Roxen runt, alla våra bästa utflyktsmål och saker att göra
Östergötlands bördiga mark och djupa skogar har gett landskapet en central plats i Sverige historia. Roxen är en av de största sjöarna i området och bjuder på historiska platser och unika kulturarv. Den här artikeln tar dig med på en resa längs Roxens stränder och de omgivande områdena, där varje stopp är en upptäckt och varje vändning en ny berättelse.
Vi tycker att området runt Roxen är unikt, det är tydligt att folk levt och frodats länge runt sjön, samtidigt som områdena runt sjön aldrig exploaterats hårt i modern tid. Det gör att det finns mycket historia, kultur och natur bevarad runt sjön, och som är lätta att att sig till men ändå rätt okända.
Vi lovar att det finns något för all att göra runt Roxen. I berg och Norsholm finns det slussar, caféer restauranger och minigolf för en enkel och rolig utflykt. Och för den historieintresserade finns Vreta kloster med klosterruin, kyrka och museum, och vidare längs Roxen finns två slott, fyra borgruiner, flera sommaröppna 1100-tals kyrkor med mera. Detta blandad med leder i kulturlandskapet och unika miljöer, samt hantverkare och lokala matproducenter.
Karta med saker att göra runt Roxen
Här i kartan har vi samlat stora och små utflyktsmål runt Roxen så du enkelt kan få en översikt. Om du scrollar vidare så har vi sammanfattat resebeskrivningar från olika etapper runt sjön Roxen. Tips, kartan går att öppna i helskärmsläge.
Mellan Linköping till Berg
Du behöver inte åka långt från Linköping för att nå de första utflyktsmålen. Stora delar av Roxens strand är ett Natura 2000-område, och det finns flera trevliga fågeltorn att stanna vid för en naturupplevelse eller picknick. Vår favorit är den vid Svartåmynningen/nybro tack vare den fina utsikten och gott om möjlighet att slå sig ner och fika.
Längs bergvägen ligger också Hagdahls Smide, där man kan handla smide eller boka in en prova-på-kurs. Om säsongen är rätt, kan du också stanna och plocka egna vindruvor hos Ekologiska svenska vindruvor, eller åka vidare till Växthuset Rökinge gård för att köpa riktigt goda tomater och annat grönt.
Berg, mer än bara slussar
Vreta kloster
Strax innan Bergs slussar kan du svänga av till Vreta klosterruin, kyrka och museum. På sommaren finns även ett café med enklare fika. Vreta kloster är Sveriges äldsta kända kloster, verksamt från omkring år 1100. Idag är stora delar av klostret borta, men istället finns en frodig, fantasyliknande miljö.
Vreta klosters kyrka, ruin och museum är tillgängliga året om och kyrkan håller öppen nästan varje dag. I kyrkan finns alkover där forna storheter vilar, samt ett mindre museum. Ett större museum finns också i Klosterhuset, en bevarad byggnad från 1200-talet, med en stor utställning av föremål från utgrävningar under 1910- och 20-talen.
Bergs slussar
I Berg ligger det mest kända turistmålet vid Roxen, Bergs slussar. Här hittar du två dubbelslussar och en slusstrappa som tar båtarna upp och ner från Roxen. Under sommaren är det en livlig del av Göta Kanal, och ett av de bästa ställena att se båtar slussas.
Det finns en separat artikel om Bergs slussar i ”10 saker att göra vid Bergs slussar”, men här är en kort guide.
Personligen tycker vi att Bergs slussar kanske är lite övervärderat. Vi vill inte gå så långt som att kalla det en turistfälla, för det är en trevlig plats med mycket att kul att göra vid, snarare tycker vi att det kanske får oproportionerligt mycket uppmärksamhet när det finns så mycket annat intressant i närområdet.
Hur som helt så finns det väldigt mycket roligt du kan göra i Berg under sommaren. Förutom att bara promenera längs slussarna och Göta kanal så kan du boka en plats på Wasa Lejon och åka på en båttur till Borensberg, alternativ en räkfrossa ut på Roxen. Vi rekommenderar att ta en enkeltur till Borensberg och sedan bussen tillbaka, men om du drömt om att åka på Göta kanal så ta en tur och retur. Om du tar en ToR rekommenderar vi att ta en förrätt på vägen upp och en huvudrätt på vägen ner.
Vill du stanna i bergs slussar så finns den godaste glassen hos Göta Café, som också har vandrarhem, minigolfbana och shuffleboards. Det kan också vara trevligt att ta en glass vid Bergs Glassbod lite längre ner mot Roxen, vid slusstrappan och nära badplatsen Bergsbadet.
Om du vill ha något matigare rekommenderar vi foodtrucken TK-Burgers, alternativt Fröken Jennys Café och restaurang uppe vid bron, de har lite enklare mat i caféet och om du är hungrig eller törstig hjälper de dig i restaurangen. Båda har öppet under sommaren. Det vi oftast gör själva, och som funkar året om, är att ta den korta promenad bort till ICA Nära Vretahallen och köpa lite frukt, en baguette och annat smått och gott att äta vid kanalkanten, eller som matsäck när vi åker vidare längs Roxen.
Vi rekommenderar också att titta in i Skattkammaren, en liten butik med antikt, design, begagnat och mer därtill. Butiken ligger nära bron som går över Göta kanal.
Stjärnorps slottsruin och bäckravin
Vidare längs Roxens strand finner du Stjärnorpsravinen och Stjärnorps slottsruin där ett stort slott en gång tittade ut över sjön. Tyvärr brann huvudbyggnaden upp i en stor brand. Kvar i dag är en ruin av huvudbyggnaden, en kyrka i ena flygeln som snabbt byggdes upp efter branden samt privata bostäder i den andra flygeln.
Utanför slottsruinen finns det en park som är öppen för allmänheten där det går att se slottsruinen, en minnesten och lite annat smått och gott. Därifrån går det också lite slingrande stigar in i Stjärnorpsravinen, som är den riktiga höjdpunkten med ett stop här.
Stjärnorpsravinen är en mystisk plats med sitt eget lilla klimat som gör att ormunkarna växer sig upp mot 2 meter höga om sommaren. Den höga luftfuktigheten, insektslivet och djurlivet gör att det känns lite som att stiga in i en djungel.
Det går breda och platta promenadvägar genom ravinen med många små broar över den livliga bäcken, och det är inga problem att komma ram med vagn. Och för den som vill testa lite medelsvår vandring så går det smalare stigar från slottet och längs ett av ravinens väggar.
Ravinen är ca 3 km lång, men det är bara de yttersta hundratal metrarna som är tillgängliga, och en promenad här kan bli mellan några hundra meter och 1,5 km. Det finns också gott om platser att slå sig ner på ute vid parkeringen, vid slottet och inne i ravinen.
Längs vägarna mellan Stjärnorps slott och Grensholms slott
Bjäsäter och Tokorp
Nu kommer du ut på landsbygden och ett område med vandring och gårdsbutiker. Strax intill Stjärnorps slottsruin kan du svänga av ut på mindre vägar som tar dig till Bjäsäters museumskvarn, Bjänleden och Tokorp.
Bjänleden är en 8 km lång medelsvår till svår vandringsled mellan olika gamla torp runt sjön Bjän. Kartor går att köpa i vagnshuset vid Bjäsäters kvarn, som idag är ett museum. Du kan också köpa mjöl från kvarnen där du hittar kartorna. Du kan läsa mer om allt i Att vandra Bjänleden.
En liten bit längre bort från Bjäsäter ligger Tokorp naturreservat med den kortare Tokorpleden. Där går det också att slå sig ner i naturen rätt nära parkeringen.
Gårdsbutiker längs vägen
Mellan slotten går det att svänga av till fler gårdsbutiker och hantverkare. Elins lockar säljer produkter från sin lilla fårgård och andra lokala producenter. Lite längre bort ligger Ullspinneriet i Brink som spinner garn med ull från gårdens egna alpackor. På samma plats ligger också Skogslyckans angora, som spinner garn och stickar varma plagg från sina egna angora-kaniner.
Bad, mat och minigolf
Vid Sandvik kan du slå dig ner vid Sandviks badplats med Roxens längsta sandstrand och Sandviks familjecamping. Här kan du stanna för att bada eller sola nere vid stranden och det finns flera grillplatser och gott om yta att bre ut sig på.
Campingen erbjuder boende i allt från eget tält till någon av deras stugor. På sommaren har de restaurang i huvudhuset och minigolf för den tävlingssugne.
Blommor och promenader
Om du vill ta det lite lugnare så finns det två extra mysiga platser mellan Stjärnorps och Grensholms slott. Först den härliga Rhododendrondalen i Stjärnorp (Kolfall) där flera rododendronbuskar planterats i en bäckravin. Sedan kan du ge dig ut på en promenad på den gamla vägen genom Promenadväg genom Farsbovikens naturreservat, det är ungefär 1 km enkel väg längs skogen som går längs Roxens kant.
Grensholms slott med bad och borgruin
Väl framme vid Grensholms slott så finns det en parkering precis vid den långa allen. Därifrån kan du promenera längs väg och stig ut till vattnet vid Grensholmsbadet, som är en ganska stor inofficiell badplats. Och den intresserade kan också stanna till vid gravfältet som ligger strax före badplatsen.
På en kulle bortom badplatsen fins ruinerna efter Åls stenhus, en gammal borgruin med väldigt fin utsikt över Roxen.
Passa också på att köpa med dig lite vilt från Grensholm, du hittar den i deras självservicebutik.
Norsholms tre borgruiner
Strax utanför Norsholm hittar du ett av Roxens mysigaste platser med ett fint naturreservat och inte mindre än 3 borgruiner. Du kan enkelt vandra mellan borgarna längs Norsholmsleden som är en rundslinga på 2,5 km om du vandra lite längs vägen. Förutom ruiner tar leden dig längs ängar, genom blandad skog och ut på spångar genom en sankängen.
Äldst av borgarna är Tångestad fornborg som ovanligt nog inte bara var en borg utan troligtvis en plats där folk levde under längre perioder. Fornborgen hittar du på en kulle med en brant ner mot roxen och bjuder därför på en underbar utsikt.
På nästa kulle runt 700 meter från Tångstad fornborg ligger Henriksborgen, vars ursprungliga namn är bortglömt. Namnet kommer istället från en biskop i Linköping som beordrade bygget av flera borgar, troligtvis även denna. Exakt vad borgen användes till är okänt, men det är tydligt att den brändes ner i samma veva som Sten Stures trupper var i området.
Från Henriksborgen har du lite utsikt över Norsholm med omnejd, men det är fler träd än vid Tångstad fornborg. Här finns dessutom två stora picknickbord att slå sig ner vid.
Nedanför kullarna ligger Slottsholmarna i en gammal sankäng som troligtvis var helt vattenfylld förr. Numer går korna här och betar på sommaren. Om begreppet ”sankäng” skrämmer dig så var inte rädd, det går spångar genom de områdena som riskerar att bli sankiga.
På den närmaste holmen ligger Munkeboda borgruin som troligtvis är det Munkeboda som omnämns i biskop Brasks brev. Byggnaden lär ha varit ståtlig på sin tid, och fynd i resterna av ett hus bredvid tyder på att den som tog hand om borgen hade det gott ställt. Det går en spång/stig ut till ruinen så det är lätt att ta sig dit och kika.
Norsholm
Den lilla orten Norsholm ligger vid Roxen, Motala ström och Göta kanal. På sommaren finns det gott om saker du kan göra i Norsholm. Inte minst är det ett av få stop runt Roxen där det går att äta, fika och proviantera. Mycket i Norsholm är säsongsöppet men det finns alltid ICA nära butiken och Pizzeria Roxen
Under sommarhalvåret finns det gott om möjligheter. Vid slussen och järnvägen finns Norsholm Slusscafé med en stor trädgård. En kort bit därifrån längs Göta kanal ligger Kapten Bille’s med restaurang och café. De har också gott om aktiviteter så som en bastuflotte, kanoter eller trampbåtar att hyra samt en minigolfbana. Ytterligare ett tiotal meter från Bille´s finns restaurangen Norsholm Vilt som specialiserat sig på vilt från våra svenska skogar så som älg, dovhjort, rådjur och vildsvin.
Två andra utflyktsmål nära Norsholm är Brådtom sluss kursgård med stugor och café. Den ligger vid en av de absolut finaste sträckorna längs Göta kanal och om du frågar oss så är det en lugn oas att varva ner vid.
Vidare finns Fröö gård som specialiserat sig på naturbeteskött som de säljer i egen butik vid gården eller i sin självservicebutik på vägen mot Söderköping. De har dessutom mycket annat smått och gott från gårdar och hantverkare runt om i trakten.
Slätten söder om Roxen
Söder om Roxen så har du några val att göra, antingen tar du E4:an som går mellan Norsholm och Linköping utan stop, eller så tar mindre väger som den gamla Linköping/Norrköping vägen alternativt småvägarna mot Roxen till.
Stop norr om E4:an
Om du håller dig mot Roxen så är det mindre och slingrigare vägar mellan de små byarna och gårdarna. Här finns det framförallt ett antal väldigt gamla kyrkor som brukar vara öppna under sommaren, många av dem är ursprungligen från 1100-talet med inventarier från 1400- och 1600-talet. Kolla vår karta eller Svenska kyrkans sommarkyrke-karta.
Ett annat intressant stop är Tuna kungsgård som är en liten fårgård med gårdsbutik och självplock av olika grönsaker efter säsong. Gården ligger på markerna av just Tuna kungsgård som har anor tillbaka till Gustav Vasas tid, i de gamla byggnaderna finns det bland annat otroligt intressanta väggmålningar. Läs mer om kungsgården hos Statens fastighetsverk.
Stop söder om E4:an
Längs den gamla länsvägen mellan Linköping och Norrköping finns det många gårdar och mindre samhällen. Rätt nära avfarten vid Norsholm ligger Skinstad gård som erbjuder självplock av majs, solrosor och pumpor när de är i säsong.
Något längre bort längs länsvägen ligger Reva runsten och gravfält, ett mindre stop men det är speciellt då det både finns runsten och gravfält. Om du vill göra några extra fynd så hittar du också Magasinet i Linghem strax utanför Linköping.
Och varför inte koppla av efter alla äventyr i The Box hotel, Linköpings enda SPA-hotell. De flesta dagar kan du äta och SPA:a här utan övernattning. Deras SPA är på hela 600 kvm med flera pooler och bastus. Restaurangen är trevlig och kombinationen restaurant+SPA gör The Box till ett perfekt weekend-hotell.