10 utflykter och aktiviteter att göra runt Skänninge

Dela gärna på:

Skänninge är en charmig liten stad belägen i den östra delen av Östergötland, mellan Vadstena och Mjölby. Om du är sugen på en paus från stadslivet och vill utforska den historiska staden, har du kommit rätt.

Skänninge blomstrade på 1200- och 1300-talet som en handelsknutpunkt mitt i Östergötlands bördiga jordbruksbygd. Staden var värd för flera politiska och kyrkliga sammankomster, inklusive det betydelsefulla kyrkomötet 1248 med påvens sändebud och Birger jarl. Skänninge hade flera kyrkliga institutioner, inklusive Allhelgonakyrkan och S:t Martins kyrka från 1000-talet, Vårfrukyrkan från 1300-talet och Sveriges första hospital och två dominikanerkloster. Ortnamnet kommer från Skenaån och innebär ”de som bor vid Skenaån”. Idag är Skänninge en ort på strax över 3000 invånare med en bevarad bebyggelse från 1700- och 1800-talen och en unik stadsmiljö.

Här är våra bästa förslag på utflykter och aktiviteter runt Skänninge, från pittoreska promenader och historiska sevärdheter till spännande utomhusäventyr. Så packa ner din kamera och läs vidare för att upptäcka allt som denna underbara del av Sverige har att erbjuda!

Väderprognos för Skänninge
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
fredag 17 maj kl 1421.1°CKlart
lördag 18 maj kl 1122.2°CNästan klart
söndag 19 maj kl 1123°CKlart
måndag 20 maj kl 1221.2°CKlart
tisdag 21 maj kl 1221.1°CKlart
onsdag 22 maj kl 1222°CKlart
torsdag 23 maj kl 1221.6°CKlart

Kliv in i historiska Gamla Skänninge

En av vägarna genom Gamla Skänninge

I mitten av Skänninge ligger det gamla kvarteret med många bevarade byggnader, små museum och ett litet sommarcafé.

Många av byggnaderna i Gamla Skänninge öppnas på begäran, men de har också haft öppet när det händer andra saker så som Östgötadagarna. Kontaktinformation och uppdateringar kring vad som händer framöver hittar du lättast på S:ta Ingrids Gilles Facebooksida.

Hitta hit: Om du kommer till Skänninge med bil så kan du antingen parkera på Stora torget som ligger precis vid Gamla Skänninge, eller vid pendlarparkeringen vid bensinstationen, så står du brevid S:ta Ingrids kloster och det är bara en kort promenad till Gamla Skänninge.

Rådhuset

Skänninges Rådhus

Rådhuset byggdes 1770 och inrymmer historiska utställningar som skötts av S:ta Ingrids Gille. Utställningarna inkluderar stadens och Rådhusets historia genom texter, bilder och modeller. Arkeologiska fynd visas tillsammans med tillfälliga utställningar.

Öppet må-fre 10-14 nästan året om, kolla S:ta Ingrids Gilles Facebooksida för aktuella utställningar och tider.

Sjölingården, café och utställning

Sjölingården har en handelsbod, ett apotek, ett urmakeri och andra föremål från olika tidsepoker. Det finns också ett stall, en smedja och Skänninges äldsta museibyggnad, Solbergastugan. Museicafé är unikt då det är tillåtet att sitta bland museiföremålen medan man tar sitt fika. Evenemang riktade till alla åldrar hålls på gården under sommarmånaderna.

Sandbergsgården

En 1700-talsgård med titthål i dörrarna. Här upplever du en 1800-tals borgarmiljö med bevarade originalmålningar från 1700-talet. Trädgården är kulturminnesmärkt och du kan vandra mellan bodar, lusthus och gamla växter och fruktsorter. Det är alltid öppet in till trädgården.

Örtagården

Örtagården i Gamla Skänninge

Örtagården i Gamla Skänninge, skött av Skänninges hembygdsförening, är en populär oas som anlades 1998. Besökare kan njuta av omgivningen eller lära sig om växterna genom skyltar med fakta. I örtagården hittar du ”Skänningeväxter”, brännvinskryddor och giftiga växter. Ett guidehäfte tillgängligt på Rådhuset.

Axbomsgården, ett skolmuseum

Ett mysigt litet 1700-tals med skolmuseum där du kan känna på hur det var att gå i skolan på 1800-talet. Gå förbi och kika in i fönsterna, eller hör av dig till S:ta Ingrid Gille för att få se mer.

Biskopsholmen och St Olofs kloster

På baksidan av Gamla Skänninge finns grönområdet Biskopsholmen där. Idag syns inte så mycket mer än en grön kulle, men utgrävningar har visat att det en gång fanns en medeltida gård. Gården låg bredvid St Olofs kloster vars rester tyvärr inte går att se ovan jord.

På Biskopsholmen fanns en gård under medeltiden som var omgiven av vatten. Under en utgrävning hittades en grundmur på 8 meter, troligtvis en tornbyggnad för bostad, försvar och förvaring. Byggnaden tros ha tillhört biskopen som eventuellt skänkte en del av sina ägor till dominikanermunkarna.

Även om St Olofs kloster inte går att se idag så har det en intressant historia och som visar hur viktig Skänninge en gång var. Klostet byggdes 1237 och var landets andra dominikanerkonvent. Munkarna kallades Svartbröder och levde på allmosor. Klostret hade tre huslängor och en kyrka och var uppbyggt runt en innergård. Kyrkan var cirka 18×45 meter och treskeppig och har haft ett välvt innertak. Klostret härjades av eld flera gånger och lades ned på 1540-talet i samband med reformationen.

Läs mer om klostrets spännande historia, och vilka kända personer som passerat klostret, på Mjölby kommuns hemsida.

Resterna efter Allhelgonakyrkan

Idag syns inte så mycket av kyrkan. Men platsen för kyrkan går att beskåda och läsa mer om.

Kyrkan var ursprungligen en träkyrka från 1000-talet, men byggdes om till en kalkstenskyrka på 1100-talet och ett torn tros ha lagts till på 1200-talet. Under början av 1300-talet byggdes kyrkan om igen, med valv och ett större kor. En sakristia och ett vapenhus byggdes på 1400-talet. Kyrkan revs 1552 eller strax efter av byggmästaren Joakim Bulgrin vid Vadstena slott. Källa: Wikipedia.

Kyrkan bestod av torn, långhus, kor, sakristia och vapenhus. Koret hade samma bredd som långhuset, medan vapenhuset låg på södra sidan och sakristian på norra sidan.

Eriksgatan, Sveriges enda bevarade hålväg i stadsbebyggelse

Vid Järntorget i Skänninge låg det gamla vadstället där man tog sig över Skenaån. På ena sidan ligger Gamlra Skäninge och på andra sidan av ån ligger Sveriges enda bevarade hålväg i stadsbebyggelse, en del av den gamla kungsvägen, Eriksgatan.

Under medeltiden färdades den nyvalda svenska kungen längs Eriksgatan för att ta emot folkets trohetsed och sedan krönas av ärkebiskopen. Hålvägen leder till S:ta Ingrids kloster och var troligen den väg man färdades på för att nå Bjälboättens stamgods, sex kilometer från Skänninge. Hålvägar bildas när marken slitits ned av fotgängare och ryttare, och kan vara flera meter djupa.

Källa: Kulturarv Östergötland.

Gå på Skänninge marknen

Skänninge marken är en av Sveriges stora marknader och har en tusenårig historia. Under några dagar i sensommaren kommer runt 120 000 besökare till marknaden, vilket kan sättas i proportion till Skänninges 3 200 invånare!

Skänninge marken äger rum andra till tredje (2-3) augusti 2023. Det vill säga onsdag och torsdag den första veckan i augusti.

Läs mer på Skänninge markens hemsida, eller deras Facebook-sida.

Beskåda Rosorna i Skänninges rosarium

Skänninges rosarium ligger mitt i Gamla Skänninge bredvid Örtagården och anlades 2008 av Mjölby kommun.

I rosariet så hittar du många äldre sorters rosor likt de du skulle hitta i en 1800-tals trädgård. Vi tycker personligen att många av de här sorterna är finare, och i många fall är det svårt att tro att de och våra modernare mer förädlade båda är rosor. Nackdelen med många av de äldre sorterna är att de bara blommar en gång per år.

Vi har besökt i rosariet både tidig och sen sommar och då har det alltid funnits några ros-sorter i blom.

Glöm inte heller att det finns fler blommor att se, inclusive rosor, i de öppna trädgårdarna inne på Sandbergsgården och Sjölingården. Så Gamla Skänninge är full av växtlighet och en utmärkt utflykt för blomfantasten.

Upptäck ruinen av Skänninge hospitals spetälske-kapell

Kapell-ruinen där spetälska kunde gå och be när de vårdades på Skänninge hospital

S:ta Katarina hospital var en institution för leprasjuka utanför Skänninge under medeltiden. Hospitalet grundades av Magnus Minnessköld och anses vara det äldsta i Sverige. En arkeologisk utgrävning 2010 visade att hospitalet troligen anlades under 1100-talets sista årtionde. Hospitalet var självförsörjande och låg vid en väg för att tigga allmosor.

Ruinerna efter hospitalets kapell finns kvar ovan jord. Det var en viktig plats för de sjuka att gå i mässa och be för donatorernas själar. Vid en tidigare utgrävning fann man ett krucifix från 1200-talet. Förutom ruinen finns en och en halv runsten att se på platsen.

Hitta hit: Du kan gå eller cykla ut till ruinen från Skänninge (det går cykelväg hela vägen). Om du kommer med bil så finns det en parkering som du kommer till via en mindre grusväg ifrån väg 990 från Skänninge mot mot Varv, här är en länk till vart du kör in på grusvägen (grusvägen finns inte i Goggle maps).

Ruinen efter S:ta Ingrids dominikankloster

En kortare promenad från Gamla Skänninge, eller precis vid pendlarparkeringen, ligger resterna efter ett av Sveriges största nunne-kloster. Murarna är utgrävda och det går att vandra runt bland grunderna till byggnaderna som en gång stod här. Det finns också en modell av hur klostret en gång såg ut.

Klostret grundades 1272 av Ingrid Elofsdotter, som också blev dess abbedissa. Klostret, som ursprungligen hette S:t Martins kloster, tillhörde dominikanorden och byggdes vid Sankt Martins kyrka. Elofsdotter mottog donationer från sin familj, som tillhörde dåtidens högsta aristokrati. Efter Ingrids död 1282 betraktades hob som helgon klostret blev föremål för vallfärder och fick en god ekonomi.

Klostret utmanade stadens munkkloster och föredrogs som begravningsplats av stormannafamiljerna. Systerkonventet i Kalmar flyttade till klostret 1504. Ingrid helgonförklarades aldrig officielt, men undantag gjorde så hon skrinlas högtidligt år 1507. Det anses vara dominikanordens sista stora högtidligheter innan reformationen. Klostrets upplösning startades av reformationen år1527 och klostret upplöstes 1544.

Rester av klostrets murar grävdes fram under 1900-talet, och på klostergården finns en delvis rekonstruerad brunn. Nedanför kullen med klostret finns dessutom en runsten att se.

Vandra och promenera runt Skänninge

Skänninges brandstation

Skänninge är mer än Gamla Skänninge och det är en väldigt mysig stad att vandra runt i. Att det här en gång var ett centrum för handel går att se på många av de ståtliga byggnader som fortfarande står kvar runt om i stan.

Om du vill gå en mer strukturerad tur genom staden (inklsive gamla delen) så har Kulturarv Östergötland en stadsvandring på sin hemsida. Där finns en karta och massor med information om de olika sevärdheterna.

Vill du istället gå en guidad tur så kolla in S:ta Ingrids Gilles Facebooksida eller möjligen Mjöby kommuns kalendarium för aktuella vandringar.

Se orkidéer i Örbacken naturreservat söder om Skänninge

Orkidé i Örbackens naturreservat

Örbacken ligger strax söder om Skänninge består av ett kalkkärr där många ovanliga blommor och växter trivs. Det går en kortare led (några hundra meter) genom kärret på upphöjningar och spångar. Väldigt nära parkeringen finns också ett vindskydd och eldplats.

Innan du kommer ut i kärret går du genom en kohage, och i kohagen finns det picknickbord att slå sig ner på och njuta av naturen. Det är en perfekt plats för en picknik eller mindre fikapaus.

Fika i Skänninge

Lilla Skänninge har några caféer att bjuda på, så som Bokcafé Källan mitt mot Vårfrukyrkan som har prisvärd fika under dagtid mån-lördag.

På sommaren brukar det finnas enklare fika i Sjölingården i Gamal Skänninge och i skrivande stund letar de efter någon att driva fiket 2023, du hittar aktuell information om sommarfiket här.

Besök gårdsbutiker och second hand affärer

Gripenbergs Gårdsbutik

Vi på tadigut.nu vill verka för hållbar konsumtion och något vi älskar är gårdsbutiker och second hand butiker, samt loppisar m.m. Och Skänninge har allt av det.

Skänninge Second Hand är en butik värd att besöka. Vi tycker den är stor och välsorterad med skapliga priser och vi tror att det är en butik där det går att göra riktiga fynd. Vi försöker att stanna till här varje gång vi har vägarna förbi.

Att marken är bördig märks på utbudet av lokalproducerat. Här kommer några av de närmsta, hitta fler gårdsbutiker eller självplock-ställen i våra artiklar vi länkar till nedan.

Vid tätorten ligger Gripenbergs stora gårdsbutik med ett stort utbud av grönsaker och potatis av bästa sort, de har också självplock av jordgubbar, en traktor-allé och supermysiga kaniner att beskåda.

Strax väster om Skänninge ligger Hermelins gårdsbutik där du kan köpa deras utmärkta grönsaker från producenten själv. De som driver gården och butiken är väldigt engagerade när det kommer till hållbarhet och företagande så följ dem gärna på Facebook eller Instagram om det är intressant för dig. Det är också det bästa sättet att få veta vad de skördat och har i butiken just nu.

Ett annat bra stopp till/från Skänninge är självservicebutiken Fläskomaten, där du kan köpa kött från en lokal bonde som bryr sig om sina djur.

Hitta fler gårdsbutiker, eller gårdar med självplock i akrtiklarna nedan!

Ta ett dopp i någon av badplatserna kring Skänninge

Hopptorn i Månsjön, vid Väderkvarnsbacken

Skänninges finns friluftsområdet Väderkvarnsbacken med badplats i den konstgjorda Månsjön. I området finns ställplatser, grillplats, utegym och lekplats för barnen.

I trakterna kring Skänninge så finns också badplatser vi Skogsjön mot Mjölby till. Det är en stor badplats med allt du behöver inklusive ett hundbad. Alternativ kan du ta dig mot Normlösa och bada i Svartån vid Nederlösabadet. Åker du istället norr ut mot Varv så hittar du bad i Blå lagunen.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *