Enkla men mäktiga naturupplevelser i Östergötland

Dela gärna på:

Här har vi samlat några av våra enkla men mäktiga favoriter som vi samlat på oss över hundratals utflykter i Östergötland. Det finns en stor blandning av upplevelser och olika krav på förmåga. Vissa går mycket bra för alla, medan andra kräver lite bättre fysik på grund av stigar och backar. Gemensamt är att inga av utflyktsmålen kräver erfarenhet av att vandra, speciell utrustning eller långa vandringar för att komma till utflyktens höjdpunkt.

Vårt mål med den här artikeln är att övertyga dig om att det är enkelt att ta sig ut i naturen och få en underbar upplevelse, och att du ska hitta en plats som passar dig. Vi har själva tidigare byggt osynliga murar och i onödan hållit oss tillbaka från äventyr. Och det är vår insikt att det fanns så mycket enkelt och underbart att göra i vår närhet som ledde oss till att skapa tadigut.nu

Trollegater – Mäktiga skrevor och långa grottor

Trollegater naturreservat är unikt i Östergötland med sina långa och breda sprickor i urberget och flera grottor att upptäcka. Största grottan har en stor sal och 110 meter med gångar! Ett perfekt ställe att se en unik miljö och för stora och små att utforska naturens under. Kombinera gärna med att grilla något på en av de två grillplatserna.

Du behöver inte ta dig ner i grottorna för att få en mäktig upplevelse i Trollegater. Bara de stora revorna och den gamla skogen gör en utflykt hit till en unik upplevelse. Det är lätt att ta sig från parkeringen med vagn, och stigarna längs gaterna är väl ingådda. Läs mer om Trollegater och dess grottor.

Håleberget – Djup skog och härlig utsikt

Utsikten från Håleberget under hösten med gröna fält och barrträd i kontrast med gula lövträd.
Utsikten från Håleberget

Det lilla naturreservatet utanför Motala bjuder på storlagen utsikt över slätten, Motalas radiomaster och Vättern. På grund av den branta sluttningen har skogen fått stå orörd genom åren och att vandra genom den ger en härlig kontrast till utsikten över det öppna landskapet.

Från parkeringen är det endast några hundra meter upp till utsikten om du håller höger längs leden. Det är dock rätt brant på sina ställen och kanske inte att rekommendera om det är blött eller isigt. Det är lättare att ta sig upp den längre vägen längs leden, och du kan läsa mer om Håleberget orangea rundslingan här.

Norsholms ruiner – Tre ruiner och otrolig utsikt över Roxen

Det här är en av våra absoluta favoriter, det är så mycket att uppleva på en rätt kort sträcka. Att Norsholms läge vid Roxen och Motala ström har varit viktigt är det inget tvivel om. På höjderna ligger inte mindre än tre borgruiner, vardera med sina egenheter. Njut av utsikten från Tångestad fornborg, ta dig upp till den mystiska Henriksborgen och ut till Munkeboda borgruin och Slottsholmarna bland de betande korna.

Allt ligger längs den strax över 2 km långa Norsholmsleden som går genom varierad skog och över träspänger bland korna i den sanka strandängen. Det är bara några hundra meter från någon av parkeringarna till första borgruinen, och det är relativt lättvandrat men det finns branta partier och passager in i hagar.

Seloberg och Skams gator – Rövargrotta, utsikt och naturlig hinderbana i ravinen

Ravinen Skams gator

Strax norr om Österbymo i Ydre ligger Seloberg där stortjuven Selos en gång lär ha gömt sitt byte i en grotta. Det här är ett perfekt utflyktsmål för dig som vill vandra på lite mindre stigar och sedan doppa tårna i lite svårare vandring. Dessutom finns det flera spännande stopp längs vägen som Selos kammare, Selobergets utsiktsplats, ett kvarnstensbrott och ravinen Skams gator. Dessutom finns det flera rövare gömda längs vägen för barn och vuxna att leta efter.

Vandringsleden är en del av Östgötaleden och på 2-2,5 km beroende på hur du väljer att gå. Du kan gå hela rundan på små men väl invandrade stigar, eller så kan du välja att gå ner i Skams gator där det finns några hundra meter av mer utmanande vandring. När vi var där så behövde vi klättra över stockar och gå under andra, samtidigt som vattnet var rätt högt. Det var kul 😊 (men några hundra meter räckte för oss).

Marmorleden – Makalös utsikt över Bråviken och en spännande kulturhistoria

Utsiktsplats Spiran

Kolmårdens natur är underbar och ett bra och enkelt ställe att uppleva både naturen och den historiska marmorbrytningen är i området kring Marmorbruksmuséet. Runt museet så finns det flera utsiktsplatser, varav en är tillgänglighetsanpassad, och nedanför museet går det att vandra längs vattnet ut till en fiskeplats, med flera trevliga stopp längs vägen.

Här finns en längre vandringsled till Kolmårdens djurpark och tillbaka, men den är lite väl lång för den här listan. Istället rekommenderar vi att ni håller er kring museet, och kanske går upp till utsiktsplatsen Spiran. Alternativt finns det en bred och platt led längs med vattnet nedanför. Det finns en genväg ner från museet, men har ni vagn eller rullstol rekommenderar vi att ta bilen mellan de olika parkeringarna.

Getåravinen – Lummig skog och porlande vatten

En lummig pärla i Kolmården med sitt porlande vatten och mjuka mossor som får verkligheten att snarare likna en tavla. Getåravinen var en gång en park men som växte igen för att numera vara ett populärt vandringsområde. Missa inte att ta avstickaren till Getå’s utsiktsplats.

Nere i ravinen är det rätt lätt att vandra omkring på breda stigar och leder, men det kan vara lite brant ibland, och speciellt ner till leden från de övre parkeringsplatserna. Här kan du läsa mer om att vandra Getåravinens reservatled.

Stjärnorpsravinen – Ett svenskt djungeläventyr nedanför slottsruinen

En av trapporna i Stjärnorpsravinen en tidig höstdag.

Det här är nog den plats på listan som vi besöker oftast, och inte bara för att den är vår närmaste 😉. Den skyddande bäckravinen gör att det finns ett eget litet mikroklimat där ormbunkarna frodas och blir upp mot 2 meter höga. Tillsammans med den höga luftfuktigheten gör att det känns som en Östgötsk djungel.

Nere i ravinen är det lätt att ta sig fram med vagn och rullstol borde fungera, det är totalt några hundra meter av bred led nere i ravinen och med många bänkar och bord att slå sig ner vid. Längs krönet går det smala stigar och de kan vara lite svåra att ta sig upp/ner på ibland (men de är inget måste). Det enda negativa är att insekterna trivs bra i ravinen, så ta med gott om myggmedel om det är den tiden på året. Läs mer om Stjärnorpsravinen och Stjärnorps slottsruin.

Ombergs utsiktsplatser – Bila mellan sevärdheter och utsikt från höga klippor

Trappan ner till den gamla hamnen i Stocklycke, Omberg, vattnet är smaragdgrönt och höga vågor slår upp mot klipporna
Stocklycke hamn en blåsig sommardag

Det här är nog den plats som vi haft mest fel om. Vår bild av Omberg var att det krävdes kilometerlånga vandringar för att kunna se allt underbart kring berget. Det var helt fel. De flesta av Ombergs sevärdheter går att ta sig till med bil och ibland lite kortare vandring. Vi säger inte att du inte ska vandra på Omberg, bara att du inte måste.

Stora delar av bilvägen på Omberg är enkelriktad, så planera att åka från syd till norr. Ett bra första stopp är Alvastra klosterruin som är mäktig, och har en bra plats för en toapaus. Sen är det bara att fortsätta längs Vätternsidan av Omberg, bland annat passerar du Ellen Keys strand, Stocklycke Vandrarhem, Stocklycke hamn och många utsiktsplatser som Västra väggar. Kör sakta för det finns många platser att stanna på, fler än vi kan lista här. Det går att få en utmärkt upplevelse även för de som har svårt att röra på sig.

Naturum Tåkern – Sagostig, fågelskådning och utställningar

En av alla filurer längs Prinsessan Estelles sagostig i Naturum Tåkern

Vid fågelsjön Tåkern finns ett av Sveriges Naturum som erbjuder ett enkelt sätt för alla att komma närmare naturen på sina egna villkor. Det finns en sagostig som gör det roligt att lära sig mer om djur och natur, och det finns en större utställningslokal som berättar om livet i och kring Tåkern.

För barnen med mer spring i benen finns det en större natur-inspirerad lekplats. Det finns fler stigar att gå och flera platser för fågelskådning. Du hittar mer information på Naturum Tåkerns hemsida.

Dalmyragruvan – Ta flotten över sjön till de gamla gruvruinerna

Flotten över sjön till den gamla gruvan, det är en regnig höstdag så vattnet ser lite tråkigt ut

Flotten över sjön till den gamla gruvan, det är en regnig höstdag så vattnet ser lite tråkigt ut
Det här är en sådan plats om vi inte trodde fanns i Östergötland. Det lokala byalaget har fixat så att ruinerna och lämningarna efter den gamla Dalmyragruvan går att komma åt för allmänheten. Om du kommer med bil är det ett riktigt litet mini-äventyr, för du måste ta dig över sjön med hjälp av flotten!

Förutom gruvan finns här också en utsiktsplats och en fornborg, samt vindskydd och grillplatser. Läs mer om hur du tar dig hit och vad som finns på vår sida om Dalmyragruvan.

Norrkrogs klippor – Härlig utsikt och nära till slottsruin och bad

Stegeborgsgårdens badplats vid Norrkrogs klippor sett från Stegeborg.

Stegeborg är ett populärt turistmål, med all rätt, för det finns massor med saker att göra i området. För en enklare naturupplevelse rekommenderar vi ett stopp på Norrkrog sidan av slätbaken, därifrån kan du sedan vandra upp på förkastningarna och njuta av utsikten över Stegeborgs slottsruin och slätbaken.

Det är också en plats som det går att spendera en dag eller två på med två restauranger, två badplatser, en slottsruin samt en till borg ruin. Här kan du läsa mer om Norrkrogsleden.

Klevberget och Borgarmon – Nära till enastående utsikt och vandring blan ekar, kor och upp till en fornborg

Utsikt, fornborg, bad och härligt kulturlandskap? Allt det finns längs leden mellan Klevberget och Borgarmon. Med start vid Hallstad ängar är det bara några hundra meters vandring upp till utsikten från Klevberget eller Borgarmons fornborg. Vid parkeringen finns det dessutom en badplats, vindskydd och en grillplats.

Klevbergets branta stup ger en underbar utsikt över Kindas landskap och det finns flera mindre utsiktsplatser att upptäcka. Det är rätt lätt att ta sig upp på Klevberget, med bred ingådda stig. Vissa partier i Borgarmon är lite knepigare, men vi klassar det som medelsvårt. Läs mer om allt på vår sida om Klevberget och Borgarmon runt.

Övralids naturrstig – Promenera i härligt kulturlanskap och fika med utsikt över Vättern

Får i hagarna runt Övralid

Om ”mysvandring” är det du är ute efter så tycker vi att Övrlaid är platsen att åka till. Övralid naturstig går i landskapet kring Verner von Heidenstam herrgård som idag är ett museum. Du kommer få gå i det sköna landskapet och runt de betande fåren och hästarna. Och uppe vid herrgården är det underbar utsikt över Vättern och du kan ta en fika i Farfarstugan.

Dela gärna på:

Similar Posts

En kommentar

  1. Tack för en fin palett av utflyktstips i Östergötland! Jag tar gärna en utflykt vid nästa besök.
    Som ni skriver, det finns flera mindre
    utsiktsplatser i Kinda exempelvis Hisneklint.
    Klevberget och Borgarmon vid Hallsta ängar och ett dopp i järnlunden efteråt kan rekommenderas ett kvällsdopp i Järnlunden i väst med kvällssolen med dig.
    Ett och annat kyrktorn kan ses från Hisneklint’s milsvida utsikt och en promenad uppåt med en lätt uppåtstigande och bred stig.
    Mvh
    Camilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *