Henriksborgen

Typ av utflyktsmål:

Hitta till Henriksborgen
Visa på karta / Vägbeskrivning
Förslag på parkeringar:
Dela gärna på:

Om Henriksborgen

Ruinerna av den så kallade Henriksborgen är ytterligare en av de mystiska borgarna längs Norsholmsleden. Vad den hette och användes till är okänt, men troligen brändes den ner av Sten Stures trupper i slutet av 1400-talet.

Vi var här en ”härlig” höstdag med varierande sol och regn under en underbar tur mellan Norsholms borgruiner. Det kändes väldigt speciellt att komma nära ruinen och se resterna av en mur och sedan ta sig upp för den sista branten till platån där grunderna finns.

Uppe vid borgruinen är det rätt platt och det måste ha funnits en örtagård här en gång i tiden för det första som slog oss var den annorlunda vegetation och doften av olika örter som brukade odlas förr. De två husgrunderna är väl synliga och det finns picknick-bord att slå sig ner på. Runt höjden finns det mer att upptäcka, främst de gamla murarna men också fler grunder och spår av bebyggelse.

Borgruinen är helt klart värt ett besök, framförallt om du gillar att vandra runt bland ruiner och hitta spår. Även om ruinen ligger på en höjd så är träden runt höga och utsikten inte den bästa, och svaga ljud från E4:an slår genom. Det är fortfarande en härlig plats att slå sig ner och vila eller äta något, men för en längre paus så rekommenderar vi Tångestad fornborg. Vid fornborgen finns inga bord, men det finns en härlig utsikt över Roxen.

Stigen upp till ruinerna av Henriksborgen

Kort fakta om Henriksborgen

Ruinerna av Henriksborgen ligger på en imponerande hög bergknalle med branta sidor cirka 700 meter sydöst om Tångstad fornborg, och ca 350 meter från ruinen av Munkeboda. På detta strategiskt placerade berg finns rester av murar efter två stenhus. Dessa strukturer av gråsten uppvisar tydliga tecken på brandskador och fragment av tegel och murbruk är synliga. Borgen är förstärkt av ringmurar på dess sydöstra och nordvästra sidor, och utöver detta kan man i landskapet se lämningar efter yttre vallar och murar.

Vad borgen hette på 1400-talet är okänt. Namngivningen ”Henriksborgen” kommer från biskop Henrik Tidemansson, som troligtvis beordrade konstruktionen under det sena 1400-talet. Borgen, som uppfattats som ett imponerande ”örnnäste” med omfattande utsikt, antas ha varit inspirerad av tyska förebilder för att agera som en riddarborg. Denna teori har dock mötts med viss skepticism, eftersom höjdborgar ansågs vara föråldrade vid den tiden. Användningen av tegel i konstruktionen, ett material som inte var vanligt i Östergötland före 1200-talets mitt, tillför en ytterligare dimension till borgens historia.

Trots avsaknaden av direkta medeltida dokument som kopplar biskop Henrik till Henriksborgen, finns historiska källor som nämner att alla biskopens borgar förstördes år 1497 under attackerna av Sten Stures trupper. Det faktum att Henriksborgen har varit med om en brand så intensiv att tegelstenarna smält, ger vikt till dessa uppgifter.

Våra foton från Henriksborgen

Relaterade bloggartiklar

Att göra nära Henriksborgen

Munkeboda borgruin och Slottsholmarna
Munkeboda borgruin och Slottsholmarna
Norsholm Slusscafé
Norsholm Slusscafé
Slussträdgården
Slussträdgården
Kapten Bille’s
Café: Sommarcafé
Kapten Bille’s
Brådtom sluss sommarcafé
Brådtom sluss sommarcafé
Lillkyrka kyrka
Kyrka
Lillkyrka kyrka
Kött&Mat (Fröö Gård)
Kött&Mat (Fröö Gård)
Löfstad Slotts Handelsträdgård
Löfstad Slotts Handelsträdgård

Boenden nära Henriksborgen

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *