Det är något speciellt med ruiner, hur de påminner om gångna tider samtidigt som de låter fantasin fylla i luckorna. I Östergötland finns gott om ruiner av gamla borgar, slott, kloster och kyrkor. Här är 14 särskilt spännande och vackra ruiner att upptäcka!
1. Stegeborgs slottsruin
Stegeborgs slottsruin ligger på en ö i havsviken Slätbaken och spärrade förr av det smala inloppet till Söderköping. De äldsta delarna av borgen är från 1200-talet. Johan III var född och uppvuxen på Stegeborg och under hans tid byggdes slottet om till att mer likna ett renässansslott än en medeltida borg. Det var då det bevarade rundtornet fick sin nuvarande höjd. Under tidigt 1700-tal hade slottet fått förfalla till den grad att det ansågs vara bortom räddning. Stora delar av slottet revs under sommaren 1731 och såldes som byggnadsmaterial.
Idag är ruinen en populär turistattraktion med lummig örtagård mot vattnet och en stor fruktträdgård med äppelträd. Stegeborgs hamnkrog strax bredvid har riktigt god mat och ett fantastiskt läge precis vid vattnet, med utsikt över inloppet till Göta Kanal.
På andra sidan Slätbaken från Stegeborg, på höjden intill Yxeltorpsviken, ligger ruinen efter Skällviks borg. Borgen byggdes på 1320-talet men redan på 1360-talet överges borgen och stora delar av byggnadsmaterialet används för att återuppbygga den då raserade Stegeborg.
1902 ledde ingenjören och arkitekten August Waldemar Lundberg (1836-1907) en utgrävning och restaurering av Skällviks borg, som då stått orörd i över 500 år. 2016 gjordes ännu en utgrävning men idag är ruinen ganska övervuxen igen.
Stjärnorps slott byggdes 1655-1662 på uppdrag av greve Robert Douglas (1611-1662), med ritningar av arkitekt Nicodemus Tessin d.ä. (1615-1681). Hela slottet förstördes av en eldsvåda 1789 och huvudbyggnaden, till skillnad mot slottskapellet och flygelbyggnaderna, byggdes aldrig upp igen. Familjen Douglas äger Stjärnorps slott än idag och de har länge velat bygga upp huvudbyggnaden då ruinen blev sämre för varje år, men efter nej från Länsantikvarien utfördes istället en restaurering av ruinen 2017-2022.
Vid Stjärnorps slottsruin finns också Stjärnorpsravinen, en riktigt häftig plats för en promenad! Läs mer om det och mycket mer i vår guide till Stjärnorpsravinen.
4. Vreta klosterruin
Vreta kloster är Sveriges äldsta kända kloster och var verksamt från omkring år 1100. Vreta klosters kyrka byggdes omkring år 1110 och ersatte troligtvis en träkyrka på samma plats. Inuti kyrkan, en trappa upp, finns ett museum.
Vid ruinen finns också Skandinaviens enda kända baptisterium, en tidigkristen dopkyrka med anor äldre än klostret. I Klosterhuset, ett spannmålsmagasin från slutet av 1200-talet och Sveriges äldsta bevarade fristående ekonomibyggnad, finns en utställning med gamla föremål som hittats på platsen.
Alvastra kloster är en ruin efter ett cistercienskloster grundat 1143 av munkar från det franska klostret Clairvaux. Klostret upplöstes runt 1530 till följd av reformationen.
En dryg kilometer från Alvastra klosterruin finns ruinen Sverkerskapellet från 1100-talet. Byggnaden fick sitt namn efter utgrävningar 1916-1919 men nyare forskning pekar på att den snarare varit en verkstad och inte ett kapell.
Den medeltida Å kyrka har delar från 1200-talet och ersattes på mitten av 1840-talet av en ny kyrka ett par kilometer bort. Den gamla kyrkan förstördes i en brand 1878 och är sedan dess en ruin.
Ruinparken består av kvarlämningar från Vadstena klosters talehus, bryggeri och bageri. Missa inte att besöka Klosterkyrkan, Munkträdgården (en fruktträdgård med äppelträd och päronträd) samt Örtagården.
På en udde i sjön Boren finns ruinen efter den medeltida borg där den heliga Birgitta bodde. År 1316 gifte sig den då 13-åriga Birgitta med den omkring 5 år äldre riddaren Ulf Gudmarsson och paret bosatte sig på gården Ulvåsa, i ett stort stenhus längst ute på udden i skydd av två vallgravar.
Läs mer om vandringen ut på udden här, eller om själva ruinen här.
10. Johannisborg
Johannisborg uppfördes 1613-1639 på uppdrag av hertig Johan av Östergötland (1589-1618), efter ritningar av arkitekt Hans Fleming (1545-1623) som också ritade slottet Norrköpingshus.
I början av 1700-yalet var Sverige i krig med Ryssland. 1719, efter 20 års krig, skedde de så kallade Rysshärjningarna då ryssarna brände ner bland annat Södertälje, Trosa, Nyköping och Norrköping. Den 30 juli kom 394 ryska skepp på Motala Ström och Johannisborg var redan då för förfallet för att skydda staden. Ryssarna stannade i fem dagar och brände hela staden till grunden. Året därpå började sten och tegel tas från Johannisborgs slott för att återuppbygga Norrköping.
Åls stenhus är en ruin av en medeltida borg vid sjön Roxens norra strand. Borgen var sätesgård för ätten Gren, som på 1500-talet övergav borgen för det som kom att bli Grensholm slott.
Läs mer om Åls stenhus här, och mer om platser kring Roxen här.
12. Skenäs sågruin i Kvarsebo
I Kvarsebo finns en trevlig promenadslinga, Kvarsebo kultur- och naturstig, genom en frodig åravin med ruiner efter en såg. Skenäs såg, eller Skenäs sågqvarn, var i bruk från tidigt 1800-tal till 1939. Sågruinen består av en stor stengrund, betongplintar och en turbin med drivaxel. Dammen som hörde till sågen finns kvar och den gamla dammvallen används idag som gångbro över ån, nedanför den vackra dammspegeln.
13. Sätragruvan
Sätragruvan är en häftig plats med gruvgångar och bruksruin mellan Skärblacka och Finspång. Gruvan togs i bruk 1916 för att producera svavelkis till pappersindustrin men redan efter 6 år övergavs platsen och lämnades åt sitt öde.
14. Hospitalet i Skänninge
S:ta Katarina hospital var en institution för leprasjuka utanför Skänninge under medeltiden. Hospitalet grundades av Magnus Minnessköld och anses vara det äldsta i Sverige. En arkeologisk utgrävning 2010 visade att hospitalet troligen anlades under 1100-talets sista årtionde. Hospitalet var självförsörjande och låg vid en väg för att tigga allmosor.
Hospitalet bestod av flera byggnader, inklusive ekonomibyggnader och ett kapell. Delar av kapellets gråstensmurar finns fortfarande bevarade i 1 till 2 meters höjd. Utgrävningar 2009 och 2010 avslöjade rester av ekonomibyggnader, stolphus, brunnar, odlingslager och diken. Fynden visar att det förekommit djurhållning, en smedja och en kvarn inom området. En av byggnaderna har även tolkats som ett brygghus för ölbryggning. Läs mer här.
Även om ruinen efter Ljungs sockerbruk är intressant är den kanske inte värd ett stopp, men om du åker förbi på riksväg 34 kan du se ruinen från vägen.
Under mitten av 1800-talet hade kaffedrickandet tagit fart på allvar i Sverige, och med det även efterfrågan på socker. Att importera sockerrör var dock dyrt och istället började många se potentiella rikedomar i svensk sockerproduktion från sockerbetor. Claes von Mecklenburg köpte Ljungs slott 1868 och marken blev sockerbetsodling. 1873 byggdes ett stort sockerbruk med tyska investerare, byggarbetare och maskiner. Lönsamheten blev dock lägre än förväntat och bruket övergavs redan året efter. Maskinerna skickades tillbaka till Tyskland och delar av byggnaden, bland annat fönstren, återanvändes på andra håll.
Det finns mycket att se och göra i Linköping, men om du vill uppleva de mest populära besöksmålen är denna lista en bra start! Perfekt för dig som ska hit för första gången eller om du vill visa upp staden för nära och kära på besök
Är du teknikintresserad? Motornostagiker? Tågtokig? Här finns de perfekta utflyktsmålen för dig! Östergötland har gott om museum och sevärdheter för dig som gillar tåg, båtar, bilar och gamla industrier. Vi är säkra på att du hittar något att göra i den här bloggposten.
Här finns tips på utflykter för att fira kärleken i Linköping, oavsett om ni vill hitta på något mitt i veckan på alla hjärtans dag eller under helgen före eller efter.
Trakterna kring Motala och Borensberg är kuperade (med Östgötska mått mätt) och det finns många utflyktsmål för utsikt över ort, landskap och sjöar. Vi har satt ihop en lista på några av de bästa utsiktsplatserna i Motala kommun för både små och stora utflykter.