Henriksborgen

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Henriksborgen

Ruinerna av den så kallade Henriksborgen är ytterligare en av de mystiska borgarna längs Norsholmsleden. Vad den hette och användes till är okänt, men troligen brändes den ner av Sten Stures trupper i slutet av 1400-talet.

Vi var här en ”härlig” höstdag med varierande sol och regn under en underbar tur mellan Norsholms borgruiner. Det kändes väldigt speciellt att komma nära ruinen och se resterna av en mur och sedan ta sig upp för den sista branten till platån där grunderna finns.

Uppe vid borgruinen är det rätt platt och det måste ha funnits en örtagård här en gång i tiden för det första som slog oss var den annorlunda vegetation och doften av olika örter som brukade odlas förr. De två husgrunderna är väl synliga och det finns picknick-bord att slå sig ner på. Runt höjden finns det mer att upptäcka, främst de gamla murarna men också fler grunder och spår av bebyggelse.

Borgruinen är helt klart värt ett besök, framförallt om du gillar att vandra runt bland ruiner och hitta spår. Även om ruinen ligger på en höjd så är träden runt höga och utsikten inte den bästa, och svaga ljud från E4:an slår genom. Det är fortfarande en härlig plats att slå sig ner och vila eller äta något, men för en längre paus så rekommenderar vi Tångestad fornborg. Vid fornborgen finns inga bord, men det finns en härlig utsikt över Roxen.

Stigen upp till ruinerna av Henriksborgen

Kort fakta om Henriksborgen

Ruinerna av Henriksborgen ligger på en imponerande hög bergknalle med branta sidor cirka 700 meter sydöst om Tångstad fornborg, och ca 350 meter från ruinen av Munkeboda. På detta strategiskt placerade berg finns rester av murar efter två stenhus. Dessa strukturer av gråsten uppvisar tydliga tecken på brandskador och fragment av tegel och murbruk är synliga. Borgen är förstärkt av ringmurar på dess sydöstra och nordvästra sidor, och utöver detta kan man i landskapet se lämningar efter yttre vallar och murar.

Vad borgen hette på 1400-talet är okänt. Namngivningen ”Henriksborgen” kommer från biskop Henrik Tidemansson, som troligtvis beordrade konstruktionen under det sena 1400-talet. Borgen, som uppfattats som ett imponerande ”örnnäste” med omfattande utsikt, antas ha varit inspirerad av tyska förebilder för att agera som en riddarborg. Denna teori har dock mötts med viss skepticism, eftersom höjdborgar ansågs vara föråldrade vid den tiden. Användningen av tegel i konstruktionen, ett material som inte var vanligt i Östergötland före 1200-talets mitt, tillför en ytterligare dimension till borgens historia.

Trots avsaknaden av direkta medeltida dokument som kopplar biskop Henrik till Henriksborgen, finns historiska källor som nämner att alla biskopens borgar förstördes år 1497 under attackerna av Sten Stures trupper. Det faktum att Henriksborgen har varit med om en brand så intensiv att tegelstenarna smält, ger vikt till dessa uppgifter.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Våra foton från Henriksborgen

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Henriksborgen

Boende nära Henriksborgen

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Kapten Billes, Vandrarhem vid Göta kanal med restaurant, café, bastuflotte, kanoter och massa mer. 808 m (Vandrarhem)
  • Brådtom Slusscafé och Stugor, Stugor och Sommarcafé vid en av Göta kanals lugnaste och finaste sträckor. . 4.0 km (Stuga)
  • Klefstad Gård, Lantligt boende som passar bra för par på slätten utanför Linköping. 10.7 km (Bed and Breakfast)
  • Pronova Hotell & Vandrarhem, Vandrarhem vid Norrköping härliga promenad längs Motala Ström, nära till universitetet och allt i industrilandskapet. 14.9 km (Hotell, Vandrarhem)
  • Hotell Nordic, Prisvärt hotell med egen SPA-avdelning nära Norrköping centrum och järnvägsstation. 15.4 km (Hotell)
  • Hotell Drott, Plånboksvänligt hotell nära Norrköpings industrilandskap och universitet, samt centrum. 15.4 km (Hotell)
  • Best Western Princess Hotel, Centralt beläget hotell väldigt nära Norrköpings vackra industrilandskap och Louis De Geer Konsert & Kongress. 15.5 km (Hotell)
  • Best Guest Vandrarhem, Billigare vandrarhem mitt i centrala Norrköping. 15.5 km (Vandrarhem)
  • Centric Hotel, Bra läge vid Strömparken och Motala ström, mitt mellan Norrköpings resecentrum och industrilandskapet. 15.7 km (Hotell)
  • ProfilHotels President, Hotellet bredvid Norrköpings teater och ett stenkast från resecentrum, centrum och industrilandskapet. 15.7 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 20 juni kl 1817°CKlart
fredag 21 juni kl 1121°CNästan klart
lördag 22 juni kl 1119.5°CMulet
söndag 23 juni kl 1222.3°CMulet
måndag 24 juni kl 1222.6°CHalvklart
tisdag 25 juni kl 1226.3°CVäxlande molnighet
onsdag 26 juni kl 1224.5°CKlart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *