Utflyktsguide till Sturefors slott

Dela gärna på:

En utflykt till Sturefors slott under vår- eller sommarsäsongen är perfekt för dig som uppskattar lugna aktiviteter eller älskar trädgårdar. Dessutom erbjuder spegeldammen och omgivningarna kring Sturefors slott utmärkta fotomöjligheter. Slottet är privatägt, men nästan hela trädgården är öppen för allmänheten.

Sturefors park består av en engelsk park och en fransk trädgård. I den engelska parken kan du promenera längs gångar och stigar. När du vandrar runt kommer du att upptäcka ett minnestempel på en kulle, det mystiska tyska köket mitt i skogen, en labyrint och flera monument.

Parken är lättillgänglig och det finns gott om bänkar där du kan slå dig ner för att vila eller njuta av omgivningarna.

Våra erfarenheter

Vi har gjort flera utflykter till Sturefors trädgård och aldrig blivit besvikna. Det har alltid funnits tillräckligt att se för att hålla oss sysselsatta. Slottet ligger en bit ifrån det mesta, vilket både har sina för- och nackdelar. Fördelen är att det inte har varit mycket folk under våra besök, vilket är trevligt om du vill njuta av lugn och ro. Nackdelen är att det inte finns mycket annat i närheten, såsom caféer eller butiker.

Trädgården och omgivningarna är mycket lugna, vilket gör det till en utmärkt utflykt för dig som vill ta det lugnt och uppleva miljön i din egen takt. Utflykten blir vad du gör den till: du får en härlig, lummig trädgård och slottsmiljö, men inget färdigt ”paket” som styr vad du ska göra.

Enligt vår erfarenhet är trädgården värd ett besök från vår till sensommar. De olika delarna kommer att variera beroende på när du besöker, men det finns alltid något att se. Trädgården sprudlar när allt vaknar till liv, men labyrinten och den mörka gången behöver mer tid att växa till sig och är bättre att besöka senare på året.

Om du är intresserad av den franska trädgården, är vår erfarenhet att den är som vackrast under första halvan av sommaren, särskilt om det är en varm sommar.

Historien bakom Sturefors slott

Slottet sett över spegeldammen

Troligtvis har området där Sturefors ligger idag varit bebott sedan järnåldern, med fornlämningar daterade till minst 500 år före Kristus. Platsen har genom åren bytt namn, och enligt en tvist från 1333 hette Sturefors antingen Forssa eller Kabbafors.

Enligt traditionen byggdes det första slottet av riksrådet Ture Nilsson Bielke, som tog över Forssa gård 1584 när han gifte sig med Margareta Sture. I samband med övertagandet bytte godset namn från Forssa till Tureforsa efter Ture, och efter Tures död ändrades godsets namn till Sturefors efter Margareta. Det gamla slottet står inte kvar idag, förutom några få rester i den nya slottets norra flygel.

Dagens slott började byggas av Carl Piper som tog över godset 1699. Det nya slottet anlades 1704 och ritades av Nicodemus Tessin den yngre, som också var slottsarkitekt för Stockholms slott. Dock följdes inte Tessins ritningar till fullo. Slottet är byggt med tydliga karolinska drag.

Det här finns i Sturefors slottsträdgård med omnejd

Lista med sevärdheter kring Sturefors slott, klicka på länken för mer information:

 • Sturefors slott
 • Parkeringen
 • Minnestemplet
 • Tyska köket
 • Spegeldammen
 • Franska trädgården
 • Kinesiska paviljongen
 • Mörka gången
 • Labyrinten
 • Inspektorsbostaden
 • Gårdsmagasinet
 • Gamla smedjan
 • Entrén till Sturefors slott
 • Sturefors sluss

Utflykter att kombinera med Sturefors slott

Om du vill inkludera Sturefors slott i en större utflykt så finns det en hel del runt om kring. Men slottet ligger lite avsides så det mesta kräver bil.

 • Stureforsbadet ligger inte långt ifrån slottet och är ett utmärkt stopp till eller från slottet
 • Bjärka-Säby nya slott ligger inom köravstånd för dig som vill göra flera slott på en dag. Här finns det också en badplats och ett sommaröppet fik (kolla öppettider här)
 • Glass-sugen? Ta bilen till Stafsäters glassgård där du hittar deras glass och traktens delikatesser. I ladan bredvid caféet finns det dessutom en loppis.
 • Vandra i naturen? Det finns gott om naturreservat och leder i trakterna kring Sturefors (ett naturreservat precis vid slottet) enklaste sättet att hitta något för dig är nog på Naturkartan
 • Eller kanske se om det finns någon gårdsbutik i närheten, du hittar dem lätt i vår egen karta

Så tar du dig till Sturefors slot

Med bil: Från Linköping kör du mot och genom Sturefors, efter Sturefors följer du skyltarna mot Sturefors slott. Du kan inte köra hela vägen fram till slottet, men det finns en skyltad parkering 100-200 meter från Magasinet och infarten till trädgården.

Med buss: Ta bussen till Vist skola. Bussresan tar ca 25 minuter. därefter är det en ca 2,5 km promenad till slottet. Kolla Östgötatrafiken för information om vilken buss som går när.

Länkar till mer information

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *