Motorer, teknik och mekanik – 18 muséer i Östergötland

Dela gärna på:

Är du teknikintresserad?

Är du teknikintresserad? Motornostagiker? Tågtokig? Här finns de perfekta utflyktsmålen för dig! Östergötland har gott om museum och sevärdheter för dig som gillar tåg, båtar, bilar och gamla industrier. Vi är säkra på att du hittar något att göra i den här bloggposten.

1. Motala Motormuseum

Motala Motormuseum

Mitt i Motala hamn ligger ett stort museum med ca 250 olika fordon såsom bilar, motorcyklar och mopeder. Allt från klassiska lyxbilar till världsberömda vrålåk. Här finns Verner von Heidenstams Chrysler Imperial, Karl Gerhards Daimler, Kar de Mummas Rolls Royce och Carl XVI Gustafs Puch Florida-moped.

Med noggrant uppbyggda miljöer, som en bilverkstad från 20-talet och en ESSO-mack får vi följa med på en nostalgiresa utöver det vanliga. Förutom fordon finns även omfattande samlingar av kameror, radioapparater och tv-apparater. I anslutning till muséet finns en restaurang och Hotell Nostalgi.

Öppet året runt och tiderna hittar du på Motala Motormuseums hemsida.

2. Flygvapenmuseum, Linköping

Flygvapenmuseum

Den svenska militärhistoriens utveckling skildras med ett femtiotal flygplan och helikoptrar, permanenta och tillfälliga utställningar samt aktiviteter för alla åldrar. Här finns tidstypiska svenska hem från tiden med Kalla kriget, ett textilmagasin med uniformer och flygarmössor, det nedskjutna spaningsflygplanet DC-3 som bärgades efter 50 år på havets botten samt science centret Flyglabbet med flygsimulatorer och experimentstationer.

Museet har öppet året runt och exakta tider och pågående utställningar hittar du på Flygvapenmuseets hemsida. I bygget hittar du också restaurang och caféet Calle C som lagar god mat på närodlade och ekologiska råvaror.

3. Brandkårsmuséet i Simonstorp

Brandkårsmuseet i Simonstorp

På museet i Simonstorp finns 250 fordon som brandbilar, ambulanser och polisbilar. Förutom fordonen så finns ett anta tidstypiska miljöer uppställda som berättar historien om utvecklingen av brandkårer och ambulansverksamheten fram till det som idag är Räddningstjänsten

Mer info finns på Brandkårsmuseets hemsida.

4. Östergötlands Järnvägsmuseum i Linköping

Spår 2 av 3 i Östergötlands Järnvägsmuseum

På järnvägsmuseet kan besökare utforska ett stort ånglok och flera olika typer av tågvagnar. Museet ger en inblick i hur det var att åka tåg förr, och man har även möjlighet att försiktigt provsitta i några av tågvagnarna.

Här finns även ”Ankan”, Sveriges första växelströmsdrivna lokomotiv, som fick sitt namn på grund av sin vaggande gång. Besöket på museet ger en spännande och historisk upplevelse av järnvägstransportens tidigare dagar. Och dessutom ligger det nära många andra intressanta museum som tillsammans bildar Gamla Linköping.

Museet har öppet under sommaren och du hittar information om tider på Gamla Linköpings hemsida.

5. Odalmannens museum

Några av alla traktorer i Odalmannens museum

I två större byggnader vid Valla gård ligger Odalmannens museum med en stor samling traktorer med allt från ång- till diesel-drift. Dessutom finns det en utställning som berättar om mjölkindustrins framväxt i Östergötland och Sverige.

Odal Maskin AB i Norrköping donerade 1994 ett komplett museum till Linköpings kommun som inkluderade jordbruksredskap och museets två byggnader. Samlingen innehåller omkring 4 000 föremål. De allra flesta traktorer är numera helt körbara.

Som en särskild bonus för de yngre besökarna, finns det en lekhörna där barn kan roa sig med att färglägga bilder av traktorer. Dessutom finns det några leksakstraktorer att trampa runt på mellan de två byggnaderna.

Museet är öppet under sommaren och öppettider finns på deras Odalmannens museums hemsida.

6. Tekniska verkens museum i Linköping

Det är lätt att glömma bort hur mycket teknik som vi tar för givna i dagens hem så som diskmaskiner, spisar och fjärrvärmesystem. På Tekniska Verkets museum vid Valla Gård får du följa hur den här vardagstekniken har utvecklats under de senaste 100 åren.

Museet har öppet under sommaren och du hittar information om tider på Gamla Linköpings hemsida.

7. Visualiseringscenter C, Norrköping

Här får du uppleva utställningar av alla möjliga slag visualiserat med den senaste tekniken. Centrumet jobbar med att förstå och utveckla hur vi med teknik kan förstå oss på och navigera i stora och komplexa datamängder, något som är väldigt aktuellt med tanke på att vår hjärnas förmåga att ta till sig inte ändrats i samma takt som vår förmåga att samla in information.

Förutom utställningar har de också en state of the art visualiserings dome. En kupolformad ”skärm” som ger en otrolig inlevelse.

Museets ordinarie öpptettider är måndag till söndag 10-16 och aktuella utställningar och priser finns på Visualiseringscenter C’s hemsida.

8. Arbetets museum, Norrköping

Strykjärnet i Norrköping

I Norrköpings industrilandskap ligger Arbetets museum i ”Strykjärnet”, en över 100 år gammal byggnad med en bakgrund i textilindustrin. Museet specialiserar sig på individers berättelser snarare än föremål.

Arbetets museum har det nationella uppdraget att utveckla museiverksamheten inom området arbete och arbetsliv. De har ofta ett antal parallella utställningar och några av dem brukar ha ett fokus på industrialiseringen och hur teknik kopplat till arbete och arbetslivet.

Förutom museet finns det ett cafe och en restaurang. Museet har öppet året om och du hittar aktuella öppettider och på Arbetets museums hemsida.

9. Sveriges rundradiomuseum i Motala

De två radiomastarna på kullen är nog ett av Motalas mest prominenta kännetecken. Motala var en central del när radion kom till Sverige och även vi som inte fick uppleva det har säkert hört frasen ”Stockholm-Motala!” i diverse historie-program.

Idag är här ett museum, café och butik. Museet har fri entré och är öppet under sommaren. År 2023 har de öppet19 juni-13 augusti, måndag-söndag: 12.00-16.00.0

Mer information och radio-stationens historia hittar du här.

10. Risten–Lakviks Järnväg

Risten–Lakviks Järnväg är en 600 millimeter smalspårig museijärnväg utanför Åtvidaberg. Om somrarna går turer från Lakvik station till sjön Risten där det även finns en badplats. I stationshuset, som tidigare stod vid Bersbo station, finns ett café med hembakat fika och våfflor. De packar gärna ner fikat i en korg till de som tar tåget till badplatsen.

Norsholm–Bersbo Järnväg, med ett stickspår från Lakvik till sjön Risten, började byggas 1877 och stod klar 1878. 1882 byggdes en 500 meter lång kanal mellan Risten och Såken där ångbåtstrafik bedrevs till 1920-talet och frakttransporter till 1940-talet. Därefter har kanalen vuxit igen och idag går det bara att ta sig fram med kanot.

1964 lades sträckan Norsholm–Bersbo ned i samband med att järnvägen mellan Västervik och Åtvidaberg breddades. 1971 köpte Museiföreningen sträckan Risten–Lakvik.

Järnvägen är öppen för besökare under sommaren och du hittar aktuella tider och priser på Risten – Lakviks Järnvägs hemsida.

11. Vadstena MC & traktormuseum

Vadstena MC & traktormuseum erbjuder teknikintresserade turister en stor samling av motorcyklar, mopeder, traktorer och stationära motorer. Museet, som nu är 1200 kvadratmeter stort, har 80-tal motorcyklar och mopeder från olika länder samt 90-tal traktorer från 1920- till 1960-talet. Fotografier av tävlingsförare och speedwayvästar från olika klubbar finns även att beskåda.

Förutom motorcyklar och traktorer kan besökare också uppleva större stationära tändkulemotorer samt mindre stationära motorer som drivit olika stora maskiner.

Läs mer på Vadstena MC & traktormuseum’s hemsida.

12. Lantbruksmuseet Ljusfallshammar

På Lantbruksmuseet får du uppleva hur landsbygden var förr i tiden. De har hushållsredskap, porslin och textilier från förr. Museet har också uppbyggda miljöer som olika kök, salen, sängkammaren och handelsboden och smedens hem upptäcka.

Museet visar också upp landsbygdens hantverk, som skomakeri, snickarbod, mekaniska verkstad och smedja. Här finns också en skogsavdelning, jakt- och fiskekoja med mer. OCh för den motor intresserade finns gamla skogs- och lantbruksmaskiner med tillhörande redskap.

Museet och caféet är öppna tisdagar, torsdagar och söndagar kl 10:00 till 16:00, från 1 juni till 14 september 2023. Kolla in Lantbruksmuseet Ljusfallshammars hemsida mer information och tider för andra event

13. Turbinmuseum i Orangeriet utanför Finspångs slott

I det lilla museet utanför Finspångs slott kan du se den flygplansmotor som bäddade marken inför en av Siemens mest sålda gasturbiner. Här finns även De Lavals och bröderna Ljungströms första orderböcker, samt välbevarade lönedokument och skisser på turbiner från 1800-talet.

I museet möts du av en stor flygmotor, kallad Dovern, som utvecklades för att användas i flygplanet Lansen. Trots att företaget Stal, som det hette då, var nya på området lyckades de vinna kontraktet i hård konkurrens. Museet har den sista av tretton testmotorer som togs fram. Ett besök i turbinmuseet är både spännande och bildande, och historien är viktig för att ta riktning framåt, enligt de ansvariga för museet.

Normalt öppet tisdagar 13-16, men läs mer på Destination Finspångs hemsida.

14. Häfla hammarsmedja i Finspång

Häfla hammarsmedja togs i bruk under slutet av 1600-talet och är ett av Sveriges bäst välbevarade järnbruk. När bruket lades ner 1924 låstes bara dörrarna och arbetarna gick hem, så här har historien stått stilla i 100 år.

Verksamheten var igång under lång tid och utvecklades från tyskhärd och räckhammare, som båda finns kvar idag, till Lancashireugn och smälthammare, som även de står kvar.

Mer information finns på Destination Finspångs hemsida.

15. BP Nostalgimack i Björkfors

Macken var i drift mellan 1955 och 1982 och återöppnades som Nostagimack 2001. Nu är macken inredd så som en mack såg ut runt 1950/60-talen.

Läs mer på BP Nostalgimacks hemsida.

16. Pers Mekaniska Kabinett

Mellan Kisa och Malexander ligger Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett. en bevarad lanthandel som på sommarhalvåret erbjuder nybakade bullar och mycket mer. Och för den mekaniskt intresserade så finns Pers mekaniska kabinett.

Pers mekaniska kabinett, är ett rum fyllt med träföremål som rör sig och spelar upp små scener då Du vevar på dem. Kugghjul, hävstänger, vippbrädor m.m.
Vi garanterar stora skratt och stillsamma leenden. Kom och se den mekaniska geten, den handvevade hemmabion, det kombinerade grod&bokskåpet, Frank Sinatra med hatten m.m.

Saxat från hemsidan (mars 2023)

De har öppet under sommarhalvåret och några gånger under resten av året, aktuella tider finns på Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinetts hemsida.

17. Museum Marinclassicer i Borkhult

Ett mindre muséeum som drivs av en riktig ångbåtsfantast.

Kapten och ångbåtsbyggare Lars Alfred Nilsson har skapat detta museum med marinmålningar, modeller, maskiner, båthistoria och mycket annat! Här erbjuds även konferenser, både till lands och till sjöss. (Följer i stort sett Kafé Lapphems öppettider)

Saxat från borkhult.se/marinmuseum (maj 2023)

18. Bergs slussar, Göta kanal

Göta kanal med sina slussar och broar är Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna. Den lilla orten Berg är den slusstätaste längs hela kanalen och ett perfekt utflyktsmål för att kika på både slussning och båtar. Mellan bassängen och sjön Roxen finns den berömda slusstrappan Carl Johans slussar, sjuslussarna, som tillsammans har en fallhöjd på hela 18,8 meter. Åt andra hållet finns Oscars slussar, en dubbelsluss med fallhöjd på 4,8 meter, och Bergs slussar, en dubbelsluss med fallhöjd på 5,5 meter. om du fortsätter en bit på dragvägen kan du se både Brunnby dubbelsluss och Heda dubbelsluss.

Vid gästhamnen i Berg finns också en utställning med slussportar där du kan lära dig mer om konstruktionen. Det finns också en turistinformation, ett trevligt glasscafé med äventyrsgolf och cykeluthyrning, vandrarhem, glamping och en badplats. Berg är också hemmahamn för passagerarbåten Wasa Lejon som går dagliga turer Berg-Borensberg under somrarna.

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar och låt oss veta om du hittat något bra i listan eller om det är något vi missat. Feedback hjälper oss bli bättre, och smicker hjälper oss att må bättre 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *