Stegeborgs slottsruin

Stegeborgs slottsruin

Stegeborgs slottsruin ligger på en ö i havsviken Slätbaken och spärrade förr av det smala inloppet till Söderköping. De äldsta delarna av borgen är från 1200-talet. Johan III var född och uppvuxen på Stegeborg och under hans tid byggdes slottet om till att mer likna ett renässansslott än en medeltida borg. Det var då det bevarade rundtornet fick sin nuvarande höjd. Under tidigt 1700-tal hade slottet fått förfalla till den grad att det ansågs vara bortom räddning. Stora delar av slottet revs under sommaren 1731 och såldes som byggnadsmaterial.

Idag är ruinen en populär turistattraktion med lummig örtagård mot vattnet och en stor fruktträdgård med äppelträd. Stegeborgs hamnkrog strax bredvid har riktigt god mat och ett fantastiskt läge precis vid vattnet, med utsikt över inloppet till Göta Kanal.

Stegeborgs historia i korthet

Gravyr från 1600-talet av Willem Swidde på uppdrag av Erik Dahlbergh, källa Suecia, licens.

Första versionen av Stegeborg byggdes i början av 1300-talet även om borgens äldsta del är från 1200-talet (ett fyrkantigt tegeltorn i sydost). Det första Stegeborg brändes dock ner i efterdyningarna av Nyköpings gästabud (då Birger fängslar sina bröder på Nyköpings hus och låter dem svälta ihjäl).

Av någon anledning byggs Stegeborg först inte upp utan Skällviks borg anläggs istället. Men Skällviks borg får bara stå i runt 30 år och på 1360-talet börjar man bygga upp Stegeborg igen och flyttar tillbaka stora delar av byggnadsmaterialet från Skällvik.

När Söderköping blev stad byggdes en enkel bostadsborg på 1300-talet med en ringmur och västertorn. På 1500- och 1600-talen utvidgades anläggningen, särskilt under Johan III:s tid, då västertornet blev högre. En slottskyrka byggdes också i norr. Vasakungarna bodde ofta på Stegeborg, som senare uppläts åt pfalzgrevarna Johan Kasimir och Adolf Johan.

Slottets viktiga position har gjort att det belägrats under många gånger i samband med fejder och uppror. Att nämna allt som slottet varit med om skulle inte få plats här, så kolla gärna in Wikipedia för en mer komplett genomgång av slottets historia.

Efter en tids förfall såldes delar av slottet som byggnadsmaterial under 1730-talet, men nedervåningens starka murar skyddade det från förstörelse. Slottet förföll och blev ett statligt byggnadsminne år 1901, och 1948–1955 grävdes slottet fram och svåra skador reparerades och tak byggdes för att skydda slottet.

Ett annat sätt att lära sig mer om ruinen är att se Länsstyrelsens video om Stegeborg:

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Just nu har vi problem med kartan, om makrörerna inta laddar, testa att ladda om sidan. Vi arbetar på att fixa det här så snart som möjligt.

Bilder från Stegeborg

Mer info om verksamheten runt Stegeborg hittar du här.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Stegeborgs slottsruin

Boende nära Stegeborgs slottsruin

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Lyxiga stugor vid Stegeborgs hamn, Stugor vid vattnet inom bekvämt gångavstånd från Hamnkrogen, slottsruinen, badplats och Östgötaleden. 229 m (Stuga)
  • Stegeborgsgården, Vandrarhem, camping och stugor med eget café och restaurant vid Norrkrog, nära badplats, många vandringsleder samt Stegeborgs slottsruin och hamnkrog. 541 m (Camping, Stuga, Vandrarhem)
  • Stegeborg Trädgårdshotell, Trevligt hotell i det gamla trädgårdsmästerit med fin trädgård och nära till naturen, nära Stegeborgs hamnkrog, slottsruin, badplats och Östgötaleden. 1.4 km (Hotell)
  • Husby Säteri, Boende i slottsmiljö anno 1795 en mil från Söderköping. 7.9 km (Hotell)
  • Kanalmagasinets Pensionat, Mysigt sommaröppet bed and breakfast i Mem där Göta kanal går ut i Slätbaken. 11.5 km (Bed and Breakfast, Glamping)
  • Sankt Anna Resort, Skärgårdshotell mitt i Sankt Anna kyrkby med 10 minuter till närmaste badplats och nära många utflyktsmål. 12.1 km (Hotell)
  • Skärgårdsbyns lägenhetshotell, Ute i Sankt Annas skärgård någon minuts promenad från närmaste badplats och kajakuthyrning. 15.6 km (Hotell)
  • Korskullens Camping, Stugor & Café, Fina stugor, camping och sommarcafé i utkanten av centrala Söderköping. 15.9 km (Camping, Stuga)
  • Mangelgårdens B&B, Pittoreskt bed and breakfast mitt i Söderköping. 15.9 km (Bed and Breakfast)
  • Söderköpings Brunn, Anrikt SPA-hotell mitt i Söderköping. 16.1 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
fredag 24 maj kl 1914.3°CVäxlande molnighet
lördag 25 maj kl 1117.2°CVäxlande molnighet
söndag 26 maj kl 1116.9°CVäxlande molnighet
måndag 27 maj kl 1223.1°CVäxlande molnighet
tisdag 28 maj kl 1221.9°CMåttligt regn
onsdag 29 maj kl 1223.6°CVäxlande molnighet
torsdag 30 maj kl 1222.3°CHalvklart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *