Utflykter till Brokind och Viggeby

Dela gärna på:

Mellan Linköping och Kisa finner du det pittoreska samhället Brokind och naturreservatet Viggeby. Områdets närhet till vatten och natur erbjuder möjligheter för både bad och vandring, beroende på vad du känner för just den dagen.

Kinda kanal passerar genom Brokind, och här hittar du den första eller sista handvevade slussen. Intill slussen ligger Kinda kanalmuseum, inrymt i en charmig liten bod. Här kan du lära dig om kanalens historia och besöka deras sommarcafé. Njut av en kopp kaffe, en glass, eller en av deras läckra dessertpajer.

Vi på tadigut.nu tror att oavsett vad du är intresserad av, kan du spendera en avkopplande och trevlig dag i området kring Brokind.

Karta med utflyktsmål i och runt Viggeby

Bada kring Brokind och Viggeby

Det finns flera badplatser utspridda längs vattnet. Det finns tre större badställen varav två är lätta att tas sig till med bil och ett kräver lite vandring. Sen finns det gott om mindre naturliga stränder och klippor runt Viggeby som kan passa för ett dopp.

Viggebysandsbadet

Badet ligger bekvämt nära en större parkeringsplats. Här kan du bada från brygga eller en mindre strandsnutt. Det finns gott om yta att slå sig ner på.

Förutom bad så finns det också grillplatser och bekvämligheter som dass.

Läs mer om Viggebysandsbadet.

Brokindbadet

Inne i Brokind finns en badplats med strand och brygga. Det går att ställa bilen vid badplatsen. Läs mer om Brokinds badplats.

Jaktstugeudden

I södra delen av Viggeby naturreservat ligger Jaktstugeudden, som har en liten sandstrand, en badbrygga och flera små vrår där man kan bada eller bara sitta och njuta av utsikten. Utöver badplatsen finns det även ett torrdass, grillplatser och vindskydd.

Det enklaste sättet att ta sig till Jaktstugeudden är att följa Brokind-Viggeby-etappen av Östgötaleden. Du kan börja från parkeringen vid Viggebysandsbadet och vandra längs lätta skogs- och grusvägar. Alternativt kan du ta de mer sceniska stigarna längs Viggebyleden, som inte är lika direkt som Östgötaleden. På dessa stigar kommer du att gå genom varierande landskap såsom åkermark, skog och klippor, beroende på vilken sträcka du väljer.

Läs mer om Jaktuddens badplats.

Runt Viggeby

Längs med Viggebyleden så finns det massor med stop där det går att sätta sig vid vattnet och njuta av solen och utsikten. En del av dessa såg också ut att vara rätt okej badplatser för den lite mer äventyrslystne.

Friluftsliv kring Brokind och Viggeby

Kanot eller kajak runt Viggeby

Vattnen kring Viggeby och Brokind är utmärkta för paddling och det finns flera ställen runt Viggeby att lägga till för den som vill upp på land ett litet tag för att äta eller vila.

Har du ingen kajak så finns det att hyra vid Viggeby badplats. Det är självservice och du bokar din kajak på Linköping Kajaks websida. Det finns fler uthyrare både uppströms och nedströms om Viggeby, du hittar dom i vår kanotuthyrare-karta.

Om du vill testa på en kort kajaktur för att se om det är något för dig så rekommenderas att ta kajaken till Jaktstugeudden. Det är inte långt och väl där kan du äta lite medhavd mat, sola och bada eller paddla ute på sjön. Alternativt går det att paddla lite längre söderut till Rågön eller Bromön.

Om du vill ta en längre tur så kan du runda Viggebys södra udde och vända upp för att fortsätta norrut längs Kinda kanal. Du får då ett första stopp i Brokinds sluss där det går att fika och kolla på slottet. Alternativt kan du fortsätta söder ut mot Rimforsa.

Enklaste stället att hitta bra ställen att lägga till vid kring Viggeby är i kommunens folder för Viggeby-naturreservat.

Östgötaleden Brokind-Viggeby

Brokind-Viggeby-leden startar vid busshållplatsen och parkeringen vid avfarten mot Brokind och sträcker sig ända ut till Jaktstugeudden. Du kan kombinera den med delar av Viggebyleden för att skapa en rundslinga.

Leden är lätt att vandra på och består som mest av grus- och skogsvägar. Det kan vara möjligt att dra en smal vagn, men det kan bli ojämnt. Leden är markerad med orange färg.

Vandringsleden passerar Brokinds sluss och Brokinds slottsområde innan den fortsätter ut mot Viggebyr. När du når Viggeby badet svänger leden av in i skogen och följer skogsbrynet fram till Jaktstugeudden. På udden hittar du flera vindskydd, eldplatser och badplatser.

Östgötaleden löper parallellt med och korsar Viggebyleden på flera ställen, så var uppmärksam på de små skyltarna som sitter på vissa av de pålar som markerar leden.

Du kan se leden i Naturkartan, men den är rätt sparsmakad med detaljerna om Viggeby så kolla i kommunens folder för Viggeby-naturreservat också.

Viggebyleden

Viggebyleden, markerad med blå färg, korsar Viggebyområdet och följer huvudsakligen vattnet. Leden erbjuder en stor variation av underlag och naturtyper. Det finns en egen parkering strax före Viggebysand badet, men det är också möjligt att starta från badet eller från Brokind genom att ta Östgötaleden förbi slussen och slottet.

Viggebyleden är en rundslinga på 8,2 km, och tack vare dess många genvägar kan du enkelt anpassa längden på din vandring. Var dock försiktig, eftersom genvägarna kan göra det lätt att gå vilse. Var noga med att läsa skyltarna som sitter på vissa av pålarna som markerar leden.

Enligt min erfarenhet är detta en mycket trevlig vandring. Den stora variationen längs sträckan och närheten till bad och andra bekvämligheter gör det både enkelt och spännande att vandra.

Längs leden finns det många små, fina vrår att stanna vid, både vid vattnet och längre inåt land. Du kommer också att passera både Jaktstugeudden och Viggeby badplats, som förutom bad erbjuder eldplatser och dass.

Du kan se leden i Naturkartan, men den är rätt sparsmakad med detaljerna om Viggeby så kolla i kommunens folder för Viggeby-naturreservat också.

Sevärdheter kring Brokind och Viggeby

Brokind sluss

Den handvevade slussen ligger mellan samhället Brokind och Brokindsslott och är den första eller sista slussen i Kinda kanal.

Vid slussen ligger Kinda kanal museum med ett mindre sommarcafé. Här hittar du glas, paj och kaffe.

Brokind slott/herrgård

Brokinds slott sett från Östgötaleden

Precis vid Brokinds sluss ligger slottet/herrgården (olika källor säger olika saker). Och även fast området är privat med flera bostäder så går det att vandra längs vägen och se de historiska byggnaderna därifrån.

Huvudbyggnaden av Brokinds slott/herrgård är från tidigt 1700-tal och byggdes efter att den gamla borgen med torn brunnit ner. Området har bebotts sen 1100-talet och tillhört både Folkungaätten och ätten Natt och Dag

Idag äger och driver familj Falkenberg godset i 10:e generationen.

Fika och äta kring Brokind och Viggeby

Brokind är en väldigt liten ort så det finns kanske inte så mycket att erbjuda. Men det som finns är bra. Och om du vill äta ett rejälare mål mat så ligger Rimforsa inte så långt bort.

Brokind slussmuseum och sommarcafé

I det lilla slussmuséet finns ett litet sommarcafé. Men låt inte storken lura dig, för den kompenseras snabbt av den fina och lugna miljön vid slussen. Här hittar du kaffe, läsk, glass och dessertpajer som du kan avnjuta nere vid vattnet.

Jag testade hallonpajen med vaniljsås och ångrar det inte en sekund. Den var lagom söt och syrlig. Dessutom var kaffet riktigt bra.

Brokinds affär

Förutom kaffe och lättare fika har Brokind affär allt du kan förvänta dig i en mindre butik, så det går lätt att komplettera något du glömt eller köpa allt till en picknick.

Extra roligt är att Brokinds affär har satsat på lokala råvaror och produkter. Så här hittar du kött, ägg och grönsaker från trakten. Så det kan vara värt att svänga förbi affären på vägen hem så att du kan äta lokalproducerat senare i veckan.

Om du vill ha inspiration till bra picknickmat som du hittar färdig i butiker så har vi en artikel om det.

Rimforsa

Nio minuter med bil från Brokind ligger det något större samhället Rimforsa. Här finns det finare restauranger om du vill lyxa till det på semestern och en pizzeria för den hungrigare. Själv har jag ätit på Rimforsa strand och jag var väldigt nöjd.

Bilder från Brokind och Viggeby

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *