Munkeboda borgruin och Slottsholmarna

Ruinerna efter biskopsborgen Munkeboda ligger ute på en holme i vad som idag är sankängen. På sommaren går det kor och betar i ängen och det går spångar längs de sanka delarna. Ruinen ligger längs Norsholmsleden som tar dig förbi tre borgruiner!
Vi har varit här några gånger och det är en mysig promenad under större delen av året. Inte minst är det fint under hösten då den varierande skogen runt Norsholms naturreservat och led växlar om i sprakande gula, röda och gröna nyanser.

Kort fakta om Munkeboda och Slottsholmarna
Det är väldigt lite vi faktiskt vet om borgarna längs Norsholmsleden, men Munkeboda är den mest välkända av dem.
Munkeboda borgruin är belägna på Slottsholmarna i sankängarna där man tror att det förr omringades av öppet vatten. Slottsholmarnas två holmar som är förbundna av en gammal stenläggning.
På den norra Slottsholmen finns resterna av vad vi idag tror är Munkeboda, ett forntida stenhus som finns omskrivet i texter från 1300-talet. Ruinerna, med sina tjocka gråstensmurar och inslag av tegel. Trots att stenhuset idag endast är en ruinfasad, tyder avbildningar på att byggnaden en gång i tiden hade minst tre våningar. Väster om dessa imponerande murar ligger rester av en byggnadstillbyggnad, medan norr om dem finns spår av träbyggnader som nu bara syns som grundfragment och täckta med torv.

Munkeboda, som möjligtvis är denna ruins ursprungliga identitet, nämns i dokument frĂĄn 1300-talet där en fĂĄnge omtalas pĂĄ ”Munkeboda hus”. OmrĂĄdet är ocksĂĄ känt frĂĄn 1500-talet dĂĄ gĂĄrdsnamnet Noor omnämns i biskop Hans Brasks brevväxling.
Utgrävningar av husgrunden norr om ruinen har visat att den som levde där hade hög status. Detta tidigare hus, som sannolikt var timrat med trägolv, hade glasade fönster och ett tegeltak. Inuti har man funnit aristokratiska föremål såsom skärvor av importerade glasbägare, en schackpjäs av ben. Dessa fynd tillsammans med fem mynt vid spisen stärker visar att huset var i bruk under senare delen av 1400-talet.
På den södra holmen har man även funnit en gammal smedja med ässjor och byggnadsrester med tegelgolv, som tillför djup till berättelsen om Slottsholmarnas förgångna liv.
VĂĄra foton frĂĄn Munkeboda och Slottsholmarna
Visa på karta / Vägbeskrivning
Förslag på parkeringar:
- Parkering nära Tångestad fornborg: Visa på karta / Vägbeskrivning
Kommentarer och frĂĄgor
Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:
Lämna ett svar