Stjärnorpsravinen och Stjärnorps slottsruin

Dela gärna på:

Ett av våra favoritutflyktsmål i Linköpingsområdet är Stjärnorpsravinen och slottsruinen. Det ligger tillräckligt nära Linköping för att vara enkelt att ta sig dit, och naturen är så pass annorlunda att det nästan känns som att man lämnat Sverige!

Genom ravinen går dels lättillgängliga gångvägar och slingrande stigar. Perfekta för promenader och picknick!

Utflykten förhöjs ytterligare av en av landets mest välbevarade slottsruiner. Slottet måste ha varit mycket imponerande under sin tid och har en vacker utsikt över Roxen.

Väderprognos för Stjärnorp
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 09 maj kl 168.4°CMulet
fredag 10 maj kl 118.7°CLätt regn
lördag 11 maj kl 1110.3°CKlart
söndag 12 maj kl 1210.3°CNästan klart
måndag 13 maj kl 1210.3°CMåttligt regn
tisdag 14 maj kl 1210.2°CMåttligt regn
onsdag 15 maj kl 129.6°CKlart

Kort om stjärnorpsravinen

EgenskapMöjlighet
Möjliga aktiviteter– Promenad 0,5-1,5 km
– Picknick
Höjdpunkter– Unik miljö och fauna
– Rikt djurliv
– Mysigt
– Slottsruin
– Sjärnorps kyrka
Café/RestaurangNej
ParkeringJa, gratis
ToalettNej
TillgängligJa (platt grus)
BarnvagnsvänligJa
I närhetenGårdsbutiken Elins Lockar
Bergs slussar (bad, fika, mat, äventyrsgolf, slussar m.m.)
Bjänleden
Vreta klosterruin
Rhododendrondalen
Sandviks badplats (bad, fika m.m.)
Kort om Stjärnorpsravinen

Karta över Stjärnorps slottsruin och ravin

Allt du behöver veta om Stjärnorpsravinen

Ravinen har formats av det ständiga porlandet från Stjärnorpsbäcken. Det rinnande vattnet och det skyddade klimatet skapar en unik miljö med rikt växt- och djurliv. Hela området ger en exotisk upplevelse och är enligt oss mycket bättre än Motala Ström ravinen i Ljungsbro. Du hittar inget liknande i Linköpingsområdet.

Vandring

Ravinen sträcker sig cirka 3 km, och du kan vandra i den del som ligger närmast Roxen. Längs bäcken finns tillgängliga promenadstigar som, beroende på din valda rutt, bildar en slinga på några hundra meter upp till cirka 1,5 km (uppskattat). Promenadstigarna är lätta att följa och tar dig genom ett hav av ormbunkar och över flera broar. Längs promenaden och bäcken finns det gott om bänkar och mysiga vrår att pausa på.

Växter

Om du vill se ravinen från ovan eller söker en mer utmanande stig finns det en led längs ravins norra brant. Stigen börjar vid slottsruinen och slutar vid ett picknickbord med utsikt över ravinen. Det är möjligt att växla mellan promenadstigarna och den utmanande stigen på flera ställen längs vägen.

I och runt ravinen växer många olika växter och du kan hitta diverse blommor. Den mest karakteristiska växten är den jättelika ormbunken ”strutbräken”. Vanligtvis blir strutbräken 0,75 till 1 meter höga, men i ravinen kan de bli upp till 2 meter! De ovanligt stora växterna ser exotiska ut och att gå bland dem ger en känsla av att vara i en uråldrig dinosauriedjungel.

Djurliv

Ravinen har även ett rikt djurliv. För fågelintresserade erbjuder området bland annat svarthätta, härmsångare, grönsångare och gärdsmyg som sjunger för fullt under försommaren. På vintern kan du hitta strömstaren kring bäcken i ravinen. När skymningen faller kommer fladdermössen fram för att jaga insekter, och hela 8 av Östergötlands 10 arter finns i det lilla området. Om du tittar noga ner i bäcken och har tur, kan du även få syn på den ålliknande fisken bäcknejonöga.

När på året är det bäst att besöka Stjärnorpsravinen?

Enligt vår erfarenhet så den bästa tiden för ett besök i Stjärnorpsravinen försommaren fram till hösten då ormbunkarna börjar vissna. Det är under den här perioden som djungelkänslan är som störst och det verkligen känns exotiskt.

Men, det är fullt möjligt att göra utflykter resten av året också. Till exempel för att se strömstaren under vintern eller för att leta efter de första vårblommorna? Dessutom slipper du myggen 😉

Tillgänglighet

Det är lätt att tas sig fram längs promenadvägarna. De är breda och platta, typ packad grusväg. Det finns breda broar över bäcken där vägarna korsar. Med andra ord bör det inte vara några större svårigheter att ta sig fram med vagn eller rullstol även om det kommer vara lite skakigare än ren asfalt.

Stigarna som går längsmed norra branten av ravinen är ibland rätt smala och vägarna upp och ner från branten är ibland rätt branta. Vissa partier blir däremot lite hala när det blir blött.

Att tänka på inför utflykten

En utflykt till Stjärnorpsravinen är inget stort projekt och kräver inga stora förberedelser. Men, men på senvår, sommar och tidig höst finns det ofta rätt mycket mygg och andra insekter i luften. Därför rekommenderar vi starkt att du tar med myggmedel.

För att ta sig runt på promenadvägen krävs inget speciellt. Lika så stigarna längs norra ravinbranten när det är torrt. Om det regnat kan vissa partier blir rätt hala och vi rekommenderar ett par bra skor/kängor om du vill gå längs de våta stigarna.

Picknick i Stjärnorpsravinen

Längs promenaden finns det flera picknickplatser för sällskap av olika storlekar och förmågor. Här kommer några tips:

  • Gläntan mitt i promenaden, i mitten av promenadvägarna finns det en liten glänta med picknickbord och soptunnor som lämpar sig till större sällskap (gott om yta) eller till dig som vill äta vid bord i ravinen men inte kan ta sig upp på de mindre stigarna
  • Bordet på toppen av branten i slutet av promenadvägen, vid slutet går det att ta en brant stig upp på norra sidan av ravinen. Där uppe finns ett borde där det går att äta picknick med utsikt över ravinen och slätten. Det är rätt brant och det kan vara lite svårt att tas sig upp när det är blött och halt.
  • Borden vid kyrkan, Stora delar av sommar och höst kan det vara rätt mycket insekter i den nästan tropiska miljön i ravinen. Som tur är finns det bord nära parkeringen för dig som glömt myggmedlet eller inte gillar att sitta där det kan surra. Det är en mysig miljö vid kyrkan och närheten till Roxen, så det är ett bra ställe för en picknick.
  • Någon av alla bänkar längs promenaden och stigarna, längs promenadvägen och stigarna på norra ravinbranten finns bänkar med fin utsikt över bäcken eller ravinen. De står ofta på fina platser som lämpar sig för at stanna och äta något på. Det är gott om dem så du behöver inte leta länge.
  • Borden vid Stjärnorps slottsruin, det går en liten promenadväg längs ravinbranten i slottsområdet. Den går mellan parkeringen och stigarna längs ravinbranten. Strax innan grinden till ravinen finns det en sittgrupp avskärmad av ett buskage.

Om du inte hade planerat för picknick så ligger närmaste butik i Berg som du kör genom om du kör från Linköping. Se gärna vår guide till bra picknickmat du kan köpa direkt i butiken.

Stjärnorps slottsruin

Slottet uppfördes av fältmarskalk Robert Dougla i mitten av 1600-talet efter att han gift sig med Hedvig Mörner, på vars egendom slottet är byggt. Slottet var på flera våningar och byggdes mellan 1655 och 1662. Slottet lär inte varit helt klart och byggnationen avstannade när Robert Douglas dog 1962.

Slottet brukades fram till 1789 då en brand startade av okänd anledning. Tyvärr var många av de som normalt arbetade på slottet antingen utlånade till Högsäter eller på marknaden i Linköpings. De få som var kvar på slottet lyckades inte släcka elden som tog hela huvudbyggnaden. Kapellet och ena flygeln byggdes snabbt upp efter elden, men tyvärr fanns det inte pengar kvar huvudbyggnaden.

Idag ägs slottet av familjen Douglas och kapellet som kyrka. De senaste åren har ruinen restaurerats och så att det bland annat går att komma upp i tornet för att se utsikten. Om och när det kommer vara öppet är däremot oklart i skrivande stund.

Du kan se slottsruinen från dess södra sida, från kyrkan eller stigen som går längs Stjärnorpsravinen.

Det här är en av våra absoluta favorit ruiner i Östergötland, men det finns många fler att besöka och du kan läsa om dem i vårt inlägg 11 ruiner att utforska i Östergötland.

Stjärnorps kyrka

Stjärnorps kyrka är slottskapellet och byggdes snabbt upp igen efter banden 1789. Från början stod kapellet klart i mitten av 1600-talet och var en del av södra flygeln. Efter att slottet brann ner så byggdes kapellet upp och 1810 blev kapellet till Stjärnorps sockens församlingskyrka.

Om du vill läsa mer om kyrkan och kyrkomiljön så finns det en PDF om Stjärnorps kyrka från den kulturhistoriska inventeringen av kyrkobyggnader och kyrkomiljöer i Linköpings stift 2004

Kyrkan är öppen under mässan som är varannan helg och under många av de större helgdagarna.

Hitta till Stjärnorpsravinen och Stjärnorps slottsruin

Du tar dig lättast till Stjärnorpsravinen och ruinen med bil. Från Linköping förljer du Stjärnorpsvägen förbi Berg tills du kommer till Stjärnorp. Sväng av mot Stjärnorps kyrka.

Du kan cykla längs landsvägen hela vägen till Stjärnorp.

Andra saker att göra i närheten av Stjärnorpsravinen och Stjärnorps slottsruin

UtflyktsmålInformation
Gårdsbutiken Elins LockarEn härlig gårdsbutik där Elin och Co säljer produkter från fåren, bord och mycket mer.
Normalt öppet på Lördagar, men kolla Elins Lockars Facebook sida för vad som gäller när du ska förbi
BjänledenEn kulturled med ca 8km vandring förbi gamla stugor och kvarnar. Rundslingan börjar vid Bjäsäter kvarn, som numer är ett museum. Du hittar mer information och länkar i vår guide till Bjänleden
Bergs slussarSlusstrappan i Berg där du kan se många fina båtar vandra upp för kullen. Det finns också ett antal fik och restauranger samt äventyrsgolf. Vill du fortsätta promenera så går det att gå längs med kanalen och vända vid någon av slussarna mot Ljungsbro till.
Längst ner i slusstrappan finns det en badplats med sand och brygga. Det går att bada i kanalen också, men inte is lussarna.
Sandviks badplatsBadplats och camping. Sandstrand m.m
RhododendrondalenEn privat odling men öppen för beskådning. Den är som finast kring morsdag (eller när rhododendron blommar).
Lite svår att hitta till.
Från berg och stjärnorpsravinen så fortsätter du längs Stjärnopsvägen österut från mot Sandvik/roxenbadet.
Vid Kolfall finns det en rasplats mot Roxen till, parkera där.
Vägbeskrivning till rastplatsen vid Kolfall (parkering)
Fortsätt sedan till fots österut längs Stjärnorpvägen, förbi ett hus till vänster om vägen. I skogspartiet efter huset går en större stig in mot vänster (bort från Roxen). Följ stigen tills du kommer till Rhododendrondalen.
Utflyktsmål nära Stjärnorp

En kort video

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *