Slott och herrgårdar är utmärkta utflyktsmål och har ofta mycket att erbjuda. Slott är en del av vår gemensamma historia och det går ofta att lära sig mycket om hur trakten runtomkring växte fram. Dessutom ligger ofta slott i väldigt natursköna områden med tillhörande parker och vandringsleder.
Vi bakom tadigut.nu är tokiga i slott och har har som mål att besöka alla (besökbara) slott i Östergötland med omnejd. I skrivande stund är vi i princip färdiga, och på resans gång har vi lärt oss vad de olika slotten har att erbjuda. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig att hitta ett slott och en utflykt som passar din smak.
Välj rätt slott för vad du vill göra
Slott som passar heldagsutflykter
De här slotten är öppna för turister och har nog med andra aktiviter runt om så att du lätt kan spendera en hel dag här.
De här slotten kan du promenera runt, eller går nära bra vandingsleder.
Adelsnäs Herrgård ligger i Åtvidaberg och har en fin promenad som går genom parken och längs Bysjön. Vill du gå längre så kan du gå hela Bysjön runt.
Bjärka-Säby nya slott utanför Linköping ligger längs Östgötaleden och det går att ta en lättare promenad runt slottet, genom fårhagen och över till Fornhemmet (Torpet Löten) med flera kulturhistoriska byggnader.
Brokinds slott/herrgård ligger mellan Brokind och Viggeby naturreservat och Östgötaleden går förbi egendomen.
Löfstad slott söder om Norrköping har en kulturhistorisk vandringsled som börjar vid slottet.
Stegeborgs slottsruin vid Slätbaken har Stegeborgsleden, och på andra sidan Slätbaken finns vandring genom Norrkrog med mera
Sturefors slott vid Linköping en fin park som passar lugna promenader
Vadstena slott ligger mitt i staden och vi rekommenderar att ta en promenad längs vättern och upp genom staden med alla sina gamla hus.
Rekommenderade utflykter till Östergötlands slott
Adelsnäs herrgård
Privatägd herrgård utanför Åtvidaberg. Parken runt herrgården är öppen att vandra genom och erbjuder fin natur, utsikt över Åtvidaberg och det är näst intill garanterat att du ser hjortar på promenaden. Trädgården framför är framförallt fint när påskliljorna blommar.
Hit åker du för att vandra runt i trädgården och runt sjön.
Berga slott
Någon gång mellan 1832 och 1856 uppfördes en ny mangårdsbyggnad till Berga gård av av Jakob Widoff. 1896 byggdes den till av Anton Ridderstad med en del i två våningar och ett torn. I slottsparken anlade han en skulpturpark med monument över personer som haft särskild betydelse för Östergötlands historia och 14 av skulpturerna står fortfarande kvar bland frodig äng, bergshällar och eklandskap. Berga slott blev 1965 Linköpings första fritidshem och används idag som bibliotek.
En promenad till Bergs slott och genom Bergs skulpturpark är en utmärkt mindre utflykt om du befinner dig i Linköping.
Privatägt slott som går att skymta från vägen. Inget utflyktsmål, men Bjärka-Säby nya slott ligger precis bredvid. Vi rekommenderar inte det här som ett utflyktsmål. Men vi har med slottet ändå för att det ligger på andra sidan gatan från det nya slottet.
Bjärka-Säby nya slott
Ägs och drivs av Pingskyrkan med sommarkafé i ena flygeln, och det finns guidade turer att gå. Runt slottet finns en badplats och en diskgolfbana. En bra utflykt som går att kombinera med lite bad, eller sightseeing av trakten runt omkring som bland annat inkluderar några av Kinda kanals slussar.
Hit åker du för att se slottet, fika, bada, basta eller vandra. Med rätt väder är det inga problem att spendera hela dagen här, men en kortare utflykt går också bra.
Brahehus ruin
Ruinen av 1600-tals slottet ligger på en klippa med utsikt över Vättern. Slottet brann ner redan 1708 och har varit en ruin sedan dess.
Ruinen är rätt ståtlig och ligger med fin utsikt. E4:an går precis bredvid vilket gör att vi starkt kan rekommendera att stanna vid ruinen om du åker på E4:an mellan Ödeshög och Gränna. Men, det är svårt att rekommendera det som ett utflyktsmål i sig självt.
Idag en privat gård, men du kan se huvudbyggnaden och gå genom markerna om du följer Östgötaleden mellan Brokind och Viggeby.
Själva slottet i sig är inte riktigt värd en utflykt om du inte är slottstokig. Men! Brokinds slott ligger mellan Brokindssluss med sommarcafé och museum och natursköna Viggeby. Här hittar du bland Östergötlands bästa badplatser och underbar vandring.
Badet och vandringen i Brokind-Viggeby var så underbar att vi skrev en hel artikel om det!
Slott i nyklassisk stil uppfört 1651-1652 av Ludvig Wierich Lewenhaupt. Slottsparken mot Motala ström försvann på 1920-talet när en kraftstation byggdes i strömmen och Hårstorpssjön bildades. Idag finns Motala museum i slottet med främst svensk konst från 1600- till 1900-talet.
Muséet är och gratis. Bottenvåningen berättar Motalas historia och har en konstutställning. Övervåningen visar hur slottet en gång såg ut och berättar historien om det. Mer info hittar du här.
Slottet är absolut värt en utflykt om du bor i Motala, eller semestrar i trakten. Det finns gott om bra secondhand butiker och loppisar i samma området, så är det lätt värt att åka till Motala för slott och loppis. Du hittar vår karta med Motalas secondhandbutiker här. Alternativt kan du kombinera det med någon av Motalas andra sevärdheter (vår guide här) eller någon av Motala kommuns utsiktsplatser (vår guide här).
Slott i renässansstil från 1630- och 1640-talet. På sommaren anordnas guidade turer och det går att köpa enklare fika. De har även ett antal riddarspel och marknader. Parken runt slottet är öppen och en populär picknick-plats.
Vi rekommenderar att ta den guidade turen om du tar dig till Ekenäs slott. På vintern har de en stor julmarknad med en blomsterutställning i slottet. Se deras hemsida för event och öppettider.
Finspångs slott
Slott i centrala Finspång som numer är kontor. Men, parken utanför är öppen så det går att ströva runt i den och se på slottet utifrån.
Slottet började byggas på 1600-talet men stod färdigt först i mitten av 1700-talet.
Johannisborgs slottsruin
Johannisborg uppfördes 1613-1639 på uppdrag av hertig Johan av Östergötland (1589-1618), efter ritningar av arkitekt Hans Fleming (1545-1623) som också ritade slottet Norrköpingshus.
I början av 1700-yalet var Sverige i krig med Ryssland. 1719, efter 20 års krig, skedde de så kallade Rysshärjningarna då ryssarna brände ner bland annat Södertälje, Trosa, Nyköping och Norrköping. Den 30 juli kom 394 ryska skepp på Motala Ström och Johannisborg var redan då för förfallet för att skydda staden. Ryssarna stannade i fem dagar och brände hela staden till grunden. Året därpå började sten och tegel tas från Johannisborgs slott för att återuppbygga Norrköping.
Det som återstår idag är porttornet och slottets vallar.
Lustslott i rokokostill uppfört 1762-1766 åt Fredrik Carl Sinclair. Ägs av Linköpings kommun. De senaste åren har stora resurser lagts på att restaurera säteriet och markerna runtomkring.
Den engelska trädgården och marken kring slottet har nyligen iordningställts så det går väldigt bra att promenera runt slottet. En ny bro har byggts över näckrosdammen och lite längre bort finns en underbart mysig äppel-lund med flera sorters äppelträd. Gräset i lunden slås två gånger per år och den och trädgården är bra platser för picknickar.
I skrivande stund är slottet inte öppet för besökare, men det finns pengar till ett projekt för att öppna upp det för allmänheten.
Om du kommer med bil så finns det parkeringsplatser vid Slaka kyrka några hundra meter från säteriet.
Linköpings slott
Slott där de äldsta delarna är från 1100-talet och som sedan 1785 varit residens för Östergötlands landshövdingar.
I slottet finns ett mindre museum som visar upp slottets och traktens historia. Bredvid slottet ligger dessutom Linköping domkyrka, och stadskärnan ligger ett stenkast bort.
Vi tycker att slottet är rätt anspråkslöst och svårt att riktigt se pga den stängda trädgården. Men, kombinationen av det lilla museet, domkyrkan och närheten till centrum gör att vi kan rekommendera en utflykt till Linköpings slott som en del av en helhet.
Läs gärna mer om historien på slottsguiden.info och kolla öppettider i museet här.
Ljungs slott
1700-tals slott vid Göta kanal. Slottet är privat och flyglarna är privatbostäder, men de öppnar upp slottet för visningar och fika under sommaren.
Vill du göra en utflykt till Ljungs slott så gör det då det är öppet för allmänheten (se länk nedan)
Det här är det slott vi har varit på flest gånger. Dels ligger det smidigt till nära E4:an mellan Linköping och Norrköping, dels så finns det mycket att göra kring Löfstad slott. Att göra allt vid Löfstads slott tar några timmar och gör det hela till en utmärkt dagstur. En heldagstur till Löfstad slott kan bestå av kulturvandringen i trakterna kring slottet, fika eller lättare lunch i handelsträdgården, en promenad i trädgården, lunch eller middag i Värdshuset och kulturvandringen i trakterna kring slottet.
Det finns flera sätt att se slottet. Delar av första våningen och ena flygeln är öppen för allmänheten att kolla in, och om du vill se mer så finns det guidade turer. Vi rekommenderar en guidad tur för att du får se och lära dig så mycket mer. Dessutom kan du gå kring större delen av slottet och i trädgården bakom slottet.
Den stående guidningen tar dig till festvåningen och rummen på andra våningen. När vi var där tog vi en specialguidning som gick till gästrummen på tredje våningen samt köket och tjänstebostäderna på bottenplan. Vi var väldigt nöjda med guidningen och vi tänker absolut gå den stående guidningen nästa gång vi är där.
Kulturvandringen i trakterna kring slottet är ca 6 km lång (vår gissning), och det går att gena straks efter Spettalen-torpet och göra den 3-4 km kortare. Vadningen tar dig bland annat längs en av de gamla landsvägarna (det byggdes många innan E4:an kom till), längs banbanken för den gamla smalspåriga järnvägen och längs en fornstig i den gamla skogen. Du får se gamla torp som hört till godset och mycket annat. Har du barnvagn så går det rätt bra att ta sig fram överallt utom fornstigen, så vi rekommenderar att ta genvägen (som i sig inte är jätte vagnvänlig, men det är en kort sträcka).
Mer information om all verksamhet och öppettider hittar du här, och kartan till kulturvandingen hittar du här.
Mauritzberg slott
Slott med anor från 1500-talet som idag har hotell-, restaurang- och golf-verksamhet.
Så, det är ett slott som går att besöka för att bo, äta eller spela lite golf.
Stegeborgs slottsruin
Stegeborg vaktade en gång i tiden infarten i Slätbaken med sin strategiska placering och den tidigaste omnämningen är från 1300-talet. På 1500-talet byggdes borgen ut till ett slott som användes till 1600-talet och lämnades öde frams till 1700-talet då delar av slottet revs.
Stegeborgs slottsruin är ett utmärkt utflyktsmål för här finns lite av allt nära ruinen. Ruinen är relativt välbevarad tillsammans med trädgård och örtagård. Biljett till ruinen går att lösa i automaten.
Runt ruinen finns det badplatser, en kiosk, restauranger och ett trädgårdscafé. Det finns också en vandringsled för den som vill se mer av naturen kring Stegeborg.
På sommaren går visningar på slottet och caféet är öppet
Slottet har anor den 1600-talets men har byggts ut i omgångar under århundradena. Idag ägs slottet av kungliga vitterhetsakademin. Öppettider och mer info om visningar med mer.
Stjärnorps slottsruin
1600-tals slott som brann ner 1789, men som har restaurerats de senaste åren.
Det går att ta sig intill ruinen, men inte in i den. Men, det är ändå ett utmärkt utflyktsmål på grund av den fina Stjärnorpsravinen som ligger bredvid ruinen. Växtligheten i ruinen påminner om mer exotiska miljöer med porlande vatten och 2 meter höga ormbunkar. Om det låter intressant så har vi skrivit en utflyktsguide till ravinen och ruinen.
Slott med säteritak och klocktorn anlagt 1704 för Carl Piper. Ritad av Nicodemus Tessin d.y. som även formgav den franskinfluerade delen av slottsparken. Den engelska parken började anläggas på 1770-talet av greve Nils Adam Bielke och innehåller en labyrint, ett minnestempel över Christina Piper och mörka gången.
Slottet är privat och stängt för allmänheten, men det underbara parkområdet är öppet och värt ett besök!
Vadstena slott
Vadstena är en otroligt turistvänlig stad och det finns mycket att göra inom gångavstånd från Vadstena slott. Slottet är både stort och välbevarat, och staden lika så. Det finns dessutom bra spa och hotell i och kring Vadstena, så ett besök i Vadstena går att göra till en enkel utflykt eller en hel weekend.
Så länge det inte är något event kan du röra dig fritt runt Vadstena slott och in på borgården. I själva slottet finns ett museum som du antingen kan gå genom fritt eller ta en guidad tur för att få lära dig mer om slottet och de som bott där genom historien.
Strax utanför slottet så hittar du en badplats, ett antal fik och äventyrsgolf. Det finns dessutom ett tågmuseum där ett antal vagnar står på räls utanför muséet.
Om du följer vattnet mot stan så kommer du fram till klosterområdet där det finns en ruin, kyrka, örtagård och hotell med restaurang. Även här går det guidade turer för den som är intresserad av klosterhistorien i Vadstena.
Själva Vadstena är också otroligt fin och många hus är riktigt gamla och välbevarade. Det är klart värt att gå genom Vadstena och ta lite avstickare på mindre gator och gränder. Förutom de fina husen så finns det också restauranger, kaféer och butiker. Vi brukar ofta hamna på Gamla Konditoriet som är väldigt mysigt, men vi är övertygade om att de andra är lika bra.
Information om Vadstena slott och öppettider hittar du här, och mer om allt i och kring Vadstena hittar du här.
Visingsborgs slottsruin
Strax norr om Visingsös färjeläger ligger ruinen efter 1500-tals slottet Visingsborg.
Per Brahe den äldre lät bygga slottet som sen stannade i Brahe släkten fram till slutet av 1600-talet då staten tog över godset. I december 1717 brann slottet ner och har förblivit en ruin sedan dess.
Visingsö är en pärla i Vättern och värt en utflykt
Hitta din badplats i Östergötland med vår fina karta. Om du är intresserad av fler tips som vilka som går att ta sig till med buss eller vart hundbaden finns så…
Här har vi samlat alla loppisar och second hand butiker vi hittat i Östergötland. Att handla återbrukat är både roligt och bättre för miljön. I en second hand butik eller loppis kan du aldrig vara säker på vad du hittar, till skillnad från många andra butiker som nästan alla har samma sak.
Stegeborg är en historisk plats med mycket att erbjuda. Utforska slottsruiner, vandra i Norrkrogs naturreservat och njut av god mat vid hamnkrogen. Här finns hotell, camping och badplatser, perfekt för utflykter från en halv dag till flera. Besök under äppelträdens blomning för extra skönhet. Hamnkrogen har öppet året om, så passa på att uppleva Stegeborg under alla årstider