Åls stenhus

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Åls stenhus

Åls stenhus är en ruin av en medeltida borg vid sjön Roxens norra strand. Borgen var sätesgård för ätten Gren, som på 1500-talet övergav borgen för det som kom att bli Grensholm slott.

Kort om Åls stenhus och dess historia

Åls stenhus, även refererat till som Aal, är en borgruin från 1400-talet i Vånga socken vid den norra stranden av sjön Roxen i Östergötland. Kullen med de branta klipporna domineras av den imponerande borgruinen som stått som vittne till Sveriges förflutna, sträckande sig från unionsstrider till adelns maktkamper.

Historien om Åls stenhus tar sin början i det tidiga 1400-talet när det tjänade som sätesgård för Sten Haraldsson Gren. Under denna period var Sverige en del av en union med Danmark-Norge, en tid som kantades av inre stridigheter och skiftande lojaliteter bland den svenska adeln. Åls stenhus var en scen för denna turbulens, speciellt noterbar när Magnus Gren, Sten Haraldssons son och en medlem av riksrådet, bytte sida i den politiska konflikten och stödde danskarna.

Under 1500-talet genomgick Åls stenhus betydande förändringar. Gården flyttades från sin ursprungliga plats till där Grensholms egendom nu står, vilket även innebar ett namnbyte för egendomen. Den arkitektoniska strukturen på den nya platsen inkluderar ett kapell som utgör delar av den omstrukturerade byggnaden från samma århundrade. Denna tid markerade inte bara en fysisk omlokalisering av gården utan också en fortsättning på den adeliga traditionen och förvaltningen av egendomen.

Arkeologiska insatser under 1900-talet har gett insikter i stenhusets ursprungliga utformning. Bottenvåningen är delvis bevarad och visar upp en uppdelning i två huvudrum, med indikationer på att det västra rummet kanske var ytterligare delat. Detta ger en uppfattning om borgens storhet och dess funktionella utrymmen under medeltiden. En särskild del av byggnaden, en flygel i nordväst, är nu bara representerad av en ensam murrest.

Utsikten över sjön Roxen från 1400-tals ruinen Åls stenhus

Åls stenhus ansågs vara en försvarsanläggning, strategiskt placerad på en höjd på en udde vid Roxen. Dess läge och konstruktion tyder på att det var designat för att erbjuda skydd och säkerhet under osäkra tider. Vid ett räfsteting år 1413 bekräftades borgen att vara en frälsegård, vilket betyder att den var en privat ägodel och inte underställd kronan.

Trots att inga direkta strider är dokumenterade vid Åls stenhus, återspeglar dess historia en epok då fejder och territoriella tvister var vanliga bland den svenska adeln. C.F. Broocman, i sin ”Beskrivning öfwer Östergötland” från 1700-talet, beskriver hur adeln under sådana tider sökte tillflykt i sina högt belägna slott.

I modern tid har Åls stenhus fått ny uppmärksamhet genom vård- och restaurerings-program. År 1995 genomfördes en omfattande restaurering. Främst märks den på den murade ingången som gör det möjligt att lätt och säkert ta sig in i ruinen.

Länsstyrelsens video om ruinerna Stensö och Åls stenhus

Historien om Åls stenhus är en bit in i videon.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Bilder från Åls stenhus

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Åls stenhus

Boende nära Åls stenhus

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Kapten Billes, Vandrarhem vid Göta kanal med restaurant, café, bastuflotte, kanoter och massa mer. 9.4 km (Vandrarhem)
  • Sandviks familjecamping, Fint belägen camping med ställplatser, stugor och tältplatser vid stora grönytor, sandstrand restaurang m.m. 11.4 km (Camping, Stuga)
  • Klefstad Gård, Lantligt boende som passar bra för par på slätten utanför Linköping. 12.4 km (Bed and Breakfast)
  • Brådtom Slusscafé och Stugor, Stugor och Sommarcafé vid en av Göta kanals lugnaste och finaste sträckor. . 12.6 km (Stuga)
  • Quality Hotel The Box, Linköpings enda SPA-hotell. Ett perfekt hotell för hemestern med sitt 600 kvm stora SPA och trevliga restaurang. 14.7 km (Hotell)
  • Scandic Linköping City, Trevligt Scandichotell vid Stångåpromenaden, en kortare promenad från Resecentrum, centrum, Saab Arena och mittemot lyxiga restaurangen Stångs magasin. 16.2 km (Hotell)
  • Scandic Frimurarehotellet, 150 meter från resecentrum och på samma gata som Konsert och Kongress, gångavstånd till centrum och resten av Linköping är en buss bort. 16.5 km (Hotell)
  • Elite Stora Hotellet Linköping, Ett av Linköpings finaste hotell som ligger mitt i centrum med bra restaurang och bar. 16.8 km (Hotell)
  • GoGlampingSweden, Mysiga glampingtält där fåren betar utanför och med utsikt över bergs slussar. 16.8 km (Glamping)
  • Bergs Slussar Vandrarhem & Stugor, Fint beläget vandrarhem och stugor runt gästhamnen vid bergs slussar. 17.1 km (Stuga, Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
söndag 19 maj kl 1123°CKlart
måndag 20 maj kl 1118.5°CKlart
tisdag 21 maj kl 1219.3°CKlart
onsdag 22 maj kl 1218.1°CKlart
torsdag 23 maj kl 1219.6°CKlart
fredag 24 maj kl 1221.6°CNästan klart
lördag 25 maj kl 1222.6°CVäxlande molnighet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *