartid får du oftast se två av Östergötlands kanalbåtar, Kung Sverker från Motala och Wasa Lejon från Berg.
Öppettider och mer info finns på hemsidan och på Facebook.
Här är en vägbeskrivning till Börslycke gård.
Övralid herrgård ligger utanför Motala, vackert beläget på en höjd med utsikt över Vättern. Här bodde skalden Verner von Heidenstam, som själv ritade huvudbyggnaden, från 1925 till sin bortgång 1940 och interiören är till stor del oförändrad.
Under sommaren sker guidade visningar i herrgården och det mysiga Café Farfarsstugan serverar mat och fika. I skogen finns gott om trevliga promenadstigar och i hagarna betar får.
Charlottenborgs slott är vackert beläget vid Motala ström och i slottet finns Motala museum. På nedre våningen berättas det om Motalas tidigaste historia tillsammans med fina samlingar. På andra plan är flera tidstypiskt inredda rum.
I slottet finns många fina väggmålningar. Vår personliga favorit är tomtarna som dukar upp till fest i rökrummet.
Kalksten från Borghamn har byggt många mäktiga byggnader i Sverige, bland annat Alvastra kloster och Vadstena slott, och idag finns här ett vandrarhem, café och muséemiljö. I caféet hittar du god mat och smarriga våfflor.
Runt caféet finns en kortare vandring som berättar om historien om trakten och stenbrytningen som pågick här. Om du vill vandra längre ligger Omberg bara ett stenkast bort.
Borghamn Strands Hamncafés hemsida.
Botanicus Gårdsbutik har mycket att erbjudande från en underbar trädgård och växtförsäljning till loppis, café och trädgårdsmuseum.
Vi stannade till här under sommaren och tog en mysig fika i trädgården och njöt av grönskan. Vi gjorde också några fynd i loppisen. En plats vi kan rekommendera och själva gärna åker tillbaka till.
Hos Oui Albacken är specialiteten crêpes, med både matiga och söta varianter. Gott om plats men ändå mysigt och en härlig eklektisk stil med franska vibbar.
Hester gård har ett mysigt café med gott om hembakat och underbart inredda rum. Utanför finns en loppis och lumpbod. I ladorna finns flera mindre museum, bland annat ett snickerimuseum och ett vagnmuseum.
Om du vill hitta fler trevliga sommarcaféer så kolla in vår artikel Östgötska sommarcaféer med karta.
Här fick vi sommarens bästa guidade tur och fick lära oss om Boxholms historia från medeltiden till idag. Och då var sommaren 2024 full av många bra guidade turer!
Några av höjdpunkterna som gjorde historien extra levande var gamla filmer från när bruket var i drift, alla fina modeller över olika byggnader samt demonstrationen av spiktillverkning.
Vi tycker att en guidad tur här är ett måste för dig som är intresserad av historia och brukskultur.
Rykets gård gör riktigt god egentillverkad gelato på fårmjölk från gårdens Ostfriesiska mjölkfår. De har även en välfylld gårdsbutik med lokala produkter.
Öppettider och mer info finns på Rykets gårds Facebooksida.
Här är en vägbeskrivning till Rykets gård.
När du ändå är i krokarna, passa på att kolla in Naturum Tåkern och Rökstenen.
Det pensionerade författarparet bjuder på hemmagjord sherbet vid deras gård, som är lite som en blandning av klassisk glass och sorbet. De smaksätter den med frukt och grönt från närområdet.
Det här var vårt bästa stop under våren 2024. Vi uppskattade kombinationen av att få testa något nytt och den hemtrevliga opretentiösa miljön.
Läs mer om dem på deras hemsida.
Festa på gårdens ostkaka och kalvdans i trädgården och kolla in gårdsbutiken. Våren 2024 var det här vårt fikastopp och vi delade på en ostkaka och en kalvdans, och båda var riktigt goda.
Världens sötaste får och lamm att titta på med ett mysigt café som serverar både våfflor och sju sorters kakor. Mysigare än så här blir det inte. Gårdsbutiken har dessutom ett fint utbud av hantverk och inredning.
Ydres egna bryggeri som gör god öl samt bjuder in till lunch i restaurangen, säljer vilt m.m. i butiken. De som inte kör kan testa 4 öl på ett bräde.
Vi har varit här på tidigare Östgötadagar, Sandra har också serverat ölen i sitt andra jobb och det brukar vara ett märke som kunderna ofta beställer igen.
Det är inte krångligt att komma nära naturen. Här är vår guide till enkla och mäktiga naturupplevelser i Östegötland.
Norrköping är en riktigt bra stad att vara i när det regnar! Här finns våra förlag på vad du kan hitta på.
Vi listar och guidar till Linköpings utsiktsplatser och höjder. Alla perfekta utflyktsmål med något unikt att erbjuda.
Välkommen till en av Sveriges mysigaste städer! Den gamla arbetarstaden Norrköping som en gång dominerades av tunga industrier kring Motala ström är idag en öppen och grön kulturstad med gott om fina promenadstråk, caféer och restauranger samt en himla massa museum.
Här finns tips på trevliga ställen för både pauser och äventyr på vägen längs Vättern.
Här är våra favoriter bland vackra byggnader i Linköping, från tronande utsiktstorn till bortglömda slott.
Vill gärna tipsa om vår skulpturträdgård, -ateljé & fotoutställning i Björsäter. Våra gästutställare i år är Helens Keramik och författare AnnMarie Tormalm.
Hjärtligt välkomna!