18 saker att se och göra i Åtvidaberg

Den här artikeln innehåller affiliate-länkar. De låter oss utveckla tadigut.nu utan att det kostar dig något extra.

Dela gärna på:

I skrivande stund har vi arbetat med att skriva och fotografera utflyktsmål i Östergötland, och Åtvidaberg är en av de största överraskningarna vi stött på. Det är en underbar ort med mycket att se och göra, utan att kännas exploaterad och turistig. Inte minst ser vi fram mot påskliljorna vid Adelsnäs herrgård var år.

Både i och kring Åtvidaberg finns det gott om fin natur att röra sig i, och kring Bysjön finns det allt från badplats till den näst intill unika Solkanonen som skjuter salut under sommaren. I tätorten finns flera museum och gott om loppisar, samtidigt som det är mysigt att bara lunka runt bland alla små palats, industrilokaler och offentlig konst.

Åtvidaberg passar stora och små, och är ett utmärkt utflyktsmål för dig som inte gillar stress men ändå vill ha mycket att se och göra.

1. Promenera i parken runt Adelsnäs herrgård

Ett fält av blommande påskliljor
Påskliljorna blommar i Adlesnäs park

En promenad genom parken kring Adelsnäs herrgård är en av våra egna vår-traditioner. Runt början av maj blommar ett hav av påskliljor som färjar gräsmattan framför herrgården gul. Och det finns mycket att se året om.

Parken är i arts and crafts stil och känns överlag väldigt naturlig samtidigt som det finns mycket att se och upptäcka. Det finns ett omarkerat promenadstråk som börjar vid parkeringen och går runt herrgården längs med Bysjöns strand. Håll ögonen öppna för det är nästintill garanterat att se hjortar någon gång under promenaden.

Vi brukar stanna i Åtvidaberg och köpa med lite fika att äta längs promenaden.

2. Beundra Templet

Templet i Åtvidaberg sett från Adelsnäs

Vid Bysjöns strandligger ett rundtempel i antik stil som stod färdigt år 1809. Templet är en av de första byggnaderna i Adelsnäs parkanläggning och är ett vackert exempel på 1800-talets trädgårdsmode.

I taket av templet går det att utskilja en takmålning som är en hyllning till gruvdriftens yrken, och dess betydelse för samhället. Här kan du läsa mer om Templet och målningen, Templet ligger längs med Östgötaledens rundslinga Bysjön runt. Men det är lätt att ta sig dit från exempelvis Bysjöbadet.

3. Se Solkanonen skjuta salut

Ett litet tegeltorn på en kulle, i tornet finns Åtvidabergs solkanon.
Solkanonen i Åtvidaberg

Ytterligare ett av de extravaganta trädgårdsdekorationerna är Solkanonen, som ligger precis invid Bysjöbadet. Kanonen kan liknas vid en överkomplicerat solur som är byggd så att solen antänder kanonen vid ett visst klockslag.

Solkanonen i Solkanontornet skjuts middagssalut varje dag kl 13.00 mellan 1 maj – 31 augusti. Guiden finns där från 12.45. Men, det är rätt mysigt att promenera runt tornet även annars.

4. Bada i Bysjöbadet

Bysjöbadets sandstand sett från vattnet
Bysjöbadet i Åtvidaberg

Badet ligger i Åtvidaberg är tillgänglighetsanpassad och har både sandstrand och badbryggor. Dessutom finns här kiosk, lekplats, grillplats, omklädningsrum och toalett.

Bredvid badet ligger Solkanonen och det är inte jättelångt till Templet heller. Det går också att hyra kanoter vid badplatsen.

Läs mer om Bysjöbadet här.

5. Fynda på second hand och loppis

Åter-Bruket secondhand i Åtvidaberg

Åtvidaberg är en guldgruva för fyndfantaster. Du kan lätt promenera mellan hela 6 second hand butiker och loppisar inne i tätorten, vilket är fler än Östergötlands större städer.

De flesta butikerna ligger I den den upprustade industri-delen av Åtvidaberg, där du också hittar Bruksmuséet, ÅSSA bil- och industri-museum, keramiker, bibliotek m.m. Du hittar lättast butikerna i Östergötlands second hand och loppis-karta.

6. Ta en fika eller en stor glass

I Åtvidaberg finns det två fik, så det är lätt att välja. Inne i centrum finns den Östgötska kedjan Linds med ett stort och fint café med lunchservering.

Ellie’s Café & Bistro ligger mellan tågstationen och centrala Åtvidaberg och det är riktigt trevligt inne i caféet som serverar lunch och go’fika. Det är hit du ska gå för en glass då de brukar ha ett riktigt stort utbud. Det är också ett bra café om du har småbarn då de har ett fint lekrum.

7. Se Åtvid-bilen och mer i ÅSSA industri- och bil-museum

ÅSSA bil- och Industri-museum

ÅSSA industri- och bil-museum är ett ideellt museum med anor tillbaka till 1987. Bredden på museet är stort med avdelningar från bilar, signalmaterial, spårväxlar, skriv- och räknemaskiner samt Åtvidabergs skolmuseum.

Att bilar brukade produceras i Åtvidaberg var inget vi viste innan, men det är inte heller så konstigt med tanke på ortens bruks och industri-historia.

ÅSSA har normalt öppet lördagar och måndag förmiddag, men de försöker ofta ha öppet mer inder industrisemestern. Det går också att boka visningar för grupper. Läs mer på deras hemsida.

8. Kolla in Bruks- och Facitmuseet

En av Åtvidaberg företaget Facit’s sista produkter. (Visas på Östergötlands museum)

Muséet slår åter upp dörrarna sommaren 2024. Vi vet inte så mycket om muséet, föreningen som driver muséet har tagit ner sin gamla hemsida i väntan på en ny. Och i skrivande stund har det inte öppnat än, så vi har inte kunnat besöka själva.

Se vad som gäller på Brukskulturs hemsida.

9. Konstvandra genom Åtvidaberg

Skulptur av Carl Milles som står vid Åtvidabergs centrum

Åtvidaberg är fyllt av offentlig konst och det finns mycket att upptäcka för den intresserade. Du kommer att se många av konstverken genom att vandra runt i centrum, längs kanalen osv. Du kan också se diverse träskulpturer längs ”Almrundan – Vandringsslingan Nature et Arte”, en 3 km rundslinga som skapades när Almdöden drog över Åtvid.

10. Promenera runt bland arbetarbostäder och upprustade fabrikslokaler

De gamla fabrikslokalerna och arbetarbostäderna i centrala Åtvid har på senare tid rustats upp till moderna hem och lokaler för företagande, kunst, kultur och museum.

Det är mysigt att bara vandra runt bland de tegelbyggnaderna och de röda stugorna. Det finns också en promenad att gå genom området ock delar av åtvid. En info-skyllt finns nära den stora malm-stenen bakom biblioteket.

11. Kolla in biblioteket

Ett life-hack från oss utflyktsnördar, bibliotek är jättebra för att hitta nya platser att upptäcka. Vi brukar ta oss till den lokala hyllan där det oftast finns texter om trakten och reseguider. Det brukar finnas gott om uppslag till utflyktsplatser som fallit ur minnet, och mer Information om de kända.

Bibliotek brukar dessutom vara lugna, anordna diverse event, ha någon avdelning för barn eller ungdomar, fräscha toaletter och mycket mer. Du hittar öppettider och händelser för Åtvidabergs bibliotek här.

12. Ät gott och kanske spela några hål på Villa Baro

Villa Baros gula huvudbyggnad sed från vattnet.
Villa Baro

Hotellet, golfanläggningen och restaurangen ligger vid Bysjön strand strax utanför Åtvidabergs tätort. Här kan du äta fint och aktivera dig med golf, kajak, vandring, jakt eller yoga. De har många olika paket för dig som vill spendera någon dag med att upptäcka Åtvidaberg eller bara komma hemifrån ett tag.

Jämför priser på booking.com eller kolla paket m.m. på Villa Baro’s hemsida.

13. Kryssa på Bysjön med Musikbåten E/S Vågspelet

Musikbåten E/S Vågspelet väntar på nya resenärer

Elbåten Vågspelet går en tur på Bysjön de flesta dagar på sommaren och är ett underbart sätt att ta in Åtvidaberg i lugn och ro från vattnet.

Det brukar anordnas allt från guidade turer till allsångsaftnar, läs mer på Solkanonklubbens hemsida. Tänk på att du kan behöva boka fika dagen innan på vissa turer.

14. Lunka runt i Folkets Park och spela lite minigolf

Folkets park är en grön liten oas i Åtvidaberg som är väl värd att besöka om du bor här eller spenderar lite extra tid i orten. Förutom minigolf är det en perfekt plats för en picknick.

15. Se Åtvidabergs stora och gamla kyrka

Åtvidabergs nya kyrka

I tätorten finns det två sevärda kyrkor bredvid varandra, den gamla kyrkan och den stora kyrkan. De ligger på en kulle med rätt fin utsikt och det är lugnt och mysigt i lunden nedanför Stora kyrkan.

Åtvidabergs Stora Kyrka är en vacker kyrka i gotisk stil som byggdes 1885. Den är byggd av lokal sten och har ett högt torn. Inuti kyrkan finns målade glasfönster och målningar. Kyrkan renoverades 2010 och återinvigdes 2016.

Gamla kyrkan i Åtvidaberg är en medeltida kyrka som byggdes på 1200-talet. Den är byggd av sten men har ett trätorn. Kyrkan har genomgått flera renoveringar under århundradena, bland annat en på 1800-talet då den var nära att rivas.

Några av Gamla kyrkans mest anmärkningsvärda inslag är kalkmålningarna från 1620 och orgeln från 1751. Altaruppsatsen och predikstolen donerades av patronen Frans Evald Fock år 1730.

16. Ta kanoten ut på Bysjön

Utsikt över Bysjöns vatten med skog längs stranden
Bysjön utanför Åtvidaber

Bysjön har verkligen en central del i Åtvidaberg, och kanot ett bra sätt att utforska den och sevärdheterna längs stranden. Det går att hyra kanoter hos antingen Villa Baro eller av Solkanonsklubben nära Bysjöbadet.

17. Stadsvandra bland Åtvids anrika hus

Åtvidabergs kommunhus, vi älskar arkitekturen men vi vet inte varför

Du behöver inte ta många steg för att inse att gruvor, bruk och industrier gjorde Åtvidaberg till en rik ort. Stadskärnan är full av små och stora palats som lätt hade hört hemma i i de större städernas finare kvarter.

Passa också på att ta en tur till Åtvidabergs hembygdsgård och arbetarhusen i industriområdet, det hela ger en bild av kontrasterna mellan folks levnadsstandard genom historien.

18. Vandra Bysjön runt

En gångväg slingar sig längs Bysjöns strand med Åtvidabergs kyrka i bakgrunden
Åtvidaberg sett från promenadstråket run Adelsnäs herrgård

Ett av de nyttigaste sätten att se stora delar av vad Åtvidaberg har att erbjuda är att vandra Bysjön runt, en markerad rundslinga som är en del av Östgötaleden. Det finns flera platser att börja vandringen och den går utmärkt att kombinera med en god måltid på Villa Baro eller någon av de centrala restaurangerna.

Rundlingan är på 7 km, och om du har tid rekommenderar vi att ta den sceniska omvägen genom Aldernäs park. Vhär hittar du vår sida om Bysjön runt, Östgötaleden och Adelsnäs parkrunda. Åtvidabergs kommun har också en bra PDF-foldern.

Ta en roadtrip och upptäck resten av Åtvidabergs kommun

Konduktör och lokförare inspekterar ett litet ånglok innan avfärd
Snart ska ångloket ut på Risten-Lakviks museumsjärnväg

Trakten kring Åtvidaberg har mycket att se och uppleva, här är några korta förslag:

Om du är badsugen har vi samlat alla kommunala och officiella badplatser i Åtvidaberg i artikeln ”Badplatser i Åtvidabergs kommun”.

Och för dig som vill vandra i natur och kulturlandskap hittar du bästa leden för dig i artikeln ”Åtvidabergs vandringsleder och promenadstråk”.

Dela gärna på:

Similar Posts