Höstlovsaktiviteter för stora och små i Östergötland

Dela gärna på:

I Östergötland finns det massor att göra under höstlovet. Exakt hur långt hösten har kommit varierar från år till år, men det är inte helt ovanligt att några utav de mest dramatiska miljöerna går att se när lövträden glänser i höstens färger. Om tillfälle ges så rekommenderar vi att ta en tur utomhus för att se förvandlingen.

Men även inomhus finns det mycket att göra. Muséer och slott har öppet med guidade turer, det händer saker på många bibliotek och ledigheten gör att det går att ta en bowlingkväll mitt i veckan.

Här hittar du våra förslag till aktiviteter runt om i Östergötland. Och om du vill ha fler höstaktiviteter kring Linköping så har vi samlat på oss 20+ Höstutflykter kring Linköping för stora och små.

Njut av naturen

Spendera dagen på fots i den höstfärgade naturen. Det finns många trevliga områden för friska höstpromenader, både kortare och längre slingor. Packa med smörgåsar och varm choklad så kan ni stanna vid någon mysig plats för ett mellanmål.

Östergötland är full av naturreservat med picknickplatser och slingor av alla typer. Här är några av våra favoriter

  • Marmorbruksleden med utsiktsplats och Marmorbruksmuseum. En pärla i Kolmården med vandring och flera utsiktsplatser. Museet, närmaste utsiktsplatsen och delen av leden som går ut till fiskeplatsen är alla tillgängliga med barnvagn. Inne i skogen går det stigar ända bort till Vildmarkshotellet och tillbaka. Muséet är öppet tisdagar och torsdagar, men dubbelkolla deras hemsida, och du kan se hur marmorbruksleden går på Naturkartan.
  • Stjärnorpsravinen och Stjärnorps slottsruin. Några kilometer utanför Linköping ligger Stjärnorp med sin exotiska ravinstig och slottsruin. Skyddet och Stjärnorpsbäckens porlande skapar en unik miljö som är fin året om. Rundslingan i ravinen är strax över en km lång och tillgänglig med barnvagn, och längs krönet går en stig. En utflykt hit passar dig som vill se något annorlunda men kanske inte vandra i timmar, det finns gott om platser för picknick och det är lätt att ta sig runt. Vi gillar Stjärnorpsravinen så mycket att vi har skrivet en utflykts guide till Stjärnorpsravinen som du borde läsa.
  • Rosenkällasjön ligger i Tinnerö eklandskap utanför Linköping. Här finns en led på 3,8 km, flera fågeltorn och ett rikt fågelliv. Det är gott om lövträd runt sjön så det bjuder in för många fina vyer. Läs mer om leden på Naturkartan.
  • Istidsspåret. Vid Skogsjön precis utanför Mjölby finns Istidsspåret, en 3 km långa rundslingan med utspridda informationsskyltar om hur landskapet vi har idag formades. Slingan är relativt krävande och det finns en del rätt branta backar. Det här är en rolig slinga för oss som bor på ”Slätta” och inte är vana vid kuperad träng. Läs mer om slingorna vid Skogsjön på Mjölby kommuns hemsida.
  • Sagostigen och Naturum Tåkern. En mysig vandring som passar bra för de mindre barnen och det går utmärkt att ta med sig barnvagnen. Längs den 800 meter långa stigen får ni hjälpa haren Ann-Sofie att leta efter sin kompis Hasse, och på vägen träffar ni olika djur m.m. Förutom stigen så finns det också en stor lekplats och Naturum Tåkern som lär ut om livet kring sjön genom illustrationer och interaktiva stationer. Läs mer om höstlovsaktiviteter vid Naturum, om Naturum och om sagostigen.
  • Garpes vänner – trollskogen i Gamleby. Kanske utanför Östergötland, men vem kan tacka nej till att vandra runt bland skulpturer av troll, älvor, vättar, nymfer, tomtar, lindormar och drakar? Det är en kortare promenad men med väldigt mycket att se, dessutom nära till kusten och en massa andra utflyktsmål. Läs mer om skulpturparken och parkering på hemsidan.

Om du inte hittar något som faller i smaken så fortsätt läsa längre ner, många andra förlsag tar dig också ut i naturen. Eller kolla in Naturkartan för att hitta en led eller picknickplats nära dig.

Lek av dig i en aktivitetspark

Kommunerna runt om i Östergötland har satsat stort på aktivitets-och temaparker runt de senaste åren. Det finns garanterat en park för alla smaker oavsett om du gillar gungor, skating, klättring med mera. Kolla med din kommun för att se vad som finns nära dig. Här kommer några förslag som sticker ut lite extra:

  • Ljungsbro aktivitetspark som ligger utanför Linköping utmed Göta kanal. Här hittar du en skatepark, häftiga gungor, en hinderbana i skogen och mycket mer. Det finns dessutom en mindre grill nere vid kanalen. I Ljungsbro hittar du dessutom Cloettafabriken med deras butik.
  • Lill-Valla vid Valla gård i Linköping. en väldigt stor lekplats med klätterställningar, grillplatser, ankdamm, kaniner, höns och getter. Och inom gångavstånd har du också Gamla Linköping med alla dess gamla hus, butiker och caféer.
  • Tåkerns naturlek är en stor lekplats som vid Naturum Tåkern. Vid lekplatsen finns det picknickbord och grillplats. Läs mer om höstlovsaktiviteter vid Naturum, om Naturum och om sagostigen.
  • Barnens sjöstad vid Motala hamn

Titta på djur

Valla Gård i Linköping har kaniner, höns och getter att titta på samt en stor lekplats att springa av sig på innan så att djuren kan besökas i lugnare tempo. Habblarp trädgårdar är en mysig trädgårdshandel med kaniner, höns, gäss och får (öppettider hittar du här). På Björkö 4h låter de dig se gårdens djur och leka med tramtraktorer och käpphästar. Du hittar Björkös öppetider med mera på deras hemsida.

Titta på vilda fåglar vid någon av våra fågelsjöar. Rosenkällasjön har en trevlig promenadslinga runt sjön samt 4 fågeltorn att speja från (se mer på Naturkartan). Naturum Tåkern har förutom fågelutsikt en sagostig och en större lekplats. Läs mer om höstlovsaktiviteter vid Naturum, om Naturum och om sagostigen.

Kolmården behöver troligen ingen introduktion. De har diverse Halloween och höstlovsaktiviteter som du hittar på deras hemsida.

Res tillbaka i tiden

Slott och herresäten

Upplev sagolika slott, spännande ruiner, fornminnen från vikingatiden och hur vanligt folk levde i det gamla bondesamhället.

Flera av våra östgötska slott har öppet även under hösten. Vadstena slott har öppet under hela höstlovet. Löfstad slott har spökvandringar under hela höstlovet och några ordinarie visningar helgen 29-30 oktober. Och kanske inte lika pråliga Linköpings Slotts- och Domkyrko­museum har sitt museum öppet som vanligt. Charlottenborgs slott i Motala har också öppet som vanligt.

Om du mer är intresserad av gamla slott och borgar så har Stegeborgs slottsruin öppet året runt och borde bjuda på en underbar utsikt över Slätbaken, läs mer om parkering och inträde här. Vill du vandra så kan du också gå Stegeborgsslingan på 12 km eller bara gå fram och tillbaka till den övervuxna Skällviks borgruin.

Historia miljöer för oss som inte är adliga

Friluftsmuseet Gamla Linköping har en historisk miljö med mängder av små muséum samt caféer och butiker. Under höstlovet satsar Gamla Linköping lite extra med Jakten på Guldpumpan och mycket mer som du kan läsa om på deras hemsida.

Om, du istället vill se hur det såg ut på en bondgård under 1700 och 1800-talet så åk till Bjärka-Säby. Fornhemmet i Bjärka-Säby består av gamla hus hämtade från närområdet och ger en inblick i livet på 1700- och 1800-talet. Det är absolut en mycket mer stillsam upplevelse än Gamla Linköping, men passar bra för dig som vill komma ut i naturen och ta med en picknick. Dessutom går delar av Östgötaleden för bi och vi rekommenderar att stanna till vid Hovetorps sluss och gå lite längs Kinda kanal mot Hamra till, det är väldigt vackert.

För er som tar en utflykt till Vadstena slott så rekommenderas att ta någon timme för att vandra genom Vadstena med sina gamla hus och varför inte en tur till klosterruinerna?

Besök ett muséum

Motormuseet i Motala

Höstlovet är ett utmärkt tillfälle att ta sig till något av länets fina muséum. Här kommer några som ofta levererar kunskap och underhållning:

  • Motormuseet i Motala ligger vid hamnen med sina 2400 m2. I muséet finns många bilar och motorcyklar från olika epoker, och information om kulturen bakom. Det jag minns mest är korv med bröd automaten (en misslyckad affärsidé som nog bara var några decennium före sin tid). Läs mer här.
  • Arbetets museum i Norrköping ligger i det vackra industrilandskapet. Här hittar du alltid intressanta utställningar och de har extra mycket aktiviteter under höstlovet, exempelvis har de en ”Zombienatt”. Du hittar all info på deras hemsida.
  • Flygvapenmuséumet är prisbelönat och har tema spaning under hösten. Under lovet kan man ”Spendera höstlovet med kluriga aktiviteter på Flygvapenmuseum! Lös gåtor, skriv ditt namn i kod och luska runt bland hemligheter på museet.”. Dessutom har de en experimentshow. Läs mer på hemsidan deras.

Njut av utsikten från svindlande höjder

Ett utmärkt sätt att göra av med lite energi och samtidigt se den vackra hösten är att ta sig till något av Östergötlands utkiksplatser eller höghöjdsbanor.

Berg och utsiktsplatser

Östergötland är rätt platt, men några naturliga höjder har vi. Några är lätta att ta sig upp på som Ramunderberget och Övralid, medans andra kräver lite mer. Tänk på att de stigar lätt blir hala om det regnar, så om det är blött kan det vara bra att hålla sig till den enklare.

  • Ramunderberget sträcker sig upp över Söderköping och ger en utmärkt vy över både stad och mark. Du kan ta dig upp för de 318 trappstegen mitt i Söderköping och sen stanna och kolla på utsikten och fika, eller vandra den 5 km långa rundslingan. Och en stor fördel är ju att det går superlätt att kombinera med en utflykt till Söderköping! Du hittar alla slingor på berget i Naturkartan.
  • Utan för Motala ligger Hålebergets naturreservat vars utkiksplats låter dig se ut över Omberg och Vättern. Utkiksplatsen ligger en bit in på den 2,2 km långa slingan och det är rätt brant för att ta sig dit. Se mer här.
  • I Motalatrakten finns också Övralid, Verner Von Heidenstam hem. Det ser ut som att Muséet och Farfarsstugan är stängda under höstlovet, men det finns fortfarande en underbar utsikt över Vättern. Så ta med lite picknick och njut av naturen, och kanske gå runt längs Övralid naturstig?
  • Rimforsa har två fina utsiktsplatser; Klevberget och Borgamon. De ger utmärkt utsikt över det löträdstäckta landskapet. Bergen är hopkopplade i en 3 km led som bitvis delar led med Östgötaleden. Vandringen kan bitvis vara brant och utmanande. Här hittar du mer info om Klvevberget och Borgamon. Om 3 km inte räcker så finns också Hallstadrundan på 13 km.
  • Omberg finns det got om utsiktsplatser. Vi föreslår att kombinera utflykten med lite fornborgsjakt och letar upp någon av Drottning Ommas borg, Hjässborgen eller Borggården. Att lista allt om Omberg skulle kräva en egen artikel, men läs gärna vidare på Upplev Vadstenas sida om Omberg.
  • Marmorbruksleden med utsiktsplats och Marmorbruksmuseum. En pärla i Kolmården med vandring och flera utsiktsplatser. Museet, närmaste utsiktsplatsen och delen av leden som går ut till fiskeplatsen är alla tillgängliga med barnvagn. Inne i skogen går det stigar ända bort till Vildmarkshotellet och tillbaka. Muséet är öppet tisdagar och torsdagar, men dubbelkolla deras hemsida, och du kan se hur marmorbruksleden går på Naturkartan.

Höghöjdsbanor

HaMa adventures i Vidingsjö (Linköping) brukar ha öppet under höstlovet .

Mastklättring

För den mer vågade så går det att boka guidade mastklättringar i någon av Motalas två stora radiomaster. Det finns ingen åldersgräns, men en viktgräns på 40-120 kg. Det kanske är en något dyrare aktivitet (750 kr/person) men den är också rätt unik. Läs mer på Motala Mastklättrings hemsida.

Ta dig ut i skärgården

Östgötska skärgården är alltid värd ett besök och det finns mycket att se och göra utan båt. Lättast är att ta sig till någon av alla fina städer eller naturreservat längs kusten. Några exempel på fina och bra utflyktsmål är:

  • Stegeborgs Slottsruin
  • Natur- och kulturstig i Tyrislöt
  • Åsvikelandet och Torrö
  • Bokö naturreservat

Vill du ut i skärgården så är det lågsäsong och lite svårare utan egen båt. Men det finns några alternativ. Bråvikslinjen kör söndagsturer Arkösund-Häradskär-Akrösund med sin RIB-båt, med lunch och mer ute på Häradskär. Alternativt går det att följa med postturen i Gryts skärgård på sin resa mellan öarna, den utgår från Gryt.

Ta ett äventyrligt höstbad

Länets äventyrsbad går att besöka oavsett väder och vind! Äventyrsbad finns i Finspång, Norrköping, Linköping och Mjölby.

Glöm inte att andra simhallar också har öppet som vanligt.

Ifall det regnar

Mycket på vår lista är uteaktiviteter och väderberoende. Men, lite regn behöver inte betyda ett dåligt höstlov. Om du är i Linköping så har vi skrivit en guide till saker att göra när det regnar. Vi jobbar på fler lokala guider men här är några generella tips.

För dig som vill spara pengar till elen så har biblioteken ofta någon aktivitet under höstlovet, och om inte så finns det gott om böcker för stora och små. Du hittar vad som händer på biblioteken i Östergötland på Göta Bibliotekens hemsida. Du kan också kolla in vår guide till gratis aktiviteter i Linköping.

Om du vill unna dig så finns det gott om inomhusaktiviteter i de flesta större orter. Till exempel kan det vara kul med Bowling, eller varför inte testa ett Escape room? Kanske finns det något lokalt muséum?

Och om du vill vara hemma och ta det lugnt så kan vi rekommendera lite pyssel. Sandra är inte bara med och driver tadigut.nu utan har också sin egen (större) blogg med återbrukspyssel, så det är stor chans att du hittar något du kan göra med saker du redan har hemma. Varför inte börjar med hennes Halloweenpyssel.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *