20+ Höstutflykter kring Linköping för stora och små

Den här artikeln innehåller affiliate-länkar. De låter oss utveckla tadigut.nu utan att det kostar dig något extra.

Dela gärna på:

Välkommen! Här har vi samlat våra bästa förlag på höstaktiviteter i Linköping med omnejd. Det finns otroligt mycket att göra i Linköping även på hösten. Från det pittoreska Gamla Linköping till stora evenemang, här finns något för alla. Vare sig du är intresserad av historia, kultur, natur eller avkoppling, kommer du inte att bli besviken.

Hösten är väldigt svår att planera inför. Vädret ändrar sig snabbt och det kan vara perfekt vandringsväder ena dagen och 5 grader + regn nästa. Men det finns alltid något att göra, och vi har lagt mycket fokus på att få en bra blandning av inomhus- och utomhus-aktiviteter.

Till exempel kan du utforska många små museum, lösa mysterier på LasseMajas Deckarhus, njuta av en SPA-dag, eller ta en promenad i de natursköna omgivningarna kring Bjärka-Säby’s slott. För de äventyrslystna finns möjligheter som att uppleva Flygvapenmuseet eller ta en vandring längs Kinda kanal.

1. Upptäck Gamla Linköpings gömda pärlor

Apoteket Kronan, ett av Gamla Linköpings mini-Museum som har öppet året om.

Gamla Linköping har ofta aktiviteter på höstlovet, och många små museum som har öppet varje dag och som är lätta att missa annars. Dessutom finns det trevlig och barnvänlig vandring i skogen samt många spännande butiker som exempelvis Just Wood.

2. Gå på ett evenemang

Med flera scener utspridda mellan Konsert och Kongress, Saab arena, Sagateatern, forumteatern och skylten händer det något de flesta av veckans dagar. De flesta Konsert och Kongress biljetterna säljs av Ticketmaster.

3. Lös mysterier på LasseMajas Deckarhus

På LasseMajas Deckarhus kan ni lösa spännande mysterier i grupper på 3-5 personer, eller bara ta en fika på Panini & Bernards café mitt i Valleby med utsikt över hamnen och Polisstationen. Det finns också en bokhandel med massa kul LasseMaja-grejer.

Här hittar du LasseMajas Deckarhus priser och öppettider.

4. SPA eller Relax

Linköping stad har kanske inte så många SPA:n, men det som finns är bra. För en trevlig weekend eller vardagslyx har Linköping The Box Hotell med sitt SPA på hela 600m2.

Antingen tar du och checkar in på enbart SPA:t eller så kombinerar du det bed en övernattning, middag eller brunch i något at alla paket som finns. Notera att vissa tider är reserverade för hotellgästerna. Du hittar alla tider, priser och mer på The Box hemsida.

5. Promenera runt Bjärka Säby’s slott och fornhem

Bjärka-Säby nya slott

Många ser nog Bjärka-Säby som en sommarutflykt med sitt sommarcafé i ena flygeln, visningar och en stor badplats. Vi tycker att Sjärka-Säby är underbart även till hösten, även om det är mer stillsamt.

Nya slottet är fortfarande lika fint och parken runt om får fina färger när löven byter färg, så det är riktigt trevligt att strosa runt slottet och genom fårhagen. I fårhagen finns det dessutom en grillplats vid vattnet. Dessutom borde det fortfarande gå att spela discgolf.

Sveriges äldsta aktiva hjorthagen (brukat sen 1600-talet) vid Fornhemmet, Bjärka-Säby

En kort promenad från slottet genom fårhagen tar dig till Fornhemmet som kan liknas vid en hembygdsgård med sina bevarade byggnader från gamla gårdar. Ett utmärkt ställe att slå sig ner för en picknick. Bredvid Fornhemmet finns också en stor hjorthage som brukats ända sedan 16-talet, och är Sveriges äldsta aktiva.

Du hittar mer information om Bjärka-Säby Fornhem och nya slottet här.

6. Upplev Flygvapenmuseet

Av Xauxa, CC BY-SA 3.0, Länk

Linköpings mest kända museum och det med all rätt, en dag bland flygplanen fascinerar de flesta och passar lika bra oavsett väder.

Här hittar du Flygvapenmuseums öppettider och priser.

7. Grilla vid Rosenkällasjön

Rosenkällastigen under hösten

Rosenkällasjön är en av våra favoriter när vi snabbt och enkelt vill komma ut i naturen. Under hösten är det fortfarande livligt i fågelsjön och träden klädda i höstens gyllene färger.

Det finns mycket att göra kring Rosenkällasjön. Vill du vandra runt hela så finns Rosenkällastigen på strax under 4 km (en kort del genom en kohage) . Längs stigen finns det flera fina platser att slå sig ner på en stund för att njuta av utsikten eller njuta av lite medtagen fika. Dessutom finns det flera fågeltorn och gömslen runt sjön.

Grillplatsen på Rödberget vid Rosenkällasjön

Du behöver inte heller vandra runt sjön. Vid Rosenkälladämmet finns det en parkering och en kortare tillgänglighetsanpassad bit som tar dig till en större grillplats några fågelskådningsplatser och en torrtoa. Rödberget är ett annat stop med egen parkering, och därifrån går en liten stig ut på höjden där det finns en enklare grillplats på toppen. Du hittar också ett fågeltorn och picknickbord nära parkeringen vid Rosenkälla gård.

8. Kolla in Domkyrke och slottsmuseet

Linköpings slott har delar från 1100-talet vilket gör det till Sveriges äldsta profana byggnad. I norra flygeln finns Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum som har visningar samt både tillfälliga och permanenta utställningar att upptäcka på egen hand.

Här finns öppettider och priser för Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum.

9. Mys i Sturefors slottspark

Utanför Sturefors Slott finns en härlig engelsk park som hålls öppen för allmänheten. Hit kan du åka för en lugnare promenad i den höstfärgade parken. För en kusligare upplevelse så rekommenderar vi att du letar upp det Tyska Köket som ligger i skogen bakom minnestempel. Här hittar du mer information om parken och slottet.

10. Ät våfflor hos Stafsäters gårdsglass

Stafsäters gårdsglass är också ett Våffelcafé som har öppet många av helgerna när det inte är glass-säsong. Aktuella tider är nog lättast att hitta på Stafsäters Grådsglass Instagram. Kombinera gärna med en tur genom Stafsäter naturreservat om vädret tillåter som har två 1km leder, en söder och en norr om Stafsäters Gårdsglass.

11. Dyk ner i historiska Vreta kloster

Vreta kloster på hösten

Vreta klosterruin ligger strax utanför berg ligger ruinen av Sveriges första kloster. Under höstens första veckor är det en populär fotoplats när bladen i ruinen färjas röda. Men, det är ett bra utflyktsmål året om.

Jag såg någon skriva att ruinerna gar en ”Game of Thrones” känsla, och jag kan bara hålla med. Och det gör det över hela hösten.

Läs mer och se fler bilder från Vreta kloster (både höst och vinter) här.

12. Njut av allt runt Stångån

Sågholmens grillplats.

Kring Stångåstråket finns det flera trevliga ställen för en höstutflykt. Antingen kan du ta en trevlig promenad längs vattnet, eller så kan du slå dig ner och grilla en korv vid någon av alla grillplatser.

Om du vill förlänga sommaren så kan du klä dig varmt och slå dig ner i någon av solstolarna vid Sågholmens strand. Om du hellre vill kolla på konst och lära dig om vad som lever i vattnet så finns det massor att se kring Nykvarns sluss (kanske leta upp runstenen??).

13. Besöka Östergötlands museum

Östergötlands museum sett från Raul Wallenbergs plats när Körsbärsträden blommar

Årets museum 2023 med både permanenta och tillfälliga utställningar för hela familjen, gratis för barn till och med 18 år. Här finns också en restaurang och en museibutik.

Här hittar du öppettider och priser för Östergötlands museum.

14. Vandra längs Kinda kanal

För vandraren så finns det massor av möjligheter längs med Kinda kanal. För ett riktigt höstäventyr så ta bussen till Bjärka-Säby och vandra Östgötaleden till Linköping. Vill du ha en kortare tur så rekommenderar vi att ta bilen och promenera mellan Hovetorp och Hamra.

15. Ha kul tillsammans inomhus

Ta en simtur i simhallen, hoppa studsmatta på Yoump Trampolinpark, spela beachvolleyboll på Beach Arena. Sen finns det bowling, shuffleboard och mycket mer på antingen Strandgatan 2 eller O’learys.

16. Besök Linköpings djungel i Stjärnorpsravinen

Stjärnorpsravinen under hösten, innan ormbunkarna slokat helt

Stjärnorpsravinen och Stjärnorps slottsruin är ett av våra vanligaste utflyktsmål, och det mildare klimatet i ravinen gör att det ofta är grönt lite längre. Plus att på hösten är det inte lika mycket mygg som det ibland kan bli. Om ni vill ha en kuslig utflykt så testa att åka hit på kvällen och se om ni hittar några fladdermöss, det ska finnas många i ravinen.

17. Landeryd hembygdsbark

Landeryds Hembygdsparks röda stugor med gula höstlöv yrande i vinden.
Höstfina Landeryds Hembygdspark

Landeryds hembygdsbark är otroligt fun under hösten och lämpar sig väl för en fika med varm choklad, eller en promenad längs leden som tar dig från parken förbi Stångån, golfbanan och ett gravfält.

18. Besök Stadsbiblioteket och kuriosakabinettet

På nedre plan i huvudbiblioteket gömmer sig en samling spännande och märkvärdiga föremål från bl.a. antikens Egypten, Trojas ruiner, Kina och Sydamerika.

19. Promenerar runt Lilla Aska

Lilla Aska griftegård har många lövträd som blir gyllene under hösten. Här kan du antingen promenera stillsamt i den fina griftegården eller vandra någon av de två lederna som tar dig genom griftegården och ut i landskapet runt om.

20. Nut av Domkyrkan

Linköpings domkyrka med delar från 1100-talet är Sveriges näst största kyrkobyggnad, efter Uppsala domkyrka. Den är öppen för besök alla dagar och har även en liten butik med souvenirer och presenter. I domkyrkan finns ofta olika utställningar samt en konstvandring och en vandring med frälsarkransen, som görs på egen hand med guidning via olika mobilappar.

21. Titta på konst på Passagen

Konsthallen Passagen har i över 20 år givit plats för samtida konst av alla de slag. Med fri entré gör de modern konst tillgänglig för alla.

Passagens öppettider hittar du här.

22. Äta brunch eller lyxfrukost

Brunch på von Dufva

En regnig dag finns det ingen anledning att brådska med frukostmålet, låt det istället ta tid med en god buffé på något av stadens caféer eller hotell.

Om du är sugen på brunch eller frukost kolla in vår sammanställning av de bästa ställena i Linköping.

23. Secondhand fynda

Linköping har tillräckligt med secondhandbutiker och loppisar för att fylla en hel dag med fyndande, och du hittar dem här: Här ligger Linköpings second hand och loppisar.

24. Bada i äventyrsbadet

Tinnerbäcksbadet (foto: Medley)

Linköping har ett av Sveriges modernaste badhus, och lite varmt vatten kanske är precis det som behövs i höstrusket?

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *