Henriksborgen

Typ av utflyktsmål:

Hitta hit:

Vägbeskrivning Google Map
Dela gärna på:

Om Henriksborgen

Ruinerna av den så kallade Henriksborgen är ytterligare en av de mystiska borgarna längs Norsholmsleden. Vad den hette och användes till är okänt, men troligen brändes den ner av Sten Stures trupper i slutet av 1400-talet.

Vi var här en ”härlig” höstdag med varierande sol och regn under en underbar tur mellan Norsholms borgruiner. Det kändes väldigt speciellt att komma nära ruinen och se resterna av en mur och sedan ta sig upp för den sista branten till platån där grunderna finns.

Uppe vid borgruinen är det rätt platt och det måste ha funnits en örtagård här en gång i tiden för det första som slog oss var den annorlunda vegetation och doften av olika örter som brukade odlas förr. De två husgrunderna är väl synliga och det finns picknick-bord att slå sig ner på. Runt höjden finns det mer att upptäcka, främst de gamla murarna men också fler grunder och spår av bebyggelse.

Borgruinen är helt klart värt ett besök, framförallt om du gillar att vandra runt bland ruiner och hitta spår. Även om ruinen ligger på en höjd så är träden runt höga och utsikten inte den bästa, och svaga ljud från E4:an slår genom. Det är fortfarande en härlig plats att slå sig ner och vila eller äta något, men för en längre paus så rekommenderar vi Tångestad fornborg. Vid fornborgen finns inga bord, men det finns en härlig utsikt över Roxen.

Stigen upp till ruinerna av Henriksborgen

Kort fakta om Henriksborgen

Ruinerna av Henriksborgen ligger på en imponerande hög bergknalle med branta sidor cirka 700 meter sydöst om Tångstad fornborg, och ca 350 meter från ruinen av Munkeboda. På detta strategiskt placerade berg finns rester av murar efter två stenhus. Dessa strukturer av gråsten uppvisar tydliga tecken på brandskador och fragment av tegel och murbruk är synliga. Borgen är förstärkt av ringmurar på dess sydöstra och nordvästra sidor, och utöver detta kan man i landskapet se lämningar efter yttre vallar och murar.

Vad borgen hette på 1400-talet är okänt. Namngivningen ”Henriksborgen” kommer från biskop Henrik Tidemansson, som troligtvis beordrade konstruktionen under det sena 1400-talet. Borgen, som uppfattats som ett imponerande ”örnnäste” med omfattande utsikt, antas ha varit inspirerad av tyska förebilder för att agera som en riddarborg. Denna teori har dock mötts med viss skepticism, eftersom höjdborgar ansågs vara föråldrade vid den tiden. Användningen av tegel i konstruktionen, ett material som inte var vanligt i Östergötland före 1200-talets mitt, tillför en ytterligare dimension till borgens historia.

Trots avsaknaden av direkta medeltida dokument som kopplar biskop Henrik till Henriksborgen, finns historiska källor som nämner att alla biskopens borgar förstördes år 1497 under attackerna av Sten Stures trupper. Det faktum att Henriksborgen har varit med om en brand så intensiv att tegelstenarna smält, ger vikt till dessa uppgifter.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Våra foton från Henriksborgen

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Henriksborgen

Boende nära Henriksborgen

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Kapten Billes, Vandrarhem vid Göta kanal med restaurant, café, bastuflotte, kanoter och massa mer. 808 m (Vandrarhem)
  • Brådtom Slusscafé och Stugor, Stugor och Sommarcafé vid en av Göta kanals lugnaste och finaste sträckor. . 4.0 km (Stuga)
  • The Lamp Hotel & Spa, Lyxigt boutiquehotell med underjordiskt SPA mitt i gamla Norrköping, de lär ha Östergötlands bästa frukost. 15.8 km (Hotell)
  • Elite Grand Hotel, Norrköping, Centralt beläget hotell vid vattnet i Gamla Norrköping, härifrån är det nära till Resecentrum, shopping, kultur och museum. 15.8 km (Hotell)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 15.9 km (Hotell)
  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 16.6 km (Hotell)
  • Thorstorps Gård B&B, Mysigt Bed and Breakfast utanför Söderköping. . 18.4 km (Bed and Breakfast)
  • Skeppsdockans Camping & Vandrarhem, Ett vandrarhem och camping strax utanför Söderköping och precis vid Göta kanal . 20.0 km (Camping, Vandrarhem)
  • Sandviks familjecamping, Fint belägen camping med ställplatser, stugor och tältplatser vid stora grönytor, sandstrand restaurang m.m. 20.0 km (Camping, Stuga)
  • Quality Hotel The Box, Linköpings enda SPA-hotell. Ett perfekt hotell för hemestern med sitt 600 kvm stora SPA och trevliga restaurang. 20.5 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 07 december kl 12-1.3°CLätt snöfall
fredag 08 december kl 12-0.5°CMulet
lördag 09 december kl 120.3°CLätt snöfall
söndag 10 december kl 121.8°CMulet
måndag 11 december kl 121.6°CMulet
tisdag 12 december kl 120.1°CMåttligt snöfall
onsdag 13 december kl 12-2.2°CMulet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *