Slaka kyrka inbäddad i snö

5 östgötska kyrkor du måste besöka

Dela gärna på:

Det finns gott om kyrkor i Östergötland men några av dem har lite extra att erbjuda som gör dem till riktigt bra utflyktsmål. Här är fem av våra favoriter bland Östergötlands kyrkor som du verkligen inte vill missa!

Läs mer längre ned.

1. Slaka kyrka

Slaka kyrka

Slaka kyrka, Sofia Albertina, stod klar 1783 och i sin härliga rosa färg är den något utöver det vanliga. Särskilt vacker inbäddad i ett täcke av snö vintertid och när sommarens kvällssol får den att glöda i skymningen.

Annat att se i närheten är två runstenar på kyrkogården, Östergötlands största domarring ett stenkast (hehe) bort och Lambohovs säteri, ett vackert rokokoslott som förr bar samma färg som kyrkan.

Domarring
Lambohovs säteri

2. Ledbergs kyrka

Ledbergs kyrka

Ledbergs kyrka är en nyklassicistisk kyrka från mitten av 1800-talet. På kyrkogården står Ledbergsstenen, en både vacker och intressant runsten. Dolt i texten finns en lönnskrift som ger trollformeln ”Tistel, mistel, kistel”. Bilderna tros visa en del ur myten om Ragnarök, världens undergång enligt nordisk mytologi.

3. Röks kyrka

Röks kyrka

Röks kyrka är en nyklassicistisk stenkyrka byggd 1843-1845 efter att den medeltida kyrkan på samma plats hade rivits. På kyrkogården finns den mytomspunda Rökstenen, som har den längsta kända runinskriften i världen med 760 tecken som täcker alla synliga sidor, även ovansidan. Rökstenen var tidigare inmurad i en bod som revs i samband med att kyrkan byggdes. Runstenen murades in i den nya kyrkans vapenhus, efter att prosten ritat av den, men togs loss knappt 20 år senare.

Rökstenen

Missa heller inte att ta en titt på Röks Lanthandel! Inte ofta en klassisk köplåda har en utbyggnad som liknar ett dekadent viktorianskt orangeri.

Röks lanthandel

4. Simonstorps kyrka

Simonstorps kyrka

Simonstorps kyrka är en förtjusande träkyrka invigd 1650, med torn från 1757. Den ligger precis intill Jägarbo Alpaca som har bedårande söta alpackor att titta på och några minuter bort finns ett brandkårsmuseum.

Brandkårsmuseet i Simonstorp
Alpacka på Jägarbo Alpaca

5. Kaga kyrka

Kaga kyrka

Kaga kyrka reser sig som ett smycke mitt på Östgötaslätten och har en historia som sträcker sig ända till 1100-talet.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *