Munkeboda borgruin och Slottsholmarna

Typ av utflyktsmål:

Hitta hit:

Vägbeskrivning Google Map
Dela gärna på:

Om Munkeboda borgruin och Slottsholmarna

Ruinerna efter biskopsborgen Munkeboda ligger ute på en holme i vad som idag är sankängen. På sommaren går det kor och betar i ängen och det går spångar längs de sanka delarna. Ruinen ligger längs Norsholmsleden som tar dig förbi tre borgruiner!

Vi har varit här några gånger och det är en mysig promenad under större delen av året. Inte minst är det fint under hösten då den varierande skogen runt Norsholms naturreservat och led växlar om i sprakande gula, röda och gröna nyanser.

Kort fakta om Munkeboda och Slottsholmarna

Det är väldigt lite vi faktiskt vet om borgarna längs Norsholmsleden, men Munkeboda är den mest välkända av dem.

Munkeboda borgruin är belägna på Slottsholmarna i sankängarna där man tror att det förr omringades av öppet vatten. Slottsholmarnas två holmar som är förbundna av en gammal stenläggning.

På den norra Slottsholmen finns resterna av vad vi idag tror är Munkeboda, ett forntida stenhus som finns omskrivet i texter från 1300-talet. Ruinerna, med sina tjocka gråstensmurar och inslag av tegel. Trots att stenhuset idag endast är en ruinfasad, tyder avbildningar på att byggnaden en gång i tiden hade minst tre våningar. Väster om dessa imponerande murar ligger rester av en byggnadstillbyggnad, medan norr om dem finns spår av träbyggnader som nu bara syns som grundfragment och täckta med torv.

Munkeboda, som möjligtvis är denna ruins ursprungliga identitet, nämns i dokument från 1300-talet där en fånge omtalas på ”Munkeboda hus”. Området är också känt från 1500-talet då gårdsnamnet Noor omnämns i biskop Hans Brasks brevväxling.

Utgrävningar av husgrunden norr om ruinen har visat att den som levde där hade hög status. Detta tidigare hus, som sannolikt var timrat med trägolv, hade glasade fönster och ett tegeltak. Inuti har man funnit aristokratiska föremål såsom skärvor av importerade glasbägare, en schackpjäs av ben. Dessa fynd tillsammans med fem mynt vid spisen stärker visar att huset var i bruk under senare delen av 1400-talet.

På den södra holmen har man även funnit en gammal smedja med ässjor och byggnadsrester med tegelgolv, som tillför djup till berättelsen om Slottsholmarnas förgångna liv.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Våra foton från Munkeboda och Slottsholmarna

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Munkeboda borgruin och Slottsholmarna

Boende nära Munkeboda borgruin och Slottsholmarna

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Kapten Billes, Vandrarhem vid Göta kanal med restaurant, café, bastuflotte, kanoter och massa mer. 649 m (Vandrarhem)
  • Brådtom Slusscafé och Stugor, Stugor och Sommarcafé vid en av Göta kanals lugnaste och finaste sträckor. . 3.7 km (Stuga)
  • The Lamp Hotel & Spa, Lyxigt boutiquehotell med underjordiskt SPA mitt i gamla Norrköping, de lär ha Östergötlands bästa frukost. 15.5 km (Hotell)
  • Elite Grand Hotel, Norrköping, Centralt beläget hotell vid vattnet i Gamla Norrköping, härifrån är det nära till Resecentrum, shopping, kultur och museum. 15.5 km (Hotell)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 15.6 km (Hotell)
  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 16.3 km (Hotell)
  • Thorstorps Gård B&B, Mysigt Bed and Breakfast utanför Söderköping. . 18.2 km (Bed and Breakfast)
  • Skeppsdockans Camping & Vandrarhem, Ett vandrarhem och camping strax utanför Söderköping och precis vid Göta kanal . 19.7 km (Camping, Vandrarhem)
  • Sandviks familjecamping, Fint belägen camping med ställplatser, stugor och tältplatser vid stora grönytor, sandstrand restaurang m.m. 20.3 km (Camping, Stuga)
  • Quality Hotel The Box, Linköpings enda SPA-hotell. Ett perfekt hotell för hemestern med sitt 600 kvm stora SPA och trevliga restaurang. 20.8 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 07 december kl 12-1.3°CLätt snöfall
fredag 08 december kl 12-0.5°CMulet
lördag 09 december kl 120.3°CLätt snöfall
söndag 10 december kl 121.8°CMulet
måndag 11 december kl 121.6°CMulet
tisdag 12 december kl 120.1°CMåttligt snöfall
onsdag 13 december kl 12-2.2°CMulet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *