Norsholmsleden

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Norsholmsleden

Norsholmsleden är en av våra absoluta favoritleder bland Östergötlands kortare vandringsleder. Trots en sträcka på ca 2,5 km lyckas den ta dig förbi 3 ruiner, över äng, genom skog, förbi sankäng och upp på flera kullar med underbar utsikt!

Leden är medelsvår och går till största delen på fina stigar eller spångar, men det finns några brantare partier och en del bäckar att ta sig över. Partiet förbi Slottsholmarna går genom sankäng, men med rätt nya och fräscha spångar. Under sommaren betar korna i sankängen, så det partiet är inte bra med hund. Om du vill undvika kohagen, så är vårt tips att vandra från parkeringen vid Tångestad fornborg till Henriksborg och sedan tillbaka samma väg, det är också en trevlig promenad.

Vad du får se längs Norsholmsleden

Tångestad fornborg

Om vi utgår från parkeringen vid Tångestad fornborg så är det ett kort parti förbi lite hagmark innan du kommer in i skogen och det börjar gå uppför rätt brant tills du når Tångestad fornborg med sina rester av murverk på nära 2 meter och en underbar utsikt över Roxen.

Tångestad fornborg är lämplig för en längre paus, det finns gott om småstigar att utforska och sen är utsikten riktigt bra. Vi har hört att det ska finnas en trappa ner till Roxen och planerar att leta upp den nästa gång vi är här.

Om du vill läsa mer om Tångestad Fornborg och dess historia så finns vår artikel om Tångestad fornborg här.

Ruinen av Henriksborgen

På krönet av en kulle runt 700 meter från Tångestad fornborg ligger resterna av den mystiks Henriksborgen. Vi vet inte så mycket om borgen, men den tros vara en av borgarna som biskop Henrik Tidemansson lät bygga. Antagligen brändes den ner tillsammans med de övriga biskopsborgarna av Sten Stures trupper år 1497. Du hittar mer information om historian och platsen i här.

På kullen finns det två picknickbord att slå sig ner på samt grunderna till två hus. Vi tror att det funnits en örtagård här för marken är täckt av en del örter som brukar finnas i dem. Runt höjden finns det fler spår av murar och bebyggelse att upptäcka.

Henriksborgen är också en bra plats att stanna och upptäcka. Borden gör den bra för den som vill vila eller duka upp en måltid. Personligen skulle vi nog hellre äta eller fika med utsikten från Tångestad fornborg om vi kan, men där finns inga bord.

Munkeboda och Slottsholmarna

Ner för kullen som Henriksborgen så slutar skogen och du kommer ut på sankängarna som Munkeboda borgruin och Slottsholmarna ligger i. Förr var ängen antagligen helt täckt med vatten och Munkeboda och kringliggande byggnader låg på öar i vattnet. På sommaren betar korna på ängarna och Slottsholmarna.

Du tar dig lätt ut till Munkeboda via spångarna som går över sankängen, och mellan de två holmarna finns det ett gammalt stenverk så det ska gå att ta sig mellan holmarna. Du kan läsa mer i vår artikel om Munkeboda borgruin och Slottsholmarna.

Även här är är det inte helt klart vad som låg här, men det lutar åt att det är det Munkeboda som omnämns i dokument från 1300-talet. Vissa utgrävningar har gjorts runt borgruinen och det verkar som att någon väl bemedlad bott i huset bredvid borgen, och på den andra holmen har det hittats spår efter en smedja.

Hitta till Norsholmsleden

Det absolut lättaste sättet är att ta bilen till parkeringen vid Tångestad fornborg. Där finns det plats för ca 4 bilar. Det ska finnas en parkering vid bondgården nära Munkeboda också, men sen åtminstone 2021 har boende eller bonde vid parkering hänvisat till en alternativ parkering vid en åker lite längre upp på vägen mot Norsholm till. Båda parkeringarna finns med i kartan.

Om du vill åka buss så är närmaste hållplatsen Norsholms skola, och därifrån är det ca 1 km att gå till Norsholmsleden viker in mot Munkeboda, eller ca 1,5 km till leden lämnar vägen mot Tångestad fornborg.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Våra bilder från Norsholmsleden

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Norsholmsleden

Boende nära Norsholmsleden

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

 • Kapten Billes, Vandrarhem vid Göta kanal med restaurant, café, bastuflotte, kanoter och massa mer. 1.2 km (Vandrarhem)
 • Brådtom Slusscafé och Stugor, Stugor och Sommarcafé vid en av Göta kanals lugnaste och finaste sträckor. . 4.3 km (Stuga)
 • Klefstad Gård, Lantligt boende som passar bra för par på slätten utanför Linköping. 10.7 km (Bed and Breakfast)
 • Pronova Hotell & Vandrarhem, Vandrarhem vid Norrköping härliga promenad längs Motala Ström, nära till universitetet och allt i industrilandskapet. 15.1 km (Hotell, Vandrarhem)
 • Hotell Nordic, Prisvärt hotell med egen SPA-avdelning nära Norrköping centrum och järnvägsstation. 15.6 km (Hotell)
 • Hotell Drott, Plånboksvänligt hotell nära Norrköpings industrilandskap och universitet, samt centrum. 15.6 km (Hotell)
 • Best Western Princess Hotel, Centralt beläget hotell väldigt nära Norrköpings vackra industrilandskap och Louis De Geer Konsert & Kongress. 15.7 km (Hotell)
 • Best Guest Vandrarhem, Billigare vandrarhem mitt i centrala Norrköping. 15.7 km (Vandrarhem)
 • Centric Hotel, Bra läge vid Strömparken och Motala ström, mitt mellan Norrköpings resecentrum och industrilandskapet. 15.8 km (Hotell)
 • ProfilHotels President, Hotellet bredvid Norrköpings teater och ett stenkast från resecentrum, centrum och industrilandskapet. 15.8 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
tisdag 23 juli kl 1321°CKlart
onsdag 24 juli kl 1122.8°CLätt regn
torsdag 25 juli kl 1120.5°CHalvklart
fredag 26 juli kl 1221.4°CVäxlande molnighet
lördag 27 juli kl 1223.5°CMulet
söndag 28 juli kl 1221.1°CKlart
måndag 29 juli kl 1220.6°CNästan klart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

2 svar till ”Norsholmsleden”

 1. Profilbild för Nala
  Nala

  Parkeringen nära Munkeboda är fortfarande oönskat, vi skickades därifrån sist (även om det fanns kvar på infotavlan, att man borde kunna parkera där).
  Blev hänvisad till parkeringsplatsen lite längre norut, 58.51863576851998, 15.965468602467428.

  1. Profilbild för Thobias Romu

   Tack för uppdateringen. Vi blev dirigerade till samma plats när vi var där första gången. Jag lägger till den som en av parkeringarna i vår karta.

   Synd att officiell info inte ändrats efter flera år.

   Hoppas att ni fick en trevlig promenad 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *