Åls stenhus

Typ av utflyktsmål:

Om Åls stenhus

Åls stenhus är en ruin av en medeltida borg vid sjön Roxens norra strand. Borgen var sätesgård för ätten Gren, som på 1500-talet övergav borgen för det som kom att bli Grensholm slott.

Det här är ett av våra favoritutflyktsmål som vi besöker någon gång per år, en lyx då bloggandet sätter press på att vi ska resa till nya platser.

Det som gör utflyktsmålet Åls Stenhus så bra är promenaden dit genom Grensholms fina ägor och utsikten över Roxen som du får från kullen ruinen ligger på. Till det är ruinen välbevarad nog för att det ska gå att få en bild över hur det kunnat se ut en gång i tiden.

Dessutom ligger Grensholmsbadet strax nedanför kullen med ruinen och där går det absolut att ta ett dopp eller slå sig ner en längre stund en härlig sommardag.

Passa också på att besöka självservicebutiken på Grensholm, där kan du köpa gårdens viltkött, bägare med glass och andra lokala varor.

Kort om Åls stenhus och dess historia

Åls stenhus, även refererat till som Aal, är en borgruin från 1400-talet i Vånga socken norr om sjön Roxen i Östergötland.

Åls härstammar från 1400-talet och tjänade som sätesgård för Sten Haraldsson Gren. Under denna period var Sverige en del av en union med Danmark-Norge, en orolig tid med inre stridigheter och skiftande lojaliteter bland den svenska adeln.

på 1500-talet flyttades gården från sin ursprungliga plats till där Grensholms herrgård nu står och egendommen bytte namn.

Bottenvåningen är delvis bevarad med en uppdelning i två huvudrum, med indikationer på att det västra rummet kanske var ytterligare delat.

Utsikten över sjön Roxen från 1400-tals ruinen Åls stenhus

Åls stenhus tros vara en försvarsanläggning, strategiskt placerad på en höjd på en udde vid Roxen. Vid ett räfsteting år 1413 bekräftades borgen att vara en frälsegård, vilket betyder att den var en privat ägodel och inte underställd kronan.

I modern tid har Åls stenhus fått ny uppmärksamhet genom vård- och restaurerings-program. År 1995 genomfördes en omfattande restaurering. Främst märks den på den murade ingången som gör det möjligt att lätt och säkert ta sig in i ruinen.

Länsstyrelsens video om ruinerna Stensö och Åls stenhus

Historien om Åls stenhus är en bit in i videon.

Bilder från Åls stenhus

Hitta till Åls stenhus
Visa på karta / Vägbeskrivning
Förslag på parkeringar:

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *