21 saker att göra i Motala

Den här artikeln innehåller affiliate-länkar. De låter oss utveckla tadigut.nu utan att det kostar dig något extra.

Dela gärna på:

Motala är en underbar stad året om, och som skiner lite extra på sommaren. Här kommer våra bästa förslag på utflyktsmål och aktiviteter i Motala.

Närheten till vattnet och naturen samt Motalas rika industri- och radiohistoria gör att det finns mycket att göra och upptäcka i Motala. Det går att göra utflykter längs Göta kanal och aktiviteter så som bad och paddling.

Väderprognos för Motala
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
fredag 21 juni kl 1219.9°CKlart
lördag 22 juni kl 1113.4°CMulet
söndag 23 juni kl 1114.3°CMulet
måndag 24 juni kl 1221.2°CNästan klart
tisdag 25 juni kl 1225.3°CNästan klart
onsdag 26 juni kl 1225.2°CKlart
torsdag 27 juni kl 1226.7°CKlart

1. Upplev Göta kanals vagga

Vår favoritpromenad i Motala är längs Göta kanal från hamnen till Gamla Motala Verkstad, ca 2,5 km totalt. Sträckan är lätt att promenera, det finns gott om saker att se längs vägen och att göra i båda ändarna. Det går också att starta eller sluta vid Borenshults slussar (Göta kanals brantaste slusstrappa).

Längs med kanalen är det mestadels fin natur och du kommer att passera många historiska byggnader. Till exempel monumentet till von Platen, gamla bryggeriet och gamla järnvägen. Bortanför Gamla Motala Verkstad kan du gå in och hälsa på kanalfåren som betar nära kanalbanken.

Det finns många ställen att slå sig ner för picknick längs kanalen. Om du vill lyxa till det lite så kan du stanna och äta eller fika i hamnen, vid gamla verkstaden eller i Borenshult. I hamnen finns allt från glassbod till restaurang. Vår favorit är Mallboden Café & Vandrarhem som ligger vid gamla verkstaden, de har goda våfflor och lättare mat att njuta av i den trevliga kanalmiljön.

2. Bli nostalgisk på Motala Motormuseum

Inne på Motala motormuseum

Vid hamnen ligger Motala Motormuseum och Vätternakvariet. I motor-muséet på sina 2400 m2 finns många bilar och motorcyklar från olika epoker, och information om kulturen bakom. Det jag minns mest är korv med bröd automaten (en misslyckad affärsidé som nog bara var några decennium före sin tid).

Mer information hittar du här.

3. Förundras på Vätternakvariet

I gamla Tullkammarens hus finns Vätterakvariet. Här hittar du totalt 15 akvarier varav 8 är vigda till Vätterns fiskar och resten till mer exotiska simmare. Akvariet drivs tillsammans med Motormuseet så det går att köpa kombo-biljetter, mer information hittar du här.

4. Titta på konst på Charlottenborgs slott

Charlottenbergs slott sett från andra sidan Motala ström

Slottet med anor från 1600-talet är öppet under sommaren men det går att boka visningar året om. Inträdet är gratis. Förutom slottet kan du också se konst, Sophia Isbergs träsniderier från mitten av 1800-talet samt intressanta arkeologiska fynd som gjorts i Motala.

Charlottenborgs slott ligger inom gångavstånd från Motala centrum, eller några minuter bort med buss (hållplats Strömborg).

Mer information hittar du här.

5. Utforska Sveriges rundradiomuseum

De två radiomastarna på kullen är nog ett av Motalas mest prominenta kännetecken. Motala var en central del när radion kom till Sverige och även vi som inte fick uppleva det har säkert hört frasen ”Stockholm-Motala!” i diverse historie-program.

Mer information och radio-stationens historia hittar du här.

6. Se teknikens under på Motala industrimuseum

Motala industrimuseum är beläget vid Göta kanal och berättar Motalas industrihistoria med fokus på Motala Verkstad. Här kan du se mängder av maskiner och föremål från 1800-talet fram till idag, bland annat Carlsundsloket från 1862, samlingar av kylskåp, spisar och torpeder samt modeller som visar hur Motala Verkstad vuxit fram. Det finns även en utställning om Luxor.

Saxat från Motala kommuns hemsida

Öppettider och mer information hittar du här!

7. Fascineras av Borenshults slussar

Slusstrappan vid Borenshult

I Borenhult går Göta kanal ut i sjön Boren genom Göta kanals brantaste slusstrappa. Det är en underbar plats att slå sig ner och njuta av utsikten över vattnet, eller se hur båtarna slussar sig genom trappan.

Är du glass-sugen så finns det två glass-ställen att välja på, en kiosk vid slusstrappan och ett större gatukök med glasskiosk. Det här är också ett populärt ställe för motorträffar och annat roligt.

8. Beundra vackra Övralid herrgård

Övralid

Övralid byggdes 1923–1925 av författaren och poeten Verner von Heidenstam som också ligger begravd där. Här kan du njuta av utsikten över Vättern, gå en guidad tur, fika på mysiga Farfarsstugan och promenera på ett antal olika stigar i skogen.

9. Gå på något roligt event

Motala har flera populära scener och det händer nästan alltid något i stan. Om du letar efter något att göra på kvällen eller till helgen så varför inte kolla in vad som finns hos Folkets hus eller Lokverkstan.

10. Ät våfflor på mysiga Mallboden Café

Våffla vid Mallboden med Motala industrimuseum och Göta kanal i bakgrunden

Vår favorit i Motala är Mallboden med sina glassiga våfflor och frasig Tarte Flambé (tänk vit pizza). Mysigast är att gå hit längs Göta kanal, men det går att parkera rätt nära och bara ta en fika, eller vandra ifrån Mallboden.

De har en stor uteservering med utsikt över Göta kanal, lokverkstan och Motala industrimuseum. Åt ena hållet finns en av kanalens torrdockor med spännande båtar och åt andra hållet finns det bryggor att lägga till vid (eller kanske bada från).

11. Ströva i Råssnäs fritidsområde

Råssnäs hinderbana för barn

I norra änden av Motalaviken ligger Råssnäsudden där du kan vandra längs med vattnet, bada och njuta av en picknick längst ut på udden. Dessutom finns det flera grillplatser längs leden.

För de mindre finns det en stor hinderbana rätt nära småbåtshamnen, och en minde lekplats finns vid Råssnäsbadet.

Läs mer om Råssnäs stora hinderbana för barn och Råssnäsbadet, och prmenadstråken hittar du i vår artikel om Motalas vandringsleder och promenadstråk.

12. Upplev Sjöbo-Knäppan Naturreservat

Ganska nära Borenshults slussar ligger Sjöbo-Knäppans naturreservat. Här kan du promenera längs med sjön Boren eller längs stigarna genom lövskog och betesmark. Ett fint stopp är Gröna plan där det finns plats för picknick, en eldplats och inte minst en badbrygga.

Delar av lederna genom naturreservatet är tillgängliganpassade så det går att gå längs sjön Boren med barnvagn. Det betyder att du kan ta dig till Badplatsen. Tillgängliganpassat torrdass finns vid Sjöbo torp.

För den fågel och blomster intresserade finns Hulthagekärren längst bort i naturreservatet. Bland annat hittar du orkidéer i kärret om du är där vid rätt tid. Utöver blommor finns det ett fågeltorn och en rastplats.

Du kan se de olika lederna och vad som finns längs dem i vår artikel Motalas vandringsleder och promenadstråk.

13. Bada och lek i Motala

Folk åker miltals för att bada i Motala. Populärast är helt klart Varamobadet med sin 4 km sandstrand. Där hittar du allt för en heldag vid vattnet.

Men Varamo är långt från den enda badplatsen i Motala. Längs kusten hittar du Råssnäsbadet, Pariserviken och många fler. Och dessutom går det att ta ett dopp i Göta kanal så länge du håller dig från slussarna och båtarna. Vi har en hel artikel om badplatser i och kring Motala, så kolla in den om du är badsugen!

14. Paddla i Vättern eller på Göta kanal

Vill du ge dig ut på sjön eller paddla längs kanalen så finns det också massor av möjligheter till att hyra paddelbåtar, kanoter och SUP-brädor vid några av stränderna och längs med Göta kanal. Du hittar Motalas badplatser och vart du kan hyra kanoter mm i artiklarna nedanför.

15. Ta en loppisrunda

Loppis och ägg i Motala

Vi tycker att Motala sticker ut lite extra med alla sina bra second-hand butiker och loppisar som är spridda i och kring stan. Här finns det absolut butiker där det fortfarande går att fynda. Vår favorit är Hjälpverksamheten Återvinningen som är stort och med bra priser, eller ”Loppis & ägg” som är en klassisk loppis.

Du hittar Motalas secondhand och loppisar i artikeln nedan.

16. Shoppa lokala delikatesser

Inne i Börslycke Gårdsbutik

Kring Motala finns flera riktigt bra gårdsbutiker. Hör är några exempel, men du hittar mer i vår artikel nedan.

Grepstads gårdsbutik har stort utbud, riktigt goda egenodlade bär samt fika.

Skedevi gård har en liten butik men Östergötlands mest ambitiösa anläggning för självplock av bär. De har jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär och mycket mer.

Börslycke gård ligger vid Göta kanal i Borensberg, och i butiken säljer de sina egenkokta kolor samt salladsdressingar och mycket mer. I deras cafe just du kaffe, godis och Sänkdalens glass!

17. Stilla hungern i Motala hamn

På sommaren är det fullt liv i Motala hamn och det finns flera glasskiosker, caféer och restauranger. Så oavsett vad du är sugen på kommer du nog hitta något smarrigt här.

Medans du äter kan du se båtarna passera mellan Vättern och Göta kanal. Dessutom är det här som Motala Motormuseum och Vätternakvariet finns om du vill göra något mer före eller efter maten.

18. Fotas på cykelstatyn

Cykelstatyn i hamnen får du gärna provsitta och det är nästan obligatoriskt att ta en semesterbild här.

19. Kolla in Stadsparken

Motalas Stadspark är en härlig oas mitt i stan med grönytor perfekta för en picknick samt den populära lekplatsen ”Barnens sjöstad” med vatten- och Vätterntema.

20. Vandra på Håleberget

Håleberget ligger strax utanför Motala och har ne 2 km lång lätt utmanande rundslinga med underbar utsikt. Den kuperade trängen har gjort att naturen lämnats näst in till orörd vilket gör det till en väldigt naturskön vandring.

På krönet av Håleberget finns det massor av platser att slå sig ner och se ut över landskapet runt Motala. Så vi recommender starkt att du tar med lite fika att njuta av när du stannar upp och njuter av naturen.

Läs mer i vår artikel om Håleberget.

21. Titta på utsikten

Bordet med bäst utsikt kring Motala?

I och runt Motala finns det många fina utsiktsplatser. Inte minst får det att ta sig upp på gång/cykel-vägen på Motalabron och beundra hamnen och inloppet till Göta kanal.

Övralid är en annan utsiktsplats och som har allt du behöver för en komplett utflykt. Här finns det vandring, kultur och fika, allt med utsikt över Vättern.

Du hittar fler underbara utflykter med utsikt i vår artikel nedan.

Fler tipps för att uppleva Motala:

Motala kommuns utflyktskarta

Här är vår karta med utflyktsmål i Motala kommun. Du hittar fler utflyktsmål nära Motala i TaDigUt’s Utflyktskarta.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *