Stegeborgs slottsruin
Typ av utflyktsmål:
Visa på karta / Vägbeskrivning
Om Stegeborgs slottsruin
Stegeborgs slottsruin ligger på en ö i havsviken Slätbaken och spärrade förr av det smala inloppet till Söderköping. De äldsta delarna av borgen är från 1200-talet. Johan III var född och uppvuxen på Stegeborg och under hans tid byggdes slottet om till att mer likna ett renässansslott än en medeltida borg. Det var då det bevarade rundtornet fick sin nuvarande höjd. Under tidigt 1700-tal hade slottet fått förfalla till den grad att det ansågs vara bortom räddning. Stora delar av slottet revs under sommaren 1731 och såldes som byggnadsmaterial.
Idag är ruinen en populär turistattraktion med lummig örtagård mot vattnet och en stor fruktträdgård med äppelträd. Stegeborgs hamnkrog strax bredvid har riktigt god mat och ett fantastiskt läge precis vid vattnet, med utsikt över inloppet till Göta Kanal.
Stegeborgs historia i korthet
Första versionen av Stegeborg byggdes i början av 1300-talet även om borgens äldsta del är från 1200-talet (ett fyrkantigt tegeltorn i sydost). Det första Stegeborg brändes dock ner i efterdyningarna av Nyköpings gästabud (då Birger fängslar sina bröder på Nyköpings hus och låter dem svälta ihjäl).
Av någon anledning byggs Stegeborg först inte upp utan Skällviks borg anläggs istället. Men Skällviks borg får bara stå i runt 30 år och på 1360-talet börjar man bygga upp Stegeborg igen och flyttar tillbaka stora delar av byggnadsmaterialet från Skällvik.
När Söderköping blev stad byggdes en enkel bostadsborg på 1300-talet med en ringmur och västertorn. På 1500- och 1600-talen utvidgades anläggningen, särskilt under Johan III:s tid, då västertornet blev högre. En slottskyrka byggdes också i norr. Vasakungarna bodde ofta på Stegeborg, som senare uppläts åt pfalzgrevarna Johan Kasimir och Adolf Johan.
Slottets viktiga position har gjort att det belägrats under många gånger i samband med fejder och uppror. Att nämna allt som slottet varit med om skulle inte få plats här, så kolla gärna in Wikipedia för en mer komplett genomgång av slottets historia.
Efter en tids förfall såldes delar av slottet som byggnadsmaterial under 1730-talet, men nedervåningens starka murar skyddade det från förstörelse. Slottet förföll och blev ett statligt byggnadsminne år 1901, och 1948–1955 grävdes slottet fram och svåra skador reparerades och tak byggdes för att skydda slottet.
Ett annat sätt att lära sig mer om ruinen är att se Länsstyrelsens video om Stegeborg:
Bilder från Stegeborg
Mer info om verksamheten runt Stegeborg hittar du här.
Kommentarer och frågor
Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:
Lämna ett svar