Tokorpleden

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Tokorpleden

Tokorp naturreservat

Två rundslingor genom de kalkrik betesmarken i Tokorp naturreservat som tillsammans blir runt 2 km. På ett krön finns det en utsiktsplats och rätt nära parkeringen finns det ett picknickbord att slå sig ner vid. Leden går mestadels på rätt lättvandrade stigar, så vi bedömer den som medelsvår att vandra.

Vi var själva här och vandrade en dag i tidig april och det var kanske lite tidigt på säsongen. Det var fortfarande en trevlig promenad och väl värd om du är i krokarna. Men om du åker längre så rekommenderar vi att åka under den gröna perioden eller när höstfärgerna har kommit.

När du ändå är i trakterna så rekommenderar vi att du stannar vid Bjäsäter kvarn som idag är ett museum och där Bjänleden startar, det är en längre led på ca 8 km förbi kulturhistoriska platser och som är mer avancerad att vandra.

Kort om Tokorp naturreservat

Tokorp naturreservat ligger i hjärtat av Bjärsätterdalgångens odlingslandskap, ett område av nationellt intresse för naturvården. Reservatets rika ekosystem är ett resultat av traditionellt bete utan gödsling, vilket har bevarat ett levande kulturarv. Intressant nog har slåtter återinförts i ekhagarna öster om vägen, vilket återskapar den historiska metoden för höskörd.

Reservatet är känt för sin mångfald av flora, med arter som ängsvädd, gökärt och den sällsynta finnögontrösten, som bara finns på ett fåtal platser i Sverige. Faunan inkluderar den starkt hotade trumgräshoppan, som är beroende av de varma torrbackarna och är vanligast i Östergötland. Bästa tiden att iaktta denna art är under sensommaren när hanarna utför sina flygningar, kända för deras röda vingar och distinkta ljud.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Några bilder från vår vandring kring Tokorp

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Tokorpleden

Boende nära Tokorpleden

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Sandviks familjecamping, Fint belägen camping med ställplatser, stugor och tältplatser vid stora grönytor, sandstrand restaurang m.m. 4.3 km (Camping, Stuga)
  • Vreta Kloster Golfklubb, Vid golfklubben fins det stugor nära en restaurang, 3 golfbanor och grillmöjligheter. 5.7 km (Stuga)
  • Ljungsbro Vandrarhem, Vandrarhem 100 meter från Göta kanal där du får tillgång till bastu, gym och pool på Ljungsbro fritidscenter. 8.7 km (Vandrarhem)
  • Bergs Slussar Vandrarhem & Stugor, Fint beläget vandrarhem och stugor runt gästhamnen vid bergs slussar. 9.8 km (Stuga, Vandrarhem)
  • GoGlampingSweden, Mysiga glampingtält där fåren betar utanför och med utsikt över bergs slussar. 9.8 km (Glamping)
  • Sörby Glamping, Sommarglamping vid Göta kanal mellan Linköping och Borensberg. 14.3 km (Glamping)
  • Glasbruket vandrarhemmet vid Göta kanal, Sommaröppet vandrarhem och café med Motala ström på ena sidan och Göta kanal på andra, nära kanalfår, vandring och kanot. 15.8 km (Glamping, Vandrarhem)
  • Hotell Vik, Mysigt Borensberg-hotell med restaurang och café några meter från Motala ström och Göta kanal. 17.0 km (Hotell)
  • Quality Hotel The Box, Linköpings enda SPA-hotell. Ett perfekt hotell för hemestern med sitt 600 kvm stora SPA och trevliga restaurang. 17.5 km (Hotell)
  • Scandic Frimurarehotellet, 150 meter från resecentrum och på samma gata som Konsert och Kongress, gångavstånd till centrum och resten av Linköping är en buss bort. 17.6 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
onsdag 06 december kl 21-9.2°CMulet
torsdag 07 december kl 12-2.4°CLätt snöfall
fredag 08 december kl 12-0.4°CMulet
lördag 09 december kl 120.3°CMulet
söndag 10 december kl 122.1°CMulet
måndag 11 december kl 121.2°CMåttligt regn
tisdag 12 december kl 12-0°CLätt regn

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *