Tångestad fornborg

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Tångestad fornborg

Tångstad fornborg är en av regionens största och den äldsta av borgruinerna längs Norshomsleden. Det är en ovanlig järnåldersborg i den bemärkelsen att det troligen var en boplats snarare än en ren befästning. Idag är det en underbar plats med fin utsikt över sjön Roxen som verkligen bjuder in till att utforska alla småstigar och njuta v naturen.

Det är få platser vi besökt som gett oss så starka känslor av att röra oss i marker där folk levde sina liv för tusen år sedan. Varför är svårt att sätta fingret på, men det han nog att göra med kombinationen av mjuka mossor, orörd skog, rester av murverk och mysiga stigar som känns väl ingådda.

Vi har besökt många fornborgar nu, och det här är en av de vi rekommenderar att besöka allra mest. De främsta skälen är att det går att se spåren efter livet här även för oss lekmän, samt att Tångstad fornborg är är relativt lättillgänglig och bjuder på utsikt och fin natur

Om Tångstad fornborg och dess historia

Tångstad fornborg är belägen vid Motala ströms utlopp ur sjön Roxen och har anor från yngre järnåldern (cirka 500 – 1050 e.Kr.). Det är rätt lite som är känt från den här perioden av vår historia, men de många fornborgar som finns spridda över landet tyder på att det var en rätt orolig tid.

En detalj som sticker ut i Tångstad fornborg är att det snarare verkar ha varit en boplats än ett rent försvarsverk. Många andra fornborgar är betydligt mindre och var troligen mer av en tillflyktsort för de som levde i landskapet runt om borgen.

Fornborgens konstruktionen inkluderade upp till tredubbla murar, husgrunder och åkermark inom dess murar. Den fysiska strukturen av fornborgen är fortfarande synlig idag genom de imponerande stenvallarna som når upp till två meter i höjd. I öster stärks försvarsverken av en extra vall. Denna struktur av murar och befästningar talar om en tid då försvar av bosättningar var en central del av livet.

Undersökningar som utfördes 1963 avslöjade två husgrunder inom borgområdet. Fynden från dessa utgrävningar bekräftar att platsen var bebodd under längre perioder och att invånarna engagerade sig i typiska järnåldersaktiviteter som djurskötsel, matlagning, vävning och smide. Dessa fynd pekar på att dagligt liv och rutiner var centrala för de som bodde här.

Det är möjligt att Tångstad fornborg ingick i en kedja av försvarsverk tillsammans med fornborgarna Göten och Snaveborg, vilka tillsammans kunde hålla ett öga på hela Roxen.

Läs gärna mer borgen på Länsstyrelsens hemsida.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Våra bilder från Tångstad Fronborg

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Tångestad fornborg

Boende nära Tångestad fornborg

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Kapten Billes, Vandrarhem vid Göta kanal med restaurant, café, bastuflotte, kanoter och massa mer. 1.5 km (Vandrarhem)
  • Brådtom Slusscafé och Stugor, Stugor och Sommarcafé vid en av Göta kanals lugnaste och finaste sträckor. . 4.6 km (Stuga)
  • The Lamp Hotel & Spa, Lyxigt boutiquehotell med underjordiskt SPA mitt i gamla Norrköping, de lär ha Östergötlands bästa frukost. 16.1 km (Hotell)
  • Elite Grand Hotel, Norrköping, Centralt beläget hotell vid vattnet i Gamla Norrköping, härifrån är det nära till Resecentrum, shopping, kultur och museum. 16.1 km (Hotell)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 16.2 km (Hotell)
  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 16.8 km (Hotell)
  • Thorstorps Gård B&B, Mysigt Bed and Breakfast utanför Söderköping. . 19.1 km (Bed and Breakfast)
  • Sandviks familjecamping, Fint belägen camping med ställplatser, stugor och tältplatser vid stora grönytor, sandstrand restaurang m.m. 19.4 km (Camping, Stuga)
  • Quality Hotel The Box, Linköpings enda SPA-hotell. Ett perfekt hotell för hemestern med sitt 600 kvm stora SPA och trevliga restaurang. 20.1 km (Hotell)
  • Skeppsdockans Camping & Vandrarhem, Ett vandrarhem och camping strax utanför Söderköping och precis vid Göta kanal . 20.6 km (Camping, Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 07 december kl 12-1.3°CLätt snöfall
fredag 08 december kl 12-0.5°CMulet
lördag 09 december kl 120.3°CLätt snöfall
söndag 10 december kl 121.8°CMulet
måndag 11 december kl 121.6°CMulet
tisdag 12 december kl 120.1°CMåttligt snöfall
onsdag 13 december kl 12-2.2°CMulet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *