Reva runsten och gravfält

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Reva runsten och gravfält

Gravfältet i Reva är en fascinerande plats fylld med historiska fornlämningar. Det är beläget vid en oskiftad by med en bevarad bygata och en gammal storgård. Fältet innehåller en mängd olika typer av gravar samt en mystisk runsten, och ger en inblick i hur människor i Reva en gång i tiden begravde sina döda.

Varierande Typer av Fornlämningar

Gravfältet omfattar totalt tjugo fornlämningar, inklusive nio högar, nio runda stensättningar och två treuddar. Dessa gravar användes för begravningar för ungefär 1 000-1 500 år sedan, under yngre järnålder.

Detaljer om Högarna

Högarna på fältet varierar i storlek, med diametrar mellan 7 och 14 meter. En av de större högarna har ett gravklot på sig. Den mest framträdande högen är över 2 meter hög och har en djup grop, som kan vara ett tecken på att den har plundrats.

Stensättningarna

De runda stensättningarna har en diameter på 5-7 meter. Dessa är flacka gravar markerade med stenar, ibland i endast ett eller ett fåtal lager. Intressant nog är några av stensättningarna delvis täckta av en gammal stengärdesgård.

Treuddarna

Två treuddar, tresidiga stensättningar med insvängda sidor, finns också på gravfältet. Dessa är stora, med sidor som mäter 18-20 meter. En av dem har en mittsten som eventuellt en gång har varit upprest. Det är oklart hur treuddarna ska tolkas, eftersom liknande formationer på andra gravfält inte har innehållit några gravar. Detta leder till spekulationer om att de kan vara rituella platser eller minnesplatser.

Runstenen

En runsten, som hittades före mitten av 1800-talet i stenfoten till Törnevalla kyrktorn, har också en plats på gravfältet. Den blev flyttad till sin nuvarande plats på fältet år 1889. Var stenen ursprungligen stod innan den användes som byggnadsmaterial för kyrkan, som byggdes 1816-1817, är okänt. Stenen är dekorerad med en enkel runslinga formad som en orm och bär inskriften: ”Önd reste denna sten efter Danske, fader sin, en god bonde”.

Läs mer om platsen hos Länsstyrelsen Östergötland eller hos Svenska Kyrkan.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Just nu har vi problem med kartan, om makrörerna inta laddar, testa att ladda om sidan. Vi arbetar på att fixa det här så snart som möjligt.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Reva runsten och gravfält

Boende nära Reva runsten och gravfält

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Klefstad Gård, Lantligt boende som passar bra för par på slätten utanför Linköping. 5.1 km (Bed and Breakfast)
  • Kapten Billes, Vandrarhem vid Göta kanal med restaurant, café, bastuflotte, kanoter och massa mer. 10.3 km (Vandrarhem)
  • Quality Hotel The Box, Linköpings enda SPA-hotell. Ett perfekt hotell för hemestern med sitt 600 kvm stora SPA och trevliga restaurang. 10.9 km (Hotell)
  • Scandic Linköping City, Trevligt Scandichotell vid Stångåpromenaden, en kortare promenad från Resecentrum, centrum, Saab Arena och mittemot lyxiga restaurangen Stångs magasin. 12.6 km (Hotell)
  • Scandic Frimurarehotellet, 150 meter från resecentrum och på samma gata som Konsert och Kongress, gångavstånd till centrum och resten av Linköping är en buss bort. 13.0 km (Hotell)
  • Brådtom Slusscafé och Stugor, Stugor och Sommarcafé vid en av Göta kanals lugnaste och finaste sträckor. . 13.1 km (Stuga)
  • Elite Stora Hotellet Linköping, Ett av Linköpings finaste hotell som ligger mitt i centrum med bra restaurang och bar. 13.2 km (Hotell)
  • Clarion Collection Hotel Slottsparken, Centralt hotell med bad och bastu på taket. 13.6 km (Hotell)
  • Hilma Winblads Bed & Breakfast, Härligt B&B i restaurerade 1800-tals hus mitt i Gamla Linköping, antagligen centrala Linköpings mysigaste boende. 15.2 km (Bed and Breakfast)
  • Valla Vandrarhem, Modernt vandrarhem i anrika Valla gård mitt bland museum, djur, Linköpings största lekplats och mycket mer för hela familjen. Öppet på sommaren. 15.7 km (Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 25 maj kl 1121.1°CVäxlande molnighet
söndag 26 maj kl 1121.3°CKlart
måndag 27 maj kl 1121.6°CLätta regnskurar
tisdag 28 maj kl 1224.3°CMulet
onsdag 29 maj kl 1220.2°CNästan klart
torsdag 30 maj kl 1222°CHalvklart
fredag 31 maj kl 1221°CMåttligt regn

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *