Bjänleden

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Bjänleden

Utsikt längs Bjänleden

Söker du en vandringstur rik på kultur och historia i Linköpings närhet? Då kan Bjänleden vara ett perfekt val för dig. Leden erbjuder en 8 km lång promenad genom djupa skogar och historiska landskap, med start vid Bjäsäter kvarn. Museet vid startpunkten tar dig tillbaka till 1800-talet och ger en inblick i livet på landet. Under vandringen följer du stigar som använts sedan medeltiden, vilket gör upplevelsen unik och informativ. Längs vägen finns även en grillplats, perfekt för en paus med utsikt.

Även om vissa historiska byggnader inte finns kvar, kompenserar den rika historien och den natursköna miljön. Men var beredd på att vissa delar av leden kan vara snåriga, och långbyxor rekommenderas för skydd. Det är en lättillgänglig led som inte kräver speciella förberedelser, även om en papperskarta för 25 kr kan berika din upplevelse ytterligare.

Grillplatsen längs Bjänleden

För mer detaljerad information och tips för din vandring längs Bjänleden, besök vår fullständiga guide här. Där skriver vi om vad vi tyckte var bra och dåligt. Oavsett om du är ute efter en lugn dag i naturen eller en historisk utforskning, är Bjänleden väl värd ett besök.

Tips till dig som vill vandra Bjänleden

Att vandra Bjänleden kräver inga speciella förberedelser eller utrustning, men här kommer några tips som kan göra din vandring mer givande:

 • Köp en karta. De kostar bara 25 kr i skrivandets stund och foldern innehåller mycket information om platser och stigar. Även om måna torp är rivna eller sommarbostäder så ger informationen i kartan en extra krydda åt vandringen
 • Ta lite tid till att kolla in Bjäsäter kvarn muséet
 • Vissa partier är rätt snåriga och tätbevuxna. Långbyxor är att rekommendera
 • Ta med gott om vatten. Det kanske är ett generellt råd, men alltid ett bra råd
 • Efter ca 3,5 km finns det en grillplats. Så glöm inte att ta med det du behöver för att göra upp en eld om du vill grilla. När jag var där så fanns det gott om ved vid grillplatsen

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Våra bilder från Bjänleden

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Bjänleden

Boende nära Bjänleden

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

 • Sandviks familjecamping, Fint belägen camping med ställplatser, stugor och tältplatser vid stora grönytor, sandstrand restaurang m.m. 2.7 km (Camping, Stuga)
 • Vreta Kloster Golfklubb, Vid golfklubben fins det stugor nära en restaurang, 3 golfbanor och grillmöjligheter. 6.0 km (Stuga)
 • Ljungsbro Vandrarhem, Vandrarhem 100 meter från Göta kanal där du får tillgång till bastu, gym och pool på Ljungsbro fritidscenter. 8.7 km (Vandrarhem)
 • Bergs Slussar Vandrarhem & Stugor, Fint beläget vandrarhem och stugor runt gästhamnen vid bergs slussar. 9.3 km (Stuga, Vandrarhem)
 • GoGlampingSweden, Mysiga glampingtält där fåren betar utanför och med utsikt över bergs slussar. 9.4 km (Glamping)
 • Sörby Glamping, Sommarglamping vid Göta kanal mellan Linköping och Borensberg. 15.3 km (Glamping)
 • Quality Hotel The Box, Linköpings enda SPA-hotell. Ett perfekt hotell för hemestern med sitt 600 kvm stora SPA och trevliga restaurang. 16.3 km (Hotell)
 • Scandic Frimurarehotellet, 150 meter från resecentrum och på samma gata som Konsert och Kongress, gångavstånd till centrum och resten av Linköping är en buss bort. 16.5 km (Hotell)
 • Scandic Linköping City, Trevligt Scandichotell vid Stångåpromenaden, en kortare promenad från Resecentrum, centrum, Saab Arena och mittemot lyxiga restaurangen Stångs magasin. 16.8 km (Hotell)
 • Elite Stora Hotellet Linköping, Ett av Linköpings finaste hotell som ligger mitt i centrum med bra restaurang och bar. 16.9 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
tisdag 16 april kl 117.9°CVäxlande molnighet
onsdag 17 april kl 118.3°CNästan klart
torsdag 18 april kl 114.5°CMulet
fredag 19 april kl 125.2°CVäxlande molnighet
lördag 20 april kl 127.6°CMulet
söndag 21 april kl 123.7°CMulet
måndag 22 april kl 127.9°CNästan klart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *