Tokorpleden

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Tokorpleden

Tokorp naturreservat

Två rundslingor genom de kalkrik betesmarken i Tokorp naturreservat som tillsammans blir runt 2 km. På ett krön finns det en utsiktsplats och rätt nära parkeringen finns det ett picknickbord att slå sig ner vid. Leden går mestadels på rätt lättvandrade stigar, så vi bedömer den som medelsvår att vandra.

Vi var själva här och vandrade en dag i tidig april och det var kanske lite tidigt på säsongen. Det var fortfarande en trevlig promenad och väl värd om du är i krokarna. Men om du åker längre så rekommenderar vi att åka under den gröna perioden eller när höstfärgerna har kommit.

När du ändå är i trakterna så rekommenderar vi att du stannar vid Bjäsäter kvarn som idag är ett museum och där Bjänleden startar, det är en längre led på ca 8 km förbi kulturhistoriska platser och som är mer avancerad att vandra.

Kort om Tokorp naturreservat

Tokorp naturreservat ligger i hjärtat av Bjärsätterdalgångens odlingslandskap, ett område av nationellt intresse för naturvården. Reservatets rika ekosystem är ett resultat av traditionellt bete utan gödsling, vilket har bevarat ett levande kulturarv. Intressant nog har slåtter återinförts i ekhagarna öster om vägen, vilket återskapar den historiska metoden för höskörd.

Reservatet är känt för sin mångfald av flora, med arter som ängsvädd, gökärt och den sällsynta finnögontrösten, som bara finns på ett fåtal platser i Sverige. Faunan inkluderar den starkt hotade trumgräshoppan, som är beroende av de varma torrbackarna och är vanligast i Östergötland. Bästa tiden att iaktta denna art är under sensommaren när hanarna utför sina flygningar, kända för deras röda vingar och distinkta ljud.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Några bilder från vår vandring kring Tokorp

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Tokorpleden

Boende nära Tokorpleden

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Sandviks familjecamping, Fint belägen camping med ställplatser, stugor och tältplatser vid stora grönytor, sandstrand restaurang m.m. 4.3 km (Camping, Stuga)
  • Vreta Kloster Golfklubb, Vid golfklubben fins det stugor nära en restaurang, 3 golfbanor och grillmöjligheter. 5.7 km (Stuga)
  • Ljungsbro Vandrarhem, Vandrarhem 100 meter från Göta kanal där du får tillgång till bastu, gym och pool på Ljungsbro fritidscenter. 8.7 km (Vandrarhem)
  • Bergs Slussar Vandrarhem & Stugor, Fint beläget vandrarhem och stugor runt gästhamnen vid bergs slussar. 9.8 km (Stuga, Vandrarhem)
  • GoGlampingSweden, Mysiga glampingtält där fåren betar utanför och med utsikt över bergs slussar. 9.8 km (Glamping)
  • Sörby Glamping, Sommarglamping vid Göta kanal mellan Linköping och Borensberg. 14.3 km (Glamping)
  • Glasbruket vandrarhemmet vid Göta kanal, Sommaröppet vandrarhem och café med Motala ström på ena sidan och Göta kanal på andra, nära kanalfår, vandring och kanot. 15.8 km (Glamping, Vandrarhem)
  • Göta hotell, Klassiskt hotell med verandan ut mot Göta kanal, nära vandring och mycket annat trevligt. Trevlig restaurant. . 16.9 km (Hotell)
  • Hotell Vik, Mysigt Borensberg-hotell med restaurang och café några meter från Motala ström och Göta kanal. 17.0 km (Hotell)
  • Quality Hotel The Box, Linköpings enda SPA-hotell. Ett perfekt hotell för hemestern med sitt 600 kvm stora SPA och trevliga restaurang. 17.5 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 18 maj kl 2116°CKlart
söndag 19 maj kl 1123.4°CKlart
måndag 20 maj kl 1118.4°CKlart
tisdag 21 maj kl 1220.2°CKlart
onsdag 22 maj kl 1219°CKlart
torsdag 23 maj kl 1220.9°CKlart
fredag 24 maj kl 1221.8°CNästan klart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *