Norsholmsleden är en av våra absoluta favoritleder bland Östergötlands kortare vandringsleder. Trots en sträcka på ca 2,5 km lyckas den ta dig förbi 3 ruiner, över äng, genom skog, förbi sankäng och upp på flera kullar med underbar utsikt!
Leden är medelsvår och går till största delen på fina stigar eller spångar, men det finns några brantare partier och en del bäckar att ta sig över. Partiet förbi Slottsholmarna går genom sankäng, men med rätt nya och fräscha spångar. Under sommaren betar korna i sankängen, så det partiet är inte bra med hund. Om du vill undvika kohagen, så är vårt tips att vandra från parkeringen vid Tångestad fornborg till Henriksborg och sedan tillbaka samma väg, det är också en trevlig promenad.
Vad du får se längs Norsholmsleden
Tångestad fornborg
Om vi utgår från parkeringen vid Tångestad fornborg så är det ett kort parti förbi lite hagmark innan du kommer in i skogen och det börjar gå uppför rätt brant tills du når Tångestad fornborg med sina rester av murverk på nära 2 meter och en underbar utsikt över Roxen.
Tångestad fornborg är lämplig för en längre paus, det finns gott om småstigar att utforska och sen är utsikten riktigt bra. Vi har hört att det ska finnas en trappa ner till Roxen och planerar att leta upp den nästa gång vi är här.
Om du vill läsa mer om Tångestad Fornborg och dess historia så finns vår artikel om Tångestad fornborg här.
Ruinen av Henriksborgen
På krönet av en kulle runt 700 meter från Tångestad fornborg ligger resterna av den mystiks Henriksborgen. Vi vet inte så mycket om borgen, men den tros vara en av borgarna som biskop Henrik Tidemansson lät bygga. Antagligen brändes den ner tillsammans med de övriga biskopsborgarna av Sten Stures trupper år 1497. Du hittar mer information om historian och platsen i här.
På kullen finns det två picknickbord att slå sig ner på samt grunderna till två hus. Vi tror att det funnits en örtagård här för marken är täckt av en del örter som brukar finnas i dem. Runt höjden finns det fler spår av murar och bebyggelse att upptäcka.
Henriksborgen är också en bra plats att stanna och upptäcka. Borden gör den bra för den som vill vila eller duka upp en måltid. Personligen skulle vi nog hellre äta eller fika med utsikten från Tångestad fornborg om vi kan, men där finns inga bord.
Munkeboda och Slottsholmarna
Ner för kullen som Henriksborgen så tar skogen slut och du kommer ut på sankängarna som Munkeboda borgruin och Slottsholmarna ligger i. Förr var ängen antagligen helt täckt med vatten och Munkeboda och kringliggande byggnader låg på öar i vattnet. På sommaren betar korna på ängarna och Slottsholmarna.
Du tar dig lätt ut till Munkeboda via spångarna som går över sankängen, och mellan de två holmarna finns det ett gammalt stenverk så det ska gå att ta sig mellan holmarna. Du kan läsa mer i vår artikel om Munkeboda borgruin och Slottsholmarna.
Även här är är det inte helt klart vad som låg här, men det lutar åt att det är det Munkeboda som omnämns i dokument från 1300-talet. Vissa utgrävningar har gjorts runt borgruinen och det verkar som att någon väl bemedlad bott i huset bredvid borgen, och på den andra holmen har det hittats spår efter en smedja.
Karta
Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.
Våra bilder från Norsholmsleden
Hitta till Norsholmsleden
Det absolut lättaste sättet är att ta bilen till parkeringen vid Tångestad fornborg. Där finns det plats för ca 4 bilar. Det ska finnas en parkering vid bondgården nära Munkeboda också, men när vi var där 2021 fick man inte stå där, och vi har glömt att kolla hur det står till när vi varit där senare. Kommentera gärna om du vet mer.
Om du vill åka buss så är närmaste hållplatsen Norsholms skola, och därifrån är det ca 1 km att gå till Norsholmsleden viker in mot Munkeboda, eller ca 1,5 km till leden lämnar vägen mot Tångestad fornborg.