Vårblommor – 8 underbara platser att upptäcka i Östergötland

Dela gärna på:

Efter en lång och grå vinter är det härligt att se hur markerna draperas i färgglada mattor av vårblommor. Här finns våra bästa tips på platser för en blomstrande vårutflykt! 🙂

Bästa tiden för att se vårblommorna i Östergötland varierar med vädret, men säsongen brukar börja i mars och nå toppen under april, men många vårblommor finns kvar en bit in i maj.

1. Påskliljor i Adelsnäsparken

Adelsnäsparken i Åtvidaberg, en park i arts and crafts-stil vid Adelsnäs herrgård, fylls om våren av ett hav av påskliljor. Parken är vacker året om och öppen att promenera i för allmänheten.

Ett extra vårblomstips i Åtvidaberg är att stanna till vid Åtvidabergs stora kyrka som ligger på höjden över Åtvidaberg med ett fint och påskliljefyllt grönområde runt om.

Foton tagna 4 maj 2022.

2. Klosterliljor i Vadstena

I munkträdgården vid klosterkyrkan blommar tusentals klosterliljor från ungefär mitten av mars till början av april.

I Vadstena finns det dessutom mycket mer att se och göra, som exempelvis den helgöppna Skulpturpark Vadstena och under senare delen av våren slår även Vadstena slott upp dörrarna för besökare. På blomstertema finns också trevliga Adolfsnäs handelsträdgård.

3. Vårlök vid Å kyrkoruin

I området runt Å kyrkoruin får skogen en gul matta av vårlök om våren. Kyrkoruinen ligger på Vikbolandet en bit från Norrköping.

Fotona är tagna 17 april.

4. Carl Johans park i Norrköping

En av Sveriges få bevarade järnvägsparker och fantastiskt vacker om våren med narcisser och tulpaner.

Carl Johans park i Norrköping, en av få bevarade järnvägsparker i Sverige, är ett utmärkt utflyktsmål. Parken har vuxit sedan 1867 och är idag större än tidigare. Den är ett exempel på tysk stil från sent 1800-talet med runda planteringar, en fontän i mitten och träd som visar dåtidens trädgårdsmode.

Läs mer om parken i vår bloggartikel om Carl Johans park.

5. Blå blommor vid Flistads kyrka

Strax utanför Linköping och några hundra meter ifrån Boställets vedungsbageri ligger Flistad kyrka med underbar utsikt över östgötaslätten. Ett lugnt och fint litet stop efter lunchen eller fikan.

Flistads kyrka är belägen på östgötaslätten och är Vreta klosters församlings minsta kyrka. Den byggdes på 1100-talet och tornet höjdes under 1200-talet. Många medeltida inventarier är fortfarande väl bevarade. Hanner-orgeln från 1837 återinvigdes 2005.

6. Blåsippor vid Marmorbruket, Kolmården

Spiran

Marmor bruket ligger utanför Krokek i Kolmården och i naturreservatet finns Marmorbruksleden och Marmorbruksmuseet. På våren växer det gott om blåsippor längs vandringsleden och senare på året så kommer orkidéer.

Själva vandringsleden är en rundslinga på upp till 9,6 km, men den går att korta av med ett antal genvägar. Leden tar dig längs med branten mot Bråviken och kan vara rätt kuperad och stora delar går på stigar. I bortre ändan kan du lätt göra en avvikare till Vildmarkshotellet för en lyxigare matbit.

Här hittar du öppettider för Marmorbruksmuseet och mer information om marmorbruksleden.

Vi var själva där under maj månad, så vi missade blåsipporna men fick se orkidéerna. Även om fotona inte är från våren så hoppas vi att de ger dig en bild av vad du kan förvänta dig.

7. Omberg

Utsikten över Vättern från Borghamnssidan av Omberg

Omberg är Östergötlands vandringspärla och en av de mest rekommenderade utflyktsmålen i länet. På våren poppar vitsipporna upp ur marken tillsammans med andra vårblommor.

Två förslag på utflykter är att gå Ellen keys led, en ca 6 km rundslinga på Ombergs södra del. Eller någon av lederna som börjar/passerar Borghamns strand (öppna för säsongen under våren) där du kan stanna och äta gott och gå runt i den historiska miljön.

8. Vitsippor i Vallaskogen

Hav av vitsippor breder ut sig i Vallaskogen mellan Gamla Linköping och Valla gård om våren. Passa på att upptäcka Gamla Linköpings stadskvarter med muséemiljöer, hantverksbodar och caféer samt träffa djuren på Valla gård.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *