Munkeboda borgruin och Slottsholmarna

Typ av utflyktsmål:

Hitta hit:

Vägbeskrivning Google Map
Dela gärna på:

Om Munkeboda borgruin och Slottsholmarna

Ruinerna efter biskopsborgen Munkeboda ligger ute på en holme i vad som idag är sankängen. På sommaren går det kor och betar i ängen och det går spångar längs de sanka delarna. Ruinen ligger längs Norsholmsleden som tar dig förbi tre borgruiner!

Vi har varit här några gånger och det är en mysig promenad under större delen av året. Inte minst är det fint under hösten då den varierande skogen runt Norsholms naturreservat och led växlar om i sprakande gula, röda och gröna nyanser.

Kort fakta om Munkeboda och Slottsholmarna

Det är väldigt lite vi faktiskt vet om borgarna längs Norsholmsleden, men Munkeboda är den mest välkända av dem.

Munkeboda borgruin är belägna på Slottsholmarna i sankängarna där man tror att det förr omringades av öppet vatten. Slottsholmarnas två holmar som är förbundna av en gammal stenläggning.

På den norra Slottsholmen finns resterna av vad vi idag tror är Munkeboda, ett forntida stenhus som finns omskrivet i texter från 1300-talet. Ruinerna, med sina tjocka gråstensmurar och inslag av tegel. Trots att stenhuset idag endast är en ruinfasad, tyder avbildningar på att byggnaden en gång i tiden hade minst tre våningar. Väster om dessa imponerande murar ligger rester av en byggnadstillbyggnad, medan norr om dem finns spår av träbyggnader som nu bara syns som grundfragment och täckta med torv.

Munkeboda, som möjligtvis är denna ruins ursprungliga identitet, nämns i dokument från 1300-talet där en fånge omtalas på ”Munkeboda hus”. Området är också känt från 1500-talet då gårdsnamnet Noor omnämns i biskop Hans Brasks brevväxling.

Utgrävningar av husgrunden norr om ruinen har visat att den som levde där hade hög status. Detta tidigare hus, som sannolikt var timrat med trägolv, hade glasade fönster och ett tegeltak. Inuti har man funnit aristokratiska föremål såsom skärvor av importerade glasbägare, en schackpjäs av ben. Dessa fynd tillsammans med fem mynt vid spisen stärker visar att huset var i bruk under senare delen av 1400-talet.

På den södra holmen har man även funnit en gammal smedja med ässjor och byggnadsrester med tegelgolv, som tillför djup till berättelsen om Slottsholmarnas förgångna liv.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Våra foton från Munkeboda och Slottsholmarna

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Munkeboda borgruin och Slottsholmarna

Boende nära Munkeboda borgruin och Slottsholmarna

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Kapten Billes, Vandrarhem vid Göta kanal med restaurant, café, bastuflotte, kanoter och massa mer. 649 m (Vandrarhem)
  • Brådtom Slusscafé och Stugor, Stugor och Sommarcafé vid en av Göta kanals lugnaste och finaste sträckor. . 3.7 km (Stuga)
  • Pronova Hotell & Vandrarhem, Vandrarhem vid Norrköping härliga promenad längs Motala Ström, nära till universitetet och allt i industrilandskapet. 14.6 km (Hotell, Vandrarhem)
  • Hotell Nordic, Prisvärt hotell med egen SPA-avdelning nära Norrköping centrum och järnvägsstation. 15.1 km (Hotell)
  • Hotell Drott, Plånboksvänligt hotell nära Norrköpings industrilandskap och universitet, samt centrum. 15.1 km (Hotell)
  • Best Western Princess Hotel, Centralt beläget hotell väldigt nära Norrköpings vackra industrilandskap och Louis De Geer Konsert & Kongress. 15.2 km (Hotell)
  • Best Guest Vandrarhem, Billigare vandrarhem mitt i centrala Norrköping. 15.2 km (Vandrarhem)
  • Centric Hotel, Bra läge vid Strömparken och Motala ström, mitt mellan Norrköpings resecentrum och industrilandskapet. 15.3 km (Hotell)
  • ProfilHotels President, Hotellet bredvid Norrköpings teater och ett stenkast från resecentrum, centrum och industrilandskapet. 15.4 km (Hotell)
  • The Lamp Hotel & Spa, Lyxigt boutiquehotell med underjordiskt SPA mitt i gamla Norrköping, de lär ha Östergötlands bästa frukost. 15.5 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
tisdag 16 april kl 117.9°CVäxlande molnighet
onsdag 17 april kl 117.8°CNästan klart
torsdag 18 april kl 115.1°CHalvklart
fredag 19 april kl 125.5°CHalvklart
lördag 20 april kl 127.6°CHalvklart
söndag 21 april kl 123.7°CLätt regn
måndag 22 april kl 128°CNästan klart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *