Linköpings utsiktsplatser och höjder

Dela gärna på:

Nästan mitt på slätten ligger Linköping, som visserligen inte är lika platt som Skåne men nära nog. Tråts det finns det några utsiktsplatser och höjder att upptäcka runt om i Linköpings kommun.

De två bästa utsiktsplatserna i Linköping är den i Vimanshäll och Belvederen i trädgårdsföreningen. De ger en fin utsikt över stan trots att de inte är de högsta punkterna. Utanför Linköping så ger Rödberget vid Rosenkällasjön en fin utsikt över fågelsjön, och om du vill vandra lire för utsikt över slätten så finns det längs Bjärnleden och i Tokorps naturreservat. Och för dig som vill ta dig så högt du bara kan så finns Linköpings kommuns högsta punk i Högstugans naturreservat.

Väderprognos för Linköping
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
måndag 06 maj kl 1410.8°CMulet
tisdag 07 maj kl 1111.3°CKlart
onsdag 08 maj kl 1113.8°CMulet
torsdag 09 maj kl 1215.7°CVäxlande molnighet
fredag 10 maj kl 1212.2°CLätta regnskurar
lördag 11 maj kl 1214.7°CNästan klart
söndag 12 maj kl 1217°CMulet

Linköpings utsiktsplatser och höjder

Vi har försökt att sortera listan lite efter hur lättillgängliga utsiktsplatserna är, för vilken som är bäst beror på vad du är ute efter.

Belvederen i trädgårdsföreningen

Utsikt från Belvederen i Trädgårdsföreningen

Uppe på höjden i trädgårdsföreningen ligger utkikstornet Belvederen. Härifrån ser du ut över parken och de centrala delarna av Linköping. Tornet och fiket på toppen har samma ägare som Tropikhuset nere i parken och är i skrivandets stund bara öppet för bokade sällskap, men kolla vad som gäller just nu på deras hemsida. Även om det inte går att ta sig in i tornet när du är där så är utsikten från kullen väl värd en utflykt.

Belvederen på Kjettilberget byggdes 1881, med inspiration från utsiktsplatsen som Skansen i Stockholm byggde 1876. Belvedere är italienska för ”vacker utsikt” och det 22 meter höga utsiktstornet ligger på Linköpings näst högsta punkt.

1921 byggdes en serveringsterrass runt Belvederen där människor samlades för att äta, fika och dansa till levande musik. Jag kan inte tänka mig en mer magisk plats i Linköping för festligheter! Tyvärr revs terrassen under 1960-talet, som så många andra äldre byggnader. Tornet fick stå kvar och förfalla tills 2002 då det renoverades ett café byggdes intill.

Fördelar med Belvederen

  • Lätt att ta sig till. Tornet ligger nära centrum och det är lätt att gå, cykla eller att ta bussen dit. Bil går också bra men närmaste parkeringarna är rätt dyra.
  • Tillgänglig. Mot sjukhuset till går en asfalterad väg upp på på kullen för de som inte kan/vill ta de mindre trapporna på andra sidan.
  • Centralt. Det finns mycket att går runt om så som trädgårdsföreningen och alla museum, slott och affärer i centrala Linköping.

Vimanshälls utsiktsplats på Koberget

Utsikt från Koberget i Vimanshäll

På utsiktsplatsen på Koberget i Vimanshäll står Westholmska templet, en musikpaviljong ritad av stadsarkitekt Sten Westholm och som 1938 uppfördes i Linköpings trädgårdsförening. En perfekt plats för att äta en medhavd fika och ta ett foto av Linköpings skyline.

Under början av 1900-talet var det i Linköping, som i många andra städer, tradition att varje söndag under somrarna ha promenadkonserter. En musikkår spelade medan publiken promenerade omkring i grönområden och parker. I Linköping hölls dessa konserter först i Borggårdsparken men flyttades sedan till trädgårdsföreningen. Trädgårdsföreningen fick redan 1885 sin första musikpaviljong men den revs 1928 då den låtits förfalla. Den ersattes 1938 av Westholmska templet.

Inför Trädgårdsföreningens hundraårsjubileum 1959 uppfördes den nuvarande scenen i trädgårdsföreningen och Westholmska templet flyttades till Koberget.

Fördelar med Koberget

  • Lätt att ta sig till. Det går utmärkt att gå och cykla till utsiktsplatsen på Koberget. Buss går också, men det bler en liten promenad upp för berget. Du kan också att parkera på gatorna nära utsiktsplatsen.
  • Tillgänglig. Det är asfalterat upp till Westholmska templet och lite runt omkring. Så det går att ta sig dit med vagn och rullstol.

Rödberget vid Rosenkällasjön

På en udde i Rosenkällasjön ligger Rödberget. Det kanske inte är så högt, men det går ändå att få en fin utsikt över sjön och alla dess fåglar. På berget finns det en eldplats och ner mot vattnet finns det en enklare bänk.

Rödberget erbjuder utsikt över både djur och natur som är relativt lättillgängligt. Det går att ställa bilen eller cykeln direkt vid Rödberget, och sedan är det bara några hundra meters stig till toppen. Alternativt kan du ta utsiktsplatsen som en avstickare från Rosenkällastigen som går runt sjön. Vi brukar ställa oss vi Dämmet och ta omvägen runt sjön.

Rödberget är inte en del av det fågelskyddsområde som gäller sjön och lite av marken runt berget. Så det går att besöka även under häckningssäsongen. Vi tyckte det var lite oklart från skyltarna på plats, men i foldern och på info-skyltarna är gränserna för området tydligt markerade. Och en karta över området finns på Naturkartan.

Fördelar med Rödberget

  • Lätt att ta sig till. Med bil är det inga problem, och det finns bra cykelvägar (grus) fram till berget. Det är lite krångligt med buss däremot..
  • Ute i naturen. Rosenkällasjöns naturreservat är väldigt fint och går genom både skog och kohagar med några små gångbroar över vattnet. Sen erbjuder den aktiva fågelsjön en garanterad djurupplevelse större delen av året.

Uveberget söder om Slattefors sluss

Om du vill lämna staden och leder för att bestiga en kulle och njuta av utsikt, men inte ta dig allt för långt från Linköping, då kan Uveberget vara något för dig. Berget ligger strax söder om Slattefors slussar och sträcker sig 70 meter över havet med en utsikt över Stångån (Kinda kanal).

På berget finns resterna av en fornborg för dig som gillar att leta efter historiska spår.

Vi rekommenderar att ta Uveberget som en avstickare från Landeryds hembygdsled vars längre sträckning går över Slattefors sluss. Om du tar bil går den då att ställa vid Landeryds hembygdsgård eller kyrka beroende på hur du vill gå. Du kan ta bussen till Harvestad som ligger nära Landeryds hembygdsgård, bussen tar ca 15 min från resecentrum (Länk till Östgötatrafiken).

Här hittar du en karta med Landeryds hembygdsled hos naturkartan. Uveberget finns med på kartan Lantmäteriets kart-lager (men ingen interaktiv markör). Det finns en funktion för att byta lager i kartan. Vill du ha en detaljerad beskrivning om hur du tar dig upp på berget så finns det på bloggen Vandringsleder.

Obs: Var bredd på att det kanske inte går att gå hela hembygdsleden som en rundslinga. När vi var där 2022 var den lilla gångbron där Landeryds hembygdsled korsar Stångån stängd. Det har fortfarande gått att ta sig över via Slattefors slussar.

Fördelar med Uveberget

  • Lite ”offroad” men ändå nära led och stad.

Högstugan i södraste Linköping kommun

I den sydligaste änden av Linköpings kommuns hittar du också dess högsta punkt och en fin utsikt över gränsen till Kinda kommun.

Utsiktsplatsen ligger i Högstugans naturreservat som består av granskog med inslag av lövträd. I reservatet finns en ca 1,7 km lång rundslinga att vandra, och som en avstickare på den kan du ta dig upp till Högstugan.

Natureservatet har en liten parkering (2-5 bilar) vid en vändplats i skogen. Det är också där som den orangefärgade slingan börjar. Du hittar all info du behöver här på Länsstyrelsens hemsida.

Fördelar med Högstugan

  • Skryträtten. Hur många kan säga att de bestigit Linköpings kommuns högsta punkt?

Utsikt längs Bjänbleden

Bjänleden är en kulturvandring som anordnas av Vreta Kloster Hembygdsförening. Den är 8 km lång och går längs de gamla vägar och stigar som fanns mellan torp, kvarnar och sågverk. Leden börjar och slutar vid Bjäsäter kvarn, ett museum som visar upp kvarnen och byggnader från trakten.

Ungefär halvägs in i leden öppnar sig skogen upp och ger en bra utsikt över sjön Bjän och dal-landskapet runtomkring. Vill du ha lite extra höjd så finns där en stenbumling med en improviserad(?) stege, jag vågade mig inte upp för den själv, men det var jag…

Vid ”foten” av kullen och mot sjön till finns en eldplats som passar bra för en mat paus och ett dopp.

Jag skulle ljuga om jag rekommenderade någon att vandra Bjänleden på grund utsikten. Men, att komma upp lite på höjden och få lite utsikt är ett trevligt inslag i vandringen. Och jag gillar verkligen Bjänleden för att den tar dig nära naturen och den känns inte lika ”uppvandrad” som många av de andra lederna kring Linköping. Jag gillade det så mycket att jag skev ett helt inlägg om Bjänleden, så läs vidare där om du är intresserad.

Fördelar med Bjänbleden

  • Att få en vandring med kultur och natur. Leden går genom fler sorters skog och lantbruksmark längs stigar och medeltida ridvägar. Men, vandra inte leden för utsikten, utan njut av utsikten om du vandrar leden.

Tokorp naturreservat

Tokorp ligger lite längre bort på vägen från där Bjänleden börjar, och här finns en kortare rundslinga med en rastplats nära parkeringen. Utsiktsplatsen ligger en bit in på slingan. Leden är på ca 2.5 km och går på stigar genom hagar där du kan stöta på kor eller får.

Jag tycker att det var väldigt trevligt att vandra genom Tokorps naturreservat. Det enda problemet jag ser är att det ligger rätt långt från Linköping, och delar av vägen från Stjärnorp är inte så bra. Den som vill ta en längre cykeltur kan ta sig hit, men vissa vägpartier passar inte bra för landsvägscyklar.

Du hittar en karta över leden och mer information om reservatet på Länsstyrelsens hemsida.

Fördelar med Bjänleden

  • Kortare rundslinga utan mycket folk. Att det är en bit till Tokorp och att slingan är kort och okänd är alla både fördelar och nackdelar.

Ormstensberget

Norr om Linköping och ca 1 mil från Ljungsbro ligger Ormstensberget. Från vägen är det bara några hundra meter (ca 30 höjdmeter) till toppen.

Jag var här våren 2023 och det var en trevlig promenad längs de små skogsstigarna, och när jag väl hittade stigarna så var de lätta att följa.

Du hittar en bra vägbeskrivning i den här pdf:n från Linköpings kommun. Jag hittade inte parkeringsfickan från kommunens karta, så jag ställde mig vid en överväxt ”väg” som svängde av mot toppen. Där fanns det en okej ”ficka”.

Svalgölenbranten naturreservat

Söder om Linköping börjar det bli mer kuperat och Länsstyrelsen lovar god motion till dig som besöker Svalgölenbranten naturreservat.

I reservatet finns det en 1,7 km lång rundslinga som går genom landskapet som brukades mellan 1700-talet och fram till 1950-talet. Därför finns det gott om spår efter gårdarna som låg där, bland annat klassiska torpväxter som akleja, brandgul lilja och såpnejlika.

Du kan parkera där slingan startar. Det finns bord vid parkeringen och ungefär mitt på slingan där det också finns en eldplats. Läs mer om vad du hittar här på Länsstyrelsens hemsida.

Åbobranterna naturreservat

Vill du hitta dina egna vägar så ligger Åbobranten strax norr om Svalgölenbranten. I det här naturreservatet finns det ingen slinga eller parkering utan du får gå från Svalgölenbrantens parkering och hitta din egen väg längs branten.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *