Längs E4:an – 28 härliga stopp i Östergötland

Den här artikeln innehåller affiliate-länkar. De låter oss utveckla tadigut.nu utan att det kostar dig något extra.

Dela gärna på:

Ska du bila genom Sverige i sommar? Kanske mellan Stockholm och Göteborg? Här är några trevliga stopp längs vägen om du korsar Östergötland med bil 🙂

Utflyktsmålen är sorterade från norr till söder och ligger några minuter från närmaste avfarten längs E4:an.

Tips! Längst ner hittar du också förslag på boenden längs vägen, aktiviteter som passar extra bra för barn och upplevelser som funkar lika bra när det regnar.

1. Tropicarium

En av Tropicariums alla ödlor

Tropicarium ligger bredvid ingången till Kolmårdens djurpark och bjuder på en spännande inomhuspromenad i tropisk miljö med ödlor, ormar, exotiska fiskar och mycket mer längs vägen.

2. Kolmårdens djurpark

Träffa över 50 olika djurarter, åk karuseller i Bamses värld och se parken från ovan med Safaribanan, en rolig heldagsaktivitet för hela familjen.

3. Marmorbruksleden

Spiran, utsiktsplats längs Marmorbruksleden.

En härlig promenad med vacker utsikt över Bråviken, oavsett om du håller dig till den enkla vägen längs vattnet eller tar dig upp på de brantare stigarna i skogen. Vid starten av Marmorbruksleden ligger också ett litet museum.

4. Getåravinen

Slingrande stigar längs lekande bäckar och över mjuka mosskullar i de trolska Kolmårdsskogarna. Ta gärna avstickaren upp på Getå’s utsiktsplats från Getåravinens reservatled.

5. Villa Fridhem

Lyx och lugn i perfekt harmoni, i slottet där prinsesstårtan skapades. Här kan du njuta av förstklassiga flerrättersmenyer, prova vin eller champagne i vinkällaren, ta något att dricka i cocktailbaren eller vinbaren samt varva ner med bastu och bubbelbad i relaxavdelningen. Läs mer på deras hemsida.

6. Norrköpings industriområde och Knäppingsborg

Norrköpings Industrilanskap

Beundra det vackra gamla industrilandskapet med storslagna tegelbyggnader och forsande vatten. Om du vill stanna till en stund är Norrköpings stadsmuseum ett ovanligt trevligt museum.

I Knäppingsborg finns både intressanta butiker och god mat. En favorit är Tinas café å sånt.

7. Jolla Chokladmakarna

Jolla’s trädgård med bron över Göta kanal i bakgrunden

Jolla Chokladmakarna är en lite längre avstickare på ungefär en kvart från Norrköping, men en svårslagen idyllisk plats intill Göta kanal. Egentillverkad choklad, nymalet kaffe, hembakat fika och egentillverkad glass, som avnjutes i en lätt bohemisk miljö medan båtarna guppar förbi i fem knop.

8. Löfstad slott och handelsträdgård med café

Löfstad slott

Löfstad slott ligger bara 2-3 minuter från närmaste avfart. Här kan du promenera i den frodiga engelska parken, gå en guidad visning på slottet, äta lunch i Värdshuset eller fika mitt bland blommorna i handelsträdgården nedanför slottet.

9. Brådtom sluss i Göta kanal

Brådtom sluss är en riktig pärla vid Göta kanal med mysigt litet slusscafé och fina, gamla stugor om du vill stanna lite längre. Passa på att se båtarna slussa och promenera längs en av de vackraste sträckorna av kanalen. Från Norsholms avfart är det bara 7 minuter hit.

10. Norsholmsleden

Utsikten över Roxen sett från Tångstad fornborg.

Om du vill ta en lite mer ordentlig bensträckare är Norsholmsleden en trevlig led som tar dig förbi tre mystiska fornborgar, med vacker utsikt över sjön Roxen.

11. Spahotellet The Box

Hotell precis intill E4:an med gott rykte, både när det kommer till spa-avdelningen och maten. Deras SPA-avdelning är på 600 kvm med flera pooler och bastuar. Läs mer och boka på The Box hemsida.

12. Gamla Linköping

Ett stort friluftsmuseum med gratis muséemiljöer (apoteket, lanthandeln, banken, posten, etc.), muséegårdar, öppna trädgårdar, örtagård och hantverksbodar. Missa inte Just Wood där allt från köksredskap och leksaker till smycken och kläder är gjort av trä.

Om du vill fika är Skönfärgaregården våffelstuga ett trevligt ställe med sittplatser både i den frodiga trädgården och i den vackra 1700-talsbyggnaden med takmålningar i senbarock stil.

13. LasseMajas deckarhus

LasseMajas Deckarhus i Gamla Linköping

LasseMajas deckarhus är ett escape room för barn i LasseMajas spännande värld. Här kan hela familjen hjälpas åt att lösa kluriga mysterier i självaste Valleby, med karaktärer som känns igen från de populära böckerna. Om ni inte känner för att lösa mysterier går det ändå att fika i Panini & Bernards café och besöka butiken som är fylld med allt en deckare kan tänkas behöva samt böcker och merch.

14. Valla gård

Valla gård är en lantidyll nästan mitt i Linköping med djur som hästar, kaniner, höns och ankor, Linköpings största lekpark Lill-Valla, Östergötlands största minigolfbana, ankdammar och egentillverkad glass på Gelato House.

Här finns även flera gratis muséer såsom Östergötland järnvägsmuseum där du kan klättra in i olika gamla tågvagnar och Odalmannens museum med massor av traktorer.

15. Flygvapenmuseum i Linköping

Flygvapenmuseum

Flygvapenmuseum är ett av Sveriges bästa museum. Ett femtiotal flygplan och helikoptrar samt tidstypiska svenska hem från Kalla kriget skildrar den svenska militärhistoriens utveckling.

16. Vreta klosterruin

Vreta klosterruin är en magiskt vacker övervuxen ruin efter Sveriges äldsta kloster. I det gamla spannmålsmagasinet, den enda byggnad som återstår av klostret, finns ett stenmuseum och i klosterkyrkan finns ett litet museum en trappa upp. Här finns även trevliga och gratis toaletter.

17. Bergs slussar

Slussportsutställningen vid Bergs slussar

Detta är enligt mig mestadels en turistfälla, men ett kortare stopp kan vara värt. Ta en promenad ner till sjuslussarna och kolla in Göta kanals högsta slusstrappa där båtarna lyfts hela 18,8 meter, titta på alla fina båtar i gästhamnen och kolla in utställningen av slussportar.

OBS! Om det känns dags för mat eller fika – håll ut till något av de två nästa stoppen! Kanske har du även hört talas om Cloettas fabriksförsäljning men även där är det värt att hålla ut lite till, det finns ett mycket trevligare alternativ längre fram på resan.

18. Open New Doors Bahnhof

Underbar lunch på Open New Doors Bahnhof

Open New Doors är ett av våra favoritställen både för mat och fika! Här är allt vegetabiliskt men oavsett om du är van med köttfri mat eller inte kommer du hitta något du gillar här.

19. Oui Albacken

Oui Albacken

Ett till favoritställe där specialiteten är crêpes, med både matiga och söta varianter. Gott om plats men ändå mysigt och en härlig eklektisk stil med franska vibbar. Oui Albacken ligger precis vid avfarten.

20. Gamla Skänninge

Rosariet i gamla Skänninge

Skänninge är en riktigt fin stad med mycket historia och i de gamla kvarteren finns mycket att upptäcka, bland annat ett rosarium och en örtagård. Läs mer i 10 utflykter och aktiviteter att göra runt Skänninge.

21. Högbystenen

Thobias bredvid den 3,5m höga Högbystenen

Högbystenen är mindre känd än den mytomspunna Rökstenen som ligger ett par mil bort, men den fina omgivningen gör detta till en bra plats för en picknick. Ett tips är att köpa med valfri snabbmat från snabbmatsmeckat precis utanför Mjölby knappt 10 minuter bort, där det finns Max, McDonalds, Burger King, Chop Chop och Jureskogs.

22. Väderstad centralkonditori

Smarrig mack från Väderstad Centralkonditori

Väderstad centralkonditori är ett anrikt konditori med goda smörgåsar och trevliga sittplatser både i de färgglada rummen och den blommande trädgården. Vi har köpt med oss fika här som vi sedan ätit vid nästa stopp i listan.

23. Naturum Tåkern

Naturum Tåkern är en härlig plats för alla åldrar med både lekplats, grillplatser, sagostig, tillgänglighetsanpassat fågeltorn och den häftiga vassleden som tar dig ut på upptäcksfärd på fågelsjön. Passa på att vandra ut till Re-ed, ARKNAT designade fågeltorn som är en perfekt plats för medhavd fika.

24. Rökstenen

Den mystiska Rökstenen

Den längsta kända runinskriften i världen med 760 tecken som täcker alla synliga sidor, även ovansidan. Passa även på att kasta en blick på Röks lanthandel som är en klassisk butikslåda med en utbyggnad i form av ett viktorianskt orangeri.

25. Rykets gård

Glass från Rykets gård

Rykets gård gör egentillverkad gelato på fårmjölk och har en välfylld gårdsbutik med lokala produkter. Riktigt god och unik glass.

26. Alvastra klosterruin

Alvastra klosterruin

En magiskt vacker ruin efter Alvastra kloster som grundades under mitten av 1100-talet. Ruinen är bättre bevarad än alla andra klosterruiner i Östergötland och det finns många delar att upptäcka och beundra. Här finns även trevliga och gratis toaletter.

27. 31:ans Glass i Hästholmen

31:ans Glass gör prisbelönt glass med många, goda smaker. Om du har lite extra tid så passa på att se Hästholmens hällristningar eller ta ett dopp i Hästholmens hamns badplats.

28. Narr chocolate

Gott godis direkt från tillverkaren i deras mysiga butik utanför Ödeshög.

Att göra för barn längs E4:an i Östergötland

Här är en lista på barnvänliga stopp längs E4:an, grovt sorterad från norr till söder.

Stopp längs E4:an vid regn

Boende längs E4:an genom Östergötland

Här har vi samlat förslag på boenden i olika prisklasser som är lätta att ta sig till från E4:an eller som är egna utflyktsmål i sig.

Kolmården:

 • Kolmården Apartments (booking.com), prisvärt bonde med egenhushålling i Stavsjö.
 • Vildmarkshotellet (hemsida), stort familjevänligt hotell med fler bassänger och gångavstånd till djurpark och Tropicarium
 • Villa Fridhem (hemsida), kungligt boutiquehotell i Kolmården med utsökt mat, fin relax-avdelning och nära till naturen.

Kring Norrköping:

 • Scandic Norrköping Nord (hemsida), familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping.
 • Tallbackens Gård & Vandrarhem (booking.com), budgethotell och vandrarhem strax utanför Norrköping, och en bra bas för många spännande utflykter.
 • Turistgårdens vandrarhem (booking.com), prisvärt boende inom rimligt gångavstånd från centrala Norrköping och resecentrum.
 • Comfort Hotel Norrköping (hemsida), fräscht hotell vid Motala ström och nära till det mesta i Norrköping city, och inte minst inre hamnen med sin moderna badplats.
 • Elite Grand Hotel, Norrköping (hemsida), centralt beläget hotell vid vattnet i Gamla Norrköping, härifrån är det nära till Resecentrum, shopping, kultur och museum.
 • The Lamp Hotel & Spa (booking.com), lyxigt boutiquehotell med underjordiskt SPA mitt i gamla Norrköping, de lär ha Östergötlands bästa frukost.

Norsholm:

 • Brådtom Slusscafé och Stugor (booking.com), stugor och sommarcafé vid en av Göta kanals lugnaste och finaste sträckor.
 • Kapten Billes (hemsida), vandrarhem vid Göta kanal med restaurang, café, bastuflotte, kanoter m.m.

Kring Linköping:

 • Quality Hotel The Box (hemsida), The Box är Linköping stads enda spa-hotell med ett spa på hela 600 kvadratmeter med flera pooler och bastuar.
 • Scandic Linköping City (hemsida), trevligt Scandichotell i Linköping som är lätt att ta sig till. Det ligger vackert vid Stångån och Kinda kanal, en kort promenad från centrum och mittemot en av stans bästa restauranger Stångs magasin.
 • Scandic Linköping Väst (hemsida), smidigt Scandichotell för dig som kommer med bil, du tar dig lätt hit och sen vidare till Gamla Linköping och Flygvapenmuseum m.m.
 • Hilma Winblads Bed & Breakfast (booking.com), B&B i restaurerade 1800-tals hus mitt i Gamla Linköping, antagligen centrala Linköpings mysigaste boende.
 • Valla Vandrarhem (booking.com), ligger mitt bland museum, djur, Linköpings största lekplats och mycket mer för hela familjen.
 • Valla Folkhögskola B&B (booking.com), sommaröppet B&B som har flera rum med egen dusch samt en stor trädgård. Ett stenkast från Valla gård och Gamla Linköping.

Kring Mjölby och Ödeshög:

 • Himmelsby SPA & Konferens (hemsida), vackert spa-hotell strax utanför Mantorp med romersk simhall, saltgrotta, varm romersk källa, kallduschar, spa-bar och ett stort relaxområde.
 • Urnatur (hemsida), spännande boende i fina träkojor mitt i naturen, en upplevelse i sig.
Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *