Våfflor i Östergötland – 12 Mysiga ställen för den våffelsugne!

Dela gärna på:

I Östergötland finns det gott om små och stora våffelcaféer, ofta med fin utsikt eller nära intressanta platser. Perfekta utflykter med andra ord.

Mest dekadenta är nog Stafsäters gårdsglass med våffelbuffé plus gårdens egen glass. Bäst utsikt och miljö är svårt att säga, Farfarstugan har utmärkt utsikt över vättern och Mallboden, Färgargården och Glasbruket ligger fint utmed vattnen. Godaste matvåfflan hittade vi på Kafé Lapphem i Borkhult, men ingen har gjort oss besvikna.

Våffelbuffé på Stafsäter gårdsglass

Supermysigt gårdscafé på landet utanför Linköping som är mest kända för sin underbara gårdstillverkade glass, men under helger september-april 11:00-15:00 serveras också en mumsig våffelbuffé en trappa upp – självklart med glass på!

Till Stafsäters hemsida.

Mallboden Café vid Göta kanal

Mallboden är en av mina absoluta favoriter med ett svårslaget läge precis vid Göta kanal, mittemot gamla Motala Verkstad och intill torrdockan där flera fina gamla fartyg ligger på vintervila. Deras våfflor är något utöver det vanliga med både söta och matiga kreationer som avnjutes lika väl på uteserveringen med utsikt över kanalen som i det charmiga gamla hus som förr användes som förvaringsbod för båtmallar.

Till Mallbodens hemsida.

Skönfärgaregården Våffelstuga i Gamla Linköping

Här finns både klassiska svenska frasvåfflor och belgiska våfflor, med både söt och matig topping. Förutom våfflor finns även hembakat kaffebröd av olika slag samt matpajer. Sittplatser finns inomhus i det vackra huset med 1700-talscharm samt i den vackra trädgården där klosterliljor blommar om våren.

Till Skönfärgargårdens hemsida.

Borghamn Strands Hamncafé

Sten från Borghamn har byggt många mäktiga byggnader i Sverige och idag finns här ett vandrarhem, café och museemiljö. I caféet hittar du god mat och smarriga våfflor.

Runt Caféet finns en kortare vandring som berättar om historien om trakten och stenbrytningen som pågick här. Om du vill vandra längre så ligger Borghamn Strand precis invid Omberg.

Borghamn Strands Hamncafées hemsida

Glasbrukets Sommarcafé

En kilometer längs Göta kanal från Borensberg ligger Glasbrukets vandrarhem och café. Du kan sitta och fika i stora huset eller ute i trädgården mellan äppelträd och Motalaström.

Vandrarhemmet ligger väldigt fint med Göta kanal på ena sidan och Motala Ström på andra. Längs kanalen går kanalfåren och betar. Du kan antingen gå/cykla hit längs kanalen, eller ta bilen från Borensberg längs den smala dragvägen.

Glasbrukets Sommarcafés hemsida

Eftermiddagskaffe på Söderköpings brunn

Från tisdag till lördag serveras Brunnens eftermiddagskaffe med nygräddade våfflor, nybakade scones, kakor och tårta.

Till Söderköpings brunns hemsida.

Farfarstugan vid Övralid utanför Motala

På ett krön vid Vätterns strand ligger Övralid, Verner Von Heidenstams hem. Herrgården är idag ett museum och Farfarstugan bredvid herrgården serveras fika och lättare mat, däribland söta och matiga våfflor!

Vid stugan kan du sitta och njuta över utsikten. Vill du se herrgården så anordnas guidade turer, men du kan på egen hand promenera runt fårhagarna eller vandra längs naturstigen som går i markerna kring Övralid.

Till Farfarstugans hemsida.

Våffelbuffé på Stadsmissionens café

Stadsmissionens Café i den gamla Emanuelskyrkan från 1892 är en av Linköpings charmigaste platser för en fika och varje lördag dukar de upp en stor våffelbuffé som serveras 10:00-15:00.

Till Stadsmissionens cafés hemsida.

Våfflor på Kafé Lapphem i Borkhult

Riktigt mumsiga våfflor för både fika och lunch, gjorda på ekologiska och närproducerade råvaror. Sittplatser finns både i den stora trädgården och i den vackert rustika källarlokalen. När vi var där förra sommaren testade vi en våffla med rödbetor och chèvre samt en med salami och brie, båda var riktigt goda!

Till Kafé Lapphems hemsida.

Sveas Café i Malexander

I natursköna Malexander driver makarna Svärd hotell, restaurant, lanthandel och Café. Under högsäsongen serverar de både söta och matiga våfflor i caféet.

På våffeldagen den 25e mars har de öppet med sopplunch och mängder av nygräddade våfflor.
Både klassiska och belgiska våfflor med olika toppings.

Mer information och öppettider hittar du på deras hemsida.

Ljungsbro Café & Second hand

Mysigt café och second hand-butik mitt i Ljungsbro som serverar nygräddade våfflor, hembakat kaffebröd, smörgåsar och sallader. Drivs av volontärer i Vreta klosters församling.

Till Ljungsbro Café & Second hands hemsida.

Färgaregården

Längs med Åbackarpromenaden i Norrköping ligger Café Färgargården i sina klassiska röda hus med stor uteservering. Här kan du äta din våffla samtidigt som du ser ut över Motala ström.

Vi rekommenderar att passa på att ta en tur till Rhododendrondalen som ligger en kort promenad härifrån.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *