15 härliga ställen för en glass i Östergötland

Dela gärna på:

Finns det något som passar bättre till vårsol och blå himmel än glass? Här är våra favoritställen i Östergötland med god glass och trevlig omgivning! 🙂

1. Rykets gård i Ödeshög

På Rykets gård finns Ostfriesiska mjölkfår och i det lilla gårdsmejeriet görs egen glass som serveras i caféet. Passa även på att köpa andra lokala varor i gårdsbutiken.

Övriga öppettider och annat som händer hittar du lättast på Rykets gårds Facebooksida. Här är en vägbeskrivning till Rykets gård.

Andra bra utflyktsmål i närheten av Ryket är Rökstenen och Naturum Tåkern.

2. Överdrättinge Sherbeteri utanför Rimforsa

Överdrättinge Sherbeteri och Glasskafé serverar sherbet-glass som verkligen är ett genuint mathantverk, där allt görs från grunden med lokala ingredienser. Den påminner om sorbet men mjölk och ägg gör den krämig och len snarare än isig. Sötad med honung och smaksatt med det som finns tillhands – granskott och havtorn när vi var där – ger en unik smakupplevelse utöver det vanliga.

Öppet eftermiddagar fredag-söndag under sommaren 2024. Du hittar mer information om gården och kontaktuppgifter på Överdrättinge Sherbeteri’s hemsida.

3. Jolla Chokladmakarna utanför Söderköping

Jolla’s trädgård med bron över Göta kanal i bakgrunden

Ett mysigt trädgårdskafé precis intill Göta kanal som serverar egentillverkad choklad, nymalet kaffe, hembakat fika och egentillverkad glass. Trädgården är härligt bohemisk och en perfekt plats för att njuta av sin glass medan båtarna guppar förbi i fem knop.

Säsongens öppettider hittar du lättast på deras Jollas hemsida.

4. Gelato house på Valla gård i Linköping

Egentillverkad glass på en av Linköpings mest idylliska platser – Valla gård. Gården är en del av friluftsmuséet Gamla Linköping och ligger en kort promenad genom Valla skogen från de gamla stadskvarteren. Här finns getter, kaniner, höns och hästar, flera sommaröppna muséer samt Lill-Valla, Linköpings största lekpark.

Öppettider och annat som händer hittar du lättast på Gelato Houses Facebooksida. Här är en vägbeskrivning till Valla gård.

5. Stafsäter gårdsglass utanför Linköping

På Stafsäter gård serveras egentillverkad glass året runt, med över 50 smaker i sortimentet. Här finns både klassiska smaker och några mer oväntade – men alltid goda! Under delar av året serveras våffelbuffé och i den välfyllda butiken finns gott om både mat- och konsthantverk.

Öppettider och annat som händer hittar du lättast på Stafsäters hemsida. Här är en vägbeskrivning till Stafsäter gård.

Vid Caféet ligger också 73ans loppis och några hundra meter bort finns en fin badplats.

6. 31:ans glass i Hästholmen

Prisbelönt glass nära Hästholmens hamn vid Vättern.

Öppettider finns på 31:ans glass Facebooksida. Här är en vägbeskrivning till 31:ans glass.

Inom gångavstånd finns hamnen med fin sjöutsikt och åt andra hållet ett stort hällristningsområde. Rätt nära ligger också Alvastra klosterruin och Omberg

7. Rodga Spis utanför Norrköping

Rodga spis serverar glass och fika i 1600-tals säteriet fyllt med härliga tapeter och historiska detaljer. De har vunnit flera priser för glassen så väl som SM i mackor. Det finns en stor fin trädgård att röra sig i och bredvid den går fåren på bete.

Rodga säteri ligger vid Sörsjön mitt ute i Kålmårdskogarna och du tar dig dit via slingrande skogsvägar. En glass här går utmärkt att kombinera med ett bad vid Sörsjöns badplats där det finns en camping och höghöjdsbana. Alternativt går det att ta skogsvägen till Simonstorp och besöka Brandkårsmuseet eller ta ett dopp vid lilla mysiga Bolens badplats.

Läs mer om öppettider m.m. på Rodga Spis hemsida.

8. Börslycke gård i Borensberg

Börslycke gård

Börslycke gård har sin gårdsbutik vid Göta kanal, ett stenkast från Borensbergs gästhamn. Där tillverkar de sin egen kola och i trädgården serveras glass från Sänkdalens Gård, självklart toppad med den egna kolasåsen!

Öppettider för butiken finns på hemsidan och uppdateringar kring uteserveringen på Facebook. Här är en vägbeskrivning till Börslycke gård.

Bredvid serveringen ligger kanalen och en äventyrsgolfbana och det är inte långt till närmaste badplats.

9. Tropikhuset i Linköpings trädgårdsförening

Egentillverkad glass mitt i en grönskande djungel, i Linköpings största park med rosenträdgård, magnolialund, över tusen träd, stor lekpark, utsiktsplats, beach volleyboll, boule och parkgolf.

Öppettider för butiken finns på Tropikhusets hemsida. Här är en vägbeskrivning till Tropikhuset.

10. Brådtom sluss utanför Norsholm

Möjligtvis Göta kanals mysigaste sluss med ett sött litet slusscafé, stugor att hyra och ställplatser. Vidare längs kanalen finns en av de naturskönaste sträckor vi promenerat. Glassen kommer från Sänkdalens gård.

Öppettider för butiken finns på Brådtoms sluss hemsida. Här är en vägbeskrivning till Brådtom sluss.

11. Lykkes glass i Arkösund

Längst ut på kajen i Arkösund ligger en glasskiosk som serverar närproducerad glass från Sänkdalens gård.

Öppettider för butiken finns på Lykkes Facebooksida. Här är en vägbeskrivning till Lykkes.

Bredvid Lykkes kan du köpa fisk och det är nära till badplatser, handelsbodar och restauranger

12. Borghamn Strand

Sten från Borghamn har byggt många mäktiga byggnader i Sverige, bland annat Vadstena slott och Alvastra kloster, och idag finns här ett café, vandrarhem och muséemiljö. I caféet hittar du god mat, smarriga våfflor och glass från Grenna Glass. Kanske lyxa till det med en Deluxevåffla med sylt, grädde, glass och chokladsås?

Runt Caféet finns en kortare vandring som berättar om historien om trakten och stenbrytningen som pågick här. Om du vill vandra längre så ligger Borghamn Strand precis invid Omberg.

Borghamn Strands Hamncafées hemsida.

13. Smultronstället i Söderköping

Med sina 60 olika fantasifulla och storslagna glassuppläggningar är de kända riket runt. Glassen är från Sia-glass, med flera specialtillverkade smaker. Under juli och augusti, särskilt mellan 13:00 och 17:00 är det ofta mycket folk och lång kö, de öppnar dock redan i slutet av maj så passa på att planera in ett besök tidigt!

Öppettider för butiken finns på Smultronställets hemsida. Här är en vägbeskrivning till Smultronstället.

Det finns massor att göra i Söderköping, varför inte ta trappan upp på Ramunderberget? Vi vet inte ifall det är bäst att bestiga berget före eller efter en av Smultronställets skapelser 🙂

14. Wasa Lejon på Göta kanal

Kanalbåten Wasa Lejon trafikerar en av Göta kanals vackraste sträckor och i glassluckan på soldäck serveras kulglass från Sia-glass.

Wasa Lejon byggdes 1946 i Kristiansand, Norge och har trafikerat Göta kanal sedan 1980. Dagskryssningen mellan Berg och Borensberg passerar nio slussar och två akvedukter och räkkryssningen på Roxen inleds och avslutas med slusstrappan i Berg.

15. Kungens glass i Vadstena

Över 40 smaker av Sia-glass på torget och nära till den härliga strandpromenaden.

Öppettider för butiken finns på hemsidan. Här är en vägbeskrivning till Kungens glass.

Vadstena slott ligger ett stenkast bort och det är inte heller långt till kloster-området med ruinen, kyrkan och muséet.

Har du någon favorit bland Östergötlands glasställen? 🙂

7 svar till ”15 härliga ställen för en glass i Östergötland”

 1. Profilbild för Karro
  Karro

  Du måste testa Stebbarps glass på Torpön, Ydre! Galet god hantverksglass som vunnit både brons och silver i glass-SM flera gånger! Caféet ligger dessutom på en höjd med fin utsikt över sjön Sommen 😍

  1. Profilbild för Thobias Romu

   Absolut, det ska vi göra!

 2. Profilbild för Jan
  Jan

  Vilket/vilket av dessa ställen erbjuder sockerfri glass?

  1. Profilbild för Thobias Romu

   Mycket bra fråga som de olika ställena kan svara bättre på. Det två med Sia-glass har varsitt alternativ (enligt hemsidorna).

   Smultronstället i Söderköping har en sockerfri kreation i menyn:
   ”Sockerfri 120:- Sockerfri jordgubbsglass med jordgubbar och chokladsås. SOCKERFRI Toppas med grädde och sockerfritt kex.”

   Kungens glass i Vadstena ska ha sockerfri blåbärsglass och Nick’s pinnglass.

   Och med sockerfri tror jag att de menar ”utan tillsatt socker”..

   Om du har någon bra rekommendation på någon glassbar med bra sockerfri glass så vore det kul att höra. Som jag förstår det så är sockerfri glass rätt krångligt att göra (socker i glass är inte bara för smaken), så det vore roligt att lyfta fram någon som satsar på det.

 3. Profilbild för Jörgen Jonsson
  Jörgen Jonsson

  Vill tipsa om Konfekthörnan Rådhustorget och Svea Glass i kanalhamnen Söderköping. Samma ägare på båda ställena och de gör sin egen Italienska glass…

 4. Profilbild för Fröken Fannys
  Fröken Fannys

  Fröken Fannys glass i Jerusalemsbadet i Motala kommer servera Sänkdalens glass och Börslycke kolasås fr.om. 1 juni.
  Även svenskt strössel, svenska, strutar, lokalproducerad läsk med smak av lingon, Björksav, krusbär och hallon.

 5. Profilbild för Martina Ståhl
  Martina Ståhl

  Nu erbjuder även Handelsträdgården Löfstad Slott Sänkdalens KRAV-märkta kulglass i det nybyggda Glasstorpet. Öppet helger i maj och alla dagar när det är dags för sommarlov!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela gärna på:

Similar Posts

7 Kommentarer

 1. Du måste testa Stebbarps glass på Torpön, Ydre! Galet god hantverksglass som vunnit både brons och silver i glass-SM flera gånger! Caféet ligger dessutom på en höjd med fin utsikt över sjön Sommen 😍

  1. Mycket bra fråga som de olika ställena kan svara bättre på. Det två med Sia-glass har varsitt alternativ (enligt hemsidorna).

   Smultronstället i Söderköping har en sockerfri kreation i menyn:
   ”Sockerfri 120:- Sockerfri jordgubbsglass med jordgubbar och chokladsås. SOCKERFRI Toppas med grädde och sockerfritt kex.”

   Kungens glass i Vadstena ska ha sockerfri blåbärsglass och Nick’s pinnglass.

   Och med sockerfri tror jag att de menar ”utan tillsatt socker”..

   Om du har någon bra rekommendation på någon glassbar med bra sockerfri glass så vore det kul att höra. Som jag förstår det så är sockerfri glass rätt krångligt att göra (socker i glass är inte bara för smaken), så det vore roligt att lyfta fram någon som satsar på det.

 2. Vill tipsa om Konfekthörnan Rådhustorget och Svea Glass i kanalhamnen Söderköping. Samma ägare på båda ställena och de gör sin egen Italienska glass…

 3. Fröken Fannys glass i Jerusalemsbadet i Motala kommer servera Sänkdalens glass och Börslycke kolasås fr.om. 1 juni.
  Även svenskt strössel, svenska, strutar, lokalproducerad läsk med smak av lingon, Björksav, krusbär och hallon.

 4. Nu erbjuder även Handelsträdgården Löfstad Slott Sänkdalens KRAV-märkta kulglass i det nybyggda Glasstorpet. Öppet helger i maj och alla dagar när det är dags för sommarlov!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *