20+ saker att göra i Mjölby kommun

Dela gärna på:

Innan vi började med tadigut.nu och resa runt bland Östergötlands alla utflyktsmål trodde vi nog inte att det fanns så mycket att göra runt om i Mjölby kommun. Vi hade fel och Mjölbyområdet är en skattkista fylld av aktiviteter och sevärdheter för alla typer av besökare.

För den historieintresserade finns platser som Öjebros stenvalvsbro, Svaneholms 1300-tals borgruin samt imponerande gravfält som Klockaregårdens och Lunds backe. Dessutom finns det ännu mer att upptäcka u Skänninge med sina bevarade gårdar, öppna trädgårdar och klosterruiner.

Ruinerna av Skänninge hospital

Naturentusiaster kan njuta av pittoreska vandringslederna som slingrar sig genom Skogssjöområdets naturreservat eller längs den avvecklade järnvägssträckan Mjölby-Hästholmen. För fågelskådning, lärande och lek i naturen finns Naturum Tåkern med allt för naturälskande barn och vuxna.

Dessutom tycker vi att Mjölby har några av landets bästa caféer och konditorier, som är värda en utflykt till.

Här är våra bästa tips på saker att göra kring Mjölby.

1 Besök lärorika Naturum Tåkern

En av alla filurer längs Prinsessan Estelles sagostig i Naturum Tåkern

Tåkern är en av Sveriges främsta fågelsjöar och ett bra sätt att få ta del av det rika livet är på Naturum Tåkern. I den stora anläggningen finns bland annat en gästutställning och en pedagogisk och interaktiv utställning som berättar om livet i och kring sjön. Utanför finns det fågeltorn och vandringsleder samt en stor naturinspirerad lekplats.

Extra roligt för barnen är nog prinsessan Estelle sagostig på ca 800 meter där ni får hjälpa haren Ann-Sofie att leta efter sin kompis Hasse.

2 Fika eller ät på några av landets bästa caféer

Väderstad Centralkonditori

Vi vet inte varför, men på något sätt har många av landets bästa caféer och bistros slagit upp kring Mjölby. Så en fika är ett måste när du rör dig runt i trakten. Våra personliga favoriter är det berömda Väderstad Centralkonditori, det helt växtbaserade Open New Doors Bahnhof i Sya och det franskinspirerade Oui Albacken.

Inne i Mjölby finns det också flera intressanta fik så som Nyfiket vid Svartån, Konditori Hörnet nära bilioteket, det Italien-inspirerade Café Gusto.

3 Bada i Svartån eller Mjölbys sjöar

Runt om i Mjölby kommun finns det många fina badplatser. De barnvänligaste utomhusbaden är antagligen Skogssjöns bad och camping precis utanför Mjölby med stor strand och brygga och massor med roligt runt om i fritidsområdet, och Väderkvarnsbacken-Månsjöns fritidsområde i Skänninge med sin konstgjorda sjö.

4 Bränn loss på Mantorp Park

Mantorp park är en av Sveriges främsta motorbanor med flera stora evenemang per år och andra aktiviteter som bandagar då du kan köra med din egen bil! Du hittar allt du kan göra här och Säsongens evenemang på Mantorp Parks hemsida.

5 Se ett lopp på Mantorps hästsportsarena

I arenan hålls många evenemang per år, inte minst tävlingar från lokala till elitnivå. Du hittar allt som händer på Mantorps hästsportsarenas hemsida.

6 Vandra och bada i Skogssjöområdet naturreservat

Lite utanför centrala Mjölby ligger ett större friluftsområde i Skogssjöområdets naturreservat. Förutom badplatsen och campingen finns det flera vandringsleder som går genom skogen. Det finns tre olika rundslingor från 2,5 km upp till 4,5 km långa.

Vi har vandrat Istidsspåret på 3 km som är den svårare av dem. Det var en härlig slinga som tar dig upp, ner och längs rullstensåsar och dödisgropar. Längs spåret finns det flera informationsskyltar som berättar om hur landskapet formades för över 10000 år sedan. En slinga vi kan rekommendera starkt.

Läs mer om Skogssjöns bad och camping eller Skogssjöns vandringsleder.

7 Vandra en av Östgötaledens Mjölbysträckor

Solberga gravfält nära Sya och längs Östgötaleden

Östgötaleden har några fina sträckor kring Mjölby. Den längsta går från Mjölby ut till Örbacken naturreservat där det finns ett vindskydd med eldplats. Om du vill gå en rundslinga så har Östgötaleden en sträcka utanför Sya som tar dig genom gravfält och flera sevärdheter.

8 Leta orkidéer i Örbackens naturreservat

Orkidé i Örbackens naturreservat

Örbacken naturreservat, belägen strax söder om Skänninge, utgörs av ett kalkkärr där en mångfald ovanliga blommor och växter frodas. En kort stig (några hundra meter) löper genom kärret, över upphöjningar och spångar. Nära parkeringen finns även ett vindskydd samt en eldplats.

9 Lek, träna eller njut i relaxavdelningen på Lundbybadet

Lundbybadet ligger inne i Mjölby och nära Svartån. Inomhus finner du en modern 25-metersbassäng ideal för bad, lek och träning, samt en undervisningsbassäng och en mindre äventyrsdel. För de yngsta finns en barnpool och för avkoppling, en bubbelpool.

Utomhus finns en 50-metersbassäng, undervisningsbassäng, plaskdamm, och en hopptornsbassäng. Kompletterat med omklädningshytter, toaletter och uteduschar.

Om du vill utforska Svartån så finns Kanoter och kärra att hyra på Lundbybadet.

10 Ta en digital vandring i någon av Mjölby kommuns historiska områden

Rosariet i gamla Skänninge

Mjölby kommun har flera digitala guidade vandringar som tar dig genom Mjölby, Skänninge och kommunens runstenar. Du hittar länkar till de olika vandringarna på Visit Mjölbys hemsida.

11 Utforska öppna trädgårdar, rosarium och ruiner i Skänninge

Gamla Skänninge

Skänninge bär på en rik historia med Sveriges första hospital, flera kloster och mycket mycket mer. I Skänninge kan du gå runt i bland museum och gamla hus i Gamla Skänninge där det också finns ett rosarium och öppna trädgårdar i de bevarade gårdarna.

Du hittar våra bästa tipps till allt som finns att göra i och kring Skänninge i 10 utflykter och aktiviteter att göra runt Skänninge.

12 Spatsera runt i Svaneholms Borgruin

Svaneholms borgruin ligger på en udde i Kilarpesjön. Ruinerna av 1300-tals borgen i en lummig och kuperad fårhage med många stigar och vrår att upptäcka.

Ett trevligt utflyktsmål med härlig natur och en borgruin att utforska. Ett tips är att packa med lite fika och ta den på klipporna vid sjön. Om du gillar att fiska så går det att lösa ett kort och fiska från klipporna, vi har ingen aning om det är bra fiske, men vi vet att det är en trevlig miljö.

13 Öjebro stenvalvsbro och kvarnby

Öjebro har en historisk stenvalvsbro från 1797, som ligger parallellt med nuvarande bro. Den unika bron har åtta spann och är 65 meter lång, med en intressant historia som inkluderar planer på rivning och senare renovering på 1930-talet. Byn erbjuder även en idyllisk miljö med flera museigårdar och kvarnmuseum i Elkvarnen, där du kan strosa runt och uppleva en bit av det historiska Sverige.

En spännande tid att besöka Öjebro är under Öjebrodagen i augusti då alla museigårdarna öppnas och byn blir livlig med olika evenemang. Dessutom finns en omfattande utställning om byns historia i Elkvarnen, som var i drift fram till 1969. Byns hembygdsförening sköter om flera historiska byggnader som ger en inblick i det lokala livet genom tiderna, inklusive en gammal brandstation med en brandbil från 1931 som är i körbart skick. Öjebro erbjuder en mångsidig upplevelse för den som är intresserad av lokal historia och traditioner i trakterna kring Mjölby.

Läs mer hos Öjebroortens Hembygdsförening, eller om bron och kvarnbyn hos Visit Mjölby.

14 Leta domarringar och gravar i Klockaregårdens gravfält

En av domarringarna på på Klockaregårdens gravfält

Klockaregårdens gravfält är en imponerande plats med 203 synliga fornlämningar, daterade från både äldre och yngre järnålder (500 f.Kr. – 1050 e.Kr.). Gravfältet erbjuder en mångfald av stensättningar, gravhögar och mer.

Vi tycker gravfältet i fårhagen bjuder till en fin naturupplevelse och upptäcktsjakt. Vi har inte nördat in på gravfält tillräckligt för att få ut så mycket av de ofta diskreta spåren som finns kvar på många platser. Men, här finns det något för alla med både tydliga lämningar och de med högre svårighetsgrad.

15 Besök Mjölby Hembygdsgård

I hembygdsgården finns det flera äldre hus bevarade, många från 1700-talet och som har flyttats hit för att bevaras. Du hittar en guide till alla husen här. Förutom att besöka kan du också ta in på deras vandrarhem eller delta i någon av Mjölby Hembygdsförenings alla aktiviteter så som julmarknad m.m.

16 Lunka runt Lunds backe

Lunds backe är ett av Östergötlands märkligaste gravfält och ligger nordöst om skänninge. Här finns 82 resta stenar som skapar ett monumentalt och mystiskt intryck, och omkring 165 synliga gravar inklusive stensättningar. Gravfältet bjuder på en historisk promenad där de resta stenarna, ordnade i rader, dominerar landskapet, och en särskild sten kallad solstenen markerar soluppgången vid sommarsolståndet.

Runt om gravfältet kan besökare utforska ytterligare stensättningar och få en inblick i områdets historia från romersk järnålder. Med spår av det äldre järnålderns odlingslandskap och berättelser om områdets tidigare invånare, erbjuder Lunds backe en unik chans att dyka djupt in i regionens förflutna samtidigt som man njuter av dess natursköna omgivningar.

Läs mer om fältet på Länsstyrelsens hemsida.

17 Besök Högbystenen och andra närliggande runstenar

Thobias bredvid den 3,5m höga Högbystenen

Strax norr om Mjölby finns Högbystenen och andra runstenar som är en samling väldigt imponerande runstenar rätt nära varandra. Störst är den imponerande Högbystenen som nästan kan mäta sig med Rökstenen. Lite längre bort på vägen till Högbystenen finns det en kulle i skogen med ytterligare några runstenar att utforska.

Vårt tips är att ta dig till stenen med en packad picknick-korg och slå sig ner vid stenen mitt i Mjölbys odlingslandskap.

18 Vandra längs resterna av järnvägen Mjölby-Hästholmen

Mjölby-Hästholmens gamla järnväg, även kallad Hästholmsbanan, erbjuder en möjlighet att vandra längs historiska spår. Idag finns delar av banan som gångvägar där man kan promenera, exempelvis från Stationsvägen i Väderstad.

På vägen ser man rester av den gamla järnvägsbanken och passerar gamla stationshus, nu omvandlade till privatbostäder. Särskilt intresseväckande är Hästholmsbron nära Mjölby. Utforska denna historiska sträcka och njut av en promenad i det östgötska landskapet.

Om det låter intressant så hittar du mer om den historiska järnvägen hos Kulturarv Östergötland.

19 Handla lokalt i någon av Mjölby kommuns gårdsbutiker

Gripenbergs Gårdsbutik, Skänninge

Mjölbys marker är riktigt bördiga och det finns gott om stora och små landsbruk som producerar mat i världsklass. Vårt tips är att ta dig till någon av de med egna Gårdsbutiker, där hittar du de fräschaste råvarorna. Du hittar Mjölbys gårdsbutiker här: Gårdsbutiker nära Mjölby, Skänninge och Mantorp.

20 Fynda på Mjölbys loppisar och secondhandbutiker

Skänninge Second Hand

I och kring Mjölby finns flera välsorterade secondhandbutiker, våra personliga favoriter är Hjärta till Hjärta i Mjölby och Skänninge Second Hand. Dessutom finns det flera bra loppisar ute på Mjölbys landsbygd.

Det lättaste sättet att hitta secondhandbutiker och loppisar är i vår ”Östergötlands second hand och loppis-karta” artikel.

21 Koppla av på Himmelsby SPA

Strax söder om Mantorp ligger lyxiga Himmelsby SPA där du kan njuta av dagspa eller något av flera övernattningspaket. Varför inte testa deras fiskspa?

Hitta fler utflyktsplatser kring Mjölby i vår karta

Du har väll inte missat TaDigUt’s Utflyktskarta där du kan navigera runt bland hundratals utflyktsmål. Där finns ännu fler utflyktsmål kring Mjölby, så kolla in den innan du ger dig iväg på nästa äventyr.

Här hittar du utflyktskartan för Mjölby kommun:

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *