Vackra byggnader i Linköping

Dela gärna på:

Här är våra favoriter bland vackra byggnader i Linköping, från tronande utsiktstorn till bortglömda slott.

Belvederen på Kjettilberget

1. Belvederen

Belvederen på Kjettilberget byggdes 1881, med inspiration från den som Skansen i Stockholm byggde 1876. Belvedere är italienska för ”vacker utsikt” och det 22 meter höga utsiktstornet ligger på Linköpings näst högsta punkt.

1921 byggdes en serveringsterrass runt Belvederen där människor samlades för att äta, fika och dansa till levande musik. Jag kan inte tänka mig en mer magisk plats i Linköping för festligheter! Tyvärr revs terrassen under 1960-talet, som så många andra äldre byggnader, och tornet fick stå kvar och förfalla.

2002 renoverades tornet och ett café byggdes intill. Tyvärr är caféet stängt till följd av pandemin, innan var det en mysig plats för en fika.

Berga slott

2. Berga slott

Omkring 80% av bebyggelsen i stadsdelen Berga kom till som en del av miljonprogrammet under 1960-talet men runt sekelskiftet fanns planer på att Berga skulle bli Östergötlands motsvarighet till Skansen i Stockholm. På den tiden var Berga gård ett stort område med jordbruk och en storslagen trädgård med 114 fruktträd. Ett av bostadshusen byggdes om 1896 till det som idag kallas Berga slott och en skulpturpark började anläggas 1914 med monument över personer med särskild betydelse för Östergötland.

Anton Ridderstad som ägde Berga gård grundade Östergötlands museum 1884 och var både intendent och vice ordförande i styrelsen i 20 år. Han avgick 1904 efter någon slags osämja och som följd gick hans planer för Berga om intet.

Det som finns kvar idag är Berga slott och Berga skulpturpark, där 14 av skulpturerna står kvar bland frodig äng, bergshällar och eklandskap. Får betar i området och det är en oväntat idyllisk plats som gömmer sig mitt bland 60-talets flerfamiljshus. En perfekt plats för en picknick!

Lambohovs säteri

3. Lambohovs säteri

Lambohovs säteri är ett lustslott från 1760-talet i rokokostil. 1966 köptes det av Linköpings kommun med villkoret att paret som ägde slottet fick bo kvar så länge de levde. Hösten 2018 gick frun bort vid 96 års ålder och ett kommunalt bolag tog över vid årsskiftet. Enligt flera artiklar från 2019 skulle slottet ha öppnats för allmänheten 2020 vilket dock inte skedde.

Vid slottet finns en engelsk park från 1800-talet som ska vara öppen för allmänheten, men trots att vi flera gånger letat efter den har vi inte sett skymten av någon park. Det står att den ska ha slingrande gångar, vattendrag och broar, något sånt borde väl inte kunna gömma sig?

Lambohovs elljusspår sträcker sig runt området och det finns även en vildvuxen äppellund med 25 äppelträd och 2 päronträd. På skylten stod det att man gärna får plocka äpplen och vistas i lunden.

Westholmska templet på Koberget

På utsiktsplatsen på Koberget i Vimanshäll står Westholmska templet, en musikpaviljong ritad av stadsarkitekt Sten Westholm och som 1938 uppfördes i Linköpings trädgårdsförening. En perfekt plats för att äta en medhavd fika och ta ett foto av Linköpings skyline.

Under början av 1900-talet var det i Linköping, som i många andra städer, tradition att varje söndag under somrarna ha promenadkonserter. En musikkår spelade medan publiken promenerade omkring i grönområden och parker. I Linköping hölls dessa konserter först i Borggårdsparken men flyttades sedan till trädgårdsföreningen. Trädgårdsföreningen fick redan 1885 sin första musikpaviljong men den revs 1928 då den låtits förfalla. Den ersattes 1938 av Westholmska templet.

Inför Trädgårdsföreningens hundraårsjubileum 1959 uppfördes den nuvarande scenen i trädgårdsföreningen och Westholmska templet flyttades till Koberget.

Den gyllene kärlekspaviljongen i Linköpings trädgårdsförening

5. Den gyllene kärlekspaviljongen

Den gyllene kärlekspaviljongen i Linköpings trädgårdsförening skapades 2010 av konstnären Joanne Posluszny-Hoffsten och förgyller verkligen sin plats i Kärringbäcken. Ankan på toppen ska symbolisera kärlek och framgång.

I en folder av Linköpings kommun står det att ”Designen är inspirerad av det lusthus som Johan den III på 1700-talet lät bygga till hustrun Katarina Jagellonica.”

Johan III och Katarina Jagellonica levde på 1500-talet. På konstnärens hemsida nämns ett lusthus vid Kalmar slott som inspirationen. Johan III, likt sin far Gustav Vasa, lät bygga många lusthus och även flera vid Kalmar slott men jag har inte hittat något om att han byggde ett åt sin första hustru och idag finns tyvärr inga lusthus kvar vid slottet.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *