20 billiga vinterutflykter i Östergötland

Dela gärna på:

Vintertid är många populära utflyktsmål och sevärdheter stängda, men det finns fortfarande mycket att se och upptäcka även under årets kallaste månader! Här är några tips till budgetvänliga aktiviteter och upplevelser att göra i Östergötland under vintern 🙂

1. Beundra vinterlandskap från en utsiktsplats

Utsikt från Koberget

Vida landskap är minst lika vackra inbäddade i snö eller glittrande av frost, var bara lite extra försiktig om det är brant väg till toppen. Klä på dig ordentligt, ta med något att sitta på och packa gärna en termos med något varmt att dricka.

Några alternativ är Koberget i Vimanshäll, Ramunderberget i Söderköping, Klinten i Borensberg och Mygghultstippen utanför Motala.

Här finns fler tips på utsiktsplatser i närheten av Linköping och i närheten av Motala.

2. Se solen gå upp eller ner

Passa på att se solen gå upp efter 8 på morgonen, inom kort är det inte alls lika mysigt med en utflykt för att se soluppgången! Det är också lite speciellt med en solnedgång vid 15, lagom till eftermiddagsfikat ^^ Välj en plats med utsikt österut för morgonen och med utsikt västerut för eftermiddagen.

3. Titta på stjärnor eller norrsken

Stjärnor över Rosenkällasjön

En molnfri kväll och en plats långt ifrån upplysta gator passar bäst för stjärnskådning och norrskensjakt. För att se stjärnor räcker det med en klar himmel och mörk omgivning, för norrsken krävs mer tur och tajming för såhär långt ner i landet. Men det finns både appar och Facebook-sidor till hjälp.

Rosenkällasjön är en trevlig plats för att se stjärnor, men se till att klä dig riktigt varmt!

4. Vinterpicknick

En picknick kan vara precis lika trevlig på vintern som på sommaren! Varm mat och dryck i termos kan vara lite extra gott i kylan, t.ex. soppa, gröt, varmkorv eller nudlar. Några mysiga platser för en picknick är Nykvarnsparken eller Sågholmen (Lilla Hawaii) i Linköping, Folkparken i Norrköping och Hamnparken i Vadstena.

5. Fika i lusthus eller paviljong

Paviljongen vid Tannefors slussar (tyvärr inte vinter)

Det behövs inte så mycket mer än varm dryck och en söt liten byggnad för en mysig vinterutflykt. Dessutom är det större chans att de inte är upptagna nu på vintern! Testa lusthuset vid Tannefors slussar, Kärlekens paviljong i Linköpings trädgårdsförening, Westholmska templet på Koberget i Vimanshäll, templet i Adelsnäsparken i Åtvidaberg eller lusthuset vid Spångerumsbron.

6. Grilla vid en grillplats

Det finns gott om mysiga grillplatser runtom i Östergötland och vintertid är de oftare lediga! Några tips är Nykvarnsparken eller Sågholmen (Lilla Hawaii) i Linköping, Rosenkällasjön, Hovetorps slussar vid Kinda kanal samt vid vattnet nedanför Bjärka-Säby nya slott.

Du hittar massor av grillplatser runt om i Östergötland i Länsstyrelsens karta.

7. Vintervandra i naturreservat

Många naturreservat är väldigt vackra även på vintern, med varma kläder och bra skor. Rosenkällasjön är en favorit oavsett årstid!

Du hittar massor med vandringsinspo i Naturkartan, allt från Östgötaleden till privata och kommunala leder.

8. Fika i vindskydd

Att sova utomhus på vintern lockar inte mig så mycket, men att krypa in i ett vindskydd för en stund låter mysigt. Preppa med varma kläder, det blir snabbt kallt när man sitter still, och något gott tilltugg. Häftigast vindskyddet finns vid Marmorbruket i Kolmården, men vägen dit känns inte optimal i snö…

Hitta ditt vindskydd genom att söka i Naturkartan.

9. Pulka, skidor eller skridskor

Om det är snö och is finns gott om bra platser för vinteraktiviteter.

10. Besök ett museum

Östergötland har många små och stora muséer som är billiga eller rent av gratis. Här hittar du en karta med många av Östergötlands museum.

11. Friluftsmuseum och hembygdspark

Även när det inte händer så mycket kan det vara trevligt och intressant att gå runt och titta på gamla hus och andra byggnader. Bjärka-Säby fornhem är en favorit och Gamla Linköping är alltid mysigt.

12. Leta fornminnen

Runsten vid Tekniska verken, Linköping.

Om det är snö kanske runstenar, domarringar och fornborgar är lättare att se än hällristningar. Några runstenar som vi sett på våra utflykter i Linköping är en vid Tekniska verken nära Nykvarns sluss och en vid Valla gård. Högsbystenen och Ledbergsstenen är trevliga utflyktsmål också.

För att hitta fornminnen, testa Fornsök!

13. Titta på kyrkor

Många kyrkor är öppna även på vintern och de flesta är riktigt vackra inbäddade i ett tjockt snötäcke. Särskilt den vackert rosa Slaka kyrka gör sig riktigt bra i snöskrud!

14. Titta på ruiner

Stjärnorps slottsruin vintertid

Om det är mycket snö kanske vissa ruiner inte är optimala som utflyktsmål, men exempelvis Vreta klosterruin, Alvastra klosterruin och Å kyrkoruin är säkert kul att se även i snön. Vissa ruiner som är svåra att se på grund av tät grönska är dessutom lättare att se vintertid, t.ex. Ljungs sockerbruk.

Låter ruiner kul så har vi en guide till de bästa ruinerna i Östergötland!

15. Titta på konst

Gör en egen konstvandring bland offentlig konst, street art eller ljusinstallationer. I Linköping finns t.ex. skulpturparken i Berga, Artscapes från 2020 (som även finns i Motala, Mjölby och Åtvidaberg) samt en del Vinterljus från tidigare år som fortfarande lyser. I Linköping finns också Passagen, en gratis konstgalleria.

16. Promenera längs vattnet

Strandpromenaden längs Stångån i Linköping, Motala ström i Norrköping och Vätterns strand i Vadstena är perfekta promenadslingor året runt. Vissa delar av Göta kanal och Kinda kanal är också trevliga vintertid, men håll dig till dragvägen och gå inte nära slussarna när det är halt!

17. Utflykta till stranden

Även om vinterbad inte lockar kan stranden vara en trevlig utflykt även vintertid. Vacker utsikt, mysigt vågskvalp och om det inte är för mycket snö går det kanske att hitta lite drivved eller snäckor.

18. Stadsvandring

Upptäck grannstaden eller ta en närmare titt på hemstaden! Beundra ståtliga stadspalats och rustika industribyggnader. Linköping har många vackra byggnader från sekelskiftet och Norrköpings industrilandskap är en riktig pärla väl värd ett besök.

Här finns en stadsvandring längs Vasavägen i Linköping.

19. Stadsparker

Så här års kan inte parker bidra med så mycket blomsterprakt men de kan fortfarande vara en trevlig plats för en utflykt! Ta med ett trädgårdsspel som kubb, utmana varandra i snögubbebyggande eller gör snöänglar. Många parker har också trevliga lekplatser som är lika roliga på vintern.

20. Slott och herrgårdar

Slott och herrgårdar som har öppna slottsparker kan vara riktigt trevliga även på vintern, särskilt de med vacker utsikt eller intressanta inslag som gångar, monument och byggnader. Bland våra favoriter finns Sturefors slott och Adelsnäs herrgård, båda privata men med riktigt fina slottsparker som är öppna för allmänheten.

Om du vill veta vilka Slott och herresäten som är lätta att besöka, så kolla in vår utflyktsguide till slott och herresäten.

Bonus: Kolla på julbelysning

Många städer har julbelysningen tänd till tjugondag Knut, så passa på!

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *