22 gratis utflykter och aktiviteter i Linköping

Dela gärna på:

Allt behöver inte kosta pengar. I och runt Linköping finns det massor med saker du kan göra som inte kostar en krona. Tyvärr kan det vara lite svårt att hitta dem för de gör inte alltid så mycket reklam. Här är vår sammanställning av olika gratisaktiviteter och gratisutflykter i Linköping med omnejd.

I Linköping finns det gott om vackra promenader, hus och leder som bjuder in till promenader eller cykelturer. Sen finns det också en rad museum och gallerior med gratis inträde som passar regniga dagar.

Har vi missat något? Kontakta oss!

Besök Valla gård – med lekplats, djur och fyra olika museum

Valla gård mellan Gamla Linköping och Campus Valla är en riktig pärla som lätt fyller en hel dag med lek och äventyr! Titta på gårdens djur som getter, höns, kaniner och hästar. Lek på Linköpings största lekpark Lill-Valla med massor av ställningar och konstruktioner. Titta på olika fåglar i dammarna, lär dig mer om våra viktigaste insekter i bihuset eller leta efter runstenen. De stora grönytorna är perfekta för en picknick eller grillning, och sommartid finns det gratis spel och lekredskap att låna.

Muséum på Valla gård

  • Järnvägsmuseet med ett stort ånglok samt vagnar och dressiner (fritt tillträde under säsong)
  • Odalmannens museum visar hur det var att vara bonde förr (fritt tillträde under säsong)
  • Tekniska verkens museum berättar om hushållets historia och hushållsmaskiner (helgöppet under säsong)
  • Westmanska vagnsmuseet med vagnar och slädar från förr i en tidstypisk lokal (fritt tillträde under säsong)

Res tillbaka i tiden i Gamla Linköping

Torget i Gamla Linköping

Ett stort friluftsmuseum fyllt med gamla spännande byggnader, hantverksbodar, utställningar, öppna trädgårdar, örtagård samt mysiga butiker och caféer. På sommaren och inför julen anordnas event som teaterföreställningar, konserter, guidningar och marknader.

På sommarn och runt jul brukar det också finnas små rundor att gå på egen hand som berättar om äldre tiders liv och traditioner.

Läs mer om vad som händer i Gamla Linköping nu.

Gå längs upplevelsestigar i Vallaskogen

I skogen intill Gamla Linköping finns det två spännande leder att gå, Skogsstigen och Väsenstigen.

Skogsstigen är ca 1 km lång och berättar om djuren och växterna du hittar i skogen. Kryp in i ett grävlingsgryt, träna på olika trädslag, lär dig känna igen spår och bajs efter olika djur samt se och klättra på träskulpturer av djur i naturlig storlek. Läs mer om Skogsstigen här.

Den mystiska och lite lätt läskiga Väsenstigen vandras bäst när det är lite mörkare. Längs stigen får du träffa några av de väsen som folk förr trodde vistas i skogen.

Utforska Kuriosakabinettet och Galleri Vända sida

På nedre plan i huvudbiblioteket gömmer sig en samling spännande och märkvärdiga föremål som skänktes till biblioteket under 1600- till 1800-talet. Kuriosakabinettet visar upp olika föremål från bl.a. antikens Egypten, Trojas ruiner, Kina och Sydarmerika. Sigillringar, ikoner, porträtt, skulpturer, rustningar, vapen, spelkort och mycket mer!

Galleri Vända sida har ingen fast utställning så det är värt att hålla koll på vad som händer.

Gå på bibliotekens utställningar och aktiviteter

Det händer nästan alltid något på eller runt stans olika bibliotek. Det kan till exempel vara utställningar och barnaktiviteter. För att veta vad som händer just nu så har de en eventkalender du hittar här.

Lär dig mer om Linköpings domkyrka

Linköpings domkyrka är Sveriges näst största kyrkobyggnad och började som en ungefär hälften så stor romansk basilika på 1100-talet. Kyrkan fick sin nuvarande längd under mitten av 1300-talet och det 107 meter höga tornet stod klart 1886. I kyrkan finns Via Sacra (den heliga vägen) – en vandring med pärlorna i frälsarkransen. Domkyrkans bokbord och turistpunkt säljer böcker, smycken, presenter, vykort och souvenirer.

Denna praktfulla byggnad har väldigt generösa öppettider och det anordnas ofta gratis konserter, barnaktiviteter m.m. Läs mer om vad som händer i domkyrkan här.

Berika dig i Passagen konsthall

Linköpings egna konsthall har tre utställningsytor och är helt gratis. Här pågår i princip alltid minst en utställning från externa konstnärer, och en med kommunens egen konst.

Linköpings kommun tillämpar 1% regeln som gör att 1% av investeringen i nya lokaler eller tillbyggnader ska gå till offentlig konst. Det betyder att Linköping samlat på sig en stor skatt av konst genom åren. Förutom i Passagen går många av de ca 6 tusen konstverken går att se i offentliga byggnader samt på gator och torg

Se vad som ställs ut och när Passagen är öppen här.

Besök Berga slott och skulpturpark

Stadsdelen Berga i Linköping består till 80% av byggnader från miljonprogrammet under 1960-talet, men bakom köpcentret gömmer sig en byggnad och ett grönområde med en fascinerande historia! Berga är en av Linköpings äldsta gårdar och marken har brukats sedan åtminstone 1300-talet. Anton Ridderstad, Östergötlands museums grundare, ärvde gården efter sina föräldrar 1886 och planerade att bygga en museibyggnad på gården samt avsätta mark för en omgivande park med friluftsmuseum, med inspiration av Nordiska museet och Skansen i Stockholm.

Berga slott är idag ett bibliotek där delar av intertören från 1800-talet finns bevarad. På höjden väster om Berga slott finns en minnespark från 1914 med skulpturer över personer och händelser som haft en särskild betydelse för Östergötlands historia. På sommaren betar får i området och det finns picknickbord perfekta för en fika mitt bland frodig äng, bergshällar och eklandskap.

Broschyr Berga minnespark

Besök Östgöta idrottsmuseum

I Vidingsjö motionscentrum driver Östergötlands idrottshistoriska sällskap ett museum. I Stjärnrummet finns personligt skänkta föremål från idrottsprofiler som Pernilla Wiberg, Malin Bayard, Lotta Neuman och Ivar Johansson. I ett annat rum finns bildutställningar om den rivna Folkungavallen, gamla Tinnerbäcksbadet och Gamla Idrottsplatsen. Det finns också utställningar om olika idrotter samt ett bibliotek med idrottsböcker.

Du hittar mer information och öppettider på deras hemsida.

Upplev Linköpings arkitektur med Arkitekturpromenaden från Linköping kommun

Linköpings kommun har satt samman en arkitekturpromenad som går genom stora delar av stan. Vill du ta en långpromenad så kan du gå hela eller så kan du gå en del av den. Mer information om promenaden hittar du här, och de olika segmenten hittar du här:

Gå någon av Östgötamuséets audio-vandringar

Det finns fyra vandringar att välja bland:

Promenera längs Stångån

Stångån är vacker året runt och promenaden mellan Nykvarns sluss och Tannefors sluss är väldigt populär. Längs promenaden finns det ett antal monument och konstverk att stanna och titta på.

Nykvarns sluss är i sig ett fint litet utflyktsmål. Slussen är nyckeln mellan Göta kanal och Kinda kanal och byggdes efter Göta kanals mått så att större fartyg och pråmar kunde ta sig till Linköping. Idag går det att se slussen och det finns en mindre slinga att vandra med information om livet i vattnet och hur viktigt det är för oss. Det finns också picknickbord, grillplatser, offentlig konst och öppna ytor för lek.

Se alla väggmålningar från Artscape

År 2020 genomfördes Artscape i Linköping och omgivande kommuner. Konstnärer från när och fjärran målade olika väggar. Med hjälp av AR-teknik kan du gå en digital konstvandring och se de fina målningarna som är utsprida runt om i stan. Mer information om projektet och vandringen hittar du här.

Lek på lekplatser i olika storlekar

Lill-Valla vid Valla gård

Lekplatserna i Linköpings kommun kommer i tre olika storlekar, närlekplatser för de omkringliggande kvarteren, stadslekplatser som är snäppet större för mer aktivitet, samt utflyktslekplatser som är större parker som erbjuder varierande aktivitet, öppna ytor och picknickbord.

Utflyktslekplatser i Linköpings kommun

  • Lill-Valla på Valla gård: stor aktivitetspark med klättertorn, gungor, snurror med mera. Dessutom finns en ankdamm, Valla gårds djur som kaniner, höns, getter och hästar, samt flera gratis museum.
  • Trädgårdsföreningen: Stor lekplats inne i parken. Här finns det mesta för hopp och lek men även grönytor och bredvid lekplatsen finns vollybollplaner.
  • Ekholmens Skatepark: Skatepark med gott om öppna grönytor och picknickbord.
  • Ljungsbro aktivitetspark: aktivitetspark precis intill Göta kanal med skatebana, gungor, golffotboll, militärhinderbana, seniorgym, grillplats, DJ-bås och agilityinspirerad bana för hundar.
  • Vidingsjö motionscentrum: Lekplats med klätterställningar och mycket mer. Dessutom finns det en höghöjdsbana (inte gratis) och Östgötska idrottsmuseet nära lekplatsen.

Stadslekplatser i Linköpings kommun

  • Berga Knektgatan
  • Ekkällan Magistratshagen
  • Ekängen Hästhagsvägen
  • Garnisonen Garnisonsvägen
  • Gottfridsberg Fridhemsparken Ulvåsavägen
  • Johannelunds Centrum
  • Johannelunds Centrum 2
  • Lambohov Rättaregatan Slestadskolan
  • Linghem Ärenprisvägen Himnafjället
  • Ljungsbro Blommedalsvägen

Titta på utsikten

Gör en utflykt till någon av stadens utsiktsplatser och se Linköping från nya vinklar. Koberget i Vimanshäll har nog den bästa utsikten över staden och här kan ni slå er ner för en fika i Westholmska templet, en musikpaviljong som tidigare stod i Trädgårdsföreningen. Vid utkikstornet Belvederen i Trädgårdsföreningen är det också fin utsikt.

Strosa i en slottspark

Linköpings slottsträdgård är tyvärr inte gratis att besöka, men det är slottsparkerna vid både Sturefors slott och Bjärka-Säby nya slott! Båda är dessutom både större och har mer saker att upptäcka.

Sturefors slott har en slottspark i både engelsk och fransk stil med tempel, monument, labyrint och mörka gången. Bjärka-Säby nya slott har en engelsk park med discgolfbana, fotbollsplan, badplats, fårhage och grillplats.

Stjärnopsravinen och Stjärnorps slottsruin

Stjärnorpsravinen är skapad av Stjärnorpsbäckens framfart mot sjön Roxen. Naturen i ravinen känns sommartid som en förhistorisk djungel med sina två meter höga ormbunkar men även vintertid är det en trevlig plats för en promenad. Delar av ravinen är lättillgänglig även för de med svårt att gå eller med barnvagn.

Stjärnorps slott byggdes 1655-1662 på uppdrag av greve Robert Douglas, med ritningar av arkitekt Nicodemus Tessin d.ä.. Hela slottet förstördes av en eldsvåda 1789 och huvudbyggnaden, till skillnad mot slottskapellet och flygelbyggnaderna, byggdes aldrig upp igen.

Det finns en parkering vid kyrkan i början av leden och bussen stannar vid avfarten till ravinen. Läs i vår guide till utflykter till Stjärnorpsravinen.

Vreta klosterruin och klosterkyrka med museum

Vreta klosterruin på hösten

Vreta kloster är Sveriges äldsta kända kloster och var verksamt från omkring år 1100. Här finns också Skandinaviens enda kända baptisterium, en tidigkristen dopkyrka med anor äldre än klostret. Vreta klosters kyrka byggdes omkring år 1110 och ersatte troligtvis en träkyrka på samma plats. Inuti kyrkan, en trappa upp, finns ett museum. I Klosterhuset, ett spannmålsmagasin från slutet av 1200-talet och Sveriges äldsta bevarade fristående ekonomibyggnad, finns en utställning med gamla föremål som hittats på platsen.

Vandra eller cykla längs Göta kanal

Gästhamnen i Berg

Längs Göta kanal går den gamla dragvägen där oxar förr i tiden drog båtarna på kanalen. Denna jämna och bilfria väg passar särskilt bra för vandring och cykling!

Sträckan mellan Berg och Borensberg på 20 km är bra för en heldag längs kanalen, med gott om rastplatser och sevärdheter längs vägen. Från Carl Johans slusstrappa med sju slussar på rad i Berg till den handdrivna slussen i Borensberg passeras hela 16 slussar samt två av Sveriges tre akvedukter.

Om du startar i Linköping är Linköping-Berg-Ljungsbro-Linköping en bra dagsutflykt med cykel. Särskilt med ett stopp vid Ljungsbro aktivitetspark med skatebana, gungor, golffotboll, militärhinderbana, seniorgym, grillplats, DJ-bås och agilityinspirerad bana för hundar. Dessutom finns det gott om badplatser längs vägen, först i Bergs slussar och sen längs kanalen ända fram till Ljungsbro.

Vandra i Linköpings sköna natur

  • Kärna mosse. Kärna mosse ligger utanför Malmslätt och är känd för sina orkidéer. Stora delar av slingan är tillgänglighetsanpassad och fungerar med vagn och rullstol. Läs mer om leden i naturkartan.
  • Vallaskogen. I skrivande stund så är Vallaskogens naturreservat det nyaste i Linköping. Skogen ligger mellan Gamla Linköping, Valla gård, Vallastaden och T1. I skogen finns det både vandringsleder, motionsspår och mountainbike spår.
  • Rydskogen. På andra sidan malmslättsvägen ligger Rydskogen. Genom skogen går flera vägar och stigar samt två motionsspår. Dessutom finns det en diskgolfbana.
  • Tinnerö eklandskap. Precis utanför Linköping mot Vidingsjö till ligger Tinnerö eklandskap. I naturecervatet finns det många leder, picknickbord, grillplatser med mera. Läs mer om Eklandskapet och lederna här.
  • Bjänleden. Cirka 15 km från Linköping ligger Bjäsäter kvarn och starten på den 8 km långa Bjänleden. Här bjuds du på fin och varierande natur och historier om de som levde är förr i tiden. Du kommer gå längs gamla vägar och ridstigar, vissa som brukats sen medeltiden. Det är en vandring som sticker ut från andra leder i Linköpingstrakten, och väl värd att testa för den som vill komma ut i lite riktig skog. Läs mer i vår artikel om Bjänleden.

Min favoritslinga är runt Rosenkällasjön i Tinnerö eklandskap. När jag var sjukskriven så gick jag Rosenkällastigen många gånger och uppskattade den oavsett årstid. Den var tillräckligt populär för att vara någorlunda lättvandrad även i snön någon dag efter snöfallet. Läs mer om stigen i Naturkartan.

Plocka frukt, bär och svamp

Plocka frukt från allmänna träd och buskar

Runt Linköping finns det gott om äppelträd och fruktbuskar som du kan plocka från. Kolla in Fruktkartan för att se vart de finns.

Plocka svamp och bär i naturen

Det finns gott om skogar i och kring Linköping där du kan plocka bär och svamp. Enligt allemansrätten får du plocka bär och svamp till dig själv så länge du inte plockar något fridlyst. Tänk bara på att du inte får bryta grenar och störa fåglar och deras bon.

Om jakten är viktigare än resultaten så kan du till och med hitta både svamp och bär i Rydskogen och Vallaskogen. Vi ser ofta både och när vi går längs småstigarna i Rydskogen. Räkna däremot inte med att hitta några mängder och se upp för diskgolfbanorna!

Fiska i Stångån och Kinda kanal

Visste du att det är gratis att fiska för eget bruk i stora delar av Stångån och Kinda kanal som går genom Linköping?

Se mer om var du får fiska och vad du får behålla i Linköpings fiskeregler för fiske i Stångån och Kinda kanal.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *