Trollegaters grottor

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Trollegaters grottor

Trollegater naturreservat är en plats av skönhet och mysterium mitt i hjärtat av södra Östergötland. Här finns Trollegater — en enorm urbergsgrotta med en större sal och gångar som sträcker sig hela 110 meter. Och enligt sägnerna bodde trollen här.

Förutom den stora grottan finns det flera mindre grottor och skrevor att utforska, och två rejäla grillplatser att slå sig ner vid. Vid ingången finns det en stor grillplats med väggar och tak, och vid ingången till Trollegater-grottan finns det en till. Det finns dessutom en enklare lekplats nära parkeringen.

Jag var här en höstdag när solen höll på att gå ner över skogstopparna och det var något magiskt över den gamla skogen och de stora revorna i berggrunden som grottorna gömmer sig i. Det här är absolut ett av naturens under och ett måste för dig som gör utflykter i Östergötland! Tyvärr var jag här sent och ensam, så jag lämnade grottorna till nästa gång, ett äventyr jag ser fram mot. /Thobias

Fakta om platsen

Området domineras av sina ”gater”, det vill säga långa breda sprickor i urberget och som är upp till någon meter djupa eller breda. När isen drog sig bort bildades flera sprickor av jordbävningar. och sprickorna vidgades sedan med landhöjningen efter att isen dragit sig bort helt.

Förutom klyfterna bildades också flera hålrum i urberget och det är alla dessa grottor som du kan upptäcka idag. Den längsta är Trollegater som börjar med en stor sal efter en trängre passage, och sen fortsätter med totalt 110 meter av passager. Det finns dessutom flera mindre grottor och hålor att upptäcka, till exempel ”Trollgränd”, ”Jojes hål”, ”Grytet”, ”Metkroken”, ”Hästskon” och ”Långa hålet”.

Några av grottorna är utmärkta med röda pilar, så håll utkik när du vandrar runt bland gaterna.

Läs mer om Trollegater naturreservat hos länsstyrelsen.

Besöksinfo

Parkering rymmer runt 15 bilar och där finns en torrtoa, grillplats med ved och en lekplats. vid gaterna finns det ytterligare en grillplats. Runt 400 meter från parkeringen finns Pinnekullakällan där det går att hämta vatten.

Om du vill ner i gaterna och grottorna så tänk på att ha oömma kläder och minst en ficklampa med ett laddat batteri. För dig som vill upptäcka Trollegater i grupp så anordnar Kinda turism guidade turer, både öppna och privata.

Det är lätt att ta sig från parkeringen till grillplatsen vid gaterna, så den biten går utmärkt med vagn och troligtvis med rullstol. För att upptäcka grottorna behövs rätt bra fysisk förmåga, men det är lättvandrat på stigarna längs Gaterna. Det är en trevlig upplevelse även för de som inte kan gå ner i gaterna eller grottorna.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Bilder från Trollegater

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Trollegaters grottor

Boende nära Trollegaters grottor

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Villa Baro, Trevligt beläget golf-hotell strax utanför Åtvidaberg. Här kan du Njutvandra. 24.4 km (Hotell)
  • Himmelsby SPA & Konferens, Vackert SPA-hotell strax utanför Mantorp. 24.8 km (Hotell)
  • Pensionat Hogården, Litet pensionat på den idylliska landsbygden utanför Boxholm. 27.6 km (Pensionat)
  • Valla Folkhögskola B&B, På sommaren öppnar folkhögskolan upp som B&B med flera rum med egen dusch samt en stor trädgård. Ett stenkast från Valla gård och Gamla Linköping. 28.1 km (Bed and Breakfast)
  • Valla Vandrarhem, Modernt vandrarhem i anrika Valla gård mitt bland museum, djur, Linköpings största lekplats och mycket mer för hela familjen. Öppet på sommaren. 28.2 km (Vandrarhem)
  • Hilma Winblads Bed & Breakfast, Härligt B&B i restaurerade 1800-tals hus mitt i Gamla Linköping, antagligen centrala Linköpings mysigaste boende. 28.8 km (Bed and Breakfast)
  • Scandic Linköping Väst, Perfekt Scandichotell för dig som kommer med bil, du tar dig lätt hit och sen vidare till Mjärdevi, universitetet, Gamla Linköping och Flygvapenmuseum. 28.9 km (Hotell)
  • Clarion Collection Hotel Slottsparken, Centralt hotell med bad och bastu på taket. 29.3 km (Hotell)
  • Elite Stora Hotellet Linköping, Ett av Linköpings finaste hotell som ligger mitt i centrum med bra restaurang och bar. 29.6 km (Hotell)
  • Scandic Linköping City, Trevligt Scandichotell vid Stångåpromenaden, en kortare promenad från Resecentrum, centrum, Saab Arena och mittemot lyxiga restaurangen Stångs magasin. 29.8 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
fredag 21 juni kl 1120.8°CKlart
lördag 22 juni kl 1111.7°CMåttligt regn
söndag 23 juni kl 1218.3°CHalvklart
måndag 24 juni kl 1222°CMolnigt
tisdag 25 juni kl 1225.5°CVäxlande molnighet
onsdag 26 juni kl 1226.7°CKlart
torsdag 27 juni kl 1226.5°CKlart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *