Norrköpings vandringsleder och promenadstråk

Dela gärna på:

Norrköpings kommun har nog den mest varierade vandringsmiljöerna i Östergötland med allt från skärgårdsmiljö, klippiga kuststräckor, kuperade gammelskogar och den flacka slätten som länet är känt för.

Lite längre ner på sidan hittar du alla Norrköpings leder i en karta och interaktiv lista, där kan du välja att visa de med en längd som passar dig, plus om du bara vill se dem med utsikt, grillplats eller något annat trevligt. Hoppa direkt till kartan.

Marmorbruksledens vindskydd.

Kom igång att vandra kring Norrköping

Det är lätt att tappa bort sig bland alla Norrköpings kommuns vandringsleder, så här har vi samlat våra favoriter.

Den led som rekommenderas oftast är Stora Ågelsjön runt på en mil. Det är en otroligt vacker sträcka och det finns gott om platser att stanna på för en picknick eller grillning. Dessutom finns det en fin badplats nära parkeringen så du kan avsluta med ett dopp (du kan ta dem på vägen också).

Lillsjön vid Jursla Gammelskog

En annan av våra favoriter ligger rätt nära är Jursla gammelskog rundslinga, som är på 4 km och som börjar vid Lillsjöns badplats med bryggor och härliga klippor. Sjön är rätt liten så den blir snabbt varm, så det är bland de första sjöarna det går bra att bada i. Själva leden går mestadels genom den gamla lummiga skogen och upp till Torsborgen. Den gamla fornborgen är ett perfekt ställe att stanna till då du har en härlig utsikt över landskapet.

För dig som vill blanda vacker natur med historia, brukskultur och kanske lite lyxig mat så är Marmorbruksleden perfekt. Den börjar vid Marmorbruksmuséet utanför Krokek och går längs Bråvikens strand ända bort till Vildmarkshotellet och tillbaka. Vandringen är underbar och slår en fin balans mellan lummig skog och fin utsikt över vattnet. I området kring muséet finns det gott om spår efter brytning av marmor och kalk, samt bearbetning av dem, och varför inte äta lunchen på Vildmarkshotellet?

Spiran, utsiktsplats längs Marmorbruksleden.

Sen har vi skärgården. Ett riktigt äventyr hittar du på Kopparholmarna utanför Akrösund. Där kan du vandra Kopparholmsleden runt de två öarna, hyra kommunens bastu eller stuga för övernattning, samt bada. Du tar dig lätt ut dit med Skärgårdskompaniet som kör tur och retur med M/S Svanö. Och om båt ToR inte funkar för dig så går det också en fin slinga på Yxnö i Bråvikens naturreservat, dit kan du köra och vandra längs kusten mot skärgården.

Lämna gärna en kommentar längst ner om du har egna förslag till de som vill komma igång att vandra kring Norrköping.

M/S Svanö lägger till i Arkösund

Interaktiv karta och lista med Norrköpings vandringsleder

tips: kartan går att öppna i helskärmsläge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *