9 gratis utflykter för barn i Linköping

Dela gärna på:

Linköping har gott om roliga upplevelser för barn, även sådana som är helt gratis! Här är några tips på utflykter som är både kul för barn och snälla mot plånboken 🙂

1. Valla gård

På Valla gård finns mycket att se och upptäcka! Här finns Linköpings största lekpark Lill-Valla samt gott om platser för en picknick eller medhavd fika. Fågelskåda vid ankdammarna och titta på djur som getter, kaniner, höns, ankor och hästar. Om barnen tycker att vikingar är spännande finns en stor runsten att leta reda på.

Under sommaren finns flera gratis muséer att besöka, såsom Östergötlands järnvägsmuseum där ni kan gå in i olika historiska tågvagnar och Odalmannens museum med massor av traktorer samt rithörna med traktormotiv. Sommartid är även lekladugården öppen med gårdsdjur av trä att pyssla om.

Vintertid finns en pulkabacke i Vallamassivet med grillplats intill.

2. Gamla Linköping

Apoteket Kronan

Gamla Linköping har flera gratis muséemiljöer som är öppna året om, t.ex. apoteket, lanthandeln och banken. Om ni gillar historia kan ni lära er mer om Linköpings historia i Curmanska magasinet samt i utställningen Idéer som blev verklighet. Missa heller inte Sprutboden som visar upp Linköpings brandförsvar genom tiderna.

På sommaren är det öppet i de olika muséegårdarna samt i Barnens bod, ett Gamla Linköping i miniatyr som är gratis men bokas för ett sällskap åt gången. Då blommar även alla de öppna trädgårdarna, upplevelseträdgården Täppan och Örtagården.

I utkanten av stadskvarteren börjar den 1 km långa Skogsstigen där du kan se trädjur i naturlig storlek, besöka ett grävlingsgryt och lära dig se skillnad på olika sorters djurbajs och trädslag. I Vallaskogen finns även den kortare Hitta Vilsestigen på ca 400 meter.

3. Berga slott och skulpturpark

Berga skulpturpark

På den gamla Berga gård fanns det en gång storslagna planer på att anlägga Linköpings motsvarighet till Skansen. Det som finns kvar idag från denna tid är Berga skulpturpark, ett riktigt härligt grönområde lite undangömt bland flerfamiljshus från miljonprojektet, med 14 skulpturer att upptäcka och fin natur att strosa runt i.

Berga slott, numer bibliotek

Berga slott, som den gamla huvudbyggnaden på Berga gård brukar kallas, är idag ett bibliotek med en lekplats strax intill.

4. Tannefors slussar och Sågholmen

Paviljongen vid Tannefors slussar och Sågholmen.

Området runt Tannefors slussar är en riktig oas, särskilt vackra vårdagar och under sommaren. Ta en härlig promenad längs Stångåstråket, njut av utsikten från lusthuset, slappa i en solstol och grilla vid grillplatserna på Sågholmen.

Om sommaren kan du se båtar på Kinda kanal slussa genom den imponerande slusstrappan där tre slussar lyfter hela 10,5 meter. Tannefors slussar är brantare än både slusstrappan i Berg och Borenshults slusstrappa i Motala, och den är dessutom handdriven.

På andra sidan Sågholmen ligger Snugganparken, uppkallad efter kvarnen Snuggan som revs 1931, och där finns sittplatser och ett utegym.

5. Cykla till Stångåmynningen

Stångåmynningens fågeltorn (höger) och värmestuga (vänster)

Stångåmynningen har nyligen upprustats med ett nytt fågeltorn och en mysig värmestuga med sittplatser och kakelugn. En perfekt plats för både fågelskådning och fika, och vägen hit från stan är både vacker och lätt att cykla.

Kaminen och utsikten från Stångåmynningens värmestuga

6. Biblioteket och kuriosakabinettet

På biblioteket finns massor av roliga, spännande och intressanta böcker för hela familjen. Om barnen gillar att läsa själva finns ett stort utbud av barnböcker, men missa heller inte alla böcker om olika specialintressen som går att upptäcka tillsammans. Traktorer, glass, hästar, pyssel, gåtor och fjärran länder, här finns hur mycket som helst att upptäcka!

En trappa ner, i bibliotekets källare, finns en fascinerande samling av märkliga ting från forna tider och främmande kulturer. Här finns föremål från bland annat antikens Egypten, Trojas ruiner, Kina och Sydamerika.

7. Flygvapenmuseum med äldre syskon/kusin

Passa på att låta lite större barn göra en rolig utflykt tillsammans med ett äldre syskon eller kusin. Flygvapenmuseum är gratis upp till och med 18 år och det är lätt att ta sig dit med buss.

Den svenska militärhistoriens utveckling skildras med ett femtiotal flygplan och helikoptrar, permanenta och tillfälliga utställningar samt aktiviteter för alla åldrar. Här finns tidstypiska svenska hem från tiden med Kalla kriget, ett textilmagasin med uniformer och flygarmössor, det nedskjutna spaningsflygplanet DC-3 som bärgades efter 50 år på havets botten samt science centret Flyglabbet med experimentstationer.

8. Trädgårdsföreningen

I Trädgårdsföreningen finns Parkleken, en av de fem lekplatser som Linköpings kommun kallar utflyktslekplatser. Här går det även att spela parkgolf (ungefär som en blandning av golf och krocket), boule och beachvolleyboll.

Passa på att titta på utsikten från Kjettilberget samt kolla in jättegrytorna ett stenkast (höhö) från parken.

9. Grenadjärparken och Magistrathagen

Träskulptur på en ö i dammen

Grenadjärparken är en lummig, grön oas med en stor ankdamm, ett antal vackra träsniderier och hängmattor att varva ner i.

Musfamilj i Grenadjärparken

En 5 minuters promenad bort, på en bilfri väg genom skogen, ligger aktivitetsparken Magistrathagen med stor lekplats, grillplats och utegym.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *